Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zawsze dziadek nic nie zrozumiał z tego co widział.

Pokolenie,Kanał czy Ziemia to nie był koniunkturalizm.Pokolenie co prawda rozgrywa się w środowisku konspiracji ALowskiej ale tak naprawdę opowiada o polskim podziemiu w ogóle.Inaczej w tamtych czasach nie dało się zrobić.Nie można zrobić filmu do szuflady.To film o polskiej młodzieży w konspiracji w ogóle.Mógł zrobić taki albo nie zrobić nic.Podobnie Kanał.To pierwszy film o AK.czy ktoś zrobił wcześniej?Popiół i diament to film o akowcach ale tak naprawdę to obraz o współczesnej wówczas młodzieży,o pokoleniu Cybulskiego.To jak się zachowuje Maciek,jak się ubiera,te okulary to wszystko jest charakterystyczne dla pokolenia Października.Popioły to film obrazoburczy,obnażający i wyszydzający narodowe mity.Ziemia obiecana- film wybitny ale ja bym się w nim polityki nie doszukiwał.Z samych wypowiedzi Wajdy wynikało,że głównym powodem jego nakręcenia była ostatnia okazja wykorzystania starej,fabrykanckiej Łodzi,która lada moment miała się zmienić.No i dwa filmy z lat 70 wybitnie antysystemowe.A więc Człowiek z marmuru i Bez znieczulenia.

Nazywanie Wajdy koniunkturalistą jest absurdalne.Po pierwsze w systemie komunistycznym nie dało się zrobić filmów jawnie antyrządowych.Film to nie pisanie wierszy do szuflady.Reżyser musiał kluczyć,posługiwać się metaforą czy aluzją.I tak Wajda robił.Po drugie dziadek próbuje (nieudolnie) dezawuować twórczość i osobę Wajdy z powodów politycznych.Bo mu nie pasuje.To nie ma nic wspólnego z tym co widać na ekranie.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Jakiś konował jak zwykle najmądrzejszy.

Robi jak zwykle z ludzi idiotów. "Pokolenie", które gloryfikuje nie tylko GL, ale i PPR w czasach głębokiego stalinizmu to oczywiście nie koniunkturalizm. Wajda widocznie nie przewidział, że... wkrótce może być polski Październik 1956 i Gomułka. O polskim podziemiu i okupacji w ogóle to opowiadają "Zakazane piosenki", które powstały prawie dekadę wcześniej i każdy widz doskonale wiedział, kto był kto i o co chodzi. AK-owskie akcenty przed Wajdą poruszył m.in. Munk w "Błękitnym krzyżu", a z tego samego mniej więcej czasu jest obrazoburcza i niedoceniona "Eroica". W innych filmach z tego okresu też można było je dostrzec. Ówczesna publiczność była bardziej wyrobiona, niż wielu piszących na Bocznicy obecnie i potrafiła właściwie odczytywać aluzje i inne take. Film "Popiół i diament w porównaniu z prozą Andrzejewskiego jest zwyczajnie kiepski. Wajda nie oddał tu jej klimatu. Nakręcić taki fi,m w czasach "Krzywego koła" to żadna odwaga. To wpisywanie się w obowiązujące trendy. Wajda wprawdzie nakręcił "Popioły", ale przekreślił je "Panem Tadeuszem". Także i "Ziemia Obiecana" idealnie wpisuje się w gierkowską propagandę - przecież "Polak potrafi". A czym może imponować "Człowiek z marmuru"? Antysystemowością? W czasach kiedy partyjna "Polityka" Rakowskiego bardziej tłamsiła rządy Gierka, niż obecna tzw. opozycja obecne rządy Kaczyńskiego. "Bez znieczulenia" można odczytać apolitycznie, iż żona źle dupy mu dawała... albo politycznie - takie sytuacje nie są tylko charakterystyczne dla PRL-u - opisuje je również "Wyrok za prawdę" w reżyserii Michael Cuesta. Najnowszy, ale to żadna nowość w kinematografii.

