Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Heh....

nastepny przykład

Ukryta Zawartość

Jak się okazuje prezio p.o. premiera czyli broszkę raczy nazywać powiatową. To ewidentnie komplement, bo nazywanie broszki inaczej niż co najwyżej gminną, a tak po prawdzie to gromadzką, jest komplementem.

Musisz wykupić tą firmę. Zysk pozostanie w kraju. Chyba.

Zawsze właściciel decyduje co zrobi z zyskiem, ale w PiS mogą być inne koncepcje. Przecież to komuchy ;-).

Właściciel decyduje. I co zdecydował?

Gdyby jednak niespodobał ci się bieżący dług Polski, to przypomnij sobie ten twój post. Bo zysk to coś po opodatkowaniu, draniu.

Jak nie lubię PO to mogę głośno krzyczeć, że kradli i do republik bananowych. I trzeba udowadniać, że tak nie jest.

Jak równie dęte tezy wysuwa się w stosunku do PiS to je trzeba udowadniać.

Tych w stosunku do PO udowadniać nie trzeba, trzeba dowodzić, że tak nie było.

Ot i skrócona do 3 zdań istota propagandy jaką PiS i jego miłośnicy uprawiają.

Sam PiS nawet dość przytomnie z tej metody ostatnio zrezygnował. Z dwu powodów. Wiedzą, że sami będą kręcić lewe lody, pewnie nieudolnie jak to oni, ale kręcić będą. Drugi powód istotniejszy. Zarzuty, że i oni kradli na 100% się pojawią. Ale ich przeciwnicy, mający jak PiS twierdzi możnych protektorów mogą się postarać by parę kont na Kajmanach na nazwiska prominentnych działaczy PiS powstało. Na nic, dla tych protektorów nieznaczące sumy, ale wystarczające by w Polsce rozpętać piekiełko. Idę o zakład, że PiS sam chętnie by taki numer wyciął, ale niestety bogatych protektorów, a tym samym kasy brak.

Cały twój wywód świadczy o tym, że czy to PO czy PiS to ...

Ale przy tych "uwagach" PiS ma parę pomysłów dla Polaków, PO tylko dla UE.

Gdyby w wyborach w Polsce brała udział cała UE to Schetyna by wygrał.

Żartowałem.

I nawet tych nie znasz dokładnie, bo przytaczałeś je z błędem. Także przeczytaj raz jeszcze skoro są tak powszechne.

Jeżeli masz na myśli K-2, to jest de facto część Bogdanki. Australijczycy chcą budować drugą ale to są plany na 2018+

Głos fachowca, a z jakiej konkretnie firmy międzynarodowej? I artykuł za stary? Co może zmienić się w porównaniu z podanym tam przykładem? Przypuszczam, że jedynie liczby.

Właśnie o liczby tu chodzi, faktycznie o rząd wielkości mniejsze niż głoszą popularne legendy.

Firmy o zasięgu globalnym, czołówka branży, notowane na NYSE, obroty liczone w mld USD... więcej nie podam na anonimowym forum, bo i po co?

Od czasu do czasu sprawdzam swoją, wiedzę komentując artykuły na portalu defence24.pl.

Akurat nie o komentowanie artykułów mi chodziło, ale mniejsza o to.

Ta udana konstrukcja miała różnego rodzaju perturbacje związane głównie z brakiem zainteresowania polskich władz, a co za tym idzie z brakiem pieniędzy na rozwój i zamówień dla wojska.

Mam poważne wątpliwości czy zainteresowanie władz rozwiązało by owe perturbacje. Wojsko zamówiło tyle ile mogło, ale to jest za mało aby móc po latach zastoju gonić koncerny produkujące 100x tyle sztuk porównywalnego modelu i mające wielokrotnie bogatszą ofertę.

Powstają jego nowe wersje:

Ukryta Zawartość

AW109 Trekker nie jest nową wersją SW-4

PZL Świdniki to własność włoskiego koncernu Finmeccanica: "Agencja Rozwoju Przemysłu podpisała dziś z AgustaWestland umowę sprzedaży 87,62% akcji WSK PZL-Świdnik. Wartość transakcji, która oznacza ostatecznie oddanie koncernom zagranicznym kontroli nad polskim przemysłem lotniczym, wynosi blisko 340 mln zł."

Ukryta Zawartość

I to ten koncern decyduje, co produkować, a co nie. Nieprawdą jest, co napisałeś o braku perspektyw jego produkcji.

Bez branżowego inwestora nie miał żadnych szans.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod koniec 2013 roku Europejski Bank Centralny szacował, że przeciętne rzeczywiste oprocentowanie bankowego kredytu konsumpcyjnego w Polsce (tzw. RRSO, czyli oprocentowanie + prowizje + opłaty) wynosiło aż 20,18 proc., podczas gdy w krajach strefy euro wynosiło ono zaledwie 7,04 proc.

Większe ryzyko - wyższe oprocentowanie, so what?

W latach 2007-2014 Polska była najobficiej drenowanym z kapitału państwem Europy!

