Skocz do zawartości
IGNORED

Dokąd idziesz audiostereo?...

Marduk

Rekomendowane odpowiedzi

Wyobraź sobie że Sądy powszechne posługują się definicjami internetowymi np. z Wikipedii w uzasadnieniach wyroków. Ciebie może to nie interesowac ale Ciebie nikt o zdanie w tej sprawie nie spyta. Istotne jest tzw powszechne lub potoczne znaczenie słowa.

Jesli ci sie to nie podoba zmień definicje pod podanym adresem. Ale zauważ że jakis powód takiego postrzegania audiofilów i audiofilii dali sami audiofile. I takie dyskusje jak ta którą tu prowadzicie sa motorem tworzenia tych definicji.

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 3 Stycznia 2011 - chamska dyskusja
Ukryte przez mlb, 3 Stycznia 2011 - chamska dyskusja

"Erystyka – sztuka doprowadzania sporów do korzystnego rozwiązania bez względu na prawdę materialną. Według zgodnej opinii odbiorców tej pracy Schopenhauera, pokrywającej się zresztą z wielokrotnie przez niego podkreślanym stanowiskiem, nie należy traktować Erystyki jako elementarza czy przewodnika do stosowania oszukańczych (szalbierczych wg Kotarbińskiego) reguł w sporze niezależnie od tego po której stronie jest słuszność, prawda. Wręcz przeciwnie, intencją autora osteologii erystyki było podanie znającym jego pracę możliwości uprzytomnienia sobie różnych potencjalnych przyrodzonych lub wyćwiczonych wykrętnych forteli używanych w sporach przez ludzi nierzetelnych.

Stwierdzenie to ma kapitalne znaczenie, gdyż praktyka sporów i dyskusji na dowolnych forach i w dowolnych warunkach ustrojowych dowodzi niezwykle częstego stosowania erystycznych chwytów dyskusyjnych. I choć stwierdzenie o dowolności ustroju trudno podważyć, to jednocześnie zjawisko to jest szczególnie istotne w praktyce biznesowej w ustroju rynkowym, gdzie przejawia się w sztuce prowadzenia negocjacji i osiągania celu."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Twoja świeżo uprana koszula to nie wszystko, słoma z gumofilców wystaje......a taki był ładny hamerykański.

Palto, palto, posluchaj mnie chlopcze. Obojetnie jak bedziesz im dupy calowal, musisz wiedziec, ze twoj nick jest tylko nickiem i nawet oni cie nie chca w swoim lamerskim klubie. Twoj wyrafinowany humor o gumowcach, slomie i Ameryce ma sie znacznie lepiej do ciebie, niz przepisany tekst z wikipedii. Ty nasz chlopski Paltonie-slomiany kaloszowcu z ambicja na moderatora. LOL. Ty, Palton, ty maly chory gnojku, prosze cie tez, zebys przestal za mna lazic (juz notorycznie) jak wesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzisz arwas, audiostereo przetrwało już różnych takich.

Przetrwało Senicza, przetrwało XYZ-ta.

Ty też kiedyś wylecisz.

Senicz o ile pamiętam po prostu zmarł na raka trzustki. Ale kiedy sie ty wyleczysz z życia w wirtualu?

• Użytkownicy+

Palto, palto, posluchaj mnie chlopcze. Obojetnie jak bedziesz im dupy calowal, musisz wiedziec, ze twoj nick jest tylko nickiem i nawet oni cie nie chca w swoim lamerskim klubie. Twoj wyrafinowany humor o gumowcach, slomie i Ameryce ma sie znacznie lepiej do ciebie, niz przepisany tekst z wikipedii. Ty nasz chlopski Paltonie-slomiany kaloszowcu z ambicja na moderatora. LOL. Ty, Palton, ty maly chory gnojku, prosze cie tez, zebys przestal za mna lazic (juz notorycznie) jak wesz.

Ok. dziadziu, ty stary chory gnojku, czemu nawiedzasz to forum ? Jeśli już musisz, to napisz COŚ konstruktywnego, wynurz się z bocznicy i przestań się wszystkiego czepiać. W tej chwili jesteś zakałą tego forum, szkodzisz nam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja się zastanawiam DLACZEGO Moderacja/Administracja tego forum nie potrafi zrobić porządku z tym gnojem który narósł w tym miejscu.

W imię dziwnie (i wybiórczo) rozumianej wolności słowa pozwalacie miesiącami, latami panoszyć się tutaj różnym szumowinom a Ci dzięki którym to forum KIEDYŚ coś znaczyło dostali dawno temu bezterminowy urlop w jedną stronę.

Rozumiem, że łatwiej Wam uporać było się z Piotrkiem Ryką czy Gustawem niż z takim XYZPawłem aka Ghost aka Archanioł czy takim SłyczącymAtomem?

Skoro macie już broń i gwiazdy szeryfa to dlaczego boicie się ich użyć?

Myślicie, że zanim Wyatt Earp wystrzelał braci Daltonów to pytał ich wcześniej o racje i sto razy zastanowił się czy aby nie uchybi ich prawom obywatelskim?

-Przepraszam panie Bob Dalton, czy aby nie przekracza pan dozwolonych reguł? Bo wie pan, mieszkańcy zgłaszają mi na PW, że nie zachowuje się pan przyzwoicie. Ojej, niech pan uważa panie Dalton bo dam panu taką czerwoną kreskę w statusie ostrzeżeń. Etc, etc..

Chyba jednak nie. Gość miał za zadanie oczyścić miasto z szumowin i zrobił to.

Skutecznie.

Jeżeli nie dajecie Panowie rady bo boicie się, że ludzie Was znienawidzą, to oddajcie gwiazdy i broń a potem wyjedźcie w świetle zachodzącego słońca do innego miasta szukać szczęścia.

Lepsza będzie dawna anarchia niż bezsensownie prowadzona moderacja.

My w takiej sytuacji sobie poradzimy.

Chyba, że tego właśnie najbardziej się obawiacie?

Ok. dziadziu, ty stary chory gnojku, czemu nawiedzasz to forum ? Jeśli już musisz, to napisz COŚ konstruktywnego, wynurz się z bocznicy i przestań się wszystkiego czepiać. W tej chwili jesteś zakałą tego forum, szkodzisz nam.

LOL. "Nawiedzac forum"? Ty zakompleksiona ofiaro pospolitego debilizmu, ja nic nie musze. Ja sie toba tylko bawie osle. Ty jestes moja rekreacyjna zabawka. "szkodzisz nam" - LOL. Poczekaj, uzyje twojego chamskiego dialektu, ty prostaku..."Ponoc nie idzie tak zapodawac..." LOL

Ludzie ... co sie z Wami dzieje ?

Czy spieranie sie stalo sie najbardziej pozadana rozrywka ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Przeczytalem temat "Czy bycie audiofilem to wstyd".

I nasuwa mi sie wniosek, ze mimo iz muzyka lagodzi obyczaje, to takze audiofile ulegaja potrzebie rywalizacji.

Posluze sie porownaniem do lubianego przeze mnie swiata wyscigow samochodowych.

Ludzie ktorzy zaczynaja z audio, sa jak nowicjusze w swiecie wyscigowym: male doswiadczenie, male fundusze i presja z konsekwencja wypadniecia z branzy.

Starzy wyjadacze i doswiadczeni w audio sa jak uznane stajnie wyscigowe: prestiz, doswiadczenie i tradycja.

Ale sa tez i tacy co "pojada na drzwiach od stodoly" i takze czasem zwyciezaja.

Istotnym jest czy audiofile chca sie dzielic doswiadczeniem.

Nowi pozadaja wiedzy.

Starzy czasem wola ja zachowac dla siebie.