Rzeczywiście kluczenie Wajdy jest godne uwiecznienia... filmem. Podobnie jak robienie laski słynnemu pisarzowi z Podkowy Leśnej przez jednego aktora z filmów Wajdy... pomnikiem. Jeśli dodamy do tego opisy Kałużyńskiego w "Polityce", jaka podniosła patriotyczna atmosfera towarzyszyła na planie, a szczególnie poza planem "Ziemi Obiecanej" - to mimo najszczerszych chęci nic nie jestem w stanie już zdezawuować.

Wajda dobija się sam. Oskarowym(?) "Powidoki".

Szkoda słów.

Swoją drogą - masz cierpliwość. Pozdrawiam.

Czuć klimat Podkowy Leśnej...

Jaki pan taki kram.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Anżej nie ze swoich to może szastać ;-)

14523038_1021691904614433_9115282138407895784_n.jpg?oh=4a424d94f740f87a05b1babb9459fc19&oe=58A51A46&__gda__=1482935136_aa44c2ce20a06b714efe4a71bb482363

Puszczają Polskę z torbami ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wszystko niby się zgadza ale jeśli pogonimy polityków to kto powstrzyma PiS?Ulica?Chcemy rewolucji?Wątły mówi wybierzmy nowych.Tak ale to wymaga czasu, organizacji i nowych wyborów.A tu trzeba działać natychmiast.Mnie się wydaje,że sytuacja jest tak poważna,źe nie ważne kto i jakimi środkami powstrzyma PiS.Ważne aby to zrobić.Czyli potrzeba zjednoczyć wszystkich antypisowców..Oczywiście z politykami należy uważać i patrzeć im na ręce.przy okazji wyborów wymienić.Ale przecież nie mamy gwarancji,że ci nowi nie pójdą w ślady tych poprzednich.W konformizm i gnuśność.

Bo nagłe wywrócenie sceny politycznej można zrobić jedynie drogą rewolucji.

A jak nie pis... to kto...?

Kto?....Jakieś mniejsze zło. Bardziej kompetentne, mniej totalitarne, mniej ideologiczne , mniej bezczelne . A dokładnie to powiem Ci za niecałe 3 lata które mniejsze zło jak dla mnie jest najmniejsze na dany moment, teraz to bez sensu.

Niektórzy mniejsze zło wybierali w zeszłym roku, i mamy PiS i Kukizy.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A może radę "starszych" powołać.

Gremium wybierane przez społeczeństwo.

Oni podpisywaliby kontrakt z ludźmi wybranymi w ramach konkursów na stanowiska rządowe apolityczne.

Wszyscy oceniani byliby za efekty.

Za chybione decyzje byliby traktowani tak jak my w zakładach pracy...

Dobrze by było.

Głosować za a nie tylko przeciw.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ukryta Zawartość

Dobre :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duduś ułaskawi.

Ukryta Zawartość

No, wreszcie coś o czym można napisać. Że kaliber nawet nie taki sobie, a marniutki nie istotne...

A może jako zwolennik PiS (tak wiem, Ty też na nich nie głosowałeś) raczyłbyś choć słowem odnieść się choćby tylko do tej fali nepotyzmu i kolesiostwa jaką pisiarstwo nam funduje. Bo reszta dotychczasowych miłośników "dobrej zmiany" tak jakby całkiem zapadła się pod ziemię. Jak już jesteś...

Niektórzy mniejsze zło wybierali w zeszłym roku, i mamy PiS i Kukizy.

Wiatraku nie podejrzewam Ciebie że takie coś byś zrobił ;)

myślę że inaczej nazywano....."na złość babci odmrożę sobie uszy" takie słowa cisną mi się tylko nie zdawano sobie sprawy z dalszych konsekwencji.....

to na pierwszą NIGDY pamięć mam dobrą a to drugie przemilczę

No, wreszcie coś o czym można napisać. Że kaliber nawet nie taki sobie, a marniutki nie istotne...