Zagraniczne koncerny, firmy i instytucje traktowały nasz kraj jak dojną krowę.

W ciągu tych kilku lat z Polski wyprowadzono równowartość około 540 mld zł

Ileż razy można powtarzać tę bzdurę. Z prostego wyliczenia wychodzi, że musiały by mieć w Polsce obroty na poziomie jakieś 600% PKB

Sektor bankowy, w latach 2008 - 2015 zarobił w naszym kraju na czysto aż 106 miliardów złotych!

Uhum. To poczytaj sobie jeszcze o różnicy pomiędzy wartością depozytów a wartością kredytów i skojarz jedno z drugim. Potrzebne dane znajdziesz w rocznych raportach KNF.

Pod koniec 2013 roku Europejski Bank Centralny szacował, że przeciętne rzeczywiste oprocentowanie bankowego kredytu konsumpcyjnego w Polsce (tzw. RRSO, czyli oprocentowanie + prowizje + opłaty) wynosiło aż 20,18 proc., podczas gdy w krajach strefy euro wynosiło ono zaledwie 7,04 proc.

Statystyk nie da się oszukać.

Świetny argument za przystąpieniem do strefy Euro.

Jestem Europejczykiem.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Jeżeli masz na myśli K-2, to jest de facto część Bogdanki. Australijczycy chcą budować drugą ale to są plany na 2018+

(...)

Jest to nowa kopalnia należąca do spółki Lubelski Węgiel Bogdanka S.A. zbudowana w latach 2009-2011.

(...)

Właśnie o liczby tu chodzi, faktycznie o rząd wielkości mniejsze niż głoszą popularne legendy.

Firmy o zasięgu globalnym, czołówka branży, notowane na NYSE, obroty liczone w mld USD... więcej nie podam na anonimowym forum, bo i po co?

(...)

Nie widzę żadnych liczb, a jedynie twoje ogólniki. Jak na fachowca z dużym doświadczeniem przystało.

(...)

Mam poważne wątpliwości czy zainteresowanie władz rozwiązało by owe perturbacje. Wojsko zamówiło tyle ile mogło, ale to jest za mało aby móc po latach zastoju gonić koncerny produkujące 100x tyle sztuk porównywalnego modelu i mające wielokrotnie bogatszą ofertę.

(...)

O widzę, że również świetnie orientujesz się w wielkości produkcji śmigłowców przez zagraniczne koncerny. Rzeczywiście język fachowca. Tylko o czym to gołosłowie?

(...)

AW109 Trekker nie jest nową wersją SW-4

(...)

Sukces wreszcie. Wykazałeś wkleiłem zły link: powinien - być ten http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=4116

(...)

Bez branżowego inwestora nie miał żadnych szans.

Potrzebna była odpowiednia polityka państwa i zamówienia krajowe, a nie czekanie na inwestora branżowego z zagranicy. Inwestor wykupił konkurencje na rynku za śmieszne pieniądze. 340 mln złotych to koszt zakupu 2 - 3 śmigłowców uderzeniowych.

(...)

Akurat nie o komentowanie artykułów mi chodziło, ale mniejsza o to.

(...)

O dyskusję opartą na argumentach tez ci nie chodzi.

Gdyby jednak niespodobał ci się bieżący dług Polski,

Myśli Kolega że rozdawnictwo zaproponowane przez PiS zmniejszy ten dług i spowoduje moje zadowolenie ?

Ale przy tych "uwagach" PiS ma parę pomysłów dla Polaków,

Grecy też mieli parę "pomysłów" dla Greków.

Bo zysk to coś po opodatkowaniu, draniu.

Dlaczego "draniu" ?

W latach 2007-2014 Polska była najobficiej drenowanym z kapitału państwem Europy!

Rozumiem, że Kolega i PiS są za pozbyciem się obcego kapitału z Polski ? Jakiś plan jak tego dokonać ? Realny plan a nie Morawieckiego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Madrze mowia panowie:

Ukryta Zawartość

Ciesza mnie takie glosy. :)

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ktos jeszcze ma jakies obiekcje co do Szwecji.

Język arabski wyprzedził fiński i jest teraz drugim najpopularniejszym językiem natywnym w Szwecji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja mam. Trzeba zawczasu zamknąć połączenia promowe.

To dobra mysl.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Ci to potrafią. Wstrzelić się nawet w oczekiwania większości członków UE. PSL za zniesieniem sankcji przeciwko Rosji:http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2014/05/10341711_802441073101796_8944945462890034029_n.jpg

Ukryta Zawartość

Nie dosc ze madra to jeszcze ladna. 8)

Plus lewacka logika:

YouTube, zablokował wyświetlanie reklam. Informacja; "treść nieodpowiednia dla reklamodawców"

Ukryta Zawartość

Gońcie się z zamykaniem promów, jeszcze z rowerem nie byłem w Karlskronie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Gońcie się z zamykaniem promów, jeszcze z rowerem nie byłem w Karlskronie.

