Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

kuty, 14 Mar 2010, 11:03

>Dlatego TPA zawsze będzie lepszy a co do dzwieku tpa to tylko jego wadą jest to że jest mniej

>wydajny prądowo ale dzwięk jest na tym samym poziomie jeśli chodzi o jakość.

Wydajność prądowa TPA6120 to 700mA, co dla słuchawek 300 omów odpowiada mocy ~150W. Ty to widzę lubisz głośno posłuchać... HD650 mają 600 omów więc ok ~300W (przy założeniu, że zasilanie da takie napięcie). TPA to dobry układ, ale we wzmacniaczu Chumiego gra dość technicznie i bardzo neutralnie, co w połączeniu z moimi studyjnymi senkami się nie sprawdza. Wzmak trzeba dobrać do słuchawek.

tak zgadzam się z tym że tpa gra technicznie bo i mi trochę to przeszkadza,i podłączony bezpośrednio do odtwarzacza cd nie ma za bardzo basu,ale pod kartą jak trochę podkręce w fobarze to bas się pojawia,kombinuje narazie z wejściowym buforem opa albo coś innego LM4566 ale bo za tym trochę technicznym basem i lekko płaskim,rozdzielczość szczegółowość wysokich tonów,szczególnie talerzy,odpowiada mi bardzo, a wzmacniacz jeśli chodzi o kwotę wykonania do avt2850 może konkurować śmiało,wiadomo że jak bym usłyszał wzmacniacz słuchawkowy za min5000zł to bym zrobił kupę z wrażenia i tpa wywalił do kosza,ale mowa tu o konstrukcjach diy dość tanich w wykonaniu i ich dzwięku.

Tak że w porównaniu avt2850vs TPA6120 według mnie są takie.

Kwota wykonania>podobna

avt2850>dziwęk bardzo dobry(wada bardzo problematyczny w regulacji)"MOŻE USZKODZIĆ SŁUCHAKI!

tpa6120>zwięk bardzo dobry jak na układ(bardzo prosty w aplikacjii)MOżLIWOŚć złożenia przez mało doświadczonych diyowców.

avt2850>bas bardzo dobry

TPA6120>bas trochę płaski i techniczny

ogólna ocena TPA6129-ZADOWOLENIE

avt2850-NERWICA!+ZADOWOLENIE

a ja chcialbym zapytac kiedy ustawiamy napiecie stale na wyjsciu?

mam na obydwu kanalach ok 1mV i raczej ten wartosci nie przekracza ale zaraz po podlaczeniu zrodla na wyjsciu napiecie ma 1V i rosnie :|

odwrotnie jest gdy przy wlaczonej muzyce ustawie 0 na wyjsciu to po odlaczeniu zrodla jest 1V

co robie zle?

podlaczone jest wejscie przez RCA i jak puszcze muzyke to stale napiecie na wyjsciu z 0mV skacze do 1V i znowu spadnie jest dotkne palcami wejscie RCA a jak puszcze znowu 1V

myslalem ze to wina albo przylutowanego kabla albo zlacze nadtopilem i jest jakies zwarcie ale pomierzylem i jest sprawne

na wszelki wypadek zamontowalem nowe gniazda i dalem nowe kable jednak widocznie nie jest to powodem

skoro po zacisnieciu palcami wszystko jest w normie to co problem z ekranowaniem czy co? czy nie ma filtrowania?

kabel na wejscia jest odlutowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25495-100009690 1268581322_thumb.jpg

post-25495-100009691 1268581322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie uruchomiłem ,zagrał bez brumienia , nie mam problemów z DC na wyjściu

co do wrażeń odsłuchowych to będzie można coś powiedzieć za parę dni

krz

nie jestem fachowcem ale z tego co widzę to masz kabel z ekranem ale nie podłączony

zmienił bym kabelki na zasilaniu (strasznie tam ciasno !!! daj linkę bez ekranu )

nie rozumiem

a jak mam podlaczac

tak jak tutaj

Ukryta Zawartość

to nie jest moje pierwsze gniazdo

Ukryta Zawartość

nie denerwuj się

czasami jest to prosty błąd np lut

dlatego pisałem o poprawieniu zasiania czasami wystarcza jeden drucik z ekranu i zwarcie gotowe

jeżeli jest wszystko dobrze poskładane i na dobrych elementach to powinno grać

nie można tego zobaczyć to jak pomóc ??

moze znajde jeszcze dzisiaj czas to polutuje przewody jeszcze raz i zobaczymy czy to da pozadany efekt

nie denerwuje sie tylko po tylu godzinach ironicznie podchodze do tematu majac nadzieje ze problem jakos sie rozwiaze ;]

jak ja bym chciał mieć 1mv na wyjściu tego avt2850 bo rozumie że napięcie skacze do 1mv a nie do 1v?

