Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

clo2, 11 Sty 2008, 21:22

>>zoltar7

>

>jedna końcówka ta-N55ES poszła właśnie dzisiaj za 410zł.

Trzeba było kupić, i jakby ci nie pasowało to byś za tyle samo sprzedał :) a może więcej...

Te 410 zł to mniej niż można za tę końcówke dostać na Niemieckim ebayu :))

>zoltar7

Ale nie ma się co napalać. Ktoś to wystawiał za 499 zł i też nikt nie podjął licytacji. Z kwotą 600 zł też te końcówki chętnych nie widziały. Jeszcze niech ich trochę nasi handlarze z wystawek poprzywożą, to cena "rynkowa" kształtuje się na razie optymistycznie (nieco mniej optymistycznie dla disco;))

Właśnie sobie słucham Abbeby Lincoln&PathMetheny Avec Les Temps a teraz Eliane Elias &Oskar Castro Neves Chega De Saudade i wskoczyła AnousHka Shankar z TAE770ES i wysokoefektywne Sansui na 36m2 robi taki klimat że szczena opada, no a Wy kłóćcie się o rocznik i czy ten wzmak jest warty 5 zł czy 15 zł i dla czego tak drogo może zacznijcie słuchać tego co nagraciliście sobie po domach Mnie muzyka teraz kręci jak cholera właśnie na tym jedynym egzemplarzu z niewiadomego roku

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 509 / 4217 / 6

11 Sty 2008, 21:04

TAE770ES był robiony od 1987 do 1994 roku i od zoltara do mojego różni je aż 3,9miliona sztuk wyprodukowanych stąd u Zoltara to sprzątanie w kondkach :)

Stary dlaczego Ty tak pieprzysz bez sensu? Najpierw nie potrafisz rozroznic direct in od main in i wmawiasz ze tam mozna podlaczyc pramp (LOL) a teraz twierdzisz ze Twoj 770 ES byl robiony od 1987 roku. Widac od razu ze brakuje Ci wiedzy ale po co rozpowszechniasz te dyrdymaly? Direct in to bezposrednie polaczenie z ominieciem wszelkich potencjometrow (i pewnie sekcji prampa w ogole) i uruchamiane jest potencjometrem na plytce czolowej. W 1987 roku uruchamiano produkcje 700 ES. 770 nawet nie bylo w planach. Potem byl jeszcze 730. Poniewaz nie bylo czegos takiego jak 750 wiec kolejnosc wygladala nastepujaco: 700 ES (1987-1989 lub 1990) 730 (ok 1990 do 1991-92) 770 ES (1992-1993) i 707 (1993-1994).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sprawa z moja TA-N 55 ES nie jest juz aktualna ale polecam lekture aukcji:

http://cgi.ebay.at/Sony-TA-N55ES-Esprit-Endstufe-Verstaerker-N-55-ES-TOP_W0QQitemZ320185761975QQihZ011QQcategoryZ19691QQcmdZViewItem

Za 410zl to pewnie szrot z wystawki na pol uszkodzony.

Sorry, ale nie jestem obeznany w temacie końcówek.

Jak taką N55ES się podłącza, żeby jakoś to dobrze zagrało??

Jaki musi być do tego wzmak? Też jakiś wysoki model, czy przy zastosowaniu końcówki wzmak może być słabszy??

Do czego wpina się kolumny? Do końcówki, czy do wzmaka?

Nie śmiać się z tych pytań :)

Poprostu nigdy się końcówkami nie interesowałem i żadnej nie miałem.

Disco ale w Polsce jest wart góra 600 PLN :))

No i co zrobić... takie czasy. Przypominam, że mój TA-F770ES (bez pilota) kupiłem za 650 zł i zainwestowałem ok. 50 zł w nowe kondensatory... Dzisiaj nasz kolega z forum sprzedał na Allegro końcówkę Pioneera M-90 za ok. 1250 zł... a handlarz ma taką na Allegro za... 2600 zł !!! I będzie ją miał do usr..ej śmierci, albo trafi jelenia.

Disco tu nie chodzi o poziom cen, tylko o prawa rządzące rynkiem, a jak wiesz to prawo popytu i podaży,

z jednej strony piszesz, że ten TA-N55E co się sprzedał na Allegro za 410 zł to pewnie z wystawki, a z drugiej dajesz przykład cen z niemieckiego ebaya... Np. na niemieckim ebayu uszkodzony TA-F770ES poszedł za 200 Euro WOW !!! Widać u nas jest mniejsze zainteresowanie tym sprzętem... dlaczego nie wiem, nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, może ludzie go mniej znają... ? A może dlatego że po prostu dla Niemca wydanie 250 Euro to tak jak dla Polaka wydać 100 PLN...

>Discomaniac71

Skoro znowu cię "złapałem" a tym bardziej, że sprawa tej końcówki jest nieaktualna podpowiesz mi wreszcie, czy jest to sens łączyć w zestaw

CDP-X222ES + TA-N55ES + Elac BS103.2 (szybkie, zrównoważone 4-3,2 omówki)?

Słuchana muzyka - klasyka, kameralna, jazz

Czy tak końcówka może temu systemowi dodać ciepła czy też nie?

