Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV 300CD zdjęcia wnętrza

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdjecia saute mojego nowego nabytku, czyli Krell'a KAV 300 CD znajdziecie tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawostka:

- tranzystorów jest 96 na kanał :)

- na zdjęciach tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest ten sam Krell ale z innym rozplanowaniem zasilacza i płytki serva

Ukryta Zawartość

Eeee tam, taki szit, ja miałem lepszy. A w samym preampie to było 30 FET (einschl. 6 Dual-FET), 174 Transistoren, 29 Dioden

:)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Oby ci służył !

Napięcie zamienione ?

Jak z ew. wymianą lasera ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>barni, 11 Gru 2007, 21:54

Ten Twój ma napęd Sony a na zdjęciu z linku, który podałeś jest jak najbardziej któryś Teac. Stąd też inna płytka serva... Swoją drogą ciekawa sprawa - dwa zupełnie inne napędy w niby tej samej maszynie.

-->barni

Jednak Krell;-) Gatuluję.

Napisz jak oceniasz prezentację góry przez ten CD. Ten element z tego CD często budzi kontrowersje (aczkolwiek z tranzystorową koncówką i kolumnami na Focalach to powinno być idealne zgranie).

Jacku, co innego jest napęd a co innego laser.

Laser jest a i owszem Sony, napęd jak najbardziej Teac VRDS.

Tutaj masz zdjecie teac-a VRDS-9 dokladnie z moim napedem www.tnt-audio.com/jpeg/vrds9inside1.jpg

Elberoth, 11 Gru 2007, 23:13

>Oby ci służył !

>

>Napięcie zamienione ?

>Jak z ew. wymianą lasera ?

z wymiana lasera w miare nie ma problemu, jest tam zwykle KSS213, ja w moim egzemplarzu wymienilem ale w sumie prewencyjnie, CDek byl upaprany w srodku i caly naped zostal rozmontowany na czesci pierwsze wyczyszczony, odpowiednio nasmarowany i stwierdzilem ze skoro i tak jest rozbierany a laser taniocha to wsadze nowego

ciekawi mnie natomiast ta roznica w napedach na podanych przez barniego linkach, w moim egzemplarzu tez jest ten najbardziej badziewiacki VRDS i musze powiedziec ze jest to element KAV-300cd z ktorego jestem niezadowolony, pal licho ze czasem kaprysi przy odczycie kilku plyt (nie wiem czemu, po prostu mam kilka takich plyt ze czasem wczytuje TOC za 2 - 3 razem, potem dziala normalnie), naped pracuje glosno i nierowno, czasem ociaga sie jak ma isc do jakiegos odleglego kawalka, jest to dla mnie szczegolnie irytujace ze wczesniej dlugo uzywalem pioneera PD-75 w ktorym naped jest perfekcyjny, tak ostatnio zastanawialem sie nad przegladem wersji VRDSa i mozliwoscia wsadzenia do 300tki jakiejs lepszej jego wersji, to ze byly takie ktore mialy inny (lepszy) naped jest dla mnie jakims nowym impulsem zeby sie tym zainteresowac, moze ktos wie czy byl on produkowany w roznych wersjach i czym sie one roznily ???

>barni, 12 Gru 2007, 03:24

Barni - faktycznie masz rację, oba napędy to Teac. Niezbyt dokładnie obejrzałem zdjęcia i dodatkowo zmylił mnie nieco docisk płyty w Twoim egzemplarzu - byłem pod wrażeniem, że wszystkie TEACe maja odlewany, aluminiowy mostek, tak jak np na drugim zdjeciu.

A czy możesz coś napisać o wymianie lasera w Twoim napędzie - czy daje się to zrobić 'plug and play' czy tez trzeba coś potem regulować?

Pozdrawiam,

jacek

jacek-k-wawa, 12 Gru 2007, 10:49

>A czy możesz coś napisać o wymianie lasera w Twoim napędzie - czy daje się to zrobić 'plug and play'

>czy tez trzeba coś potem regulować?

>

nie trzeba niczego regulowac, tylko jezeli wymienisz laser stojac w kapciach na szwedzkich panelach podlogowych ubrany w jeansy i bawelniana koszule to oczywiscie CD nie bedzie dzialac, dotkniecie wyjetego z pudelka lasera gola reka powoduje jego zniszczenie i wszyscy domorosli wymieniacze laserow musza o tym pamietac, do wymiany lasera jest potrzebny specjalny sprzet ESD

Na razie działań ubocznych napedu o jakich pisze kaviter nie zaobserwowalem, poki co czyta wszystko i bez zadnego zajakniecia. Może to wina softu serva ? Jaki macie numerek na epromie na plytce z tylu przedniej ścianki ? U mnie jest 2.1.

