Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo przypady mi do słuchu słuchany w Bristolu zestaw Lowthera i pomyślałem sobie w końcu coś klasę wyżej niż zestaw Senicza ,no ale po wymęczeniu różną muzyką;poważna,jazz w końcu padły, na utworze Led Zeppelin Beyby i'm Gonna Leave You i to na wokalu Planta obudowa wpadła w rezonanse i było po ptakach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafał, 10 Lis 2007, 23:38

No zapomniałeś dodać że najnowszy referencyjny model Staxa trochę waży ale na głowie leżą znacznie lepiej niż AT W5000 mimo podobnego materiału poduszek i nie czuć faktycznie tego ciężaru no ale może napisałem z kredytem zaufania-ciekawe jak sprawa się bedzie miała po 4-6 godzinach

Art Loudspeakers - na zdjęciu. Z pewnością warto było posłuchać.

Co do słuchawek Beyerdynamic to słuchałem tych samych modeli kilka razy i za każdym brzmiały zupełnie inaczej. Chyba było coś nie tak z systemem do którego były podłączone.

Tylko DT990 (bez PRO) ile razy bym je nie słuchał były ostre aż do bólu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Kopaczmopa napisal:

"A moze producenci boja sie ze rockowe nagrania obnaza slabosci ich systemow."

Niestety w jednym z pokoi Symphony of Destruction - Megadeth zrobiło destruction pewnym kolumnom i reszcie systemu. :) Choć pewnie zaraz ktos napisze, że to wina kiepskiego nagrania. :)

arek67, 11 Lis 2007, 00:04

>Fajnie tak się czyta kolegów wrażenia i typy. Na razie poza wyjątkami widać, że wiekszość nie ma

>pojęcia o dobrym dźwięku. Po prostu amatorka. Zero kultury muzycznej.

Cieszy mnie że Ty masz pojęcie o dobrym dżwięku ale zachowaj to dla siebie i może ukulturalniaj innych poza forum

Rozumiemy się ?

Witam

A co sądzicie o Triangle & Primare.?

Po wizycie w Arkadii dalsze systemy w JIIIS porównywałem właśnie do tego i prawie zawsze miałem ochotę wrócić na parter, poza nielicznymi przypadkami.

arek 67 , z calym szacunkiem ale ja tej kultury nie widzialem w 3/4 systemow. DO tego te nudzizny muzyczne, kazdy chyba chcial sie popisac i poprzynosil jakies jazzy, orkiestre, klubowa a potem wraca do domu, kupuje kolumny ktore sobie upatrzyl na AS badz ich tansze odpowiedniki, wlacza jakis popik, rock czy metal i pyta sie czemu one nie graja:)

arek67, 11 Lis 2007, 00:20

Wiesz co arku popatrz może na to inaczej w Bristolu jest superdrogi naped DCS za ponad 180'000 do niego wstawiają napęd z Esoterica za 1600funciaków który dla Esoterica robi Tascam.

CD,wielofunkcyjna nagrywarka CD SACD Tascam 1000HD kosztuje 8'000 zł cała z twardym dyskiem i innymi bajerami .Co w systemie odczytu przez Tascama za 8'000 zł tak go deprecjonuje w stosunku do DCS za 180'000

To taki zimny kubeł ale nie na moją czaszkę (tak w ogóle ziemia jest w kosmosie)

@kopaczmopa

To naturalne, że pewne głośniki sprawdzą się lepiej z muzyką opartą na fakturze, barwie, przestrzeni, atmosferze a inne z ostrym, konturowym, dynamicznym łojeniem. Trudno jednak o udany kompromis przy zachowaniu rozsądnej ceny.

Myślę, że gdybym słuchał więcej i częściej mocniejszych uderzeń to stałbym się posiadaczem Paradigm i pewnie byłbym zadowolony.

Rzecz w tym, że głośniki starające się przekazać emocje zawarte w muzyce, wspaniałą, neutralną i naturalną średnicę, nastrój nagrania, eteryczność, przestrzenność, głębię to raczej perełki :)

Z powyższych powodów uważam, że do muzyki elektrycznej nie ma potrzeby poszukiwań wybitnych głośników.

Jednocześnie myślę, że AS jest bardzo dobrym miejscem do umożliwienia zaprezentowania się nowym, zdolnym konstruktorom, wytwórcom sprzętu i podzieleniu się z Nami efektami swoich zdolności.

Ponadto, bardzo cenne jest, że tacy ludzie jak Senicz poświęcaja czas na przedstawienie swoich efektów dobrej roboty (i choćby tylko dlatego, że daje to nam możliwość porównania, odniesienia się do tzw. Hi Endu przez pryzmat systemu za kilkaset złotych).

Pozdrawiam

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Pierwszy raz na AS, więc i wrażenie niesamowite,aczkolwiek wiele systemów nieco rozczarowało ;-)

Ogólnie na gorąco po powrocie do domu - bardzo pozytywne wrażenie wywarły na mnie zespoły głośnikowe tworzone przez rodaków :-)

skyrobin - absolutnie masz racje , aczkolwiek nie oznacza to ze musi byc taki podzial - lojenie Paradigm czy JBL a kulturka to jakies wysublimowane drogie kolumny. Niektorzy chca miec 1 system i oczekuja ze ich glosniki nie rozsypia sie przy rocku - niekoniecznie jakims ostrym ale gdy slysze tylko trabke po raz setny to bywam zniesmaczony i wychodze z takiego pokoju bo mam wrazenie pojscia na latwizne bo taka muzyka musi na pewnym sprzecie grac juz dobrze, nie ma wyjscia.

Marduk, 11 Lis 2007, 01:38

>Zydelek De Dorsz:-) i The Audio Szelest 2007:-)

Zapomniałem również o kapeli Rollnik Stąd:)-> badziewie jakie jest prezentowane ZAWSZE:)

@kopaczmopa

>ale gdy slysze

>tylko trabke po raz setny to bywam zniesmaczony i wychodze z takiego pokoju bo mam wrazenie pojscia

>na latwizne bo taka muzyka musi na pewnym sprzecie grac juz dobrze, nie ma wyjscia.

Klasę kolumn ocenić można właśnie z taka muzyką jaka Cię wkurza ;)

Zawsze możesz przynieść własne płyty ze "swoją" muzyką i sprawdzić jak to pójdzie.

Zauważam, że im droższy sprzęt (przede wszystkim kolumny) tym większe są rozbieżności w subiektywnej ocenie jakości różnych i przeciwstawnych sobie gatunków muzycznych. Być może dzieje się tak, bo np. gdy słuchamy muzyki akustycznej, wokali na bardzo dobrych głośnikach i każdy aspekt brzmienia jest odlotowy a potem zmieniamy repertuar na rockowy i brzmienie staje się bee, to być może w większości przypadków dobrze brzmiących głośników zauważamy to wszystko co ulotniło się z brzmienia. Muzyka elektryczna z racji swego charakteru jest dość okrojona z pewnych elementów czysto muzycznych - głośniki grają nadal dobrze ale po prostu stają się przeciętne.

Inną i dodatkową sprawą jest natomiast precyzyjny tuning zestawów głośnikowych pod określone brzmienie.

Triangle & Primare bardzo mi się podobały. Podobnie Minas Anory - nie wiem tylko do czego były podłączone - cd jakiś sony, ale który wzmacniacz? Chętnie bym się dowiedział co to było - wyglądało niedrogo a grało zupełnie fajnie.

Wrażenie też robił MBL.

Zaskoczyła mnie tak duża obecność analogów i dobry dźwięk jaki z nich płynął. Będę musiał się wziąć za odkurzenie mojej starej kolekcji płyt :-)

skyrobin - niekoniecznie trzeba porownywac sprzet na grajacej trabce. AA puscil jakas muzyke klubowa , i choc to tez bylo sprytne zagranie z jego strony - zrobilo sie przynajmniej weselej a i mozna spokojnie bylo sprawdzic barwe, dynamike itp itd. ja slucham na tyle roznej muzyki ze dla mnie koluienki musza byc w miare uniwersalne, nic na to nie poradze. Poza tym rock to tez ballady itp itd. Poza tym jednak jest cos takiego ze wystawcy boja sie puszcac muzyke klientow co dziwi bo przeciez skoro wiedza ze kolumny sa do jazzu to moga to otwarcie stwierdzic, ze na rocku juz nie beda takie dobre.

iacor - z tego co patrzylem jak gralo to byl to jakis DVD Pioneer ale wzmacniacze to byly monobloki lampowe.Z tym ze pozniej pewnie wyieniono na inny sprzet - mial grac Music Angel ale fakt Minasy zagraly dobrze, Mimo juz gorzej.

Aby nie było tylko o dźwięku, który ponoć na AS i tak jest z założenia skopany (nie do końca, nie do końca...), to ja dla odmiany o obsłudze klienta.

Niestety znowu była przewaga amatorszczyzny. Największym profesjonalizmem wykazali się obcokrajowcy z Lyngdorf i z Log Audio. Tytuł największego buca wystawy dzierży i zapewne utrzyma pan z pokoju Avalon/Cary, odmawiający puszczenia muzyki z CDR i odmawiający jakiegokolwiek logicznego uzasadnienia tej odmowy. Zresztą zdaje się nie ma czego żałować bo grało tam dość przeciętnie.

