Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ms-30l i od nowości podczas załączania anodowego, towarzyszy temu szelest w głośnikach. W zależności jakie lampki mam w sekcji przedwzmacniacza to jest to raz ciche a raz głośne. Szczególnie głośne na rosyjskich militarnych. Mój znajomy też to zauważył ale większość pisze że u nich jest cisza. Oczywiście wzmacniacz później gra idealnie bez zastrzeżeń. Czym to jest spowodowane u dlaczego u jednych ten efekt jest a u innych nie?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Wróciłem do lampowca made in China po sporej przerwie i przerzuceniu trochę gratow.

Powiem szczerze że ładnie mi się słuchało kiedyś kilka lat yaqina ms30l po zmianie kondensatorów i lamp mocy na rft a sterujących na rtc5654 i powrót na lampę okazał się świetnym wyborem.

Obecna mingda mc34a (pozdrawiam byłego właściciela) zdaje się grać jeszcze lepiej niż wyżej wymieniony yaqin. Jako że ostatnio obcowałem z tranzystorami mam wrażenie szorstkości wokali, może podpowiecie czy to sterujące mają taki wpływ czy po prostu takie jest brzmienie jego? Są jacyś posiadacze tej Mingdy?

Również małe pytanko czy ktoś odsłuchiwał jakie zmiany przynosi w niej zmniejszenie/zwiększenie biasu?

6 godzin temu, bumbum napisał:

Mam ms-30l i od nowości podczas załączania anodowego, towarzyszy temu szelest w głośnikach.

Też tak miałem i użytkowałem z takim efektem ok 3 lat. 

Próbowałem dokręcić potencjometr, poprawić luty itd, ale nie pomagało na dłuższą metę.

Witam

Posiadam ten wzmacniacz praktycznie bez modyfikacji, jedynie lampy wymienione i raczej szorstkości wokali nie zauważyłem. Być może wzmacniacz był modyfikowany pod gust poprzedniego właściciela i jest to kwestia zastosowanych we wzmacniaczu lamp, czy kondesatorów.

Pozdrawiam

10 godzin temu, Readko napisał:

Witam

Posiadam ten wzmacniacz praktycznie bez modyfikacji, jedynie lampy wymienione i raczej szorstkości wokali nie zauważyłem. Być może wzmacniacz był modyfikowany pod gust poprzedniego właściciela i jest to kwestia zastosowanych we wzmacniaczu lamp, czy kondesatorów.

Pozdrawiam

Napisałem z priv, jakbyś miał chwilę daj znać ?

W dniu 17.02.2021 o 17:06, JJ3171 napisał:

Też tak miałem i użytkowałem z takim efektem ok 3 lat. 

Próbowałem dokręcić potencjometr, poprawić luty itd, ale nie pomagało na dłuższą metę.

Potencjometr to nie jest bo nawet próbowałem go przytrzymac w innej pozycji podczas załaczania przekaźnika. Mam tak od nowości a wzmacniacz był tez na pełnym upgrade w Sinus Audio i jest to samo. Jestem ciekaw czym to jest spowodowane bo część osób to ma a u niektórych jest cisza.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

W dniu 17.02.2021 o 17:06, JJ3171 napisał:

Jako że ostatnio obcowałem z tranzystorami mam wrażenie szorstkości wokali

No i sprawa szorstkości zażegnana, kilka spraw się nałożyło na to. 
Teraz jest jeszcze lepiej :)

Witam serdecznie szanownych kolegów jestem posiadaczem Yagina 650b i chciałbym zmodyfikować go znacie może kogoś dobrego i obeznanego w temacie z zachodniopomorskiego .

