Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

11 minutes ago, Sklep.RMS.pl said:

Mak gra kompletnie innym dźwiękiem - dużo szczuplejszym i z natury pasuje do kolumn o spokojnym barwnym charakterz. Luxman z kolei bardzo różnicuje nagrania -  jedne brzmią świetnie, inne kiepsko. Z Nuvistą trudno trafić na nagranie które zagra tak że pożałujesz jej kupna - tutaj dostajesz gęste masywne brzmienie o mocnym charakterze. 

Dziękuję bardzo.

2 hours ago, Ronaldo9 said:

Dziękuję bardzo.

Czy rca vdh hill pasuje do tej integry???

2 hours ago, Ronaldo9 said:

Dziękuję bardzo.

Witam Kolegów i pozwolę sobie dodać moje pierwsze wrażenia po porównaniu M6si do Dayens Ecstasy III w moim systemie. Dziękuje koledze Izapat za m6si jak na razie jestem zadowolony. Krótki opis wstawiłem z mojej wypowiedzi w innym Klubie.

W jedną z sobót lipcowych z kolegą Łukaszem (Lublin z województwem -Klub dobrego brzmienia - szersze komentarze kolegi)

udało się nam trochę posłuchać dwóch zestawów kolumn i wzmacniaczy. Ja od dłuższego czasu dobierałem sobie drugi zestaw do słuchania na co dzień i chyba zakończę poszukiwania. Słuchaliśmy z Łukaszm  Gato Audio FM-15 w połączeniu z Musical Fidelity M6si i Dayens Ecstasy III. Refleksje są takowe, że oba wzmacniacze grają trochę inaczej. Dayens gra ciepło, miękko i dobrze się będzie spisywał z zimnymi ostrzej grającymi kolumnami. M6si natomiast gra bardziej neutralnie i w moim przypadku bardziej mi się podoba w połączeniu z Gato od Dayensa. Wcześniej słuchałem JmLab 906 i w połączeniu z nimi Dayens bardzo dobrze się uzupełniał. Dayens też ma inny sposób budowania stereofonii,  w porównaniu do m6si. Scena dźwięku jest plasowana stosunkowo daleko za linią kolumn (wszystko oczywiście zależy od warunków odsłuchowych pomieszczenia ale wnioski z kilku pomieszczeń wydają mi się podobne) i rozciąga ją dość szeroko poza rozstaw kolumn, ale niestety głębia plasacji instrumentów nie jest tak duża, może dla tego, że dźwięk i tak jest daleko odsunięty od linii kolumn. M6si, buduj natomiast scenę od lini kolumn w głąb dość daleko, i dobrze rozkłada instrumenty w tej płaszczyźnie. Można wyróżnić, co gra bliżej co dalej, wydaje się, że ma lepszą separację instrumentów. Oczywiście są to moje odczucia subiektywne. Z drugiej strony ze względu na większą moc M6si (2x220W przy 8Ohm.) posiada większa dynamikę grania i bardziej wyznaczony bas, pomimo, że Dayens przy swojej mocy, też wypada dobrze na tle innych wzmacniaczy. To tak trochę wniosków z odsłuchu. Testowaliśmy  też działanie kondycjonera prądu Łukasza Nu Prime. Szczerze pozytywnie mnie zaskoczył, faktycznie dużo wnosi porządku i ładu do nagrania, dając lepsze czarne tło utworom, pozbawia nagrań nerwowości, nie mylić z utrata dynamiki. Zazwyczaj większość sprzętu przy nie najlepszym zasilaniu charakteryzuję się zaśmieceniem przekazu i nerwowością grania. Dobry kabel zasilający ma jednak mniejszy wpływ.

tawiłem

odsluch 25072020.jpg

Testowaliśmy  też działanie kondycjonera prądu Łukasza Nu Prime. Szczerze pozytywnie mnie zaskoczył, faktycznie dużo wnosi porządku i ładu do nagrania, dając lepsze czarne tło utworom, pozbawia nagrań nerwowości, nie mylić z utrata dynamiki. Zazwyczaj większość sprzętu przy nie najlepszym zasilaniu charakteryzuję się zaśmieceniem przekazu i nerwowością grania. Dobry kabel zasilający ma jednak mniejszy wpływ.

