Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

USAmerykańskie?

Nie bardzo miałoby to znaczenie.

wszystko zmierza w kierunku IV rozbioru Polski.

Tak Włosi wezmą Centralny za Pendolino.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

afera platformy hmmmm i co w związku ztym??? jest tylko jedno wyjście " Kaczyński do dymisji"

ależ panie płemierze on nie rządzi, my rządzimy

aha hmm to w razie jakby wygrał PiS wybory to wtedy " Kaczyński do dymisji":)))))))))))))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tak Włosi wezmą Centralny za Pendolino.

Jakbyś obejrzał ten materiał filmowy choćby od 1:00:00 to byś tak nie bredził.

A za pendolino to chyba zapłacone, nie jeździ dlatego że ma "certyfikat" wystawiony na 160km/h, a powinien wg naszych założeń i podpisanych umów na grubo więcej.

W sytuacji gdy Polska jako JEDYNY kraj nie ma podpisanego z Niemcami traktatu pokojowego po II Wojnie,

polsko - niemiecki traktat graniczny z 1990 roku zrealizował postanowienia deklaracji poczdamskiej co do podpisania tratatów pokojowych choc traktatem pokojowym sie nie nazywa.

Mam wrażenie że wszystko zmierza w kierunku IV rozbioru Polski.

Rząd słaby, gospodarka zadłużona po kokardę, ludzie sfrustrowani.

w Polsce doszukujemy sie knowań jakis obcych sił czychająaccych na nasza niepodległość.

A to my sami tak umiemy.

Ktokolwiek liznął sie o politykę na poziomie gminy tego nie zdziwią takie tasmy prawdy. Ludzie tacy sami, knucia takie same tylko stanowiska inne.

nie jeździ dlatego że ma "certyfikat" wystawiony na 160km/h, a powinien wg naszych założeń

Masz rację twój dowcip jest lepszy.

Berety z głów.

Ludzie tacy sami, knucia takie same tylko stanowiska inne.

I co w związku z tym?

Głaskamy?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

już wszystko jasne mówili w tefałenie że ludziom żyje się lepiej:) to było w trosce o naród, nie ma co sie martwić jest już dobrze a jutro zapomnijmy o tym, wierzmy płemiełowi on się nie myli, proponuję uchwalić dogmat nieomylności płemieła tak jak paierza uchwalili w ten sposób wywyższyli go nad Boga :)) nasz kochany cudotwórca :P

Bełkoczesz Przemuś. Myślisz, że zrobisz na kimś wrażenie takimi pierdołami przeklejanymi od kogoś innego? Przecież to żałosne.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

polsko - niemiecki traktat graniczny z 1990 roku zrealizował postanowienia deklaracji poczdamskiej co do podpisania tratatów pokojowych choc traktatem pokojowym sie nie nazywa.

(...)

I to jest nieprawda. Niemcy nigdy nie uznały postanowień Konferencji Poczdamskiej za obowiązujące.

Zresztą one już nie obowiązują: "(...) wielka czwórka po 55 latach od zakończenia II wojny światowej i wbrew swym własnym postanowieniom przyjętym jeszcze w Umowie Poczdamskiej z 2 sierpnia 1945 r. nie wynegocjowała z dwoma państwami niemieckimi i nie podpisała ze zjednoczonymi Niemcami zwyczajowego traktatu pokojowego, ale ograniczyła się do ostatecznej regulacji? Są w nim zawarte niemal wszystkie podstawowe składniki typowe dla traktatu pokojowego zawieranego przez państwa po wojnie, a więc postanowienia dotyczące: zjednoczenia Niemiec, ich terytorium i granic, statusu prawno-międzynarodowego i polityczno-militarnego itd. Jednakże jedna poważna kwestia typowa dla traktatu pokojowego nie weszła do ostatecznej regulacji, a mianowicie reparacje wojenne od Niemiec. Pominięcie jej było rezultatem kategorycznego stanowiska RFN i braku większego zainteresowania wielkiej czwórki. Czy z powodu reparacyjnego feleru należałoby więc uznać również traktat 2+4 za niepełny? Niekoniecznie. Pozostawienie poza ostateczną regulacją sprawy reparacji wojennych w niczym nie umniejsza najwyższej rangi i znaczenia tej umowy dla kwestii niemieckiej po 1945 r. Powiedzmy wprost: traktat 2+4 stał się substytutem traktatu pokojowego z Niemcami, a wielka czwórka i Niemcy stwierdziły, że w przyszłości już nie będzie traktatu pokojowego z Niemcami."

Dla Polski "Decydujące znaczenie ma w tym zakresie tzw. protokół paryski przyjęty na spotkaniu 2+4 z udziałem Polski 17 lipca 1990 r., który zmienił postanowienia Umowy Poczdamskiej z 1945 r. Sens ustaleń paryskich, zatwierdzonych w traktacie 2+4, polegał w skrócie na tym, że nie przewiduje się już w przyszłości zawarcia traktatu pokojowego z Niemcami, a granice Niemiec i istniejąca granica między RP a RFN mają charakter ostateczny."

(cytaty z: http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/traktaty-polsko-niemieckie-1990-1991-roku-prawda-falsz-czesc-ii)

Obowiązuje także Traktat między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Federalną Niemiec o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy z 17 czerwca 1991 roku. Zdaniem niektórych polskich polityków, publicystów,historyków i specjalistów prawa międzynarodowego nie zabezpiecza on w pełni polskich interesów, a żadnego z tych traktatów nie można rozpatrywać w oderwaniu od innych międzynarodowych dokumentów dot. Niemiec - np. ustawy nr 46 Sojuszniczej Rady Kontroli nad Niemcami 25 lutego 1947 roku. Jednak praktyka pokazuje, że wszystkie dotychczasowe modyfikacje i interpretacje tego prawa były dokonywane pod kątem żądań Niemiec. I nie wolno o tym zapominać.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

w Polsce doszukujemy sie knowań jakis obcych sił czychająaccych na nasza niepodległość.

Bo doszukiwać się musimy, zwłaszcza że Polska jest obecnie (UE) tak bardzo uzależniona gospodarczo i energetycznie od innych, że to uzależnienie wpłynęło na brak możliwości samostanowienia.

Ja mieszkam w Warszawie i muszę stwierdzić, że oprócz banków, salonów samochodowych, kościołów, urzędów podatkowych, marketów, szpitali itd. itd. nie ma nic co wpływałoby na wzrost PKB.

Masz rację twój dowcip jest lepszy.

Berety z głów.

Mam wrażenie, że Twój jest przybity gwoździkiem.

Ja mieszkam w Warszawie i muszę stwierdzić, że oprócz banków, salonów samochodowych, kościołów, urzędów podatkowych, marketów, szpitali itd. itd. nie ma nic co wpływałoby na wzrost PKB.

Właśnie! Strzelasz w dziesiątkę.

O sile państwa decyduje armia (której Polska nie ma) i przemysł (którego Polska się pozbyła).

Ostatnio mnie naszło na zakup jakichś hektarów na wsi :-) i pojechałem na wiochę oglądać to gospodarstwo, które tam jest na sprzedaż.

I wiecie, kto byłby moim sąsiadem, gdybym tą farmę kupił? Wcale nie inni farmerzy! Z jednej strony firma biotechnologiczna, z drugiej - medyczna, producent tytanowych protez stawowych! Mowimy o wsi zabitej dechami! I tam macie hektary równo przyciętej trawki, że najlepsze pole golfowe by się nie powstydziło a pośrodku stoją jakieś tajemnicze supernowoczesne budynki. Po terenie zaś zasuwają quady z ochroniarzami.

Sąsiedzdztwo wydało mi się dziwne, dlatego do transakcji nie doszło i dalej szukam swoich hektarów :-) ale byłem zaszokowany, że wysoka technologia lokuje się w IRL w tak niespodziewanych miejscach. A takich firm jest w IRL mnóstwo! Biotechnologia, genetyka, farmaceutyka, software... Polski przemysł zepchnięto zaś do poziomu kamienia do kiszenia kapusty. Zmarnowano całkowicie potencjał materialny i ludzki.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bo doszukiwać się musimy, zwłaszcza że Polska jest obecnie (UE) tak bardzo uzależniona gospodarczo i energetycznie od innych, że to uzależnienie wpłynęło na brak możliwości samostanowienia.

To ty biedaku w niewoli jesteś. Rzuć wszystko i wyjedź w Bieszczady!

A tak z ciekawości - kościoły wpływają na wzrost PKB?

Jestem Europejczykiem.

marnowano całkowicie potencjał materialny i ludzki.

to ciekawe skąd się biorą dochody panstwa? ludziki z marsa dają? 70% PKB pochodzi z prywatnych firm,małych i średnich, mówi wam to coś?
Gość stary bej

(Konto usunięte)

A tak z ciekawości - kościoły wpływają na wzrost PKB?

A czy zrozumiałeś w ogóle treść mojego wpisu ? chyba jednak nie.

KK jak najbardziej wpływa na PKB, skutecznie je co roku obniżając.

Poza tym, nie będziesz mnie instruował ani mówił jak mam myśleć i co mam robić.

to ciekawe skąd się biorą dochody panstwa? ludziki z marsa dają? 70% PKB pochodzi z prywatnych firm,małych i średnich, mówi wam to coś?

Zapytaj Rostowskiego, tylko on wie skąd.

Mówi. Że Heniek ze szwagrem i ich maszyna do produkcji skarpet Abidas czy Niker utrzymują ten kraj. A ja pytam gdzie polski Volkswagen, gdzie polski Boeing, gdzie polski Merck czy Sanofi?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

KK jak najbardziej wpływa na PKB, skutecznie je co roku obniżając.

Poza tym, nie będziesz mnie instruował ani mówił jak mam myśleć i co mam robić.

No cóż, co do pierwszego to przychylałbym się ku tezom Maxa Webera aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że są dyskusyjne.

Co do drugiego: a skąd w ogóle taki dziwaczny pomysł że mam na to ochotę???

Czyżbyś nie znał dowcipu o Profesorze i kandydatce na studia?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No cóż, co do pierwszego to przychylałbym się ku tezom Maxa Webera aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że są dyskusyjne.

(...)

Przychylasz się ku poglądom niemieckiego rasisty? Ty, Europejczyk? Wcale mnie to nie dziwi, bo jednym ze spoiw istnienia UE jest rasizm. Tak rasizm. Przecież to tu narzuca się różnymi sposobami jedynie słuszne myślenie w każdej dziedzinie.

Przychylasz się ku poglądom niemieckiego rasisty? Ty, Europejczyk? Wcale mnie to nie dziwi, bo jednym ze spoiw istnienia UE jest rasizm. Tak rasizm. Przecież to tu narzuca się różnymi sposobami jedynie słuszne myślenie w każdej dziedzinie.

Co ty dziadekwłodek za pierdoły wypisujesz?

Może Weber był rasistą, może nie był, ale nie o tym mowa tylko o konkretnych tezach jednej z jego prac.

A tak na marginesie komiczne jest, gdy stary bolszewik oskarża Unię o narzucanie jedynie słusznego myślenia. Nie widzisz własnej śmieszności?

______

Edit moderator

Ostrzeżenie. Atak personalny (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Co ty dziadekwłodek za pierdoły wypisujesz?

Może Weber był rasistą, może nie był, ale nie o tym mowa tylko o konkretnych tezach jednej z jego prac.

A tak na marginesie komiczne jest, gdy stary bolszewik oskarża Unię o narzucanie jedynie słusznego myślenia. Nie widzisz własnej śmieszności?

Po prostu jesteś głupi, a udajesz filozofa. Nie jest trudno znaleźć to, co mówił Weber o Polakach i kogo wspierał. Także powoływanie się na niego w jakimkolwiek kontekście związanym z Polska i Polakami jest co najmniej nieprzyzwoite.

I daruj sobie te głupie odjazdy typu "stary bolszewik" - tu zachowujesz się jak tępy policjant od razu sięgający po pałkę, jako argument.

I kto tu się ośmiesza?

______

Edit moderator

Ostrzeżenie. Atak personalny (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Byłem przekonany, że sformułowanie "stary bolszewik" odbierzesz jako komplement.

Co do Webera to reprezentujesz typowo sekciarskie myślenie - ważne jest KTO mówi a nie CO mówi.

I przecież jak byk widać, że w rozmowie nie chodziło o Polaków, Polskę, Chrobrego, Mieszka i co tam jeszcze tylko o katolicyzm któremu Weber przeciwstawiał protestantyzm i jego etykę pracy.

Jestem Europejczykiem.

Koryto się wymyka PO ?

Już słychać jak to się wybiela mafijne praktyki.Dobrze chcieli dla dobra Polski... haha .

A przecież dobitnie słychać ... zmiany w nie póżniej niż 8 m. przed wyborami więc chodzi o ratowanie stołków,zamiatanie długów pod dywan bo kasa się sypie.

Nowaka (przyjaciela Donka) to już sparawa bez komentarza-widać jak działa urzedniczo-administracyjna mafia III RP buuuuhaha.

A no jeszcze jedno gdzie jest L.Wałęsa - "nie chcem ale muszem"!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Byłem przekonany, że sformułowanie "stary bolszewik" odbierzesz jako komplement.

Co do Webera to reprezentujesz typowo sekciarskie myślenie - ważne jest KTO mówi a nie CO mówi.

I przecież jak byk widać, że w rozmowie nie chodziło o Polaków, Polskę, Chrobrego, Mieszka i co tam jeszcze tylko o katolicyzm któremu Weber przeciwstawiał protestantyzm i jego etykę pracy.

Weber był rasistą, wrogiem Polaków - których uważał za rasę niższą, wspierał HaKaTę. Rozumiem, że w dobie poprawność Hansemann, Kennemann, Tiedemann oraz Weber i Bismarck to wzory europejskości i w Polsce POwinni mieć pomniki.

