Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

kolumienki na scan speakach tak mają....im więcej mocy tym lepiej.....nie tak dawno miałem sonusy auditor m i napędzałem je 250 W mcintoshem....ten hegel, mocowo to jednak potwór :) ....(bynajmniej na papierze)

Monitory które mam są świetne ale nie moge powiedzieć że nieproblematyczne. Potrzeba jednak wydajnego wzmacniacza. Wszystko co gra pięknie raczej nie daje rady do końca. Z drugiej strony wszystko co mocne gra dobrze ale nie ma tego czegoś, tej muzykalności. Jak tu pogodzić te dwie rzeczy?

Z Heglem było elegancko a teraz sie zaczeły schody.

Błędnie zakładasz, że wszystko co mocne jest takie jak mówisz. Pamiętaj, że gra cały system wraz z pomieszczeniem odsłuchowym, oczywiście przy założeniu, że charakter i kierunek brzmienia zestawionej ze sobą elektroniki podoba Ci się.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

pełna zgoda....na początek bym się zastanowił nad kabelkami....najlepiej głośnikowymi

Kolega 'Marek K.' nie uważa, że przewody mają warty zachodu, pozytywny wpływ na czerpanie przyjemności z muzyki.

Edytowane przez skyrobin

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Kolega 'Marek K.' nie uważa, że przewody mają warty zachodu, pozytywny wpływ na czerpanie przyjemności z muzyki.

Racja. Dobry kabel (dobrze zrobiony, ekranowany) owszem i nic po za tym, dalej. Ściema marketingowa sięga absurdu czasami.

a to błąd :).....ale ten temat był już wielokrotnie przerabiany

Możemy zrobić ślepy test w pomieszczeniu i daje sobie ręke uciąć że nie odróżnisz kabli.

Nawet jeśli jest to jakaś delikatna zmiana to jest to moim zdaniem nie warte dopłacania dużej kwoty. Lepiej dołożyc do lepszego wzmacniacza lub lepszych kolumn. Absolutnie jestem przeciwnikiem kupowania kabli za kilka tysięcy złotych.

Odnośnie kabli - trzeba trafić na dobre, żeby wysuwać wnioski. Wg moich doświadczeń kable mogę nie do poznania zmienić system (zasilające, coaxial, interkonekty, głośnikowe)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Miałem kiedyś takie niby lepsze, dosyć drogie.

Po podpięciu byłem zdziwiony jak potrafią zmienić charakter dźwięku - niski bas został wycięty.

Wiele osób napisało by że zyskał na szybkości lub przybyło średich i wysokich - wiadomo o co kaman.

Po sekcji wyszło szydło z worka, a dokładnie jeden pojedyńczy drucik o średnicy około 0,4mm.

Odnośnie kabli - trzeba trafić na dobre, żeby wysuwać wnioski. Wg moich doświadczeń kable mogę nie do poznania zmienić system (zasilające, coaxial, interkonekty, głośnikowe)

To prawda, niestety !

Niestety, bo lepiej gdyby tak nie było, lepiej gdyby sceptycy kablowi mieli rację,

ale niestety tak nie jest, w dobrym, przeźroczystym systemie, to nawet wtyki słychać, że o kablach

już nie wspomnę. Niestety :-(

Miałem kiedyś takie niby lepsze, dosyć drogie.

Po podpięciu byłem zdziwiony jak potrafią zmienić charakter dźwięku - niski bas został wycięty.

Wiele osób napisało by że zyskał na szybkości lub przybyło średich i wysokich - wiadomo o co kaman.

Po sekcji wyszło szydło z worka, a dokładnie jeden pojedyńczy drucik o średnicy około 0,4mm.

Taaa.... pewnie by napisali że pojawiła sie neutralność wmawjając sobie że tak powinno być. Nie dopuszczając myśli że źle został dokonany zakup.

Z tym sie zgodze że trzeba trafić na te kable, te właściwe. To samo dotyczy kolumn + wzmacniacz. Niestety jeśli źle zestawiony będzie wzmak z kolumnami to tu nawet najlepsze kable od naciągaczy nie pomogą. Jedyną różnice jaką usłyszałem to zmiana kabla Rca na XLR. A reszta to co miałem w domu i podłączaliśmy i u Panów w salonie audio to wypowiadał sie nie będe.

Naprawde można kupić dobre kable i drogie ale zachowajmy zdrowy rozsądek. Ja bynajmniej na takie kable jeszcze nie trafiłem. Jednocześnie zazdroszcze ludziom którzy mają takie kable i słyszą dużą poprawę u siebie, bo ja do nich nie należe.

Wytłumacz mi proszę jaki wpływ na wdzięk maja kable zasilające, i nie jest to sarkazm z mojej strony.

Naczytałem sie troche lektury audio o właśnie kablach zasilających. Ubaw miałem nie mały. Z tego co pisze to najlepiej by było kupić kabel za 10K który całkowicie zmieni Twój system.

Tylko co z kablami które siedzą za ścianą po 2zł za metr bieżący :)?

Ale nie na temat troche bo przecież to klub dobrych monitorów. Do moich Pandionów myśle o lampie. Wiem że do Scanspeaka trzeba mocy. Czy ktoś z Was słuchał kiedyś kolumn na Sspeaku 15cm revelatorze z lampą?

Możemy zrobić ślepy test w pomieszczeniu i daje sobie ręke uciąć że nie odróżnisz kabli.

właściwie to po co mi twoja odcięta ręka :)

dla przykładu zmieniłem kolumienki sonusa na scan speakach na akussy redwine 71 na ceramicznych accutonach......zmianę głośnikowych albedo monolith na wireworld eclipse 7 (czyli srebro zmieniłem na miedz) nawet głuchy by usłyszał różnicę

właściwie to po co mi twoja odcięta ręka :)

dla przykładu zmieniłem kolumienki sonusa na scan speakach na akussy redwine 71 na ceramicznych accutonach......zmianę głośnikowych albedo monolith na wireworld eclipse 7 (czyli srebro zmieniłem na miedz) nawet głuchy by usłyszał różnicę

.... no i co teraz zrobić z tą uciętą ręką ? Normalnie horror ......

Jeżeli kable zasilające mają wpływ na dźwięk to co z instalacją w domu?

Zamiast wydawać grubą kasę na druty lepiej zainwestować w filtr/przeciwprzpięciówkę/kondycjoner.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Najprościej mówiąc znaczenie ma wszystko. Szczególnie jeśli poszukujemy tego czegoś w brzmieniu co sprawi, że będziemy mieli poczucie otarcia się o osobisty hiend to warto zadbać o to na co możemy mieć wpływ. Wiele klocków audio przywoływanych choćby tutaj na forum ma fantastyczne możliwości brzmieniowe, często nie wykorzystane nawet w połowie. Najważniejsze żeby chcieć je uwolnić.

A co do instalacji podtynkowej to wielu nawet nie wie, jak potrafią być zdezelowane czy nawet źle zaprojektowane. To wszystko ze szkodą dla tego co słyszymy z głośników. Skorodowane instalacje aluminiowe, niechlujne połączenia przewodów w Bóg wie ilu puszkach od licznika po drodze do sprzętu. Nieekranowane przewody i przebiegające obok domowych urządzeń, które generują największe zakłócenia. I to wszystko kilka metrów od zasilanej elektroniki.

Najprościej mówiąc znaczenie ma wszystko. Szczególnie jeśli poszukujemy tego czegoś w brzmieniu co sprawi, że będziemy mieli poczucie otarcia się o osobisty hiend to warto zadbać o to na co możemy mieć wpływ. Wiele klocków audio przywoływanych choćby tutaj na forum ma fantastyczne możliwości brzmieniowe, często nie wykorzystane nawet w połowie. Najważniejsze żeby chcieć je uwolnić.

A co do instalacji podtynkowej to wielu nawet nie wie, jak potrafią być zdezelowane czy nawet źle zaprojektowane. To wszystko ze szkodą dla tego co słyszymy z głośników. Skorodowane instalacje aluminiowe, niechlujne połączenia przewodów w Bóg wie ilu puszkach od licznika po drodze do sprzętu. Nieekranowane przewody i przebiegające obok domowych urządzeń, które generują największe zakłócenia. I to wszystko kilka metrów od zasilanej elektroniki.

Dobra ok.

Odświerzam moje pytanie.

Czy ktoś miał przyjemność lub nieprzyjemność słuchać monitorów na SS 15 revelatorze z lampą?

Dobra ok.

Odświerzam moje pytanie.

Czy ktoś miał przyjemność lub nieprzyjemność słuchać monitorów na SS 15 revelatorze z lampą?

Wzmacniacz lampowy push pull na lampie EL34 steruje takim revelatorem 15W bardzo dobrze nadając mu sporo barwy i nasycenia na średnicy ,a jego wydajność jest wystarczająca dla sprawnego przetwarzania basu .Taki komplet z kolumnami montowaliśmy klientowi. Push pull na KT88 basem jest lepszy ,szybszy i bardziej konturowy ,barwa z 34 ciekawa w połączeniu z 15W Revelatorem . Samemu trzeba posłuchać .

Istotna jest wielkość pomieszczenia .Monitory na 15W revelatorze (Xavian XN250, Accordo Franco S i inne) dobrze się czują w pomieszczeniach 10-15 m2 .W większych brak jest już dobrego wypełnienia na basie .Ważne jest tutaj źródło ,dla sprawnego KT88 polecałbym nasycony lampowy DAC taki jak StelAudio 05 lub Metronome C6, C8 , a także odtwarzacze Audio Researcha CD7 ,CD8 .Dla wzmacniaczy na EL34 , 6CA7 w push pullu DAC powinien być zwarty i szybki jak LKS 004 i inne tego typu . Bardzo ważny jest sam pokój i jego akustyka.

post-15230-0-05158700-1519919898_thumb.jpg

post-15230-0-80379200-1519919976_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz

Wzmacniacz lampowy push pull na lampie EL34 steruje takim revelatorem 15W bardzo dobrze nadając mu sporo barwy i nasycenia na średnicy ,a jego wydajność jest wystarczająca dla sprawnego przetwarzania basu .Taki komplet z kolumnami montowaliśmy klientowi. Push pull na KT88 basem jest lepszy ,szybszy i bardziej konturowy ,barwa z 34 ciekawa w połączeniu z 15W Revelatorem . Samemu trzeba posłuchać .