Ale sa i tacy ktorzy chca aby wyscigi pociagaly coraz to wieksze grono ludzi i zdobywaly sobie nowych fanow.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Krótko, bo mało czasu: Jazz :-) idzie na mały urlop, może trochę ochłonie. Kolego palton, proszę nie reagować na zaczepki tylko od razu zgłaszać do moderacji.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A ja się zastanawiam DLACZEGO Moderacja/Administracja tego forum nie potrafi zrobić porządku z tym gnojem który narósł w tym miejscu.

W imię dziwnie (i wybiórczo) rozumianej wolności słowa pozwalacie miesiącami, latami panoszyć się tutaj różnym szumowinom a Ci dzięki którym to forum KIEDYŚ coś znaczyło dostali dawno temu bezterminowy urlop w jedną stronę.

Rozumiem, że łatwiej Wam uporać było się z Piotrkiem Ryką czy Gustawem niż z takim XYZPawłem aka Ghost aka Archanioł czy takim SłyczącymAtomem?

Skoro macie już broń i gwiazdy szeryfa to dlaczego boicie się ich użyć?

Myślicie, że zanim Wyatt Earp wystrzelał braci Daltonów to pytał ich wcześniej o racje i sto razy zastanowił się czy aby nie uchybi ich prawom obywatelskim?

-Przepraszam panie Bob Dalton, czy aby nie przekracza pan dozwolonych reguł? Bo wie pan, mieszkańcy zgłaszają mi na PW, że nie zachowuje się pan przyzwoicie. Ojej, niech pan uważa panie Dalton bo dam panu taką czerwoną kreskę w statusie ostrzeżeń. Etc, etc..

Chyba jednak nie. Gość miał za zadanie oczyścić miasto z szumowin i zrobił to.

Skutecznie.

Jeżeli nie dajecie Panowie rady bo boicie się, że ludzie Was znienawidzą, to oddajcie gwiazdy i broń a potem wyjedźcie w świetle zachodzącego słońca do innego miasta szukać szczęścia.

Lepsza będzie dawna anarchia niż bezsensownie prowadzona moderacja.

My w takiej sytuacji sobie poradzimy.

Chyba, że tego właśnie najbardziej się obawiacie?

Brawa za napisanie prawdy prosto w oczy.

Jestem aktywny na kilku forach, ale takiej tolerancji dla trolli wszelkiej maści i osób łamiących regulamin jak tu nigdzie nie spotkałem.

A już dyskusje z moderatorem lub odezwy typu 'spadaj' (do moda) są zupełnie nie do pomyślenia !

Osoby typu gg, stary audiofil, foxbat powinny być odstrzelone już WIEKI temu.

Weźmy na ten przykład foxbata - prawie 10.000 postów, i może 100 (słownie: sto) na temat. Reszta trolling w najczystszej postaci. Modelowy troll. Na przykładzie tego usera można by napisać pracę magisterską nt. trollingu. A na AS co ? Jest tolerowany !

stary audiofil nie lepszy. Jego posty aż ociekają chamstwem i inwektywami. Sam siebie przeszedł w wątku założonym przez P.L., któremu na pytanie o kable (pierwszy post, pierwsza odpowiedź) napisał, cytuję "weź człowieku idź zrób kupę!!!". Czy włos mu z głowy za to spadł (mimo że wpis ten był przez kilka osób raportowany) ? - oczywiście nie.

No po prostu RZYGAĆ się chce jak się takie rzeczy czyta. Nic dziwnego że osoby które miały coś ciekawego do powiedzenia, w dużej części z forum uciekły ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bocznicowy się odezwał.

Krótko, bo mało czasu: Jazz :-) idzie na mały urlop, może trochę ochłonie. Kolego palton, proszę nie reagować na zaczepki tylko od razu zgłaszać do moderacji.