Ten NuPrime robi robotę. Za tę kasę naprawdę dobrze się sprzedaje. Jak ktoś ma ampa za 12-15 koła to już rozsądny wybór. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mak gra kompletnie innym dźwiękiem - dużo szczuplejszym i z natury pasuje do kolumn o spokojnym barwnym charakterz. Luxman z kolei bardzo różnicuje nagrania -  jedne brzmią świetnie, inne kiepsko. Z Nuvistą trudno trafić na nagranie które zagra tak że pożałujesz jej kupna - tutaj dostajesz gęste masywne brzmienie o mocnym charakterze. 

No to zbieram kasa na wypożyczenie bo mnie zainteresowaliscie. Ciekawe czy przeskoczy dzielone pre, amp, power z włoskiego Aloia . Będę się do was odzywał. Nie sądziłem że tak drogi sprzęt tak dobrze się sprzedaje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam VdH the second z M6500 - jest dobrze no ale Nu-Vista to wyższa półka a twoja 800 to 2 półki

Panowie czy słyszeliście  o dedykowanych kablach do nu vista?????
Screenshot_20200820-213638_eBay.thumb.jpg.adc0ff94fd54dfb0dae19a59eee350ee.jpg

Widziałem już kiedyś w sprzedaży czy to jest-Produkt Musical Fidelity? Niech panowie z RMS się wypowiedzą.

16 hours ago, Marcin Wielgus said:

Widziałem już kiedyś w sprzedaży czy to jest-Produkt Musical Fidelity? Niech panowie z RMS się wypowiedzą.

W necie wyczytałem że to kable do starej nu visty.Ja dzisiaj  zdecydowałem się kupićw ciemno  IC vdh.

W necie wyczytałem że to kable do starej nu visty.Ja dzisiaj  zdecydowałem się kupićw ciemno  IC vdh.

Tak moze być. Ale jak to srebro to jak inne srebro . Ciekawe co to zgrubienia ? Filtry ferrytowe ?
Te VdH kupiłeś co powyżej pisałeś ? Daj znać jak ci zagrało.
Ja mam the second I the wind ale teraz na glownikach mam kimber kable 8TC które dla Tannoy definition DC10ti byly za jasne a VdH były super

16 minutes ago, Marcin Wielgus said:

Tak moze być. Ale jak to srebro to jak inne srebro . Ciekawe co to zgrubienia ? Filtry ferrytowe ?
Te VdH kupiłeś co powyżej pisałeś ? Daj znać jak ci zagrało.
Ja mam the second I the wind ale teraz na glownikach mam kimber kable 8TC które dla Tannoy definition DC10ti byly za jasne a VdH były super

Tak kupilem the hill. Jako glosnikowe mam vdh revelation. Jeszcze tylko dwie sieciowi i system złożony 

Ciekawe, ale od kiedy jesteśmy dystrybutorem niczego takiego nie było w ofercie. Być może to jakiś eksponat muzealny. 

Godzinę temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Ciekawe, ale od kiedy jesteśmy dystrybutorem niczego takiego nie było w ofercie. Być może to jakiś eksponat muzealny. 

Na to wygląda. Jeden z kolegów napisał że stara Nu-Vista miała takie internety ale to już lata temu.

No to jeszcze lepiej. Miałem przyjemność zjeść kolację z Michaelsonem i pamiętam naszą zażartą dyskusję oraz jego stanowisko, że kable nie grają ? 

48 minut temu, Sklep.RMS.pl napisał:

No to jeszcze lepiej. Miałem przyjemność zjeść kolację z Michaelsonem i pamiętam naszą zażartą dyskusję oraz jego stanowisko, że kable nie grają ? 

Nie zna się facet ?

Ja osobiście mam dystans do kabli. Głośnikowe słyszę w moim systemie i z moimi uszami ale interkonekt to ma być solidny przewodnik ale jego wplyw u mnie jest pomijalny, ale podkreślam w moim systemie i moje uszy bo wierzę że komuś mogą wpływać na dźwięk. Jak dla mnie opinia Michaelsona utwierdza mnie w nie wydawaniu tysięcy na kable

56 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie zna się facet ?

