Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Luiis - pisałem Ci na e-mail ale prąd mi wyłączyło....

Moje CNC (stół tego potwora to 5200x1350 mm !) tego nie wytnie - to za mały element i nie mam jak go złapać do obróbki - To się bardziej nadaje do cnc używanych przez warsztaty ślusarskie. Nawet jak bym przykręcił od spodu do nośnej płyty na czas obróbki - to i tak miałbym obawy czy powtarzalność byłaby do uzyskania. Ślusarze poza tym mają o rząd czy 2 rzędy wielkości wyższą precyzję niż stolarze ;-) tam idzie o setne milimetra....

Poza tym czy Shigaklon czy Flatklon to elektronicznie to samo - różnią się sposobem zamontowania mechaniki do dolnej podstawy ceramicznej lub do górnej z aluminium. Projekt Luiisa przypomina w sensie mocowania lasera Flatfisha - ten nogi też ma 3.

Wlasnie sprawdzilem jak jest z TOC. Uklad nie odzytuje automatycznie TOC ale jesli wlozymy nowy dysk bez jego odczytu, to odtworzy go bez problemu, nawet jesli jest wiecej utworow.

Nie mozna jednak przeskoczyc do dalszych utworow uzywajac przycisku FF.

Dziś walczyłem z płytką wyświetlacza w JVC 31 rostaw pinów w wyświetlaczu to 2mm więc trochę niestandardowo, tranzystor który jest na tej płytce służy chyba do synchronizacji nagrywania na taśmę bez niego całość działa, 4 przyciski podstawowych funkcji START, STOP, FF, FD są "powieszone" na 5 przewodach 1 wspólny i 4 sterujące.

Co do TOC to można w TME kupić mikroprzyciski monostabilne które mają styki zwierne i rozwierne np PB61304 i pomyśleć nad adaptacją tego lub w jakimś prostym układzie elektonicznym odwrócić sygnał i zastosować normalny przycisk.

>Marek, 8 Lis 2007, 13:58

Nogi mają tu być elementem dizajnu, myślałem nawet, żeby połączyć je w połowie średnicy z płytą czołową, ale jak będzie tylko przytknięta - to też będzie okej.

Wyświetlacz w płycie czołowej, przyciski, ile by ich nie było, na górze (jak przystało na toplouder).

Z tego co widzę w nocie zrobienie dodatkowej płytki przycisków to raczej nie problem.

Mam pytanie które miejsce jest najlepsze to zaterminowania SPDIF (chodzi mi o te rezystorki) czy wlutowac je bezpośrednio w płytkę i potem kabelek i gniazdo czy przylutować koło gniazda SPDIF i jak nakazuje sztuka?

Prezentacja Euphoria CD Transport by Shigaraki w najbliższą niedzielę, siódme piętro hotelu Sobieski. Najlepszy jest fakt że CD i kolumny jeszcze są dopieszczane.... w zasadzie nikt z nas nie wie jak zagra.

Zwiedzający będa świadkami "tworzenia systemu" tego jeszcze na AS nie było!!!!!:-) Nie wykluczamy uzycia lutownicy;-)

Sorry że nic nie wrzucam ale zasypało mnie w pracy robotą, tak że dziś dopiero udało mi się ściągnąć do domu przed północą. Nie specjalnie wiem jak ułożyć przyciski (w jakiej kolejności), pewnie jakieś większe odstępy grup by się zdały, ale jak nie to czekam na sugestie. Na początku myślałem o użyciu micro switchy z JVC i daniu im plastikowych (lub innych nakładek) od góry. Coś takiego jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (te się nie nadają bo są do innych switchy). Ale nic sensownego nie znalazłem. Poza tym LCD odstaje od płytki jakieś 13-14mm (na upartego kawałek można uciachać tak do 10mm) i w związku z tym dopasowanie jakiegoś nakładki która by nie wypadała do przodu pewnie było by trudne, więc zostaje tylko dobranie czegoś zintegrowaniego w takim stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znaczy się nie koniecznie przezroczysty LED i taki drogi. Jak ktoś widział coś fajnego to dajcie link. Jak gruby będzie przód? W każdym razie otwory na przyciski można zaplanować wcześniej tak żeby z zewnątrz to dobrze wyglądało (i oczywiście zmieściło się na płytce pomiędzy górą a wyświetlaczem), a płytkę się do tego dostosuje.