Widziałeś rower w Islamie? Zakazany ze względu na pedały.Także nie ciskaj się.

A plan Morawieckiego coś takiego przewiduje?

Nie wiem ale pewnie wie skąd wziąć nie zagraniczny kapitał na jego realizację. Myślę jednak, że on też zakłada obfite korzystanie z obcego kapitału a wtedy to dawcy tego kapitału decydują jak on będzie używany.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie wiem, nie byłem nie widziałem, ale z drugiej strony Bałtyku jeszcze nie ma kalifatu, tak więc kto się ciska? :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie widzę żadnych liczb, a jedynie twoje ogólniki. Jak na fachowca z dużym doświadczeniem przystało.

Znaczy się nie czytasz artykułów które sam cytujesz?

Ukryta Zawartość

Jest to nowa kopalnia należąca do spółki Lubelski Węgiel Bogdanka S.A. zbudowana w latach 2009-2011.

Z tego co piszą to jest to udrożnienie zalanych szybów z lat 80tych, więc nie taka do końca nowa. Nadal nie wyjaśniłeś dlaczego to ma być warte dotowania i po co w ogóle skoro Bogdanka jest dochodowa?

O widzę, że również świetnie orientujesz się w wielkości produkcji śmigłowców przez zagraniczne koncerny.

A cóż to za problem żeby sprawdzić wielkość produkcji poszczególnych modeli?

Ukryta Zawartość

6 lat z 10 już minęło a temat coś słabo się rozwija

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Znaczy się nie czytasz artykułów które sam cytujesz?

http://www.tygodnikprzeglad.pl/jak-wyprowadza-sie-zyski-polski/

Z tego co piszą to jest to udrożnienie zalanych szybów z lat 80tych, więc nie taka do końca nowa. Nadal nie wyjaśniłeś dlaczego to ma być warte dotowania i po co w ogóle skoro Bogdanka jest dochodowa?

A cóż to za problem żeby sprawdzić wielkość produkcji poszczególnych modeli?

6 lat z 10 już minęło a temat coś słabo się rozwija

Idź sobie zagraj w kręgle, bo gra w kulki to dla ciebie za mało.

Potrzebna była odpowiednia polityka państwa i zamówienia krajowe, a nie czekanie na inwestora branżowego z zagranicy. Inwestor wykupił konkurencje na rynku za śmieszne pieniądze. 340 mln złotych to koszt zakupu 2 - 3 śmigłowców uderzeniowych.

Polityka państwa i zamówienia krajowe to nie jest ekwiwalent inwestora branżowego. Skończyło by się wywaleniem kupy pieniędzy na projekt którym nikt z zewnątrz nie jest zainteresowany, w efekcie koszty jednostkowe byłyby o wiele wyższe niż przy normalnym zakupie przetargowym dla armii. Niezależność żadna, bo bebechy nadal trzeba sprowadzać z zagranicy, ale co tam, mamy sprzęt, trochę gorszy i droższy co prawda, ale "swój" a nie "obcy". Dodatkowy bonus, całkiem za darmo, to nieustająca awantura polityczna i wyciąganie łapek po kasę przez inne podmioty oczekujące podobnego stopnia protekcjonizmu.

PZL Świdnik nie był dla Agusta-Westland żadną poważną konkurencją. Porównywanie kosztów zakupu udziałów podupadającego przedsiębiorstwa produkującego śmigłowce cywilne z cenami śmigłowców bojowych nie ma żadnego sensu.

Idź sobie zagraj w kręgle, bo gra w kulki to dla ciebie za mało.

Obsrany gówniarz w piaskownicy umie się lepiej od Ciebie zachować jak się mu zwróci uwagę. To że napiszesz najwięcej postów na całym forum i będziesz najgłośniej ze wszystkich tu krzyczał nic Ci nie pomoże, nadal będziesz tym kim jesteś.

On jeszcze tupie.

Pewnie przez niedobitki PZPR w PiS.

Myślałem że już nic mnie nie zdziwi... żeby tak szybko zamieniać Niemcy w Pakistan:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

"Holendrzy zdecydowanie odrzucili w referendum umowę stowarzyszeniową UE-Ukraina" http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,147963,19878885,exit-polls-holendrzy-odrzucili-w-referendum-umowe-stowarzyszeniowa.html

"Przywódca eurosceptycznej i antyimigracyjnej Partii na rzecz Wolności (PVV)) Geert Wilders z ogromnym zadowoleniem przyjął wynik referendum. "To wotum nieufności wobec elit w Brukseli i Hadze. To początek końca UE" - napisał na Twitterze lider PVV.

Zadowolenia nie kryją inicjatorzy referendum. - Wyniku nie można zignorować - podkreślił Thierry Baudet z Forum na rzecz Demokracji. Zażądał także nowych negocjacji z Ukrainą i zapowiedział kolejne inicjatywy referendalne dotyczące euro i otwartych granic."

Nie da się ukryć, że "To początek końca UE".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.