Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax

Nie wiem czy to Ty powinieneś wypowiadać się na temat przynależności Polski do Europy bo ciągle ten fakt kontestujesz.

To zresztą typowa ędecka przypadłość.Z jednej strony podkreślacie,że Polska jako kraj chrześcijański jest od tysiąca lat w Europie a z drugiej strony robicie wszystko aby od tej Europy się odciąć.Pod hasłami rzekomej demoralizacji i zepsucia Europy i wyższości moralnej Polski.Oczywiście,że Polska była i jest w Europie.Ale w jej historii był okres gdy od tej Europy i jej standardów wyraźnie odstawała.Mam na myśli przełom XVII i XVIII wieku i tzw. Sarmatyzm.Czyli unikalną w ówczesnej Europie kulturę polityczną,umysłową,materialną,obyczajową dzięki której Polsce było wówczas bliżej do np. Turcji czy Persji niż Europy.Pogrążając się w tym sarmackim marazmie Polska dramatycznie zwiększyła dystans cywilizacyjny do przodujących krajów europejskich.Mam wrażenie,że dzisiejsza polska prawica chce nam zafundować kolejny Sarmatyzm.

" Różnica jest tak duża, że próbując usystematyzować postawy społeczne w różnych krajach, hiszpańscy badacze stworzyli cztery kategorie – bardzo aktywnych Nordyków (Szwecja, Dania, Holandia), dość aktywne europejskie jądro (Francja, Niemcy), niezbyt aktywny obwarzanek (Hiszpania, Włochy, Wielka Brytania, Czechy) i czwartą kategorię, do której należy Polska. Tylko Polska. Politycznie i geograficznie niewątpliwie jesteśmy częścią Europy. Ale społecznie i kulturowo raczej tylko z nią sąsiadujemy. I to przez gruby mur albo – jak kto woli – przez głęboki rów. "

iksik , kopiesz ponad normę . Typowy stachanowiec

na temat przynależności Polski do Europy bo ciągle ten fakt kontestujesz.

Coś Ci pomyliło Wojciechu. Fakt bytu Polski w Eropie jest dłuższy niż istnienie parakomuszego ustrojstwa pod nazwą UE.

Tą ostatnią organizację w obecnej postaci nie sposób szanować, pozostaje póki co tylko tolerować krytykując.

strony robicie wszystko aby od tej Europy się odciąć

Robi to się na drutach Wojciechu.

Póki co owa "Europa" pod nazwą UE odcina się od wszystkiego co ma sens.

Pod hasłami rzekomej demoralizacji i zepsucia Europy i wyższości moralnej Polski.

Co ty bredzisz.

Polacy są tak samo zdemoralizowani i zepsuci jak reszta Europy, przecież wynika to choćby z tego, ze jesteśmy europejczykami od wieków.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

iszpańscy badacze

Wybacz wladzu ale mam w rżyci owych badaczy tym bardziej, że po badawcze naukowe bełkotliwe stereotypy to zakała postępu, kopanie rowów i budowanie murów.

Jest taka Europa,innej nie ma.

Stojąc w gównie wcale nie oznacza, że nie można z niego wyjść albo posprzątać, a nie dalej zadowolony w nim tkwić i zapachem przenikać.

Oczywiście mówimy o UE, a nie Europie. Czego jak widzę w ogóle nie rozróżniacie.

xniwax

No właśnie paradoks tej prawicowej demagogii polega na tym,że to my,Chrystus narodów mamy wskazać zdemoralizowanej i zepsutej Europie właściwą drogę.A póki co to my,Polacy powinniśmy popracować nad sobą,nad swoimi przywarami typu bałaganiarstwo,brak dyscypliny i odpowiedzialności,pijaństwo,brak tolerancji,zawiść itp.

Chrystus narodów mamy wskazać zdemoralizowanej i zepsutej Europie właściwą drogę.

To ty akurat stosujesz demagogię.

Wypowiadam się w swoim imieniu a nie Holendra, Niemca idt.

Poza tym nie pasuje mi stać w gównie, a Tobie tak. Pewnie dlatego, że przestawił Ci się zakres odbierania bodźców zapachowych.

To już nie moja wina Wojciechu. Po prostu ewoluujesz wraz z UE w tym względzie.

iksik oczywiście , od badań i nauki ważniejsze wywrotki z trupami , masz chłopie rację Nie matura a chęć szczera ....

To ty akurat stosujesz demagogię.

Wypowiadam się w swoim imieniu a nie Holendra, Niemca idt.