A swoją drogą to jest potrzebny naprawde dobry miernik do takich pomiarów może jamiałem kiepski?

chciał bym na własne oczy zobaczyć wyświetlacz miernika wyświetlający )v na wyjściu i po godzinie żeby się nie zmienił,nie uwierz jak nie zobacze niestety:(

prosze podpowiedzcie mi cos bo wczoraj jeszcze sie z tego smialem ale dzisiaj juz sie zalamalem

nie wiem czy mamm rozlutowywac uklad i jeszcze raz go skladac czy co :|

@Kuty wlasnie o to chodzi ze z 0mV robi mi sie 1V a miernik mam pozyczony VA18B za dwie stowki ale i moj wlasny za 40zl podobnie wskazuje wiec da sie

krz>dam, ci dobrą radę,wywal tą cienką blachę i wstaw porzadny radjator,i wtedy napisz czy nadal robi ci się 1v, i nie ma co się śmiać z tego co mówię bo tydzień nie spałem po nocach zanim,doprowadzilem ten wzmacniacz do max 8mv na wyjściu i sprzedałem z zadowoleniem klijęta,więc doświadczenie w jego budowie i działaniu mam.

Osobiście nie zmienie zdania że to CHŁAM!

Kuty tak ciagle zachwalasz TPA a wszystko inne to chlam ( tak wnioskuje po twoich wpisach na AS i nie tylko ) a nie przyszlo tobie do glowy ze moze po prostu spieprzyles aplikacje i dlatego np spalilo tobie sluchawki.

A z reszta, dzis oddaje prototyp do zakladu i jestem ciekaw co potrafi ten caly TPA6120 i sam go w koncu porownam do innych wzmakow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy Ty Kuty nie czytasz czy jestes jakims ignorantem

nie uwazam sie za jakiegos elektronika bo moja czesc konczy sie na polutowaniu kitu ale dalem sobie rade z (w miare dobrym) poskladaniem go

bez problemu ustawilem na wyjsciu po 0V i co chcwile zerkalem na multimetr co sie z nim dzieje oraz ewentualnie korygowalem napiecie... przez kilka godzin nie przekroczylo 0.5mV i watpie by wiekszy poziom osiagnelo

problem lezy gdzie indzies bo pewnie cos musialem spierzyc poniewaz podlacze zrodlo przez rca to nagle na wyjsciu napiecie rosnie do 1V ale to zapewne wina mojego montazu bo jak docisne wejscie rca to spada do normy i moge normalnie sluchac muzyki ktora baardzo mi sie podoba dlatego chce to zakonczyc :)

co do radiatora to nie jest jakas blaszka tylko wielkie bydle ktore przez kilka godzin jest jedynie cieple wiec i radiator jest odpowiedni (a przynajmniej nie jest zly)

cwiczylem troche tpa, i z doswiadczenia moge powiedziec ze to nienajlepszy pomysl..., zreszta jesli masz kond na wyjsciu daca ten wydaje sie zbedny, swoje tpa uzywam dosc intensywnie - zero problemow z dc na wyjsciu, z doswiadczenia powiem rowniez, ze sadysfakcjonujace rezultaty uzyskalem stosujac dobre zasilanie (konkretnie zasilacz TT od bodo_z) ....

Nie kazdy ma kondy na wyjsciu zrodla ;-) dlatego tu sa, zawsze mozna je ominac i dac zworke lub odrawu wyprowadzenie, ja z DC jeszcze nigdy w zyciu nie mialem problemow a troche PCB juz zrobilem :-) na zasilanie TPA chce dac jeszcze pare sztuk BG NX 0.1uF na nozki reszta filtracji powinna starczyc :-)

Ja ta aplikacje robie tylko z czystej ciekawosci i dla kol. z forum.

jasne, chodzi mi tylko o to ze nie wyrobisz sobie wlasciwego zdania o kostce w takiej aplikacji imho, roznice w brzmieniu ktore jaobserwowalem w kolejnych aplikacjach byly znaczne, co do konda to nie lepiej na wejsciu dac foliowca?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.