>zoltar7

Soniacze w Polsce dla kupującego miewają atrakcyjne ceny. Za to coś niedobrego porobiło się z Marantzami. Ponad pół roku nie śledziłem Allegro, ale jak znów zacząłem to widzę że ceny są wyższe. Nie mówię już o tym że jest wysyp modeli "(i to nie wszystkie te szrotki to "górna" półka) które sprzedawcy wyceniają iście kosmicznie;)

Czemu nikt tu nie odpowiada na pytania ?? :)

Rozumiem, że mogę podłączyć bezpośrednio CDP-X222ES + TA-N55ES bo wtedy mogę głośność regulować na CD-ku, czy tak??

Ale jeżeli chcę jeszcze używać decka i gramofonu to co wtedy??

>Reaper

Jak chcesz podłączyć więcej źródeł do końcówki to dokupić musisz przedwzmacniacz. Ja o ile dowiem się w końcu cokolwiek o tej TA-N55ES takiego problemu miał nie będę, tylko jedno źródło.

To musisz dokupić przedwzmacniacz... a takie sprzęt dobrej klasy to wydatek (używany) ok. 700 PLN (np. Luxmana). W związku z tym powstaje pytanie czy nie lepiej kupić jednak integrę... np. SONY TA-F690ES.

>Reaper

A co do regulacji głośności w końcówkach 55ES ale i 80ES - mają na froncie możliwość regulowania głośności (w 80ES są nawet 2 wejścia - stałe i regulowane i niezależna regulacja dla obu kanałów).

Na SONY TA-F690ES obecnie mnie nie stać, ale poważnie myślę o 530ES.

Chyba, że polecacie jakiś inny wzmak innej firmy, który zagra podobnie do 530ES bo tych na Allegro mało w dobrej cenie.

SONY TA-F700ES produkowany był w latach 1987-1989, końcówka mocy na Sankenach A1186/C2897, moc znamionowa przy 8 Ohm ok. 125W, waga "tylko" 18,5 kg.

http://www.thevintageknob.org/SONY/sonyes/TAF700800ES/TAF700800ES.html#

Kto zna ten sprzęt??

http://img221.imageshack.us/img221/2806/dabbd84dc08362ecwi9.jpg

Warto zmienić mojego TA-FE710R na taki amplituner??

Nigdy nie przepadałem za amplitunerami, ale tan by mi pasowałidealnie o ile jest coś wart.

Doradźcie.

Hm, F505ES.

400 zł to nie majątek.

Ale jeżeli ten powyższy amplituner nie odbiega jakością od wzmaków seri 5xxES to nie ukrywam, że czasem lubie posłuchać radia i ampli by się przydało.

Czytałem sporo negatywnych opinii na temat amplitunerów, ale chyba nie wszystkie są takie słabe.

Skoro ten STR-GX70ES to sprzęt serii ES to może warto go nabyć?

Tym bardziej, że wizualnie jest w idealnym stanie co też jest dla mnie ważne bo sprzęt na stać w pokoju w widocznym miejscu i nie ukrywam, że chciałbym aby wizualnie też się prezentował świetnie.

Dodatkowo do tego ampli jest pilot.

Witam, na moim trafie w 530es jest dziwny jakby zaschniety pomarańczowo przezroczysty płyn. Kruszeje już. Czy jeżeli całe trafo z tego pękającego zaschnietego plynu to coś sie stanie ? Fabrycznie tak robili ?

http://www.allegro.pl/item296656891_sony_f505es_ideal_tanio_.html

zna ktoś sprzedającego - lukas1981_2006 - nie jest to ktoś z forum? Bo trochę obawiam się zakupów od obcych, tym bardziej, że ktoś tu na forum pisał o problemach z tym modelem i obawiam się aby nie zakupić żadnego "kombinowanego"

http://www.allegro.pl/item296656891_sony_f505es_ideal_tanio_.html

lekką nieufność wzbudza dodatkowo to, że gość podaje od razu na stronie link do serwisówki. Gdyby nigdy nie było ze wzmacniaczem problemów, to należałoby zakładać że poszukiwania serwisówki byłyby niepotrzebne.

Dodatkowo w necie znalazłem kilka różnych linków w których osoby, które miały różnorakie problemy pisały o nich.

Ryzyko, żę to jeden z takich problematycznych wzmacniaczy.

Reaper, 12 Sty 2008, 15:18

>Hm, F505ES.

>400 zł to nie majątek.

>Ale jeżeli ten powyższy amplituner nie odbiega jakością od wzmaków seri 5xxES to nie ukrywam, że

>czasem lubie posłuchać radia i ampli by się przydało.

>Dodatkowo do tego ampli jest pilot.

Hmm, pilot ważna rzecz... trudna rada. Ale nie lepiej w tej sytuacji kupić w Media Markecie (albo w Internecie) jakiś amplituner kina domowego np. Yamahy... będziesz miał wszystko... a najtańszy kosztuje mniej niż 900 zł. Takie cudo Yamahy ma masę bajerów, pilota, gwarancję... chociaż niestety końcówkę mocy ma na układach hybrydowych a nie na tranach, w związku z tym jakość dźwięku nie powala, ale za to za funkcjonalność i stosunek jakość/cena należy mu się najwyższa pochwała.

Natomiast jeśli chcesz za małe pieniądze zostać członkiem ELITARNEGO ;-) klubu posiadaczy wzmacniaczy SONY ES, to chyba jednak trzeba się zdecydować na 505ES lub 530ES :))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.