Poza tym nie pasuje mi stać w gównie, a Tobie tak. Pewnie dlatego, że przestawił Ci się zakres odbierania bodźców zapachowych.

To już nie moja wina Wojciechu. Po prostu ewoluujesz wraz z UE w tym względzie.

może zdefiniuj czym jest UE i dla kogo stanowi zagrożenie .Też jestem Polakiem i ty jesteś zagrożeniem dla kraju ... co teraz bohaterze ?

wladzu jak zwykle kombinujesz jak propagandowa szuja. Całkiem niepotrzebnie.

Co do matury czy profesury to nie opieraj się tylko na innych, spróbuj tez samodzielnie.

Jesteś równocześnie zbyt "młody" i "za stary" by być tylko karmiony.

Wchodzę, czytam... i całkiem jak w Polskiej polityce - opluwanie i obrzucanie się odchodami - jak "doktorek" wydaje się dla was nadętym nowobogackim tak niestety ma wiele racji - Wykształcił się w kraju na który pracowali oraz płacili podatki jego rodzice. Pracuje teraz w Irlandii w której płaci podatki za które kształci Irlandia jego dzieci i nie ma nic w tym złego, tak jest w całym wolnym świecie - ja rozumiem patriotyzm i przywiązanie do korzeni ale niektórzy tutaj to widzę że najchętniej pozabierali by paszporty tym nieodpowiednio myślącym i zagnali do pracy społecznej - taki kraj już jest i nazywa się Korea Północna.

Jak dla mnie ( bo sam tak postąpiłem ) każdy kto wyjeżdża z kraju w którym jest bezrobocie dobrze robi bo zwalnia miejsce pracy dla tych którzy jej potrzebują. Z czasem jak się sytuacja poprawi to sporo osób powróci ( w większości ze sporym kapitałem ) i kraj tylko na tym zyska. A na chwile obecną Ci co im wygodniej siedzieć na miejscu opluwają tych co wyjechali i jest im lepiej bo to zdrajcy przecież którzy nie chcą walczyć o przetrwanie wraz z innymi.

wladzu jak zwykle kombinujesz jak propagandowa szuja. Całkiem niepotrzebnie.

Co do matury czy profesury to nie opieraj się tylko na innych, spróbuj tez samodzielnie.

Jesteś równocześnie zbyt "młody" i "za stary" by być tylko karmiony.

nie pamiętam , chyba już dawno nie skorzystałem z obelgi tępak . .. inne wnioski badań również ciekawe

" Polski brak ciekawości nie jest wynikiem znudzenia niekonkluzywnością debat i nierozwiązywalnością wciąż tych samych problemów. Polacy raczej nie mają okazji się nimi zmęczyć lub znudzić. Mają o nich mgliste lub żadne pojęcie, z tego prostego powodu, że w odróżnieniu od większości Europejczyków nie śledzą wydarzeń, a zwłaszcza nie wysilają się, żeby je zrozumieć. Prasę czytamy ponad trzy razy rzadziej niż przeciętny mieszkaniec Unii."

Też jestem Polakiem i ty jesteś zagrożeniem dla kraju

Rozstrzelaj mnie wladz za to, może to ciebie dowartościuje jako EUROP"O"laka.

Prasę czytamy ponad trzy razy rzadziej niż przeciętny mieszkaniec Unii

Na podstawie sprzedaży czy innych widzi mi się.?

Czy wzięto pod uwagę siłę nabywczą Polaka i inne priorytety z tego wynikające?

Czy wzięto pod uwagę niechęć do prasy związaną z zaszłością, niechęcią do nachalnej propagandy?

Czy paplasz bez zastanowienia?

Zdaje się , że system edukacyjny pseudoliberały psują dalej i konsekwentnie.

że w odróżnieniu od większości Europejczyków nie śledzą wydarzeń

Śledzą, śledzą i wyciągają wnioski.

Robota dla psychoanalityka.

Możesz mu potrzymać, znaczy wladzowi w ramach psychoanalizy.

iksik

nie wystarczy szczera chęć do podważania wyników badań . Matura niezbędna a jaką metodę badawczą zastosowali spytaj naukowców . proponuję mniej idiotycznie pytania formułować czy też wyniki badań kwestionować .Może docenią szczere chęci i odpowiedzą