Witam ponownie czy ktoś z szanownych kolegów słyszał o Mauzer 100 jak brzmi itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_2021-02-14-11-17-02-931_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2021-02-14-11-17-08-334_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2021-02-14-11-17-13-199_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2021-02-14-11-17-19-345_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2021-02-14-11-17-25-269_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich. Od miesiąca jestem w posiadaniu Yarland pro88IIse.  
x4  KT88-98 Chińska 
x2  6N8P Chińska 
x1  12AX7 Mullard
x2  EL84 Chińska 
Jest to mój pierwszy kontakt z lampą. Pożyczyłem od kolegi miernik żeby sprawdzić napięcia i tutaj mam pytanie. Chciałem ustawić bias. W lewym kanale było 0.38v w prawym 0.37v. Ustawiłem na 0.42v tak jak napisane jest na obudowie. Po przyłożeniu  + miernika do punktu nr2 to napięcie pokazuje 0.33v Natomiast jak podkręcenie nr2 do 0.42v to góry punkt wzrasta do 0.58v. Jak to ma być ustawione? Na obudowie widnieje dla obu punktów pomiarowych 0.42v. Sorki za język żółtodzioba. Pzdr

Ukryta Zawartość

DCD7A524-C500-4D82-AEA3-CD809ED70E51.jpeg

4ED46CAE-60AB-4F5A-9B98-BEE216263651.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Pozdrawiam Wszystkich.

Po przeczytaniu większości wątków dotyczących Yagina MS-30L dzisiaj stałem się jego użytkownikiem.

To powrót do lampy.

Dwadzieścia lat temu miałem Edisa 2.34 i nawet nie wiedziałem że to znany wzmacniacz a już na pewno jego producent.

Na razie wygrzewam. Śmierdzi farbą.

Edytowane przez waldek3miasto
1 godzinę temu, ampman napisał:

Jak wszystko co chińskie... śmierdzi chemikaliami:)

Pamiętacie chińskie gumki...przynajmniej ładnie pachniały.

6 godzin temu, waldek3miasto napisał:

Pozdrawiam Wszystkich.

Po przeczytaniu większości wątków dotyczących Yagina MS-30L dzisiaj stałem się jego użytkownikiem.

To powrót do lampy.

Dwadzieścia lat temu miałem Edisa 2.34 i nawet nie wiedziałem że to znany wzmacniacz a już na pewno jego producent.

Na razie wygrzewam. Śmierdzi farbą.

Przymierzam się także do Yagina MS-30 L

De gustibus non est disputandum

• Moderatorzy
49 minut temu, Yankes napisał:

Pamiętacie chińskie gumki...przynajmniej ładnie pachniały.

Przymierzam się także do Yagina MS-30 L

Z mojego doświadczenia, to te Yaqiny na EL34 lepiej grały wersje z czterema lampami sterującymi, niż wersje z ośmioma. 

Raz, że gorzej grają (moim zdaniem), dwa że koszt lamp sterujących 2x większy. 

W wersji z ośmioma lampami to praktycznie ten sam układ co wersji z czterema, tylko każda z lamp połączona jest równolegle. Pomimo 2x większej ilości lamp, zasilanie jest nie zmienione praktycznie wcale - to wada...

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Krótka ocena Yagin-a MS-30L

1. Ciężki jak cholera. Waży przeszło 20 kg.

2. Ładny ( mnie sie podoba ).

3. Wyjątkowo staranie zbudowany. Dodali nawet zaślepki na niepodłączone wejścia.

4. Pilot pancerny w metalowej obudowie.

5. U mnie gra z kolumnami Elac Debut 2.0 B6.2. Ustawienie potencjometru na godz. 9.00

6. Śmierdzi 2 dzień.

7. Jak na początek ( przed wygrzaniem ) gra w sposób akceptowalny dla mnie.

Edytowane przez waldek3miasto

Witam mam pytanie do posiadaczy wzmacniaczy Yaqin, ja mam ms 34d i zastanawiam się czy poradziłby sobie z Audio Physic Tempo 6, czy Virgo 2, może ktoś z Was posiada lub testował takie połączenie

Pozdrawiam

Mariusz

Jest to mocny wzmacniacz PP, teoretycznie Yaqin MS-34D powinien poradzić sobie z większością dostępnych głośników. Nawet o niższej efektywności niż wymienione przez Ciebie. Jakbyś miał wzmacniacz 2-3W to mógłbyś się zastanawiać. ale Yaqin MS-34D to ponad 30W. Kwesta tylko tego, czy brzmieniowo podpasuje.   