Wolę jednak pozostać przy ocenie owych postaci, jaką zakorzeniła we mnie szkoła w PRL-u i przy wykładni protestantyzmu Monty Pythona.

A komplementy praw panienkom. Mogą poskutkować

Mówi. Że Heniek ze szwagrem i ich maszyna do produkcji skarpet Abidas czy Niker utrzymują ten kraj. A ja pytam gdzie polski Volkswagen, gdzie polski Boeing, gdzie polski Merck czy Sanofi?

a ja się pytam gdzie firmy zakładane przez naszych emigrantów. 10 lat siedzicie tam kochani i jeszcze nie słyszałem żeby rodak coś wielkiego taam wynalazł.

I to jest nieprawda.

jak nie prawda jak prawda.

Tylko akademiccy doszukiwacze prawdy ukrytej po obu stronach podważają legalnośc naszej zachodniiej granicy.

a ja się pytam gdzie firmy zakładane przez naszych emigrantów. 10 lat siedzicie tam kochani i jeszcze nie słyszałem żeby rodak coś wielkiego taam wynalazł.

Tak dziś jeździłem po zakupach i frapowało mnie właśnie ile polskich biznesów dookoła: polskie piekarnie, sklepy, knajpy, szkoły, księgowi, przychodnie, fryzjerzy, kosmetyczki - co chcesz!

Pewno, że to wszystko small biznes- na razie! Wszelako trzeba pamiętać że większość tych ludzi pojawiła się tu kilka lat temu bez grosza przy duszy. A dziś - proszę! Zarabiają dobrą kaskę i żyją jak ludzie.

Od małego biznesu do średniego jest krok. A do dużego - dwa kroki. Tu mają niskie podatki, nikt ich nie prześladuje kontrolami, biznesom się pomaga bo to miejsca pracy.

I kto wie... może za kilka lat ci ludzie bądź ich dzieci wypłyną na szerwsze wody.

W normalnym kraju to normalne.

Pokazałbym ci chałupę, nędzną lepiankę pod New Ross, z której do Ameryki wyjechał dziadek JFK. Jego syn był już bardzo poważnym biznesmenem z ogromną skalą interesów i układami w polityce a wnuk... wiadomo. Źle skończył. :-)

Ale w historii się zapisał, ludzi na Księżyc posłał, choć sam tego nie doczekał.

I pamiętaj, że historia:

1/ lubi się powtarzać

2/ jest nauczycielką życia :-)

Najbardziej mnie rozje...ło tłumaczenie że nasz rząd jest tak dobry że obce służby chcą dokonac zamachu stanu ;-D

Nie ma najmniejszego znaczenia kto dokonał podsłuchu należy mu się medal.

Jakt tam leciało inwestycje w PL to ch... i d.... i kamiei kupa !!!

I pamiętaj, że historia:

1/ lubi się powtarzać

2/ jest nauczycielką życia :-)

historia uczy ,że niczego nie uczy

Polacy wyjeżdżają od dawna . Wyjechało tylu Żydów z Polski i jest tyle wielkich biznesów przez nich założonych a wielkich biznesów kręconych przez rodowitych Polaków nie ma.

Jesteśmy zwyczajnie narodem small biznesu i z tej waszej emigracji wielkich korporacji nie będzie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

jak nie prawda jak prawda.

Tylko akademiccy doszukiwacze prawdy ukrytej po obu stronach podważają legalnośc naszej zachodniiej granicy.

Z idiotyzmami i ich autorami - po prostu nie dyskutuję.

Gość partick

(Konto usunięte)

Polacy wyjeżdżają od dawna . Wyjechało tylu Żydów z Polski i jest tyle wielkich biznesów przez nich założonych a wielkich biznesów kręconych przez rodowitych Polaków nie ma.

Jesteśmy zwyczajnie narodem small biznesu i z tej waszej emigracji wielkich korporacji nie będzie.

To nie ma znaczenia. Poniewaz wyjezdza sie tez po to aby zyc w normalnym kraju gdzie zarobki sa wyzsze, a ceny nizsze niz w Polsce. Gdzie zwykly czlowiek nie musi sie martwic czy mu "wystarczy do pierwszego". Gdzie urzednik jest urzednikiem, a nie "panem i wladca".

Poza tym, taka np. Szkocja, piekna jest i basta :)

Oglądałem chlorferencję płemieła.

Byłem w szoku bo chyba on miał inne nagrania, niż ja.

Sztuczki z ratowaniem zdychającego budżetu, by do władzy nie doszła opozycja, on nazywa nic nie znaczącą rozmową.

To chciałbym posłuchać tych znaczących.

Gość jest tak skompromitowany, że bardziej się już nie da.

Ciekawe, kiedy polityczna dziwka czyli PSL zorientuje się, że śpi z trupem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.