Istotna jest wielkość pomieszczenia .Monitory na 15W revelatorze (Xavian XN250, Accordo Franco S i inne) dobrze się czują w pomieszczeniach 10-15 m2 .W większych brak jest już dobrego wypełnienia na basie .Ważne jest tutaj źródło ,dla sprawnego KT88 polecałbym nasycony lampowy DAC taki jak StelAudio 05 lub Metronome C6, C8 , a także odtwarzacze Audio Researcha CD7 ,CD8 .Dla wzmacniaczy na EL34 , 6CA7 w push pullu DAC powinien być zwarty i szybki jak LKS 004 i inne tego typu . Bardzo ważny jest sam pokój i jego akustyka.

To ja mam taki zestawik na oku „od S16Hz” Cayin A55TP + moje pandiony lub CG Singature.

Lub A70mk2 + Pandion 2.

Chciałem tylko spytać kolegów z forum czy mieli podobny odsłuch i co sądzą.

Jestem w stanie kupic drugie monitory jeśli będą miały lepiej wypaść.

Mam listę i odłuchu Cayina nie odpuszcze z S16Hz.

• 2 tygodnie później...

To ja mam taki zestawik na oku „od S16Hz” Cayin A55TP + moje pandiony lub CG Singature.

Lub A70mk2 + Pandion 2.

Chciałem tylko spytać kolegów z forum czy mieli podobny odsłuch i co sądzą.

Jestem w stanie kupic drugie monitory jeśli będą miały lepiej wypaść.

Mam listę i odłuchu Cayina nie odpuszcze z S16Hz.

Udało się odsłuchać te monitory z Cayinem? Podziel się wrażeniami.

Stworzyłem swoją listę monitorów do odsłuchu na nadchodzące tygodnie i Canto Grand są na niej.

Harbeth SHL5 plus

Dynaudio special 25

Diapasson adamantes III

Xavian Orfeo

PMC twenty 5.21

Studio 16Hz Canto Grand

Marzę, ze któreś z powyższych godnie zastąpi moje Pylony 28.

Sugeruję dodać do listy Impuls Audio Norte.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Udało się odsłuchać te monitory z Cayinem? Podziel się wrażeniami.

Stworzyłem swoją listę monitorów do odsłuchu na nadchodzące tygodnie i Canto Grand są na niej.

Harbeth SHL5 plus

Dynaudio special 25

Diapasson adamantes III

Xavian Orfeo

PMC twenty 5.21

Studio 16Hz Canto Grand

Marzę, ze któreś z powyższych godnie zastąpi moje Pylony 28.

Udało mi sie odsłuchać moje Pandiony tylko z A55tp bo mam go na wyciągnięcie ręki. Ale chciałbym je porównać z CG Singature obok siebie. A70 i reszte dopiero odsłucham jak będe w kraju.

Z Twojej listy miałem przyjemność odsłuchu z Diapasonem Adamantes (nie z Cayinem).

Teraz u mnie będą pewne zmiany bo czeka mnie przeprowadzka do pokoju 15m. a juz miałem gdzieś tam w głowie Minas anor podłogowe :( komplikuje mi to troche moje plany.

Wspomniane przez Ciebie Dynaudio Special 25 masz na myśli te Anniversary czy stary model? Cena Anniversary 20Kzł.

Sugeruję dodać do listy

RLS Nereida

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Pisał, że ma Pylon Audio Diamond 28, tym się sugerowałem.

Poza tym kto powiedział, że nie sprawdzą się w danym pomieszczeniu.

Obrał bardzo dobrą drogę, graty do domu i odsłuch U SIEBIE ze SWOJĄ elektroniką, WŁASNĄ akustyką (jak ja ją przeklinałem niegdyś) i na SWOJE ucho.

Poza tym kto powiedział, że nie sprawdzą się w danym pomieszczeniu.

Nikt nie powiedział.

Też bym tak chciał wszystko odsłuchać u siebie. Ciekaw jestem jakie kolumny staną u niego następne. Coraz więcej polskich konstrukcji z pochlebnymi opiniami. Jest jednak w podświadomości coś takiego co hamuje tą fascynacje. Przynajmniej ja tak mam. Nie uważam że polskie to gorsze czy lepsze ale coś takiego mam.

-odsluch u siebie

-ze swoja elektronika

-ze swoja akustyka

-na swoje ucho

To powinno byc w jakims elementarzu dla kazdego z nas na poczatek drogi w audio hehe.

Canto Grand w takim towarzystwie? :O

Canto Grand w takim towarzystwie? :O

Jest jeszcze wersja premium oraz signature

Witam od jakiegoś czasu posiadam sonus faber minima amator to co wyprawiają w moich 13m2 jest nie do opisania mozna słuchać godzinami często chce sobie posłuchać z godzinkę a kończy sie na kilkugodzinnym odsłuchu pozdrawiam wszystkich fanów monitorów :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.