Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

myślę że dobrze było by jako dawcę organów wybrać jednak nie najtańszy klocek ale taki z którego dało by się wyjąć tylko płytkę serwa i sterowania + wyświetlacz, w moim JVC niestety by uruchomć potrzebne są wszystkie płytki a więc ta z serwem, z tunerem i z wzmacniaczem bo sterowanie porpzpieprzane po płytkach a wyświetlacz łączy się z tą na której jest wzmak ... może jednak poszukać jakieś cd ... może jakiś starszy CEC ?

rozbebeszony - zdjec nie ma co wrzucac. Najwazniejszy w naszych zmaganiach jest chipset (z wyjsciem cyfrowym) i mozliwosc wydzielenia elektroniki ktora nie bedzie zawierac radia itp.

Na glownej plytce w jvc są kości toshiby:

tc94A14F servo glowne

tc94A04 02 DSP - do efektów typu jazz oraz chyba dekoder MP3 itp i 3 duza kość to mapiec dla DSP

ostatnia wieksza to wzmacniacze dla mechaniki lasera.

Na płytkę główną ze wzmacniaczami wchodzi L i P sygnał audio CD. Tam jest kość toshiby z regulatorami głośnośći.

Jest na niej jeszcze tuner i wzmacnziacze dla magnetofonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-500-100003249 1191606543_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie tak czytam i wydaje się że omijamy gdzieś sedno.... co własciwie decyduje o wyjątkowym brzmieniu napęd czy kości czy też połączenie?

Bo jesli JVC Marka ma np inne kosci to czy jest szanasa że wyjdzie z tego Shigaraki?

Kości są ważne - jak klon to musi być ta sama. TC toshiby raczej odpadają.

Pojawił się nowy problem - poważny - jeśli nie znajdziemy tych kości starszych jak w shigaraki - to jak podlutować do takiego 80 nóżkowca drucik DOUT? Właśnie jestem po pierwszej próbie i nawet udanej - ale nie trawłej. Jak miałem podlutować do rezystorka to mi lut póścił i trza od nowa. Drucik z kynaru bo cieńszego nie mam co by się dało tym prowadzić z kontrolą.

Czy ma ktoś patent na takie lutowanie?

Shigaraki - LC7862 - nie znalazłęm - podobny jest LC78621E ale ma 80 nóg, a na zdjęciach Petera naliczyłem tylko 64 nogi.

owiń końcówkę lutownicy srebrzanką i użyj jej jako grotu - końca srebrzanki np 0,5 mm, poza tym nie lutuj bezpośrednio rezystora ale za pośrednictwem jakiegoś cienkiego drucika np srebrnego, albo znajdź jakiś dogodny punkt do którego dochodzi połączenie z tej nóżki

Toshiba sprawdzona - na DOUT nie ma użytecznego sygnału SPDIF. Cisza.

Pacjent (JVC UX-G1) przeżył. Nie nadaje się na dawcę.

A ja dla złapania równowagi słucham vinyla.

>Ryszard

Jedna z wersji tego chipa na 64 nogi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wiem, ale w moim JVC i inne kości i inny deko napęd (też sanyo) a poza tym wkurza mnie to porozrzucanie sterowania po wszystkich płytkach

Peter - czy aby poprawnie narysowałeś wyjscie cyfrowe?

czy nie powinno byc tak

DOUT -> --- 200 ohm --- *----------> SPDIF out

!

75 ohm

!

*GND

zjada spacje wiec ten schemat jest niewłaściwy to opiszę

z DOUT rezystor 200 ohm do 75 ohm i tąd wyprowadzamy SPDIF. droga noga 75 ohm do masy.

Sharp ma kość sanyo nowszej generacji więc 80 nóg i małe jak diabli.

LC78690N (prawdopodobnie nowsza wersja kości LC7869E - a ta ma na 43 nodze DOUT w normie EIAJ.

Solink osi wlutowany w płytkę pcb - trochę to wygląda jak CDPRO2 ... Sterownie z kompa na 4-5 przewodach

Radio na osobnej płytce, wzmak z regulatorami, zasilacz wszystko jasno i bez "pętli"

Panowie i Panie, zakupiłem dziś wiedziny wrodzonym skąpstwem najtańszego dawcę, boombox JVC RC- EZ 31. W środku nasz sanyo i o dziwo takie same kości jak na płytce Shigaraki ... LC i LA (chyba takie same, nie sprawdziłem numerków) pilot, płytka ze sterowanim i wyświetlaczem oddzielona od reszty, na razie używam płytki z wzmacniaczem jako dawcy zasilania ale sądzę że nie będzie potraebna. Tym samym po jej oddzieleniu i dorobienu porządnego power supply mamy minimalistyczny napęd z podstawowym sterowaniem i wyświetlaczem (tylko track) oraz podstawowym remote control. A najlepsze zostawiłem sobie na koniec ... płytka pod napędem ma wyjśce D Out, tylko nic tam nie jest podlutowane. Na szybko podłączyłem ukłąd i ... działa :D gra nie buczy.

no i przywalić na granit taki z 10 kg :D ... swoją drogą taki toploader daje sporo możliwości do zabawy z dociskami podświetlaniem i innymi łudupierdami, które czasem nawet lubię. P.S. na podłodze gra mi bardziej analogowo od Marantza cd 16 ;)

Proponuję zamiast granitu Corian jest łatwy w obróbce i ma bardzo dobre właściwości fizyczne jak i pięknie wygląda .Można go giąć na ciepło ciąć n.p.pilarką frezować polerować fakturować co kto lubi lub potrafi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Yogi, 7 Paź 2007, 19:52

Napisz coś wiecej :)

"działa :D gra nie buczy."

Niebawem może się okazać że nigdzie nie ma JVC RC- EZ

>31 :) pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi