Skocz do zawartości
IGNORED

znaleziska analogowe na ebayu i allegro

janek_dolas

Rekomendowane odpowiedzi

Maciek, uważasz że ten Sondek został kupiony w tzw. dobrej cenie? Wygląda na zupełnie bazową wersję, przynajmniej sprzedający nic nie wspomina o Valhalach czy Trampolinach, które to tweak'i potrafią ewidentnie podnieść wartość gramofonu. No i żeby choć było jakieś oryginalne ramię Linn'a, jakiś Ittok choćby, nie mówiąc już o Ekosie...

Pozdro,

Yul

Dzięki Panowie, za te informacje. Ja po prostu porównywałem do ceny podstawowego Majik"a z ramieniem Pro-Ject, która wynosi mniej więcej tyle samo co wylicytowana tyle że w funciakach. W każdym razie niech dobrze służy nabywcy i daje radość!

Gość masza1968

(Konto usunięte)

O! Proszę bardzo. Sprzedałem dokładnie takiego, w takim ukompletowaniu i za tą samą cenę. Tylko mój był w idealnym stanie, bez śladów używania.

http://www.ebay.pl/i...=item4177a9a34b

Masza, jak to jest z LP12, jak ma Valhallę, to da się zapodać 45 rpm przez przełożenie paska?

Krzysiek, u Linna nie ma czegoś takiego jak przełożenie paska.

Valhalla jest tylko ulepszonym, gwarantującym stabilniejsze obroty zasilaczem ale tylko 33rpm.

45rpm zaczyna się dopiero po kupnie zasilacza/karty Hercules.

Z Herculesem w komplecie dostajesz nowy włącznik w miejsce starego (Power On/Off), którym oprócz włączenia i wyłączenia masz możliwość przełączenia prędkości obrotowej między 33 a 45rpm.

45rpm zaczyna się dopiero po kupnie zasilacza/karty Hercules.

Z Herculesem w komplecie dostajesz nowy włącznik w miejsce starego (Power On/Off), którym oprócz włączenia i wyłączenia masz możliwość przełączenia prędkości obrotowej między 33 a 45rpm.

Ok, dzięki za wyjaśnienie.

Chyba jednak odpuszczę sobie LP12, raz koszt odpowiedniego zasilacza, a dwa jeszcze koszt przeglądu...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Chyba jednak odpuszczę sobie LP12, raz koszt odpowiedniego zasilacza, a dwa jeszcze koszt przeglądu...

Można kupić nakładkę na krążek napędu aby mieć najszybciej 45 obrotów. Dopiero droższe zasilacze Linn'a (Lingo, Akurate Radikal, Klimax Radikal) mają elektroniczną zmianę obrotów. Sondeka warto szukać już z Valhallą - łatwo poznać, bo ma jeden czarny przycisk z czerwoną diodą. Wcześniejszy zasilacz Basik ma duży czerwony przycisk, a Lingo czarny z dwiema diodami - zieloną oraz czerwoną.

Kilka kolejnych gadżetów analogowych, żeby pokazać w którą stronę idzie analog. Szukania jeleni ciąg dalszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kabelki miedziane za 600zł, czyli jakieś 600 krotne przebicie cenowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pędzelek za 600zł, ciekawe do czego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tania waga ortofona, konkurencja dla wagi clearaudio, która jest nieco droższa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "dystansery antyrezonansowe" za 300zł

I dwie poziomiczki, dostępne bez znaczka za 20-50zł -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostawię bez komentarza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Akurat tego Furutecha to mam i działa. Przed każdym puszczeniem płyty raz, że odkurza a dwa działa antystatycznie.

Mi tam on się sprawdza.

Ta waga też jest OK bo mierzy nacisk na poziomie winylu.

Taką nakładkę mozna sobie samemu wykoncypować do wagi za 30 zł ale to wymaga zaangażowania główki i rączek :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Akurat tego Furutecha to mam i działa. Przed każdym puszczeniem płyty raz, że odkurza a dwa działa antystatycznie.

Mi tam on się sprawdza.

Mojej żonie do pudru-też.

Furutech to pędzel z włosia koziego("najlepsze kozie włosy", hehe). Powinno być z jelenich włosów dla prawdziwych jeleni. Można sobie sprawdzić, ile takie coś jest warte.

Waga pewnie jest OK, tylko nieco ponad 10 razy za droga. Ale jak kto woli. Ja wole wagę za 10zł z dokładnością 0,01 i dorobić schodek, można bez problemu wyskalować taką wagę.

Ale taki specjalny do pudru kosztuje z 5 zł, a wypasiony Paco Rombane z 50 zł (żebyś był wyrąbany).

A ten audiofilski musi kosztować 5 stów bo go kupuje 1 mln albo 1 mld razy mniej konsumentów niż ten od pudru.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przede wszystkim puder od tego pędzla by sie nie oderwał.

On bardziej mógłby służyć do ściągania pudru z twarzy :)

Jak zbliżysz tego Furutcha do płyty na jakieś 1,5 cm (bez dotykania do winylu), kurz sam zostaje przyciągnięty do włosia.

Po przejechaniu nim po płycie, koszulka nie klei się do płyty.

Próbowałem też z pędzlem kosmetycznym - ni cholery tak nie działa :)

To tak jak z kablami, najpierw sami się przekonajcie czy działa i jak działa a potem komentujcie.

A, że kosztuje ile kosztuje... mniej idiotyczna jest cena tego Furutecha niż kabli głośnikowych Siltecha za 30 tysięcy Euro :)

Jak zbliżysz tego Furutcha do płyty na jakieś 1,5 cm (bez dotykania do winylu), kurz sam zostaje przyciągnięty do włosia.

Jeżeli coś jest przyciągane do pędzla to nie jest to kwestia magii japońskich kóz i ich włosia, tylko elektryzacji. Z wieloma rzeczami można się nie zgadzać i polemizować, ale fizyka jest raczej bezwzględna. W każdym razie gratuluje zakupu. To, że jakiś kabel kosztuje 30tys. to w żaden sposób nie zmniejsza to ceny pędzelka furutecha. Cena nadal jest idiotyczna. No ale jest kilka japońskich znaczków na pędzelku, więc ludzie, którzy to produkują na pewno znają się na rzeczy bardziej niż ja.

• 2 tygodnie później...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wygląda atrakcyjnie, sprzedaje nasz kolega z forum: http://allegro.pl/pro-ject-rpm-5-goldring-2500-speedbox-ii-akcesoria-i3656482428.html

Tylko dzisiaj wszyscy szukają gramofonu za pinset.

Przed każdym puszczeniem płyty raz

Mój sprawdzony sposób to 10 min. spacerkiem do pobliskiego " Genbrug " i tam kupuje sobie kilka winyli po 5kr.

W domciu traktuje je drapakiem DANIEL G-1100fs , dopiero po wydrapaniu głębokich i zapieczonych wrośli kładę już oczyszczonego winyla na coś lepszego ;) No i 500 zł. na pędzelek zostaje w kieszeni.

Szukają . A potem zakładają wątki , generalnie zwane "alem był głupi". Jak ja kiedyś a propos tego frędzla za pińcet . Podpatrzyłem, że identycznym czymś takim moja Niusia coś tam gmera przy buzi. Ukradłem. Umyłem. Ni cholery nie działało Do dziś nie wiem , jak jej to podrzucić, bo se nowe kupiła.:)) za pińć.

Panowie, czy któryś z Was kupował okładki na winyle od "t69" podpisującego fotki na aukcjach jako "winyle"? Ma całkiem ciekawą ofertę okładek pasujących na gatefold i pojedyncze koperty (i takie coś mnie interesuje) 100szt. folia polipropylen 0,03mm za 29 pln + wysyłka. Zastanawiam się przede wszystkim czy to nie jest tzw. folia do kwiatów, czyli coś takiego sztywnego szeleszczącego i bardzo śliskiego co zsuwa się z płyty prawie samoistnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Panowie, czy któryś z Was kupował okładki na winyle od "t69" podpisującego fotki na aukcjach jako "winyle"? Ma całkiem ciekawą ofertę okładek pasujących na gatefold i pojedyncze koperty (i takie coś mnie interesuje) 100szt. folia polipropylen 0,03mm za 29 pln + wysyłka. Zastanawiam się przede wszystkim czy to nie jest tzw. folia do kwiatów, czyli coś takiego sztywnego szeleszczącego i bardzo śliskiego co zsuwa się z płyty prawie samoistnie.

Ukryta Zawartość

Grubość 0,03 mm - to chyba o czymś świadczy. Te od ramadusa mają 0,15 mm i ja wolę takie - nie są co prawda idealnie przezroczyste, ale przynejmniej gładkie i nie szeleszczą. Droższe co prawda. Jakieś cienkie miałem i wszystkie wyrzuciłem, bo mnie wkurzały.

Generalnie chyba bym nie brał.

Ukryta Zawartość

Kupiłem te "woreczki" foliowe i lipa. Nie dość że lekko za duże to i śliskie jak... (płyty wysuwają się kiedy chcą i jak chcą) i grubość nie ta. Może i ona dobra jest ale na pewno nie na płyty. Może te grubsze będą lepsze. W każdym razie odradzam - nie zdają egzaminu.

Dzięki panowie. Odpuszczam zatem i znajdę coś o grubości 0,1 mm minimalnie :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Cuś takiego ktoś brał od nich? Rzeszów bodajże, więc nie podejdę i nie pomacam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te brałem i są ok. Polecam. Będziesz zadowolony.

A pasują na te nowe kobyły gatefold z grubaśnymi kopertami zadrukowanymi w środku i jeszcze w dodatku z plackami 180g? Szukam czegoś uniwersalnego, bo jak jest delikatnie za duża foljka na pojedynczą kopertkę to nie ma problemu. Ważniejsze jest czy poupycham w nich bez szkody te nowe tłuste wydanie.

Powiem tak, zrobiłem eksperyment i wpakowałem tam Electric Light Orchestra - Out of the Blue (plakat + stacja kosmiczna z kartonu + 2 LP + dwie grube oprawy kartonowe na płyty) wchodzi jakby była szyta na miarę a to miało być na pojedynczą płytę. Te okładki są na prawdę udane.

No to powinno pasować na większość dwupłytowych wydać w gatefold. Dzięki za pomoc!

ey.gif

• 1 miesiąc później...

Czy ktos sluchal..? Zastanawiam sie nad kupnem. Ramie wyglada ciekawie...Naped chyba paskowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.