Skocz do zawartości
IGNORED

właśnie mam wolne 23 kzł

marekk

Rekomendowane odpowiedzi

w trakcie przeprowadzki stary sprzęt został na starych śmieciach, dodatkowo sprzedałem samochodzik i zostało jakieś 23 kzł +- 10% na nowy sprzęt (pokój 18m2, klasyczna) mam swoje typy ale oczekuję jakis sugestii które chętnie sprawdzę przed zakupem

Proponuje wersalke, wypoczynek np Tadeusz i meblościankę, za reszte można sobie zafundowac kominek :)

A na serio czego sluchasz i oczekujesz od dźwieku ???? Audio to nie kupno samochodu.

• Redaktorzy

no to jeśli oczekujesz czaru i namacalności to sugeruję posłuchać:

- coś z lampy (np Jadis -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z Trianglami (np.GENESE Lyrr) lub Focalami (np. Profile 918)

- albo np. Luxmana L 550A (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z którymiś monitorami Habertha.

Jeśli chodzi o źródła to na razie nie wiem, czy wolosz samo CD, czy również rozważasz możliwość zakupu gramofonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kup porządne stereo na Allegro, a pozostałe 20 tys. wrzuć pod drzwi lokalnej biedoty. Dla Ciebie efekt będzie ten sam a te rodziny na pewno bardziej się ucieszą z takiego podarunku niż któryś ze spasionych kapitalistów-naciągaczy.

Do tak malego pokoju nie oplaca sie kupowac dobrego sprzetu. Dobry dzwiek (zaczynajac od podstawy basowej) uzyskasz przy powierzchni minimum od 24-25m kw. (praw fizyki nie przeskoczysz). Twoje oczekiwania przy powierzchni odsluchowej 18m sa zdecydowanie wygorowane.

Pozdrawiam,

Lete

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fr@ntz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1340 / 4209 / 22

25 Gru 2007, 23:06

no to jeśli oczekujesz czaru i namacalności to sugeruję posłuchać:

- coś z lampy (np Jadis - http://www.allegro.pl/item283750435_jadis_orchestra_6550_ex_demo_okazja_.html ) z Trianglami (np.GENESE Lyrr) lub Focalami (np. Profile 918)

- albo np. Luxmana L 550A ( http://www.allegro.pl/item287983721_luxman_l_550a_od_dilera_audiopunkt_.html ) z którymiś monitorami Habertha.

Jeśli chodzi o źródła to na razie nie wiem, czy wolosz samo CD, czy również rozważasz możliwość zakupu gramofonu.

Sugeruje Luxmana L 590. Jest spora roznica.

lete, 25 Gru 2007, 23:51

>Do tak malego pokoju nie oplaca sie kupowac dobrego sprzetu. Dobry dzwiek (zaczynajac od podstawy

>basowej) uzyskasz przy powierzchni minimum od 24-25m kw. (praw fizyki nie przeskoczysz). Twoje

>oczekiwania przy powierzchni odsluchowej 18m sa zdecydowanie wygorowane.

>

>Pozdrawiam,

>Lete

Bzdury.

Nawet i w 12 metrach można mieć dobry dźwięk, o ile zadba się właściwie o akustykę pomieszczenia.

A 18 metrów to może nie dużo, ale i niemało.

Dysponując kwotą 23 000zł nie jest problemem przeznaczenie ok. 1000-1500zł na adaptację akustyczną.

"Do tak malego pokoju nie oplaca sie kupowac dobrego sprzetu. Dobry dzwiek (zaczynajac od podstawy basowej) uzyskasz przy powierzchni minimum od 24-25m kw. (praw fizyki nie przeskoczysz). Twoje oczekiwania przy powierzchni odsluchowej 18m sa zdecydowanie wygorowane."

Nie można zgodzić się w pełni z powyższym zdaniem. Fizyka, fizyką ale gdyby tak przyjąć to połowa, jak nie więcej, osób z tego forum powinno dać sobie spokój ze słuchaniem czegokolwiek poza I programem PR.

Wiadomo że większe powierzchnie dają większe możliwości - nie znaczy to że nie można uzyskać dobrego dźwięku na mniejszej powierzchni.

Autorowi wątku gratuluje wolnych 23k zł. i 18m2.

Ja będę miał dla siebie niedługo całe 15 m2 - głównie tylko do słuchania i myślę że da się uzyskać dobry dźwięk i na takiej powierzchni.

Mac, tak swiatecznie z "bzdurami" wyjezdzasz... :) Ile bys nie dbal o akustyke pomieszczenia, to ponizej tych 42hz w 18m kw. nie zejdziesz... (ba, piszesz o adaptacji klitki 12m kw.! - gdzie tu jakikolwiek bas???).

Czlowiek pisze, ze ma sporo "kilo" do wydania i jedynie 18m do sluchania - watpliwa logika.

Pozdrawiam,

Lete

to jak to jest "ptasie mózgi", że w słuchawkach słychać BAS, ile "metrów" jest w słuchawkach? :)

Powtarzacie zasłyszane brednie i nie używacie wcale swojego rozumu!

Audiofilia zastępuje religię? Uczy niemyślenia?

Ważny jest bas POSTRZEGANY przez mózg, a nie FIZYCZNA fala dźwiękowa i jest długość.