Ja osobiście mam dystans do kabli. Głośnikowe słyszę w moim systemie i z moimi uszami ale interkonekt to ma być solidny przewodnik ale jego wplyw u mnie jest pomijalny, ale podkreślam w moim systemie i moje uszy bo wierzę że komuś mogą wpływać na dźwięk. Jak dla mnie opinia Michaelsona utwierdza mnie w nie wydawaniu tysięcy na kable

Myślę,że do dwóch tyś. na kabelek można wydać.Gorzej się robi,gdy interkonekt potrafi kosztować 50tyś,wtedy robi się czarna magia?

Z kablami bywa różnie.kiedys mialem hegla h 80 z kablami qed i w jednym  z  testów  wyczytałem że hegel poleca kable tellurium q,i zeczywiscie roznica była. Następnie mialem marantz pm11s3+sa11s3 i na testy wypozyczylem xlr  od tanich van damme po chorda Sarum t(2500£)i roznic żadnych  nie było.w sobotę  kolega podrzucił  mi zasilajacy RUSSA ANDRUWS 500 za jakies 3kzl  i tez szalu nie było, a po zmianie na moją supre oboje stwierdziliśmy ze dzwiek zrobił się bardziej szczegółowy. Więc  dla tego proponuję  testować i samemu oceniać 

Z kablami bywa różnie.kiedys mialem hegla h 80 z kablami qed i w jednym  z  testów  wyczytałem że hegel poleca kable tellurium q,i zeczywiscie roznica była. Następnie mialem marantz pm11s3+sa11s3 i na testy wypozyczylem xlr  od tanich van damme po chorda Sarum t(2500£)i roznic żadnych  nie było.w sobotę  kolega podrzucił  mi zasilajacy RUSSA ANDRUWS 500 za jakies 3kzl  i tez szalu nie było, a po zmianie na moją supre oboje stwierdziliśmy ze dzwiek zrobił się bardziej szczegółowy. Więc  dla tego proponuję  testować i samemu oceniać 

I nie sugerować się ceną, co wg mnie wynika z twojego wpisu.

Zgadzam się z tobą 100%

W dniu 24.08.2020 o 12:16, Ronaldo9 napisał:

U mnie wymiana jednego kabla, Harmonix Nogami w "systemi kabli" : Pangea 14se i 9seMkII oraz Knack Lab,  wprowadziło pewne "ulepszenie"... w dźwięku. Wymiana całego zestawu dała dopiero niezłego "kopa". 

Myślę że testowanie jednego kabla ma sens w grupie kabli na tym samym "poziomie brzmienia" ... nie wiem jak to lepiej ująć.

Super kabel w systemie, z kablem "pudełkowym", nie "pokaże" zbyt wiele. A najlepszy element systemu,  nie zagra lepiej, niż ograniczające je "Towarzystwo". 

Takie moje wnioski 

2 hours ago, Adah said:

U mnie wymiana jednego kabla, Harmonix Nogami w "systemi kabli" : Pangea 14se i 9seMkII oraz Knack Lab,  wprowadziło pewne "ulepszenie"... w dźwięku. Wymiana całego zestawu dała dopiero niezłego "kopa". 

Myślę że testowanie jednego kabla ma sens w grupie kabli na tym samym "poziomie brzmienia" ... nie wiem jak to lepiej ująć.

Super kabel w systemie, z kablem "pudełkowym", nie "pokaże" zbyt wiele. A najlepszy element systemu,  nie zagra lepiej, niż ograniczające je "Towarzystwo". 

Takie moje wnioski 

Drugi  zasilajacy to audioqest ngr4(270£)

2 godziny temu, Adah napisał:

Takie moje wnioski 

Zgadza się.System zagra tak ,na ile pozwoli najsłabsze ogniwo.

42 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Drugi  zasilajacy to audioqest ngr4(270£)

A jak jest u Ciebie z akustyką? Jak reszta okablowania, głośniki i kable głośnikowe no i sygnałowe... , wszystkie mają znaczenie...

