Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, J4Z napisał:

Mconnect jest strasznie zamuloną aplikacją. Widzę że gustard nie dla mnie raczej.

Można jeszcze używać BubbleUPnP albo postawić sobie Roon. Jakość brzmienia Gustarda jest tego warta. Albo podpiąć jakiś zewnętrzny transport po USB (z izolacją galwaniczną USB) - np Node N130.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, J4Z napisał:

Mconnect jest strasznie zamuloną aplikacją. Widzę że gustard nie dla mnie raczej. Luminy wbudowany impulsowy, żebym nie mógł podpiąć swojego zasilacza.

Nie ma do 5k transportu dla mnie? 

PS co to za tekst że impulsowy w luminie nie przeszkadza? Co to ma znaczyć? 

Możesz jeszcze poczytać o Lindemann Limetree. 

Ja poslucham chyba Silent Angel. Jak dowiem się jaki prąd mu potrzebny. 

Piloty w transportach chyba odeszły do lamusa?

Edytowane przez J4Z

.

24 minuty temu, J4Z napisał:

Eversolo DMP-A6, Bluesound Node N130. Do tego izolacja galwaniczna USB i lepiej się nie da. Jeśli korzystamy z USB oczywiście.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Albo podpiąć jakiś zewnętrzny transport po USB (z izolacją galwaniczną USB) - np Node N130.

Podpinać transport do streamera? 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Eversolo DMP-A6, Bluesound Node N130. Do tego izolacja galwaniczna USB i lepiej się nie da. 

A daj spokój. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

lepiej się nie da. 

Tjaaaa..... 

.

Panowie, chyba na jakiś czas zapomnę o temacie 😀. Podpiąłem zamiast zasilającego SCA nr1 Elektę Silver na akcesoryjnych wtykach i zrobiło się więcej muzyki, która jest może trochę rozjaśniona względem SCA, ale nie mam skończonej akustyki. Jak przynajmniej pochłaniające wszystkie będą na swoim miejscu, to powinno być ok. Zawsze słyszałem kable,a mimo wszystko już 2 raz się zdziwiłem pozytywnie. Co prawda to nie wątek o kablach, ale w kwestii odziaływania na MF może komuś się przydać 

47 minut temu, J4Z napisał:

Tjaaaa..... 

Kwestia techniki. 

47 minut temu, J4Z napisał:

Podpinać transport do streamera? 

Gustard R26 to DAC nie streamer. Ma tylko dodatkowo render. 

Edytowane przez Piopio

16 minut temu, J4Z napisał:

Mconnect jest strasznie zamuloną aplikacją. Widzę że gustard nie dla mnie raczej. Luminy wbudowany impulsowy, żebym nie mógł podpiąć swojego zasilacza.

Znaczy to tyle, że zmiana zasilacza impulsowego w Luminie to nie jest krytyczna zmiana. Z impulsówki nie ma żadnych zakłóceń, czy innych kłopotów. Ocena zmiany czy poprawy brzmienia to rzecz gustu i systemu. Jeśli komuś nie podoba się prezentacja Lumina na zasilaczu fabrycznym to niech nie kupuje Lumina. 

Pomijam zasady użytkowników w stylu "... u mnie nie ma żadnej impulsówki" to rozumiem i szanuję.

20 minut temu, J4Z napisał:

No to daca ja nie chcę zmieniać. 

A przypomnij jaki to DAC ?

22 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Pomijam zasady użytkowników w stylu "... u mnie nie ma żadnej impulsówki" to rozumiem i szanuję.

Nie licząc modemo-routera, u mnie nie znajdziesz.

Lumin ma w sprzedaży zasilacze liniowe. To może dać do myślenia. Edit: albo i nie ma? Wydawało mi się że widziałem. 🤔

5 minut temu, Piopio napisał:

A przypomnij jaki to DAC ?

Irdac - sygnaturę staram się zmieniać na bieżąco.

Edytowane przez J4Z

.

23 minuty temu, J4Z napisał:

Irdac

I chcesz kupić transport za 5K do tego DAC ?

Kompletnie bez sensu.

Za 5,5K masz Gustard R26, który ma render i nic już więcej nie potrzebujesz. A dźwiękowo to jest kilka klas wyżej niż Irdac.

Edytowane przez Piopio

19 minut temu, J4Z napisał:

To jest Twoje zdanie, a z tymi klasami to już byś odpuścił. 

Nie tylko moje. Poszukaj lepiej opinii o Gustard R26. 

No no, jak miałem na testach Aresa, to mówiłeś, że zabawa zaczyna się od Pontusa, a z relacji właścicieli wynika, że idzie nie w tę stronę, którą bym chciał. Także weź pod uwagę, że każdy ma inny gust, akustykę, repertuar i sprzęt towarzyszący, gdzie każdy element ma swój charakter. 