Mniejsze pomieszczenie łatwiej jest wypełnić energią akustyczną. Mały głośnik 17cm może sprawić poczucie głębokiego basu. Będzie to poczucie zrelatywizowane do pomieszczenia. Nie ma NIC do tego faktyczna fizyczna maksymalna długość fali jaka może się "zmieścić" w pomieszczeniu.

co do niskiego basu - trudno.zostaje wyobrazić sobie brzmienie kotłów i kontrabasu, pozostałe da się słuchać

Jeśli chodzi o kolumny - mogą być DIY ale sprawdzone i pomierzone (zastanawiałem się nad zastosowaniem wstęgowych na górze) jeśli chodzi o bas reflex - wolę kolumny z membraną albo labirynt

Po prostu dzwięk tzw stara szkoła

Jeśli chodzi o sponsoring - domu dziecka ( w mojej miejscowości) pomagam (ku zdziwieniu pewno niektórych)

Nie pomagam ubogim - (propozycje pracy zazwyczaj odrzucane, liczy się tylko kasa do ręki)

Dzięki za propozycje (rozwazże) i słucham dalej - zwłaszcza praktyków którym dany system się sprawdził

Tak Americano, trudno mi sobie wyobrazic na sluchawkach niski bas subsoniczny, ktory masuje mi watrobe i sprawia, ze calym cialem czuje jego potege (i wcale nie mowie tu o zastosowaniach 'techno')... :)

Końcówka mocy Usher 1.5 - praktycznie bez konkurencji w swej cenie , uzywana ok. 6 000zł

U mnie pobila McIntosha 6850 ! ;-) ( mialem go 3 lata)

CD Accuphase używany ok. 6000 - 8000 zł z regulowanym, wyjsciem ( zakup pre odłożony na jakiś czas )

Kolumny np. JMLab Mini Utopie na Ebay widzialem dość tanio za ok.10 0000 - 11 000 zł lub B&W Nautilius 804S

lub Uscher 63 11 ok. 6000zł używane lub inne .................

Kable I.C Belkin plus glośnikowe DNM Rezon.

Całość zmieści się w twojej kwocie i słuchalem tego w swoich 18 m

lete, 26 Gru 2007, 12:56

>Tak Americano, trudno mi sobie wyobrazic na sluchawkach niski bas subsoniczny, ktory masuje mi

>watrobe i sprawia, ze calym cialem czuje jego potege (i wcale nie mowie tu o zastosowaniach

>'techno')... :)

Hmmm. ....subsoniczny powiadasz.....czyli infaradzwiękowy.

A to ciekawe. Jakoś w filharmonii, nawet przy ostrym walnięciu w kotły, bas nie urywa wątroby.

Ale w samochodzie, z subem to już tak. To jakieś pomieszanie z poplątaniem.

Nie neguję, że większe pomieszczenie będzie lepsze ale bez przesady - 18m2 to nie winda.

Wracając do tematu, to proponuję w takim pomieszczeniu zacząć od kolumn np. Thiel 1.6.

Słuchałem tych kolumn sterowanych wzmacniaczem Q-Audio i grało to bardzo fajnie.

W 18m pomieszaczeniu nie potrzeba wzmacniacza-spawary. Spokojnie wystarczy DOBRE 20 watów.

Dlatego sugeruję zapoznać się ze wzmacniaczami lampowymi DHT-SE na lampach 845. Z dobrze dobranymi kolumnami (mogą być z wstęgami na wysokich) zagra fenomenalnie, zwłaszcza na klasyce, ale i w innym repertuarze będzie znakomicie.

Co do końcówki Usher: słuchałem i jakoś przeciętne wrażenia pozostały...ale być może pomieszczenie zawiniło, bo wtedy inne klocki też grały jakoś nieciekawie. Nie zmienia to faktu, że wykonanie i solidność to najwyższa liga.

Kolumny - AP Tempo I, II lub stare, małe Thiel'e na polipropylenie (1,6?) - 5000 pl

CD - Naim CDX lub Lektor IV - 6000 pln

Wzmak - sam Sobie wymyśl ale nie lampę:)

Okablowanie - Bartek 1 (sieciówki + głośnikowe) - 1100-1300 pln

IC - miedziany Kondo - 1700 pln

Taki zestaw zagra wszystko , nawet symfonikę i Dream Theater. Jest to moja propozycja wybrana na podstawie setek odsłuchów różnych rzeczy. Taki zestaw będzie w 18 m grał super.

Nie słyszałem lepszego wzmaka do ok. 15 000 zł jak Usher 1.5.

Jeśli nie zagrał to był źle zestawiony .

BC Acustik Araxe (pewnie same błędy w nazwie;-) z Usherem 1.5 i CD Accu DP-65 synergiczne zestawienie !!!

Przepiękny dźwięk.

Thiele 1,6 miałem w 18m przez dwa tygodnie i chyba trochę się dusiły i z Maciem nie grają ,także trudno mi coś powiedzieć, ale słyszałem dużo dobrego o tych kolumnach.

marekk, 25 Gru 2007, 21:23

>w trakcie przeprowadzki stary sprzęt został na starych śmieciach, dodatkowo sprzedałem samochodzik

>i zostało jakieś 23 kzł +- 10% na nowy sprzęt (pokój 18m2, klasyczna) mam swoje typy ale oczekuję

>jakis sugestii które chętnie sprawdzę przed zakupem

A to tylko 23000 PLN a ja myślałem, że chodzi o 23 kg złota w sztabach, czyli coś koło 1.640.000 zł, a tak to trochę mało na prawdziwy Hi-end ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.