Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze samochody wszechczasów

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Tu można znaleźć wiele pięknych aut :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu coś dla ekspertów motoryzacyjnych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Koolo, 13 Maj 2010, 09:24

>Tu można znaleźć wiele pięknych aut : http://tylik.motogrono.pl/

>i tu coś dla ekspertów motoryzacyjnych : http://tylik.byethost2.com/rodzyn/r1014

Fajne linki thx za wrzucenie

a kto mi zgadnie co to za "fura" ;p ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgaduj zgadula co to za fura;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

misiomor >>> A czego Ty chcesz od klamek w AR 156 toz to jeden z wielu bajerow w tym nietuzinkowym aucie upodabniajac je do Coupe bedac w rzeczywistosci pelnowymiarowym sedanem a drapiacy ludzienkowie pazurami moje drzwi w poszukiwaniu wejscia do tylu mnie poprostu bawi:)

robix

>> robix, 14 Maj 2010, 02:40

Mnie jakoś nie przekonuje udawanie czegoś czym dany samochód nie jest. Jeżeli mam tylne drzwi to się ich nie wstydzę. No ale jak to Rzymianie już dawno powiedzieli degustibus...

Sam osobiście jestem raczej zwolennikiem podejścia "stealth" - a więc jeżeli tuning to nie optyczny tylko funkcjonalny - widziałem gdzieś na youtube kaszluna z silnikiem nomen omen AR, 1.7 140HP, umieszczonym centralnie, co przy masie owego toczydła daje 6s do 100kph. Ciekaw jestem min takich którzy uważali wyrolowanie kaszla spod świateł za oczywistość i wręcz powinność - żeby ciulowi w takim pokazać gdzie jego miejsce.

Maluchy spod świateł wyprzedza się nie po to, żeby "pokazać miejsce w szeregu", ale żeby ominąć pojazd wolnobieżny. W tym sensie jest to niemal obowiązek- żeby się nie przyczyniać do tarasowania ruchu na i tak przepełnionych ulicach. Może to nie to samo, co wyprzedzanie Elek (zmora w niektórych rejonach...), ale fakt jest faktem- maluch to zawalidroga. A podkręcanie na 140KM- zabawne, i chyba raczej niebezpieczne. Ale że sam jeździłem kiedyś maluchem (pierwszym własnym autem, przez 5 lat), chętnie bym się czymś takim kulnął:)

Z "Maluchami" bym nie przesadzał. To margines na drogach.

Za to coraz więcej męskich c*p jeździ. I te odstępy na skrzyżowaniach po 6 metrów... i tak od rana .... do wieczora.

bawolek, 13 Maj 2010, 23:32

>a kto mi zgadnie co to za "fura" ;p ..

tu masz inny kolor ;o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

bawolek, 13 Maj 2010, 23:32

>a kto mi zgadnie co to za "fura" ;p ..

a tu środek ;o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

matee wklejając fotkę wiedziałem co to jest... specjalnie szukałem zdjęcia żeby nie było napisu modelu na tablicy ;p

ciekawe jak im wyjdzie mechanicznie to cos.. ;p

misiomor >>> Z calym szacunkiem nie czujesz przeslania designu AR 156 ktora byla nowym rozdzialem w tej firmie i podniosla sprzedaz koncernu na taki poziom ze mozliwe bylo urzymanie sie na rynku AR.

robix

>> robix, 14 Maj 2010, 18:06

Owo przesłanie wydaje mi się że rozumiem ale się z nim całkowicie nie zgadzam - to w kwestii wyjaśnienia niejednoznaczności sformułowania "czuć przesłanie". No ale (na szczęście) gusta są różne i 156 znalazła klientów. Również zresztą dlatego że wreszcie po latach zaniedbań zaoferowali technikę na poziomie nie-odstającym od, a nawet przewyższającym konkurencję.

Dla mnie estetyka samochodu powinna wynikać z jego funkcji (oraz tradycji). Stąd przykładowo Mini uważam za projekt udany, natomiast VW New Beetle już niekoniecznie.

Proste rozpięcie między funkcją i formą już dziś nie wystarczy. Niektórych samochodów nie projektuje/produkuje się z myślą o funkcji (ujętej w paradygmacie pragmatycznym), ale właśnie ze względów estetycznych. Ponoć zostało udowodnione naukowo (m.in. C.Repaille, "The culture code"), że przy zachowaniu podstawowej (tzn. niczym się nie wyróżniającej, przeciętnej) funkcjonalności, sukces danego modelu wynika właśnie z wyglądu. Samochód ma cieszyć oko dzisiejszego klienta, ma być komunikatem "pozamerytorycznym", bez tego sukcesu nie ma. Inna sprawa- dlaczego tak jest i czy się z tym zgadzamy; w statystykach zaklęta jest wola większości, która jeśli się myli- tym bardziej się myli. Powód tego wydaje się prosty- żyjemy w kulturze wizualnej z zachwianą proporcją udziału samej wizualności w całości odbioru (panowanie mediów obrazkowych). Ale to już chyba opowieść na inną okazję.

nigdy nie kupowałem samochodów zwracając uwagę na funkcję , zawsze kluczowy był design

funkcjonalność np Mondeo w kombi jest zapewne większa niż Alfy 156 Sportwagon - tyle że nic a nic mnie to nie obchodziło :)

misiomor, 14 Maj 2010, 09:00

>>> robix, 14 Maj 2010, 02:40

>

>Mnie jakoś nie przekonuje udawanie czegoś czym dany samochód nie jest. Jeżeli mam tylne drzwi to się

>ich nie wstydzę. No ale jak to Rzymianie już dawno powiedzieli degustibus...

>

>Sam osobiście jestem raczej zwolennikiem podejścia "stealth" - a więc jeżeli tuning to nie optyczny

>tylko funkcjonalny - widziałem gdzieś na youtube kaszluna z silnikiem nomen omen AR, 1.7 140HP,

>umieszczonym centralnie, co przy masie owego toczydła daje 6s do 100kph. Ciekaw jestem min takich

>którzy uważali wyrolowanie kaszla spod świateł za oczywistość i wręcz powinność - żeby ciulowi w

>takim pokazać gdzie jego miejsce.

Przypadkowo trafiłem na ten filmik na youtube, co ciekawe jako jedną z przyczyn budowy tego malucha właściciel podaje chęć udowodnienia czegoś innym w ruszaniu spod świateł...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A dla mnie ten maluch to zadna rewelka. a raczej porazka. Co z tego ze ma 6s do setki. Moze miec i nawet 3s. ALE KURDE TO JEST NADAL MALUCH i nikt i nic tego z ne zmieni.

Widzailem tez kiedys jakiegos z silnikiem od japonca, cos kolo 1000ccm. Ale i tak wygladal jak maluch.

?👈

Oto najpiekniejsza bawaria :)

Ukryta Zawartość

post-17230-100003835 1274216339_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

tylko nie przestraszcie sie - oto dzisiejsze "piekne" bmw.Maja chyba sabotazyste w firmie,zaraz zhaftuje.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.