" Dzięki hiszpańskiej fundacji BBVA, która solidnie zbadała przekonania i postawy Europejczyków w dziesięciu krajach Unii, mamy polską odmienność podaną na talerzu. Nie wolno przeoczyć takiej szansy, byśmy sami siebie wreszcie ostro zobaczyli i dobrze zrozumieli. Ale nie po to, żeby się jeszcze bardziej puszyć. Bo, prawdę mówiąc, nie bardzo jest do tego powód. Ale jest co sobie wyjaśniać, objaśniać, rozumieć. W każdym razie chyba lepiej wiedzieć, niż bujać w obłokach."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

władz , zgadzam się , że zapewne jesteśmy ,,inni'' od reszty europy....zadajmy pytanie dlaczego tak jest ?...zapewne ta odmienność wynika po części z naszej historii, naszej geopolityki a zwłaszcza z ostatniego okresu , ostatnich 200 lat....przez ten okres mieliśmy wolny kraj praktycznie ok 20 lat...zapewne dociera do ciebie jaki wpływ na naszą mentalność , nasze postrzeganie świata miało tak długie zniewolenie..i teraz po 50 latach okupacji sowieckiej odzyskujemy suwerenność .... po pewnym czasie dostrzegamy , że coś jest nie tak , że ta nasza wolna Polska nie jest wcale taka wolna ....nadal żądzą tu ci sami ludzie lub ich potomkowie...ludzie przywiezieni na czołgach z moskwy , którzy do tej pory są pod ochroną , mają nadal ogromny wpływ na politykę naszego kraju , nadal wpychają nas w ręce rosji ...nadal zacierają ślady swojej zdradzieckiej działalności, nadal zniekształcają naszą historię ...więc co można powiedzieć o takich ludziach... mamy ich głaskać i dziękować , że żyjemy....?...chyba nie o to nam chodziło...może się mylę ....niestety , nie jesteśmy społeczeństwem obywatelskim , ale to nie nasza wina , skoro przez kilkadziesiąt lat chodziłeś na wybory i wygrywała zawsze przewodnia siła narodu to nie dziwmy się , że mamy taką teraz frekwencję ....ludzie nie wierzą , że mogą coś zmienić , wolą siedzieć cicho i zajmować się swoim życiem...na szczęście zmiany widać w młodym pokoleniu...nie udało się do końca odciąć korzeni historii...chociaż nadal są tego próby...i pisanie , że bycie patriotą jest równoznaczne z faszyzmem , ksenofobią jest bezpodstawne...Polska jest częścią europy , zawsze nią była ....i my chcemy być w zjednoczonej europie ... ale bądźmy także dumnymi Polakami, żyjącymi w normalnym , wolnym, poukładanym kraju rządzeni przez ludzi odpowiedzialnych , mających za cel dobro Polski ...bo teraz mamy tylko sprzedajne qrwy....

Wladz-u , są różne badania i wyniki, dla ciebie statystyka to dogmat dla twojego światopoglądu, a to tylko świadczy, że nie masz w ogóle swojego zdania.

tomuś

Problem w tym,że twoja analiza przyczyn naszej odmienności i kondycji RP jest błędna.Tak więc nie ma zgody!

być może , ale w takim razie uzasadnij....wyprowadź mnie z błędu...

Po co ci to? Nie wystarczy, świadomość, że Bóg nad tobą czuwa? Wszystko w jego ręku...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ale społecznie i kulturowo raczej tylko z nią sąsiadujemy. I to przez gruby mur albo – jak kto woli – przez głęboki rów. "

Dokładnie! Masz 100% racji i sam jesteś tego najlepszym przykładem... po prostu dziki człowiek z Dzikich Pól. Troglodyta.

Co innego ja - ja się urodziłem Europejczykiem. :)

I dlatego nie mam problemu z zyciem czy mieszkaniem gdziekolwiek, bo wszędzie jestem u siebie.

Bardziej u siebie niż pośród podobnej ci dziczy. :)

Ale społecznie i kulturowo raczej tylko z nią sąsiadujemy. I to przez gruby mur albo – jak kto woli – przez głęboki rów. "

Dokładnie! Masz 100% racji i sam jesteś tego najlepszym przykładem... po prostu dziki człowiek z Dzikich Pól. Troglodyta.

I dlatego nie mam problemu z zyciem czy mieszkaniem gdziekolwiek, bo wszędzie jestem u siebie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

tomuś

Dlaczego to ja mam udowadniać,że nie jestem wielbłądem?

doktorku

To,że jesteś w Irlandii nie oznacza jeszcze,że jesteś Europejczykiem.Ci zamachowcy z Londynu to nawet urodzili się w Anglii.I co z tego?

Twojej wymarzonej ojczyzny już nie ma.

Nie ma, bo bierne stado z twoim udziałem, tylko się przyglądało jak Polskę ukradziono.

To jest dziś inny kraj i my ciebie tutaj też już nie chcemy.

