Skocz do zawartości
IGNORED

PayPal czy przelew? Audiogon

jerry224

Rekomendowane odpowiedzi

Wg. mnie nie ma roznicy dla Ciebie w jaki sposob zaplacisz . PayPal jest jak najbardziej bezpieczny . Tym bardziej , ze oszusci wlasnie czesto unikaja PayPal . To ze sprzedajacy dopiero co otworzyl konto w sumie o niczym nie swiadczy. Ludzie duzo sprzedajacy na Ebay , narzekaja na zdzierstwo ze strony PayPal i czesto zaznaczaja , ze PayPal akceptowalny ale nie preferowany ( forma bojkotu). Sprzedajacy moze wolec PayPal z powodow czysto osobistych np: wspolne konto z zona :) , sprawy dochodowo-podatkowe itp. Swoja droga polecam Ci otwarcie PayPal , jest to bardzo wygodne , elastyczne , superszybkie, bezpieczne i w sumie nic nie kosztuje . Przy obecnym kursie $ moze nie raz Ci sie przydac . Staszek- w twojej gesti jest zaplacic , dopilnowac ze podany adres jest aktualny , odebrac i zostawic feedback .

pepe, 2 Sty 2008, 23:38

>Elberoth, 2 Sty 2008, 23:03

>

>>Dla kupującego paypal jest bezpieczniejszy od przelewu.

>

>Niby dlaczego?

Bo jak ci przyśle cegłę, to możesz odzyskać kasę. Przynajmniej teoretycznie. Bank przelewu ci już nie zwróci.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kupiłem coś ostatnio na Dalekim Wschodzie, płaciłem paypalem (poza ebay`em). Po dotarciu przesyłki okazało się, że jeden z elementów jestlekko uszkodzony (prawdopodobnie stało sie to w transporcie). Powiadomiłem o tym sprzedawcę i wszcząłem procedurę reklamacyjną przez paypal. Sprzedawca natychmiast zwrócił połowę kasy (zgodnie z moim żądaniem) - kasa wróciła bez płacenia paypal`owej prowizji i do tego szybko.

jerry224, 3 Sty 2008, 00:09

>>pepe

>>Przy dużych transakcjach polecałbym jednak przelew bankowy (wire-transfer)

>

>no właśnie, a sprzedający upiera się przy PayPal. Jakiego rodzaju problemy mógł mieć przy

>przelewach, do tego wiem, że PayPal założył niedawno. Z drugiej strony, jego feedback to 56

>positive.

Jedyny problem dotyczący przelewu może wiązać się z czasem jego realizacji. Zwykle trwa to około 3dni, ale raz zdażyło mi się czekać aż 8 dni zanim pieniądze pokazały się na koncie w Stanach. Można to nazwać już małym problemem.

Analizując Feedback warto poszperać i dowiedzieć się komu ów jegomość wcześniej sprzedawał. Jeśli kontrahenci, którzy wypracowali jego pozytywny feedback są od dawna zarejestrowani na AudiogoN'ie to możesz być spokojny. Jeśli są to jednak niedawno zarejestrowani pacjenci to ryzyko wzrasta (najtrudniej kupić pierwszy raz - potem już leci).

Poszerzajac argument Elberotha mozna powiedziec , ze przelew to tylko suchy, fizyczny przesyl pieniedzy, dotyczacy wylacznie tychze. Natomist PayPal w pewnym stopniu ubezpiecza obie strony , w transakcji uczestnicza dwa pierwiastki - towar i pieniadze. Masz rachunek ze zaplaciles i za co zaplaciles.

Przy przelewach za granicę jest ten problem, że nigdy nie wiadomo ile prowizje banków wyniosą - są koszty naszego banku, koszty banku odbiorcy ...a czasem ponoć jeszcze jakiegoś banku pośredniego. Przy jednym z zakupów sprzedający wkurzył się, że doszły do niego mniejsze pieniądze - ja się tłumaczyłem, że koszty mojego banku ja pokryłem ...koszty jego banku on niby pokrył ale i tak się nie zgadzało. Próbowałem coś reklamować dla zasady - mój bank (BPH) - zwalał na tamten i na odwrót.

O średniokorzytnym kursie nie wspomnę.

Konkluzja - przy przelewach zagranicznych nigdy nie wiadomo, ile się zapłaci prowizji bo banki lecę sobie w ****. Dlatego lepiej paypal. Zasadu są czytelniejsze. Wyjątkiem są duże kwoty (trzeba by policzyć od jakiej), gdzie prowizja paypal-a zrobiłaby się zbyt duża (przewyższyła prowizję bankowe).