Edytowane przez J4Z

.

26 minut temu, J4Z napisał:

No no, jak miałem na testach Aresa, to mówiłeś, że zabawa zaczyna się od Pontusa, a z relacji właścicieli wynika, że idzie nie w tę stronę, którą bym chciał. Także weź pod uwagę, że każdy ma inny gust, akustykę, repertuar i sprzęt towarzyszący, gdzie każdy element ma swój charakter. 

Pontus to konkurent Gustarda R26. 

Żaden tani DAC delta-sigma nie zagra tak naturalnie i organicznie jak DAC R2R typu Pontus lub R26.  

Lubię rzetelne informacje a nie celowe wprowadzanie forumowiczów w błąd by udowodnić swoją rację. 
Od jesieni tego roku Tidal Connect działa na R26 ( Apple na razie) 0f64df729ef44f116193c2791c58042d.jpg

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

6 godzin temu, Q21 napisał:

Jest bardzo dużo opcji 😉 Wszystko zależy od tego, jakie granie lubisz, ile chciałbyś wydać i tak dalej 😉 W tym filmie znajdziesz kilka propozycji, które do M6si moim zdaniem dobrze pasują 🙂

Teraz, Robert 7800 napisał:

myslałem o Audio Physic classic 8, testowaliście może ?

Witam wszystkich, mam pytanie w sumie do tych forumowiczów, którzy oddali swoje m5si do serwisu na okoliczność trzasków w trybie  HT jak zakończyła się ich sprawa? Jakieś pol roku temu zakupiłem zestaw MF M5si oraz MF mx-stream, sprzęt wykorzystywany był tylko do odsłuchów stereo ponieważ mój stary amplituner nie posiadał wyjścia na zewnętrzna koncowke moc, nie było żadnych problemów wszystko grało pięknie. Kilka dni temu zakupiłem wreszcie amplituner ze stosownym wyjściem i tu pojawił się problem, po przełączeniu z trybu aux na tryb HT w głośnikach frontowych pojawiły się trzaski i przerywanie dzwieku zwłaszcza przy niskich poziomach głośności, oczywiście słyszane najbardziej po przyłożeniu ucha do głośnika wysokotonowego ale i w miejscu odsłuchu również słyszalne. Sprawdzane na dwóch różnych źródłach dźwięku i przewodach rca w obu przypadkach ten sam wynik włączony tryb HT=trzaski i przerywanie, włączony tryb aux i ręczne sterowanie głośnością wszystko gra prawidłowo nawet przy maksymalnym podkręceniu głośności. Wygląda mi to na ewidetny problem z tym przełącznikiem. Oczywiście będę reklamował z tytułu rękojmi na niezgodność towaru z umową (wada ukryta) ale fajnie było by wiedzieć czego mogę się spodziewać. 

Zasilanie impulsowe w Luminach jest na wysokim poziomie i przejście na liniowe ciut daje ale nie jest to wielka poprawa jak np w BSN 2i I N130 szczególnie jeśli ktoś korzysta z wbudowanego DAC.

Ale się dyskusja zrobiła nie o MF bynajmniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale się dyskusja zrobiła emoji1.png nie o MF bynajmniej emoji12.png

Niby nie, ale pośrednio tak, bo dotyczy łączenia innych komponentów z MF. Muszę przyznać, że to jest całkiem przyjemny klub. Czytając inne tematy, po 3,4 wpisach odechciewa się czytać. „Pięknie się różnić” padło tutaj i tak powinno być.  Ja wrzuciłem temat streamingu, został podjęty, coś tam się dowiedziałem, ale nie ma zbytniego narzucania komuś swojej racji. Ważne są informacje, z którymi można się zgodzić lub nie i wyciągnąć wnioski. Przecież o to chodzi, byśmy zdobywali wiedzę i ulepszali swoje systemy 😀

Witajcie, 

Dołączam do klubu, choć nie wiem czy na długo...

Od razu z problemem. Właśnie zakupiłem NuVista 600 (demo). 

Dziś odpaliłem ją po raz pierwszy - kolumny Focal Aria 926 + kable głośnikowe Tellurium Q black + node 2i + kable RCA od Tomanka. 

Przy poziomie głośności na wzmacniaczu ok. 96 (ile w ogóle jest max?) i poziomie głośności node 2i na ok. 75% kiedy w puszczanej piosence miał się pojawić fragment z obfitym basem, muzyka się wyłączyła, na wyświetlaczu nuvisty pojawił się komunikat "Output fault! Power-off and check". Czy to znaczy że słuchałem zbyt głośno i więcej ten wzmacniacz nie wydoli, czy może wzmacniacz jest walnięty, a może głośniki?

