Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, ze poniższy zestaw kwalifikuje do wstąpienia do klubu. Choć nie ma końcóweczki "ES" w symbolu :-) Zdjęcie "retro", w oryginale wersja złotawa, z tradycyjnymi drewnianymi bokami. Wyjścia liniowe i XLR, połączenia (transport-DAC): optyczne, koaksjalne i Twin Link (kabel niestety trudny do dostania), to ostatnie robi podobno różnicę, patent Sony, chyba już dziś nie występujący w żadnym modelu.

post-58-100002420 1256389364_thumb.jpg

Niekoniecznie coś musi być nie tak w samym urządzeniu. Często bywa tak, że te "okrągłe" boczki niszczyły się w trakcie użytkowania - łatwiej je zniszczyć, bo mają "fortepianowy" lakier - a na niemieckim ebay'u można spotkać same boki do sprzedaży, ale właśnie od czarnych wersji.

witam wszystkich,

stałem się posiadaczem zestawiku TA-F707ES + CDP-X707ES. coś pięknego, oba klocki w kolorze szampańskim z drewnianymi boczkami, CD w stanie idealnym, razem ważą "tonę"...

no i teraz zaczynam szukać do nich kolumienek,

Prosze o wasze sugestie, czego posłuchać, które kolumny porównać. pokój 18 m2, muzyka to rock (np U2) , ostatnio bardzo lubię kobiece wokale (Celine Dione) ...

Pozdrowienia dla wszystkich

moze paradigm? monitor lub studio ewentualnie polskie siesty na tych kolumnach testowalem mojego 770es i uwazam ze w tych 3 przypadkach polaczenia byly udane muzyka elektroniczna techno pop lata 80te czyli róznoraka

->Celina888

Jeśli pisząc rock, masz na myśli U2 to rozumiem, że raczej będziesz odtwarzała muzykę współcześnie nagrywaną, o dużej dynamice ale raczej realizowaną przestrzennie, klarownie - a nie jakiś Hendrix czy Led Zeppelin. W tym zestawieniu sądzę, że powinnaś poszukać miękkich, muzykalnych ale z wysokiej półki monitorów. Ciekawostka którą gdzieś przeczytałem, ale na przełomie 80/90 lat, kolumny posiadały względnie niewielką dynamikę, szczególnie w dole, stąd też sprzęt był "wysterowywany" na bardzo klarowne, jeśli nie powiedzieć ostre brzmienie. Współczesne głośniki są dużo czulsze, i w moim odczuciu w wielu zestawach brzmią po prostu za selektywnie - coś w estetyce monitorów studyjnych. Zestaw 707-ek (znam odrobinę inną konfigurację, ale dość dobrze x779) podaje bardzo obfity choć precyzyjny bas. W nagraniach jazzowych to się nie sprawdza, a także chyba nie bardzo w podrasowanych w studio nagraniach popowo/rockowych. Niestety konkretnych modeli nie podam, bo nie testowałem wnikliwie monitorów. Osobiście pożyczyłbym na początek coś z wyższych modeli B&W (705?). Jeśli podpasują, to na ten moment może nie warto szukać dalej.

Może mi ktoś powiedzieć za co jest odpowiedzialna ta końcówka mocy wskazana strzałką.

Znajduje się ona po prawej stronie we wzmacniaczu Sony 830es

post-18928-100001669 1257080542_thumb.jpg

post-18928-100001670 1257080542_thumb.jpg

Dziękuję wam za wypowiedzi i wskazówki w sprawie głośników do mojego zestawu TA-F707ES + CDP-X707ES.

planuję zabrać moje dwa "klocuszki" i pojechać na odsłuch. Nie będzie to łatwe bo razem ważą ze 40 kg! i ledwo mogę je udźwignąć, a podobno "kawał" chłopa ze mnie. Poza głośnikami jeszcze muszę kupić kable i powiem szczerze , że nie mam pojęcia jakie.

Jak wrócę z odsłuchu napewno opiszę wrażenia, już nie mogę się doczekać.

Narazie zestaw stoi i cieszy oko, oj cieszy.

