Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

>tomant

Kup tego JVC. Cała zabawa jest niezwykle prosta i jedynym problemem jest jak zwykle obudowa. Za taką kasę warto kupić nawet dwie sztuki na pryszłą ewentualną wymianę napędu.

dobra, który kupić?

- JVC RC-EZ31

- JVC RC-EZ35

- JVC RC-EZ36

czy może jakiś inny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100000594 1194261925_thumb.jpg

post-4633-100000595 1194261925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przetaktowanie SPDIF z nowym clockiem, poprawa góry tego oczekiwałem ale przysunęło trochę scenę do przodu nie ma takiego dystansu, NOS z Shigalkonem jest teraz trochę szybszy i taki "chop do przodu" jak chłopiec który zna odpowiedź na zadawane pytanie przez nauczyciela i wyrywa się do odpowiedzi, góra rozdzielcza i lepsza w stosunku do tego co było, precyzja sceny pozostała oczywiście wszystko to w porównaniu do NOS po I2S z napędem na CDM ten gra spokojniej tak jakby zapraszał do dłuższego obcowania z nim i jest trochę mniej precyzyjny na scenie, szkoda że nie mam do porównania CdPro2. Trzeba jeszcze nad tym popracować.

Czy ma ktos z wawy karte do makra? Mieszkam na Woli/Ciolka i chetnie bym z kims pojechal po taki modelek. Pomimo ze do Wola Parku (Auchan W-wa) mam 10min pieszo. :D Zawsze to 20zl taniej.

Promocja w makru sie zacznie dopiero 6 trwa do 11? wiec czasu jeszcze troche jest...

Peter, 4 Lis 2007, 19:32

>

Ukryta Zawartość

Dzięki - bardzo ciekawy wątek, którego wcześniej nie widziałem.

Ryszard_wpl, 4 Lis 2007, 23:53

>załużcie sobie inny wątek

Ok. Jak będę miał coś konkretnego na temat silników, to się odezwę.

Pozdrawiam:)

Robert

Ukryta Zawartość

Dzisiaj porownywalem 3 regulatory: LT1086, LM317 i LM7808.

LT1086 bezkonkurencyjnie odpadl zaraz po pierwszych odsluchach, gral mechanicznie bez zbytniego wyrazu i ogolnie malo interesujaco. LM317 jest dosc ciekawy, lekko upieksza dzwiek, dodajac barwe i plany ale do konca nie jestem do niego przekonany, wydaje sie zaokraglac soprany, tracic na bezposredniosci i zbytnio koloryzowac.

LM7808 jest chyba najbardziej neutralny, z najlepsza podstawa basowa, bezposrednioscia i rytmem. Dzwiek z tym regulatorem jest tez najbardziej porywajacy . Na dobrych nagraniach wszystko jest OK, kiedy jednak nagranie nie jest najlepsze, brakuje "upiekszania", ma tez tendencje do grania troche zbyt ostro (harsh).

robertrar>

kwestia silników jest bardzo ciekawa, sam chętnie się jej przyglądam i myślę nad rozwiązaniem ale faktycznie multiplikowanie tematów w jednym watku sprawia że coraz trudniej w nim znaleźć konkretne rozwiązanie. Myślę że założenie osobnego wątku to dobry pomysł tym bardziej że pewnie będzie sporo w teym temacie do omówienia. Pozdrawiam

Ryszard_wpl, 4 Lis 2007, 23:53

>Błagam kolegów od "silników krokowych" - załużcie sobie inny wątek - wyżywajcie się w nim ile

>wlezie.

Chyba ZAŁÓŻCIE ? ;)

Temat jednak jest nieco szerszy niz tylko silniki krokowe. :P

Zastanawiamy sie jak rozwiazac docisk:

Oto zdjecie z nagrywarki DVD. Zwroccie uwage na wielkosc czesci stalowej. Ten krazek jest o wiele lzejszy niz w moim CD a trzyma sporo lepiej. Mniejsza masa mniejsze obciazenie osi/lozysk.

Ps. Czy ten temat tu mozna omawiac czy raczej w watku z silnikami krokowymi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój klon 'in statu nascendi' wylądował na styropianie :). Oczywiście pamiętałem, że to materiał (termo)izolacyjny i grzejące się elementy muszą być od niego odsunięte.

