Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak są nowości MF - Seria B1 . Szczegóły wkrótce.

Musical-Fidelity-M1.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To nie jedyne nowości ( trzeba było jechać..) 

W serii 8 pojawia się phonostage oraz Integra z rozbudowaną częścią cyfrową.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jednak są nowości MF - Seria B1 . Szczegóły wkrótce.
Musical-Fidelity-M1.thumb.jpg.aa1f7964f0d6fdba2f78baf7af0cca30.jpg

To będzie taki segment "economy" chyba ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To nie jedyne nowości ( trzeba było jechać..) 
W serii 8 pojawia się phonostage oraz Integra z rozbudowaną częścią cyfrową.

Czyli coś trochę w stylu Encore?
Kiedyś myślałem o nim ale jakoś w dzielonki poszedłem a Encore fajny pomysł ale jakoś słabo poszlo że sprzedażą.

Encore miało czytnik CD i możliwości sieciowe M8xiDAC już nie.

1 dynki faktycznie entry level w cenach małowymiarowych ProJect.

Obawiam się że będą tylko czarne choć wielkość wyświetlacza zastanawia.

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich Klubowiczów i melduję się z nowym nabytkiem Musical fidelity nu-vista 600.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

3 minuty temu, PanAntoni napisał:

Witam Wszystkich Klubowiczów i melduję się z nowym nabytkiem Musical fidelity nu-vista 600.

I jak wrażenia ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nooo wejcie smoka. Od razu konkretnie i na wysoką półkę !
Czekamy na wieści jak ci nuvistory zagrały.
A jakie kolumny masz ?

Ostatnio zmieniałem Atc na Raidho stąd pomysł na zmianę wzmacniacza Pathos Logos MK II i tak padło na Nv 600 🙂

21 minut temu, Piopio napisał:

I jak wrażenia ?

Świeżutko - dopiero co podłączony, weekend odpada ale od poniedziałku testuję Oporowo 🙂

To nie jest typowa szklana bańka jaka już znasz natomiast prawd i wysterowanie przetworników będzie na wysokim poziomie. Damping factor Też więc NV600 da ci kontrolę i basik zróżnicowany i taki jak tylko kolumny potrafią zagrać. Średnica wg mnie bardzo fajna choć ... Klasyczna lampa potrafi tu zaczarować jednak nie ma takiej kontroli.
No nic czekamy ty też

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

To nie jest typowa szklana bańka jaka już znasz natomiast prawd i wysterowanie przetworników będzie na wysokim poziomie. Damping factor Też więc NV600 da ci kontrolę i basik emoji1.png zróżnicowany i taki jak tylko kolumny potrafią zagrać. Średnica wg mnie bardzo fajna choć ... Klasyczna lampa potrafi tu zaczarować jednak nie ma takiej kontroli.
No nic czekamy ty też emoji1.png

Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, musimy się dotrzeć ...

• 2 tygodnie później...

Witam. Obecnie posiadam MF M3si z Tannoy dc6t. Chodzi mi po glowie zmiana kolumn na coś ze stajni Cantona.. czy kolumny tej firmy dobrze sie zgraja z M3si? W obecnym zestawie poza basem wszystko inne mi sie podoba. Scena moglaby byc ciut wieksza

Witam. Obecnie posiadam MF M3si z Tannoy dc6t. Chodzi mi po glowie zmiana kolumn na coś ze stajni Cantona.. czy kolumny tej firmy dobrze sie zgraja z M3si? W obecnym zestawie poza basem wszystko inne mi sie podoba. Scena moglaby byc ciut wieksza

A się dzieje z basem ?
Próbowałeś podłączyć do tych Tannoy MF M6i Lun M6si ? Bedzie dużo lepsza kontrola basu

sam brzmienie basu mi się podoba, szczególnie na niskich poziomach głośności jednak jest go jakby ciut za mało. Mój M3si nie wyciągnie z tych kolumn 100%? jest za słaby czy co?

15 minut temu, zborus napisał:

sam brzmienie basu mi się podoba, szczególnie na niskich poziomach głośności jednak jest go jakby ciut za mało. Mój M3si nie wyciągnie z tych kolumn 100%? jest za słaby czy co?

Dlatego stosuje się loudness 😉 Wzmacniacz jest ok. Problemem jest to jak słyszymy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zwykle są dwie ścieżki, albo przy słabszym wzmacniaczu stosować louda, albo iść w bardzie wydajne wzmacniacze z wyższej półki, gdzie taka korekcja nie jest potrzebna. Problem wiadomo w zakładanym budżecie na progres.

Po prostu taka specyfika Tannoyów.

Grają raczej wysokimi rejestrami. Choć dzięki temu analitycznie , kierunkowo i z głęboką stereofonią.

18 godzin temu, zborus napisał:

Nie wiem czy to dobre połączenie MF i Tannoy

Ja miałem na testach M5si i z Tannoy Xt8 (dawno temu) grało to fatalnie. Opisywałem gdzieś tu na forum.

Jeszcze kwestia akustyki kabli itd... i własnego upodobania.