Piotrek608, 12 Gru 2007, 18:33

>jak go myłes i czyściłeś to może trzeba prowadniczkę lasera przesmarować ..niekiedy to bardziej

>pomaga niz zmiana softu..

nie obrazaj mnie :) moge Ciebie zapewnic ze wszystko co bylo robione z moim CD bylo w pelni profesjonalne, oczywiscie prowadnica zostala nasmarowana specjalnym do tego celu smarem silikonowym, zreszta chyba napisalem ze zostal nasmarowany

poza tym wg mnie procesor o ktorym pisze barni nie ma niczego wspolnego z napedem, moim zdaniem jest to procesor sterujacy funkcjami CDka czyli POWER/STBY, obsluga pilota, wydawanie komend napedowi itp, i wyglada na to ze moj egzemplarz jest identyczny z tym barniego ja tez mam soft 2.1 i dokladnie ta sama wersje wnetrza

kaviter, 12 Gru 2007, 19:08

>itp, i wyglada na to ze moj egzemplarz jest identyczny z tym barniego ja tez mam soft 2.1 i

>dokladnie ta sama wersje wnetrza

chociaz jak sie dobrze przyjrzec to jednak sie rozni np jest inny transformator, ciekawe ile bylo roznych wersji tego CD i czy sie one czyms roznia pod wzgledem dzwieku ??

szczegolnie ten annawroc ona ma nawet zupelnie inny rozklad zlaczy na tylnej sciance

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...
Gość

(Konto usunięte)

jacek-k-wawa, 11 Gru 2007, 23:31

>>barni, 11 Gru 2007, 21:54

>

>Ten Twój ma napęd Sony a na zdjęciu z linku, który podałeś jest jak najbardziej któryś Teac. Stąd

>też inna płytka serva... Swoją drogą ciekawa sprawa - dwa zupełnie inne napędy w niby tej samej

>maszynie.

I co recenzjami ?!? Nigdy nie wiesz co było recenzowane, w jakiej wersji ?!? Wiadomo, że napęd ma kolosalny wpływ na dźwięk... ;)

Czyżby w Krellu o tym nie wiedzieli ?!?

Wystarczu przecież kabelek wymienić, żeby zmienić charakter dźwięku. A tu cały transport i zasilacz ?!? Bez zmiany oznaczenia ?!?!?

Ludzie, hajend staje na głowie.

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 13 Cze 2008, 11:11

>krucjata XYZPawel, trwa nadal ...

>

>przypomne, ze kiedys wierzyl w "audivoodoo", dzis nawrocony walczy z "dark side of the force".

Przynajmniej wiadomo, gdzie jest prawda :)

A jak Ci się podoba loteria elektroniczna Krella ? Twoje audiofilskie serce nie krwawi ? Przecież to jest jawny gwałt na Waszej duszy !!!

Roznica miedzy 250 a 300 jest jesli chodzi o muzykalnosc i przestrzennosc,jednak nie na tyle zeby warto było doplacic około 2kzł. roznicy ceny rynkowej.Pozatym 300cd ma VRDS Teaca ,który gdy ma wiekszy przebieg wybija sie i bardzo głosno pracuje.Ta nakładka aluminiowa od góry to tak jak koło zamachowe.Sam naped jest bardzo kaprysny i bardzo drogi jesli chodzi o naprawe,czesto nawet nieopłacalny.Mimo roznych opiń 250 CD ma o wiele trwalszy i tanszy w naprawie naped.W cenie za jaka trzeba zapłacic za 300cd mozna kupic juz o wiele lepszy CD.

tranzystorek, 13 Cze 2008, 16:47

W cenie za jaka trzeba zapłacic za 300cd mozna kupic juz o wiele lepszy CD.

O wiele lepszy ? ciekawe nie spotkalem sie z taka opinia. Mozesz podac przyklad ?

Wlasnie przymierzam sie do zakupu CD za okolo 5kzl. Krella Kav300 CD mozna juz w tej cenie spokojnie kupic. Co zatem polecasz ZNACZNIE lepszego ?

pozdr

hybryd

XYZPawel, 13 Cze 2008, 08:27

>I co recenzjami ?!? Nigdy nie wiesz co było recenzowane, w jakiej wersji ?!? Wiadomo, że napęd ma

>kolosalny wpływ na dźwięk... ;)

Z tym się nie zgodzę, chyba że jest tak wykończony że ilość korygowanych błędów C2 jest duża, wtedy owszem. Standard CD spokojnie radzi sobie z 200-500 błędami na sekunde nie powodując slyszalnych problemów.

>Czyżby w Krellu o tym nie wiedzieli ?!?

Zapewniam Cię że w przeciwienstwie do Ciebie tam wiedzą.

>Ludzie, hajend staje na głowie.

Nie orientuje się, co to ten hajnend?

Pewnie zaraz powiesz że można kupić tanie CD np. NAD-a i zagra tak samo jak 300cd. Dla Ciebie rozbudowany układ wyjściowy (pomijam sławny PMD100 oraz PCM1702) na blisko 100 tranach zagra tak samo jak wyjście na podwójnym op z buforem i PCM1716. Nie dziwie się że tak CI SIE ZDAJE, dostałeś jasne pytanie od darkula z rysunkiem gdzie Cię wyśmiali razem z divaldim bo na kazdym konkretnym pytaniu udowadniasz jakim młotkiem jesteś.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.