Załączam screen z poglądowym rozstawem elementów. Wiem że przyciski nie są w jednej linii, szybki kurs projektowania elementów w Eaglu wszystkiego mi nie wyjaśnił i jakoś nie chcą się kłaść równo, ale to się zwalczy, poza tym jak bym wziął standardowe cztero nóżkowe to by było OK co się najprawdopodobniej stanie.

post-9600-100000286 1194558461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

antos kiedy i gdzie bedzie mozna posluchac tego shigaraclona?

Nadal nie mam zadnego znajomego z karta makro. Moze ktos mi pomoze w tej sprawie i kupi JVC a ja mu kase oddam >? Mysle o Wawie

:)

Tak jak pisałem powyżej w drugi dzień Audio Show siódme piętro hotel Sobieski, porównamy pozostale zródła i się okaże co będzie grało jako podstawowy CD.

Odnosnie kabla Synapse, to chyba lepiej go nie skracac. Poczatkowo uzywalem 6ft, pozniej skrocilem na polowe, nie zastanawiajac sie wiele nad roznica. Potem jednak ktos mi podeslal link do artykulu na temat dlugosci kabla cyfrowego (strona 24):

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dokladnie porownalem 3ft do 6ft i rzeczywiscie wyglada na to ze 6ft gra lepiej: bardziej przestrzennie i "czysciej". Byc moze to tez tlumaczy czemu DAC podlaczony na "krotko" nie gral?

"When a transition is launched into the transmission line, it takes a period of time

to propagate or transit to the other end. This propagation time is somewhat slower

than the speed of light, usually around 2 nanoseconds per foot, but can be longer…

When the transition reaches the end of the transmission line (in the DAC), a reflection

can occur that propagates back to the driver in the transport. Small reflections can occur

in even well matched systems. When the reflection reaches the driver, it can again

be reflected back towards the DAC. This ping-pong effect can sustain itself for several

bounces depending on the losses in the cable. It is not unusual to see 3 to 5 of these reflections

before they finally decay away. So, how does this affect the jitter? When

the first reflection comes back to the DAC, if the transition already in process at the

receiver has not completed, the reflection voltage will superimpose itself on the transition

voltage, causing the transition to shift in time. The DAC will sample the transition

in this time-shifted state and there you have jitter.

If the rise-time is 25 nanoseconds and the cable length is 3 feet, then the propagation

time is about 6 nanoseconds. Once the transition has arrived at the receiver, the reflection

propagates back to the driver (6 nanoseconds) and then the driver reflects this back to the

receiver (6 nanoseconds) = 12 nanoseconds). So, as seen at the receiver, 12 nanoseconds

after the 25 nanosecond transition started, we have a reflection superimposing on the

transition. This is right about the time that the receiver will try to sample the transition,

right around 0 volts DC. Not good. Now if the cable had been 1.5 metres, the reflection

would have arrived 18 nanoseconds after the 25 nanosecond transition started at

the receiver. This is much better because the receiver has likely already sampled the

transition by this time."

Ukryta Zawartość

Skoro tak cienka blacha to taki powinien wystarczyć (seria BV)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy nie za plastikowy i nie widzę rozłącznego na resset a nie specjalnie chce mi się tu jakiś dziwny układ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter

>Dzisiaj dokladnie porownalem 3ft do 6ft i rzeczywiscie wyglada na to ze 6ft gra lepiej:

Czy porównywałeś kable identycznie konfekcjonowane?

Czy w kontekście twoich doświadczeń BNC ma jakąś przewagę?

Obiecane zdjątka najpierw przyciski:

Ukryta Zawartość

post-5874-100000255 1194612644_thumb.jpg

post-5874-100000256 1194612644_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

shark700, 9 Lis 2007, 13:53

>Zapraszam w niedzielę na AS Sobieski, pokój 701.

Magazynier będzie miał polecanego Balkin Synapse 6 ft.

• Pokaż nowe odpowiedzi