W dniu 9.08.2021 o 21:55, McGyver napisał:

Ile trzeba położyć?

Około 3 kółka.

W dniu 9.08.2021 o 22:34, plastik1989 napisał:

Z mojego doświadczenia, to te Yaqiny na EL34 lepiej grały wersje z czterema lampami sterującymi, niż wersje z ośmioma. 

Raz, że gorzej grają (moim zdaniem), dwa że koszt lamp sterujących 2x większy. 

W wersji z ośmioma lampami to praktycznie ten sam układ co wersji z czterema, tylko każda z lamp połączona jest równolegle. Pomimo 2x większej ilości lamp, zasilanie jest nie zmienione praktycznie wcale - to wada...

4 lampy są tańsze ale może jest krótsza ich żywotność?

• Moderatorzy
21 godzin temu, Yankes napisał:

Około 3 kółka.

4 lampy są tańsze ale może jest krótsza ich żywotność?

Raczej podobna żywotność, w obu przypadkach pracują w podobnych warunkach. Te lampy sterujące powinny wytrzymać z 10lat jak nie lepiej. Zużycie lamp nie jest problemem, ale NOSy fajnie grające już kosztują trochę. 

-----------------

7 godzin temu, plastik1989 napisał:

Raczej podobna żywotność, w obu przypadkach pracują w podobnych warunkach. Te lampy sterujące powinny wytrzymać z 10lat jak nie lepiej. Zużycie lamp nie jest problemem, ale NOSy fajnie grające już kosztują trochę. 

10 lat przy słuchaniu ilu godzin dziennie ?

15 minut temu, Yankes napisał:

10 lat przy słuchaniu ilu godzin dziennie ?

Kupiłem kiedyś od handlarza pięćdziesięcioletni wzmacniacz lampowy (Braun CSV-13 na EL84PP).  Lampy mocy choć słabe jeszcze działały, natomiast lampy sterujące (sześć sztuk ECC83 Telefunkena) miały powyżej 100% emisji. 

23 godziny temu, McGyver napisał:

Kupiłem kiedyś od handlarza pięćdziesięcioletni wzmacniacz lampowy (Braun CSV-13 na EL84PP).  Lampy mocy choć słabe jeszcze działały, natomiast lampy sterujące (sześć sztuk ECC83 Telefunkena) miały powyżej 100% emisji. 

Nadspodziewana żywotność, nie spodziewałem się takiego wyniku.

20 minut temu, Yankes napisał:

nie spodziewałem się takiego wyniku.

W lampach współczesnej produkcji nie uświadczysz takiego.

11 godzin temu, McGyver napisał:

Dawniej lampy były stosowane w urządzeniach przemysłowych, pomiarowych, w sprzęcie wojskowym medycznym, laboratoryjnym. Lampy były bardzo ważne dla gospodarek państw. Mniej więcej tak, jak obecnie komputery. 

Lampy podlegały państwowym normom i kontroli jakości. Obecnie nic takiego nie ma miejsca, lampy ze współczesnej produkcji mają stosunkowo niską trwałość. Bo nie jest to w interesie producentów tych lamp. Choć trzeba uczciwie powiedzieć że niektóre lampy małych mocy ze współczesnych produkcji, też mają nie najgorszą trwałość. Gorzej z lampami mocy, które na ogół, wypadają bardzo blado w porównaniu z trwałością lamp z dawnej produkcji.     

12 godzin temu, McGyver napisał:

Stare ale jare...porządne granie.🙂

Ten chyba dobry? Pytam, bo jest w pobliżu ale cena trochę za wysoka wg mnie.
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-lampowy-cayin-a-70-mkii-CID99-IDKGBTB.html#a35a4a78a2

3 godziny temu, naczesany napisał:

Ten chyba dobry? Pytam, bo jest w pobliżu ale cena trochę za wysoka wg mnie.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś ten model i bardzo dobrze wspominam. Jak masz blisko podjedź, posłuchaj jak przypasi to może jakaś uskuteczniona negocjacja ceny?

Ukryta Zawartość

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• Pokaż nowe odpowiedzi