To jest zaczepka Jazza?!

oh... jak milo :) a ktoz to tak sie na mnie skarzy? no prosze mi tu napisac :) a co do pracy magisterskiej... sluchaj, psujesz mi opinie! ze mnie to mozna sie habilitowac!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

cir, ciiiiiii ;) no elbik, napiszesz mi tu kto tu sie na mnie skarzy? :) bo jakos mimo tego, ze taki straszny jestem trol na PW "fakow" nie dostaje.... wrecz przeciwnie :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Witam, jestem tu nowy, choć bywam na róznych forach i doświadczenie jakieś tam mam. To co mnie zdziwiło nieprzyjemnie TUTAJ to wprost uwielbienie by pod przykrywką jakieś tam merytorycznej informacji nawrzucać bezpośrednio komuś. Nawet w tym wątku jeden drugiego nazywa wioskowym głupkiem. To co się pojawiło w wątku o Strussie... Te pomówienia, inwektywy...Dziwię się moderacji, bo to w linii prostej prowadzi do onetowej masakry. Takie wpisy powinny być za kare usuwane i słodzone czasową abstynencją delikwenta od forum. Krótka piłka. Za dużo wolności i lud dziczeje.

Oto proste lekarstwo. Jak brakuje mocy przerobowych powołać dodatkowych, budzących zaufanie moderatorów i monitorować forum.

Przeczyścić, wyedukować. Stop chamstwu.

Brawa za napisanie prawdy prosto w oczy.

Jestem aktywny na kilku forach, ale takiej tolerancji dla trolli wszelkiej maści i osób łamiących regulamin jak tu nigdzie nie spotkałem.

A już dyskusje z moderatorem lub odezwy typu 'spadaj' (do moda) są zupełnie nie do pomyślenia !

Osoby typu gg, stary audiofil, foxbat powinny być odstrzelone już WIEKI temu.

Weźmy na ten przykład foxbata - prawie 10.000 postów, i może 100 (słownie: sto) na temat. Reszta trolling w najczystszej postaci. Modelowy troll. Na przykładzie tego usera można by napisać pracę magisterską nt. trollingu. A na AS co ? Jest tolerowany !

stary audiofil nie lepszy. Jego posty aż ociekają chamstwem i inwektywami. Sam siebie przeszedł w wątku założonym przez P.L., któremu na pytanie o kable (pierwszy post, pierwsza odpowiedź) napisał, cytuję "weź człowieku idź zrób kupę!!!". Czy włos mu z głowy za to spadł (mimo że wpis ten był przez kilka osób raportowany) ? - oczywiście nie.

No po prostu RZYGAĆ się chce jak się takie rzeczy czyta. Nic dziwnego że osoby które miały coś ciekawego do powiedzenia, w dużej części z forum uciekły ...

Elbik

Jaki TY jestes za to kulturalny człowiek

[ordynarne]

Lepiej udzielaj się na audiomarkcie,lub audiogonie-

[ordynarne]

.

Tez jestes tu tolerowany-

[ordynarne]

Tak zrzynac z for zachodnich opinie i udawać guru z trzeciego wymiaru,

[głupawe]

Co zrobisz jak bym stał się właścicielem tego portalu??.....

[ordynarne]

Wiesz kij ma zawsze dwa końce-także szanuj także innych,a nie tylko siebie,chyba że Twoje imię to Narcyz.

Twój wpis odbieram jako zyczenia noworoczne-bardzo dziękuję i za to,bo moje do Ciebie wysłałem i na pewno dotarły.....tylko,że TY taka chodząca kultura jesteś,po prostu nie masz wad.

.Aha masz pod nickiem wyraz branża na niebiesko-więc odpowiedz czyim jesteś przedstawicielem ......handlowym?))))

A TERAZ SIĘ SCHOWAJ BO MOŻE

[agresywne]

Widzę z TWEJ strony takie

[agresywne]

jest to moj ostatni off-top w Twoim kierunku.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie, Szacowny Elberocie i Ty także Stary Audiofilu.