Wcześniej grałem z Atoll in-200 signature. Dwukrotnie go uszkodziłem, grając na zbyt dużym poziomie głośności. Serwis Atolla naprawił go na gwarancji, ostatnim razem spalił się układ zasilania. Dostałem wytyczne by przy tych kolumnach nie przekraczać poziomu głośności 40-50 (gdzie 80 to max). 

Sądziłem że po zakupie wzmacniacza o 2-krotnie większej mocy, problem nie powinien się powtarzać... 

Powiedzcie proszę skąd problem - czy powinienem zwracać wzmacniacz (mam jeszcze kilka dni na zwrot)?

Pozdrawiam

Artur

11 godzin temu, artddd napisał:

Powiedzcie proszę skąd problem - czy powinienem zwracać wzmacniacz (mam jeszcze kilka dni na zwrot)?

Ja słuchałem na 90 przez chwilę i nie zauważyłem nic niepokojącego. Kolumny to ATC SCM40. Nie znam się zbytnio, ale podejrzewam, że zbyt duże wzmocnienie poszło, bo jak rozumiem, to Node też dodało coś od siebie. Może Marcin W. coś podpowie, albo inni użytkownicy. Rozumiem, że teraz gra. 60-80 to taka normalna głośność na jakiej ja słucham w zależności od jakości nagrania. 

Godzinę temu, robson3750@tlen napisał:

Ja słuchałem na 90 przez chwilę i nie zauważyłem nic niepokojącego. Kolumny to ATC SCM40. Nie znam się zbytnio, ale podejrzewam, że zbyt duże wzmocnienie poszło, bo jak rozumiem, to Node też dodało coś od siebie. Może Marcin W. coś podpowie, albo inni użytkownicy. Rozumiem, że teraz gra. 60-80 to taka normalna głośność na jakiej ja słucham w zależności od jakości nagrania. 

Robson - dzięki, a możesz mi powiedzieć pod które terminale głośnikowe we wzmacniaczu masz podłączone kable głośnikowe? Instrukcja pokazuje żeby podłączyć pod zewnętrzne, ale kiedy tak zrobiłem to było głucho w głośnikach. Podłączyłem pod wewnętrzne - czy też tak masz?

Artur

Ja bym zabrał 600 do sklepu i tam podłączył pod inne głośniki. Miałem 800 i tam skala kończyła się bodajże na 120 ale nigdy nie  przekroczyłem 70.

2 godziny temu, artddd napisał:

Robson - dzięki, a możesz mi powiedzieć pod które terminale głośnikowe we wzmacniaczu masz podłączone kable głośnikowe? Instrukcja pokazuje żeby podłączyć pod zewnętrzne, ale kiedy tak zrobiłem to było głucho w głośnikach. Podłączyłem pod wewnętrzne - czy też tak masz?

Ja mam podłączone pod zewnętrzne i nie sprawdzałem na wewnętrznych. Sprawdzę za godzinkę jakąś. To nie powinno mieć znaczenia pod które są podłączone, bo niby dlaczego miałoby mieć? Tak jak pisze Ronaldo9, sprawdź z innym zestawem głośników, bo to conajmniej dziwne jest. 

Nie wytrzymam, bo bym się zadręczył przez tą godzinę 🤣🤣🤣, rzuciłem robotę i poszedłem sprawdzić. Gra też na wewnętrznych, co dla mnie laika jest raczej normalne. Tak myślę, że skoro wcześniej też miałeś takie jazdy, to może rzeczywiście coś nie tak z głośnikami jest. Życzę szybkiego rozwiązania problemu 👍

9 minut temu, robson3750@tlen napisał:

Ja mam podłączone pod zewnętrzne i nie sprawdzałem na wewnętrznych. Sprawdzę za godzinkę jakąś. To nie powinno mieć znaczenia pod które są podłączone, bo niby dlaczego miałoby mieć? Tak jak pisze Ronaldo9, sprawdź z innym zestawem głośników, bo to conajmniej dziwne jest. 

Dzięki. Nie sprawdzaj jednak.

Przepraszam za zamieszanie - zewnętrzne terminale działają. Po prostu na początku ustawiłem głośność na 30 - myśląc że to już dużo. Przy 50 już słychać.

Zatem pozostaje kwestia jego mocy i czy wystarcza do Arii... Spróbuję jeszcze po nagrzaniu wzmacniacza zwiększyć głośność - czy  ktoś może wie - czy wyłączenie się tego wzmacniacza przy dużym obciążeniu oznacza, że zadziałało zabezpieczenie i mogę taki test zrobić, czy lepiej nie, bo coś się spali?

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.