Ponieważ nie mam w domu zapasu części, zastanawiam się, jakie rezystory zastosować na wyjściu cyfrowym? Tymczasowo pewnie metalizowane z allegro/wolumenu, ale może warto zamówić coś "ekstra" u Petera?

Pomocy! Coś nie tak... po ominięciu głównej płytki (8V i GND bezpośrednio do płytki transportu) klon nie daje oznak zycia. Napięcie zmierzone na wyjściu transformatora zasilająego przed prostownikiem - ok. 2 V (?)

Zworkę za mostkiem do wejścia DC jak pisał Yogi 9 Paź 2007, 20:43 mam zrobioną... Mimo to zasilacz nie działa. Na razie gra z baterii - jest dość ciekawie :)))

Dzięki za " POMOC " w ortografii - chyba jestem dyslektykiem choć nie zdawałem sobie z tego sprawy.

Rekin ! brawo - jesteśmy pokoleniem obeznanym z Seksmisją ...

Zgromadziłem trochę wiedzy praktycznej o CD starej generacji które miały być dawcami. Tevion, LG Medion, w drodze jeszcze Aiwa. Próbowałem wczoraj z 2 uszkodzonych zrobić jeden dobry. Laser Sony KSS 213. W obu urządzeniach padł sterownik tzw BTL - objaw - nie kręci główny silnik od płyty CD (Spindle motor). O ile w Tevionie znalazłem kawałek drucika pod klejem, który zwierał silnik - i w ten sposób spalił końcówkę drivera w tym scalaku, to w LB po prostu spalił się od przegrzania. PCB aż się odbarwiła.

Sam laser Sony KSS213 (głowica) działała jakby poprawnie w LG (gdzie oryginalnie był Sanyo SPF101N). Płytka silników ma inną kolejność styków - ale to bardzo proste przełożyć.

Dziś robię wymianę kondzi na PCB JVC więc chyba się podepnę z Sony - ciekawe czy pójdzie.

Marek

- masz niezłą sytuację - wyraźne awarie łatwo sie diagnozuje. 2V to tak jakby zwarcie za mostkiem a przed nim (chyba mierzysz AC ??!!) to spadek na 2 diodach czyli cirka 1.4 -2 V....

Odłącz mechanikę i sprawdź czy pojawiło się 8V. Jak jest to zrobiłeś zwarcie na pcb lub na kabelkach do niej.

o Seksmisji to miało być do "Pawcio", a układ to chyba mamy już poskromiony!

Dociski chyba powinny trafić do krokowych - boimy się nieco alternatywnych nurtów.

Oryginalny z jvc jest duży jak w Shigaraki - i jak pisał 47 lab pełni funkcję osłaniającą laser przed kurzem w spoczynku...

Ryszard_wpl

Dzięki,

oczywiście mierzyłem AC. Wieczorem sprawdzę, oczyszczę dokładnie punkty lutownicze - może dostało się tam trochę kleju z płytki. Dzwięk nieco przybrudzony (pewnie głównie wina kwarcu - zastanawiam się, czy trzynóżkowiec z odzysku z Sony ES byłby lepszy, omigowskiego z Sonówki wolę nie wyciągać, zasilanie z bateryjki też pewnie nie jest optymalne)...

Jeżeli to jest element 3 nóżkowy i na wejściu masz to co podałeś za mostkiem, jedna noga jest umasiona to .... uszkodzony jest właśnie ten element 3 nogowy. W wyniku zwarcia się zjarał...

Właśnie na wejściu mam ok 0,1V, zwarcia raczej nie było, przewody do zasilania transportu przylutowałem starannie i nie bawiłem się przy włączonym zasilaniu...

Dzięki podpowiedzi Jagusza wiem już, w czym tkwił problem - aby napięcie na płytce zasilacza było aktywne trzeba jeszcze zewrzeć przewody biegnące do wyłącznika płyty głownej...

Czy ktoś robił analizę które kondensatory wymienić? W datasheet LC78601 nie ma wartości elementów, ale są w podobnych kościach (np shigarakowym LC78622 - cytowane tu kilka boomgoxów ma te kości).

Zmierzam do tego że nie warto inwestować w kondzie dla analogowych sekcji DACa np odczep L/R Vdd a tym bardziej w VLCD1 (zasilanie wyświetlacza LCD...

Ale XVdd - już tak bo to zasilanie zegara dla całego scalaka.

• Pokaż nowe odpowiedzi