Napisz gdzie udało ci się wyrwać taki zestaw teraz to graniczy z cudem a co do kabli polecam niedrogie a dobre Raffaels cable jest o nich napisane troszkę w recenzjach polecam

szukałem długo, nie mogąc się zdecydować, Słuchałem cambridge audio, cyrrusa itd, jednak ceny nowych zestawów są duuże,

pół roku na forach za zachodnią granicą ebay, allegro. Jeden kontakt, wyprawa 1000km w jedną stronę i jest! cała podróż z kumplem 24h w tą i spowrotem. Odsłuchaliśmy sprzęcik u "Christiana" ,euro na stół i teraz stoi dumnie u mnie w saloniku...

CD jest jak nowy, byłem pod ogromnym wrażeniem jego stanu, wzmak ma małe ryski. Ale razem prezentuje się świetnie,

teraz czas go posłuchać...

>arturross, 1 Lis 2009, 14:02

To nie jest koncówka mocy, to są tranzystory stabilizatorów napięć +-15V dla przedwzmacniacza i pre gramofonowego.

Jeśli się sama sfajczyła, to... niedobrze :)

>arturross, 1 Lis 2009, 14:02

To nie jest koncówka mocy, to są tranzystory stabilizatorów napięć +-15V dla przedwzmacniacza i pre gramofonowego.

Jeśli się sama sfajczyła, to... niedobrze :)

Nie dobrze, dlatego że zasila najczulsze bebechy wzmacniacza. Więc jakiekolwiek uszkodzenia mogły by spustoszyć wzmacniacz :)

Podejrzewam, że ciekawość wzbudziła ich temperatura; u mnie maja 65-70'C.

Nie wiem, czy to odpowiednie mniejsce, ale sprawa dotyczy sony ES, wiec...

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy wpis w tym wątku i jeden z niewielu w ogóle (proszę wybaczcie ewentualne błędy formalne)..., nie mam zbyt dużego doświadczenia wiec nie zabierałem głosu wcześniej bo nie chciał bym tylko powielać obiegowych opinii...

Dziś dojechał do mnie mój wymarzony wzmacniacz. czyhałem na ten model długo... i pojawił się, ale

niestety wyraźnie widać, ze w końcówce ktoś grzebał...

Mi to niewiele mówi poza tym, ze nie jest to standardowe, czy ktoś z was mogłby sie wypowiedziec na ten temat... Czy to ma prawo normalnie zagrać ? ;)

Mogę jeszcze oddać ten wzmacniacz, ale choruje na ten model...

Proszę was o opinie... co robić? zostawić, czy odesłać

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi ;)

Glert

wklejam fotki lewego i prawego kanału:

post-13054-100001333 1257367824_thumb.jpg

post-13054-100001334 1257367824_thumb.jpg

Miałem kiedyś końcówkę TAN55ES i miejsca lutowania tranów też wyglądały podobnie (czyli sprawiały wrażenie, że ktoś przy nich majstrował lutownicą). Wyczytałem gdzieś w sieci, że "tak ma być" i jest to ich normalny wizerunek.

Tak, zgadza sie... ale zwróc uwage na oznaczenia na sankenach w kanale lewym i prawym !

(tam sa pary komplementarne i czy tranzystory pasuja do siebie? - nie jestem pewien który z którym tworzą parę)

Czy te tranzystory które były wymienione (nie pasujące do pozostałych) sa oryginalne?

A moze tak jest dobrze... moze "ten typ tak ma"..

(Nie posiadam schematu do tego wzmacniacza)

Celowo nie podaje modelu, bo to nie ma tu zadnego znaczenia... chodzi mi bardziej o to, czy takie rozwiazanie jak przedstawione na moich foto jest dopuszczalne?, czy ktos sie juz z tym spotkał?

Czy to ma prawo "zagrac"?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

TA-N 55 ES wspominam bardzo milo:) Do dzis uzywa jej neomammut:) Tutaj link do serwisowki i manuala. Wystarczy sie zarejestrowac za darmo.

http://www.hifiengine.com/manuals/sony/ta-n55es.shtml

To nie jest n55... ona ma "gabarytowo" znacznie wieksze sankeny... juz nie pamietam symbolu i nie sprawdze bo ja sprzedalem...

Ale faktycznie, serwisówka by mnie uratowała.... wiec;

Czy posiada ktos z Was, lub wie gdzie mozna w necie pobrac serwisówkę do F700es, F800es, F730es, ?F830es... ;)

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.