Proponuję w tym wątku wznieść się ponad osobiste animozje.

Wiem że stać Was na to a w końcu rzecz idzie o sprawy zasadnicze.

Problem tego forum nie jest to czy Elberoth prowadzi czy tez nie prowadzi w jego ramach jakąś działalność, czy Gagacek, Foxbat, rochu czy też Stary Audiofil mają niewyparzone języki, czy skąd-inąd-znana-nam-wszystkim osoba wykonuje upgrade sprzętu za pieniądze czy tez w ramach wrodzonej dobroci serca.

Nie.

Te akurat animozje, narosłe latami są do przezwyciężenia bo jesteśmy tu już nieomal od wieków a każdy z nas jest poważnym facetem i potrafi mieć dystans do wielu spraw.

Pozwolę sobie przypomnieć, że kiedyś udało się w szczęśliwy sposób załagodzić spór między tzw. grupą krakowską a zwolennikami pana Markowa, czy też rozwiązać wiele kontrowersji pomiędzy Starym Audiofilem a MacGyverem. Dlatego w tej kwestii ufam, że chociaż na chwile uda się zawiesić nasze spory.

Podział na audiostereo przebiega obecnie zupełnie gdzie indziej.

Doskonałym przykładem tego jest działalność XYZPawła.

Prima facie był on wyznawcą obiektywizmu i racjonalizmu w audio. Nie mniej kryło się za tym coś dużo głębszego.

Stał się on wyrazicielem, tak jak był nim wcześniej senicz, dużej grupy osób, które na kwestie audio zapatrują się z mniej bezkompromisowych pozycji (przepraszam jest to oczywiście eufemizm, ale wiemy o co chodzi).

Na pewno na taką właśnie postawę wpłynęły absurdalne ceny niektórych urządzeń audio którymi wiele osób epatowało na forum. Nie bez znaczenia były także zapewne tematy dotyczące śliskich kwestii przez niektórych nazywanych voo-doo.

Oczywiście brak doświadczenia, wiek, podatność na wpływy, chęć pójścia drogą na skróty i inne osobiste uwarunkowania także miały wpływ.

Tak czy inaczej polaryzacja idzie po tej linii i tutaj upatruję prawdziwy problem tego forum.

Jeżeli chcemy aby Audiostereo przetrwało musimy znaleźć sposób na to aby podział ten zniwelować.

Ale czemu Rochu? Przecież to forum - miejsce wymiany opinii/informacji (chyba nawet z definicji) - nie pole bitewne. Wystarczy, aby zachować kulturę osobistą wypowiedzi. A jakby nie było kontrowersyjnych opinii czy polemiki, forum by umarło lub zamieniło się w blog bądź martwy podręcznik użytkownika. Kwestią do poprawy jest na pewno moderacja -czyli to coś/ktoś, co powinno moderować, czyli ukierunkowywać dyskusję i pilnować, aby nie wykraczała ona poza pewne ramy, zarówno merytoryczne jak i przede wszystkim, kulturowe...

pzdr

Co do Senicza - nie wypowiem się, jakoś jego wątki nie "szczepiły" się z tymi czytanymi przeze mnie. Paweł XYZ - tu się zgadzam, pomijam merytoryczność jego wpisów, bo to właśnie MÓGŁBY być powód do dyskusji, ale był "nachalny" ponad zasady dobrego wychowania forumowego :) i czasami po prostu "prostacki" w odzywkach...

Natomiast z drugiej strony mnie trochę irytuje nagonka na zwolenników "szkiełka i oka", nagonka sprowadzająca się w uproszczeniu do stwierdzenia: jak nie słyszysz różnic to wyp****alaj, to jest forum AUDIOFILÓW, czyli właściwie kogo - maniaków audio sprzętów? Nie dopuszczających innych, nie podzielajacych ich - być może - ślepego uwielbienia do wybranego brandu? Bo jak ogół nie podziela, to dany Audiofil ostentacyjnie zabiera zabawki i wynosi się z piaskownicy poprzez spektakularny wątek "pożegnanie z forum". To też irytuje...