No chyba cię pogięło, że ja bym miał ochotę mieszkać w takim smutnym jak p***da miejscu, pośród takich dzikich ludzi. :)

Tak więc nie masz swojego miejsca na świecie.

Ależ mam. :)

Dom tutaj, 3 nieruchomości w Polsce (które zapewne sprzedam po śmierci rodziców, bo na razie muszę gdzieś mieszkać, gdy starych odwiedzam).

A wtedy, gdy już smutna konieczność wyjazdów do byłej Polski mi odpadnie, to kupię sobie dom na Teneryfie.

I to będzie moje miejsce na emeryturę.

Zimą będę ci regularnie słał widokówki. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

doktorku

Na przykładzie brytyjskim udowodnię ci,że nie jesteś Europejczykiem.Gdyby w Anglii jeden Anglik zarzucił drugiemu,że nie jest Anglikiem bo nie wierzy w zamach na księżnę Dianę to wszyscy pozostali stukaliby się w głowę.

Na Teneryfie?W polskiej diasporze?Brrr!

Na Teneryfie?W polskiej diasporze?Brrr!

No. Razem z Kazikiem, Rydzykiem i Michnikiem.

To tylko niektórzy znani, co mają tam nieruchomości.

Wyobrażasz sobie dyskusje w takim gronie? :)

władz , zgadzam się , że zapewne jesteśmy ,,inni'' od reszty europy....zadajmy pytanie dlaczego tak jest ?...zapewne ta odmienność wynika po części z naszej historii, naszej geopolityki a zwłaszcza z ostatniego okresu , ostatnich 200 lat....przez ten okres mieliśmy wolny kraj praktycznie ok 20 lat...zapewne dociera do ciebie jaki wpływ na naszą mentalność , nasze postrzeganie świata miało tak długie zniewolenie..i teraz po 50 latach okupacji sowieckiej odzyskujemy suwerenność .... po pewnym czasie dostrzegamy , że coś jest nie tak , że ta nasza wolna Polska nie jest wcale taka wolna ....nadal żądzą tu ci sami ludzie lub ich potomkowie...ludzie przywiezieni na czołgach z moskwy , którzy do tej pory są pod ochroną , mają nadal ogromny wpływ na politykę naszego kraju , nadal wpychają nas w ręce rosji ...nadal zacierają ślady swojej zdradzieckiej działalności, nadal zniekształcają naszą historię ...więc co można powiedzieć o takich ludziach... mamy ich głaskać i dziękować , że żyjemy....?...chyba nie o to nam chodziło...może się mylę ....niestety , nie jesteśmy społeczeństwem obywatelskim , ale to nie nasza wina , skoro przez kilkadziesiąt lat chodziłeś na wybory i wygrywała zawsze przewodnia siła narodu to nie dziwmy się , że mamy taką teraz frekwencję ....ludzie nie wierzą , że mogą coś zmienić , wolą siedzieć cicho i zajmować się swoim życiem...na szczęście zmiany widać w młodym pokoleniu...nie udało się do końca odciąć korzeni historii...chociaż nadal są tego próby...i pisanie , że bycie patriotą jest równoznaczne z faszyzmem , ksenofobią jest bezpodstawne...Polska jest częścią europy , zawsze nią była ....i my chcemy być w zjednoczonej europie ... ale bądźmy także dumnymi Polakami, żyjącymi w normalnym , wolnym, poukładanym kraju rządzeni przez ludzi odpowiedzialnych , mających za cel dobro Polski ...bo teraz mamy tylko sprzedajne qrwy....

Tomuś wypracowanie czy z ambony patriotyczne kazanie ? kolega na czy po seminarium patriotycznym

nie ja , cóż mi do twojego miejsca zamieszkania . Problemem irlandzki parobku jest moje miejsce zamieszkania . Czytam jakieś pomyje wylewane przez kabotyna opluwającego dobroczyńców ... PRL który wyedukował i UE która pozwoliła w Irlandii pracować . Skoroś taki cham bez wdzięczności to po chamsku z tobą

tomuś

Dlaczego to ja mam udowadniać,że nie jestem wielbłądem?

doktorku

To,że jesteś w Irlandii nie oznacza jeszcze,że jesteś Europejczykiem.Ci zamachowcy z Londynu to nawet urodzili się w Anglii.I co z tego?

brakło odwagi wojciech.....to normalne...

Tomuś wypracowanie czy z ambony patriotyczne kazanie ? kolega na czy po seminarium patriotycznym

liczyłem , że inaczej do tego podejdziesz.... patrioto nie idioto....
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.