Udającym się do Sobieskiego polecam kawkę z automatu w pokoju Chario - bardzo dobra.

@Zbig

To Ty siedziałeś i słuchałes w pokoju RLS, Supernait z płytka w ręku? :)

Pozdrówka

@kopaczmopa

No tak, ale ile możesz przeznaczyć PLN z budżetu na głośniki i cieszyć się "w miarę ich uniwersalnością".

Uprzedzam, że Twoja odpowiedź zdeterminuje Twoje wymagania wobec poszukiwanego przez Ciebie pewnego pułapu-poziomu brzmienia w kontekście Twoich poprzednich wypowiedzi w tym wątku na temat dobrego brzmienia ;)

>>No tak, ale ile możesz przeznaczyć PLN z budżetu na głośniki i cieszyć się "w miarę ich uniwersalnością".

Uprzedzam, że Twoja odpowiedź zdeterminuje Twoje wymagania wobec poszukiwanego przez Ciebie pewnego pułapu-poziomu brzmienia w kontekście Twoich poprzednich wypowiedzi w tym wątku na temat dobrego brzmienia ;)

a co ma pierdnik do wiatraka - od sprzetu za tak grube pieniadze chyba juz moge wymagac zeby zagral jak chcialbym zeby gral czy nie?

to na co mnie stac a to co slysze to tez 2 zupelnie rozne rzeczy.

Poza tym cena a jakosc i uniwersalosc jak uslyszalem na AS maja sie niestety troche nijak. Tak samo moze byc glosniuk uniwersalny za 500zl jak i za 100 tys, tak jak do rocka czy jazzu.

>[...]od sprzetu za tak grube pieniadze chyba juz moge wymagac zeby zagral

>jak chcialbym zeby gral czy nie?

Oczywiście, że tak.

Który sprzęt słuchałeś na AS z muzyką którą lubisz i jednocześnie nie spełniał Twoich wymagań?

>moze byc glosniuk uniwersalny za 500zl jak i za 100 tys, tak jak do rocka czy jazzu.

Tzn. jaki poziom cenowy Cię zadowoli (do wymienionych przez Ciebie gatunków)?

W tym roku AS gra całkowicie inaczej. Może to zasługa że wywalili panasonica itp i nie ma kto prądu podpiepszać. Po pierwszym dniu spędzonym od góry do dołu w J3S to powiem że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony przez dużą ilość sprzętów. W tamtym roku było o niebo gorzej.

Na plusy:

- RLS oberony2 + naim- dynamika i bas ho ho ho, z miłą chęcią bym to chciał mieć w domu, znacie może cenę bo się doszukać nie mogę ile te rlsy chodzą?

- nexton i małe monitorki chodzące na cirrusie, kurcze jestem pod wrażeniem bo chyba do 2000 to nic lepiej mnie nie zaskoczyło

- w końcu było w miarę chłodno!

- JAG

- pokój z kawą bo po 18 takiego mi gwoździa zrobili że chodziłem jak po 10 red bullach :)

- acustiq auality? na dole mieli pokój ciekawie to grało ale nie najlepsze ustawienie, mimo to plus bo porwał mnie dźwięk

tyle z tego co pamiętam nazwy bo jeszcze pare się znalazło miejsc w których posiedziałem dłużej jak 10 minut

Minusy:

- WLM - w tamtym roku jak dla mnie dwięk wystawy, w tym? no cóż 3 utwory i do domu, pierwszy który puścili szefowie, drugi jakiś szemrany utworek z przegrywanej tdkti no i zapodaliśmy na koniec 5ty kawałek z OVO P.Gabriela, może i nie jakaś rewelka jeśli chodzi o płyty etc. ale zagrało to dupy całkowicie.

- avalony bo postawili wielkie kloce w małym pudełku

- sprzęt Senicza, bo z opisów na forum miałobyć to kosmoskie urządzenie, lekarstwo, przestawiające układ dna, a okazało się zwykłym placebo, nie poruszyło mnie za bardzo to to

- pokój ELTA haha totalna porażka i współczuję temu kolesiowi który sam chyba musiał siedzieć w nim i wpitalać ten popcorn który sobie nasmażył

- magiczny pokój bodajże z beyerdynamicami? ten w którym zabrakło tylko kryształwoej kuli pod sufitem i kawałków w stylu abba boney m do zrobienia disco inferno dosłownie :) światła waliły że ho ho :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.