Jak każda pasja, ta także wywołuje mniejsze lub większe emocje, ale właśnie te emocje nie powinny się przeradzać w frustrację i agresję, a jeżeli tak się dzieje, powinna wkraczać moderacja. Czyli przede wszystkim pilnować formy wypowiedzi.

Co do treści - tu naprawdę nie wiem, mi osobiscie wystarcza ignorowanie wątków czy wpisów, w których nachalnie ktoś usiłuje mnie "nawrócić". Właśnie: nawrócić, pisząc z bezkrytyczną żarliwością pierwszych chrześcijan, i jak oni opierajac się głównie na wierze w coś niepoznanego... A ja już dawno zauważyłem, że tam gdzie w grę wchodzi ślepa wiara, nie ma miejsca na dyskusję...

Dlaczego nie są już widoczne IP?... nie jestem w temacie, w pewnym stopniu utrudniało to wylęganiu się klonów?

Jest dzięki temu bardziej... frywolnie.

Dziwne to forum zaiste: za odpowiedź na zaczepki(trochę prymitywny wkręt- to fakt) Paltona - Jazz dostaje wolne,

a Palton pouczenie o... niereagowaniu na zaczepki:D

Dlaczego nie są już widoczne IP?... nie jestem w temacie, w pewnym stopniu utrudniało to wylęganiu się klonów?

W żadnym stopniu, to złudne było bardzo.

Przy okazji mam apel:

Jeśli jest na forum Atopos - niechaj się ujawni.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Elbik

Jaki TY jestes za to kulturalny człowiek

[ordynarne]

Lepiej udzielaj się na audiomarkcie,lub audiogonie-

[ordynarne]

.

Tez jestes tu tolerowany-

[ordynarne]

Tak zrzynac z for zachodnich opinie i udawać guru z trzeciego wymiaru,

[głupawe]

Co zrobisz jak bym stał się właścicielem tego portalu??.....

[ordynarne]

Wiesz kij ma zawsze dwa końce-także szanuj także innych,a nie tylko siebie,chyba że Twoje imię to Narcyz.

Twój wpis odbieram jako zyczenia noworoczne-bardzo dziękuję i za to,bo moje do Ciebie wysłałem i na pewno dotarły.....tylko,że TY taka chodząca kultura jesteś,po prostu nie masz wad.

.Aha masz pod nickiem wyraz branża na niebiesko-więc odpowiedz czyim jesteś przedstawicielem ......handlowym?))))

A TERAZ SIĘ SCHOWAJ BO MOŻE

[agresywne]

Widzę z TWEJ strony takie

[agresywne]

jest to moj ostatni off-top w Twoim kierunku.

JÓZWA -DZIĘKUJĘ ZA OBIEKTYWIZM,ale edytuj posty nie będąc pod wpływem czegoś lub kogoś-ok,bo jak piszę,że Elberoth jest kulturalny-to jest

.......tylko jego rozmówcy są WIEJSKIE GŁUPKI.

Józwa więcej obiektywizmu i zdrowia w Nowym ROKU życzę,oraz dużo wypalonych faj...i tradycyjnie pozdrówka dla Bednarskiego))))

ps.z Panem Elberothem nie mam zamiaru dyskutować,chyba,że przez telefon-gdyby miał jakiś fajowy sprzet po okazyjnej cenie i profesjonalnym upgrade.

• Redaktorzy

Ale żeby on mi raz powiedział, jaki Bednarski, to nie. Woli być tajemniczy. Ciekawe procesy sie niektórym roją pod mózgownicą. Nawet na PW typa wypytywałem, co to za Bednarski, i nic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.