A może jako zwolennik PiS (tak wiem, Ty też na nich nie głosowałeś) raczyłbyś choć słowem odnieść się choćby tylko do tej fali nepotyzmu i kolesiostwa jaką pisiarstwo nam funduje. Bo reszta dotychczasowych miłośników "dobrej zmiany" tak jakby całkiem zapadła się pod ziemię. Jak już jesteś...

No cóż, nie od razu Kraków zbudowano. Głosowałem na PiS i ponownie bym to zrobił, biorąc pod uwagę w jakim systemie żyjemy. Oczywiście nie wszystko jest idealne, trudno żeby było. Może Ty znasz jakieś idealne rozwiązanie sprawdzające się w obecnym systemie? Zmiana to proces i niepożądane efekty uboczne są oczywiste. Pewnie o tym wiesz.

Określenie nie wszystko jest idealnie na choćby cyrk z "Misiewiczami", by inne sprawy już miłościwie przemilczeć to... a, już mniejsza z tym. Ale doceniam, że masz na tyle choć odwagi cywilnej, że choć nie chowasz głowy w piasek. I mam jeszcze, choć już coraz słabszą nadzieję, ze "efekty uboczne" tych zmian nie doprowadzą nas do całkowitej ruiny. Bo mówiąc szczerze oprócz "efektów ubocznych" żadnych pozytywnych zmian nie widzę. I mniejsza z tym, że ja ich nie widzę. Ich po prostu nie ma i co najgorsze nic nie wskazuje, że pod rządami "dobrej zmiany" jakiekolwiek będą...

Nie dajesz czasu na zmiany, wiesz przecież, że system ten działa z dużą bezwładnością. Poprzednicy nie zrobili nic w osiem lat. Oczywiście to nie usprawiedliwienie, tylko próba wyjaśnienia działania systemu.

Nie daję? A mam przypomnieć co obiecywał p.o. Prezydenta, że zrobi przez rok, a jeśli nie zrobi ustąpi?

Mam przypomnieć co PiS obiecywał w kampanii wyborczej (również dając na to konkretne terminy)?

Poprzednicy nie zrobili nic przez 8 lat? Polska w ruinie? I co jeszcze? Kampania wyborcza się skończyła rok temu, efekty roku rządzenia każdy widzi jak na dłoni, a Ty mimo, że już nawet z retoryki PiS zniknęło dalej chcesz grać "winą Tuska"?

I na koniec: jakoś tej bezwładności w systemie nie można było nijak dostrzec gdy w grę wchodziło i obsadzanie stołków i procedowanie ustaw umożliwiających przejęcie jak największej władzy. Nawet nie przeszkadzało, że robiono to często i z najdelikatniej to nazywając wątpliwościami prawnymi.

Słyszałem przez wiele, wiele lat za socjalizmu, że na zmiany trzeba poczekać, że będzie jak w raju, tylko za kilka lat, bo trudności, imperialiści, stonka i co tam jeszcze. Za to natychmiast dobrze było tylko funkcjonariuszom systemu. I drugi raz i ja i mam nadzieję nie tylko ja, na ten marny numer nabrać się nie dam.

I tak zrobili więcej w rok niż poprzednicy w osiem lat, jest więc jakiś progres. Oczywiście zaraz napiszesz, że mnóstwo zrobiono, tylko jakim kosztem? Przyjaciele królika mają się dobrze, a co z całą resztą?

Po za tym jasno widać, że obecne systemy polityczne są niewydolne, tworzą patologie. Czas na zmiany.

... raczyłbyś choć słowem odnieść się choćby tylko do tej fali nepotyzmu i kolesiostwa jaką pisiarstwo nam funduje.

Ty POprawny...

Za PO-PSL nie było kolesiostwa i nepotyzmu...?!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.