Z moich doświadczeń kupowania na Audiogon wynika że żaden sprzedający z USA nie zgodzi się na przelew pieniędzy na konto. PayPal polecam i jest ogólnie akceptowalny. Dogodny i szybki jest też Western Union.

Co bardziej oświeceni się zgodzą. Ale faktycznie, ogólnie jest z tym problem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

witam

podepne sie pod watek,wlasnie chce kupic cos na ebay z dalekiego wschodu,sprzedajacy preferuje tylko PayPal,zarejstrowalem sie ale nie do konca,posiadam karte Visa Elactron tak zwana plaska i niejest przez PayPal uznawana,PKO BP proponuje mi katre srebrna kredytowa tylko tyle ze dostane ja za okolo miesiac czasu,zalezy mi na czasie,moze podpowiecie w jakim banku szybko i sprawnie zalatwic karte,konto walutowe czy co tam jeszcze zeby bylo szybko i niedrogo i mogbym dokonczyc rejestracjie na PayPal i wreszcie kupowac

>Co bardziej oświeceni się zgodzą. Ale faktycznie, ogólnie jest z tym problem

z czego to może wynikać? Wydawać by się mogło, że Stany są bardzo rozwinięte w bankowości, tymczasem jest jakoś inaczej.

> moze podpowiecie w jakim banku szybko i sprawnie zalatwic karte

Lukas Bank dał mi kartę VISA Maxima Plus praktycznie od ręki (no, może tydzień), nie jest wypukła, ale ma 3 cyfrowy numer weryfikacyjny. Niestety, nie jestem pewien, czy zadziała w PayPAl, bo nie udało mi się jej dodać, ale chyba z powodu pomyłki w adresie zamieszkania.

Pablo- rock : nie wiem jak dziala PayPal w polaczeniu z Polskimi bankami . W moim przypadku PayPal mam "podlaczony" do konta bankowego , natomiast karta sluzy jako awaryjne dodatkowe zrodlo . Sprawdz czy mozesz podobnie. Ponadto mozesz samodzielnie uzupelniac konto PayPal przelewami przez internet z wlasnych kont bankowych - jednym slowem : sprawdz "kompatybilnosc" poszczegolnych bankow . Powodzenia!!!

Cześć,

Według mnie nie można wykonywać przelewów z konta polskiego do USA. Jest prawdopodobnie jakaś niezgodność ze standardem IBAN.

Najłatwiej na transakcje zagraniczne założyć konto w MBanku wyrobić sobie e-kartę (wirtualna karta na którą się przelewa środki w momencie transakcji) w USA i Euro, Zarejestrować obie karty w paypal i płacić do woli ;-).

Jeśli chodzi o płatność to w momencie zdjęcia kwoty z twojego konta przez paypal sprzedający dostaje e-mail z informacją o transakcji i na podstawie tego może (i z reguły robi to) wysłać towar kasa tak naprawdę pojawia się kilka dni później .;-))..

Kupowałem tak głośniki na ebay w USA. Szybko i przyjemnie ;-))

A prowizje się na podobnym poziomie co w bankach ;-))

Artur

>cypher

>Według mnie nie można wykonywać przelewów z konta polskiego do USA. Jest prawdopodobnie jakaś

>niezgodność ze standardem IBAN.

Można. Musisz znać swift code banku odbiorcy oraz numer lub nazwę jego rachunku. Kod swift (np. bofaus3n) identyfikuje bank odbiorcy, numer lub nazwa wskazuje na jego konto. Nazwa może mieć postać "cypher" :)

Faktycznie, użycie IBAN nie zawsze jest możliwe.

wikipedia: Kod IBAN został utworzony, by wspomóc obsługę płatności w Unii Europejskiej.

Ech, koszty przelewu to pikuś - wypatrzyłem sobie kolumienki za 2000$, ale niestety, transport to dodatkowe 600$, potem od sumy ceny zakupu i kosztu ransportu cło i vat czyli 25% i z 2000$ robi się 3250$, gdzieś w tle jeszcze ubezpiecznie...

Chyba jednak zakupy w USA to nie jest taki "miód, cud i okazja roku"

Osobiście nigdy bym się nie odwazył ciągnąć kolumn ze stanów. Ryzyko uszkodzenia jest ogromne. Ktoś kiedyś na forum opisywał nawet swoje przygody ze ściaganymi ze stanów KEFami Reference. Przyszły całe połamane. Chyba, że będą to Wilsony lub Avalony w drewnianych skrzyniach i wyślesz to frachtem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.