Gdybyś zapytał ..., szukał bym koherencji z drugim kablem audioqesta. 

Edytowane przez Adah
Nie chcę tworzyć nowego posta
9 minutes ago, Adah said:

A jak jest u Ciebie z akustyką? Jak reszta okablowania, głośniki i kable głośnikowe no i sygnałowe... , wszystkie mają znaczenie...

Gdybyś zapytał ..., szukał bym koherencji z drugim kablem audioqesta. 

MÓJ SALON MA 17mkw.Pomiarów nie robiłem wiec nie wiem  jaka jest  u mnie  akustyka ale powiesiłem 7 paneli pochłaniających 100 x50 x 10 cm.trzy za tv i cztery za sofa.kable głośnikowe to VDH REVELATION a IC  to vdh Name ale na dniach dojedzie do mniej  vdh Hill. 

7 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

MÓJ SALON MA 17mkw.Pomiarów nie robiłem wiec nie wiem  jaka jest  u mnie  akustyka ale powiesiłem 7 paneli pochłaniających 100 x50 x 10 cm.trzy za tv i cztery za sofa.kable głośnikowe to VDH REVELATION a IC  to vdh Name ale na dniach dojedzie do mniej  vdh Hill. 

Czyli "Towarzystwo" na poziomie,  Super że masz już panele. Myślę że czas na trochę dyfuzji ? ...tak dla równowagi... , i możliwości zbadania, skuteczności działania w "zestawie z Absorberami" , oraz rozstawień.  U siebie (20m2) wybrałem opcję, "martwa scena, żywy Tył". Testowałem u siebie panele pochłaniające z tyłu i ..." głusza "... . ale to kwestie, raczej indywidualne.

Ostatnia wymiana kabli zasilających spowodowała "wzrost skuteczności muzycznej?, prądowej?" - panele do tej pory stojące  w oknach ( niezbędne do tej pory - "burzące scenę"), są już niepotrzebne . ?

A do musicala, zasilanie wybieraj z "szerokim gardłem" ?. ... w kablach, seri zasilającej Adioquest, jest w czym wybierać... A najdroższy pozwolił by, w idealnych warunkach, wyciągnąć z Naszych "MF smoków" to co najlepsze... ?

8 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

... doczytałem jaki masz wzmacniacz? , ... nie oszczędzał bym na zasilaniu... i może wystarcz??

16 hours ago, izapat said:

Zgadza się.System zagra tak ,na ile pozwoli najsłabsze ogniwo.

Chcesz powiedzieć  że np.sprzet za $$$$nie zagra na 100% bo podpięty jest pod  kable za np 500$ ???

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Chcesz powiedzieć  że np.sprzet za $$$$nie zagra na 100% bo podpięty jest pod  kable za np 500$ ???

Zagra.Co ma nie zagrać i to nie jest kwestia ceny,bo te tańsze też mogą zagrać lepiej.Chodzi o odpowiednią konfigurację.

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Chcesz powiedzieć  że np.sprzet za $$$$nie zagra na 100% bo podpięty jest pod  kable za np 500$ 

Tak myślę i jest to sprawdzone na przykładzie mojego M6si, A skala wielkości zmian jest ogromna? 

Ważna  jest również jakość prądu.

W czasach przed kondycjonerem?, jakąś przestrzeń i separację mogłem usłyszeć, tylko w nocy... A czasem i to nie wychodziło, bo było dużo zakłóceń. 
Może jakiś sprzęt jest „strojony” na kabel „pudełkowy” - nie wiem...
„Lampa” nie jest chyba tak wrażliwa na kable....

Miałem taki przypadek: „pudełkowiec” Lab 12, w czasie „wypalania” zagrał Z systemem przez 10 minut Jak marzenie, powietrze aż iskrzyło od dźwięku, ale to była Tylko chwila. Po „wypaleniu” był nie do słuchania- Tylko jazgotliwy. 

Nie znam sie ale kable zasilajace ktore pożyczyłem od kolegi  nie wniosły  nic..dziś  mu je oddam, ale kiedy dojedzie do mnie interconekt  to pożyczę ponownie zeby mieć 100%pewności. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.