Edytowane przez obcymars
To co bys polecal? Z czym MF laczyc?

Pytasz więc odpowiadam :

1. Co do zasady M3si to ... Nie obraź się proszę .. to taki entry level. M5si będzie cieplejszy w sygnaturze ciut bardziej wydajny prądowo
2. Najlepszy stosunek ceny do jakości to bezwzględnie M6si. Bardzo dobra wydajność prądowa , bardzo dobra kontrola na basie, i bas głęboki niski a średnica bardzo ładna bo wbudowane PRE jest w klasie A. Wokale świetnie brzmią z dobrą bardzo podstawa basowa.
3. Z czym łączyć hmm ja bardzo lubię Tannoy ale vintage . Mialem Berkeley a mam do dzis Arden. Niestety miałem też Tannoy Definition DC10TI i nie zostały długo.
Dla mnie pewniakiem jest łączenie MF z kolumnami Triagle np Borea masz parę modeli w różnych półkach cenowych że o Antal nie wspomnę - oczywiście super. Wiele osób w klubie ma takie zestawy i jest bardzo zadowolonych. Poczytaj wątek znajdziesz posiadaczy i opinie. Jest to granie pełnym basem i wyjątkowa rozdzielczością oraz precyzyjna scena stereo.

Jakbys chciał żebym coś pomógł to daj znać .

W dniu 9.06.2024 o 13:07, krzysztof.filipak napisał:

Zwykle są dwie ścieżki, albo przy słabszym wzmacniaczu stosować louda, albo iść w bardzie wydajne wzmacniacze z wyższej półki, gdzie taka korekcja nie jest potrzebna. Problem wiadomo w zakładanym budżecie na progres.

Opcja 3 jest najtańsza. Przysuwać kolumny bliżej tylnej ściany, aż do uzyskania satysfakcjonujących zmian.

Edytowane przez Night Wolf
Opcja 3 jest najtańsza. Przysuwać kolumny bliżej tylnej ściany, aż do uzyskania satysfakcjonujących zmian.

Można i tak . Tylko to jest bas ścienny .
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie do kolegów i koleżanek. Streamuję muzykę z Deezer. Ale ostatnio serwer Moon Mind Neo (ver. 1) odmówił współpracy z wbudowanym Deezerem. Coś tam robią od kilku dni, ale efektu nie widać. Zastanawiam się czy :

1. nabyć MF MX-Stream, ale on nie ma wbudowanego Deezera,

2. czy podłączać iPhone lub iPada przez gniazdo USB  (np. to z przodu) i odpalać Deezer app bezpośrednio z telefonu (iPada) i przez AirPlay USB puszczać do MX-Strema i dalej do M6X DAC,

3. Teraz wobec awarii serwera Moon Mind podlączam iPhone bezpośrednio do m6X DAC i odpalam Deezera app.

Ale nie wiem jak z jakością dźwięku ?

Nie wiem czy nie lepiej potraktować iPhone (iPada) czysto jako transport do MX-Stream i stamtąd do m6x DAC ?

W ogóle czy to ma sens ? 

Edytowane przez hlary
Mam pytanie do kolegów i koleżanek. Streamuję muzykę z Deezer. Ale ostatnio serwer Moon Mind Neo (ver. 1) odmówił współpracy z wbudowanym Deezerem. Coś tam robią od kilku dni, ale efektu nie widać. Zastanawiam się czy :
1. nabyć MF MX-Stream, ale on nie ma wbudowanego Deezera,
2. czy podłączać iPhone lub iPada przez gniazdo USB  (np. to z przodu) i odpalać Deezer app bezpośrednio z telefonu (iPada) i przez AirPlay USB puszczać do MX-Strema i dalej do M6X DAC,
3. Teraz wobec awarii serwera Moon Mind podlączam iPhone bezpośrednio do m6X DAC i odpalam Deezera app.
Ale nie wiem jak z jakością dźwięku ?
Nie wiem czy nie lepiej potraktować iPhone (iPada) czysto jako transport do MX-Stream i stamtąd do m6x DAC ?
W ogóle czy to ma sens ? 

Jeśli z IPada/iphona to po USB na DACa.
W dniu 4.10.2023 o 15:49, sul76 napisał:

W stosunku do mx dac oraz dac' a wbudowanego w m6si jest przepaść na korzyść m3x dac.

Są szczegóły, scena, precyzyjna dokładna, ale niemęczącą góra - dla mnie bomba.

W stosunku do m6s dac, którego posiadałem kilka miesięcy jest trochę słabiej, mniejsza scena, ale nie ma dużej przepaści.

Cisza straszna wokół tego przetwornika, zero recenzji i "szumu" na forach. Nawet z dostępnością jest widzę średnio w PL. Zastanawiam się czy nie zmienić MX'a  (którego uwielbiam generalnie) na m3x. Poza tym co opisałeś jak z charakterem m3x vs MX? Dużo ciepełka znika? Miałeś w tej kwestii jakiś dyskomfort po przesiadce?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Chyba niema.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.