Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Ten, to już łaniejszy Musical Fidelity M6si 500.

Ja zrobiłem sobie Musical Fidelity M6si 400 :)

Apropos M6si 500, to są zmiany jednak też środka  (oczywiście dodali wyświetlacz i inne rca, ale to, to widać po fasadzie). Są dwa trafa.

M6500i_Top_View_PCB(1).jpg

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

M6si 500

Stosunek sygnał/szum 100dB
- Zniekształcenia THD <0.01 %

M6si

- Stosunek sygnał/szum 107dB
- Zniekształcenia THD 0.007%    !

Parametry M6SI 500 to starego M6i500 się pogorszyły kiedyś to porównywałem .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Parametry M6SI 500 to starego M6i500 się pogorszyły kiedyś to porównywałem .

Kiedyś-brzmi to jak data przy Twoim niku :)

Jakoś nie mogę się rozstać z M6si, choć obecnie kożystam tylko z jego pre.

Może chodzi o to, że nie jestem głuchy.

Planuję pre lampowe do mojego potworka vs pre m6si.  Dam znaś, ale to za dlugi czas, bo u mnie teraz mieśice to lata..

M6si 500
Stosunek sygnał/szum 100dB
- Zniekształcenia THD  
M6si
- Stosunek sygnał/szum 107dB
- Zniekształcenia THD 0.007%    !

Miałem wszystkie od M6i i pamiętam jak na papierze porównywałem powyższe parametry bo się dziwiłem ... 3x droższy a gorszy ... Hmmm na papierze. Zapewniam że czy THD jest 0.001 czy 0.0001 nie usłyszymy tej różnicy a M6si500 czy M6500i to potęga grania. Jest znacząca różnica. Ja mam wrażenie że zasilanie / trafa ... To w Nu-Vista 600 żywcem z M6500i wzięli .

Jimmy daleko mieszkasz od wroclawia?
Kiedyś-brzmi to jak data przy Twoim niku :)
Jakoś nie mogę się rozstać z M6si, choć obecnie kożystam tylko z jego pre.
Może chodzi o to, że nie jestem głuchy.
Planuję pre lampowe do mojego potworka vs pre m6si.  Dam znaś, ale to za dlugi czas, bo u mnie teraz mieśice to lata..

A jaka końcówka mocy gra u ciebie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
27 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A jaka końcówka mocy gra u ciebie ?

Tak Marcin. Tylko to u mnie gra i robotę robi z pre m6si. Do Wrocka mam 200km z Lubuskiego bo tu mam moje korzenie od urodzenia :). Żary, Zielona  Góra, 

20200424_105438.thumb.jpg.80d54e45c8d0fdd79f681d7112cbc1b4.jpg

20200424_105150.jpg

wstępny etap jeszcze z galerii, ale to gra u mnie w oglądzie jednego kanału...

Ja to nazywam M6si 400 :)

20200822_112155.jpg

20200822_112401.jpg

No powiedz, że łże, że mam M6si 400 :)

Edytowane przez jimmi

No powiedz, że łże, że mam M6si 400 :)

No prawa !! toż to końcówka mocy wg projektu Waldiego? Napisz coś o niej
Wygląda ... "Potęga"

21 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No prawa !! toż to końcówka mocy wg projektu Waldiego? Napisz coś o niej
Wygląda ... "Potęga"

Tak, to projekt Waldiego. Tutaj na stronie jest kilka informacji:  http://sparus.pl/Wzmacniacz OLA2.php

Ola2 u mnie ma 2x400W. Taki transformator użyłem, jaki jest dla mnie i tak z dużym naddatkiem mocy. Projekt dotyczy monobloków. Ja zdecydowałem się na spakowaniu całości w jedną obudowę i wspólne zasilanie dla obu kanałów. Moc jest niezwykle odczuwalna i przekłada się na wyraźne dociążenie dżwieku. Poza tym ma potężne walnięcie basowe.

Właściwie zastąpiłem Olą to:

dz01NTAmaD00OTU=_src_40908-musical-fidelity-m6si-fot2.jpg

Tak, to projekt Waldiego. Tutaj na stronie jest kilka informacji:  http://sparus.pl/Wzmacniacz OLA2.php
Ola2 u mnie ma 2x400W. Taki transformator użyłem, jaki jest dla mnie i tak z dużym naddatkiem mocy. Projekt dotyczy monobloków. Ja zdecydowałem się na spakowaniu całości w jedną obudowę i wspólne zasilanie dla obu kanałów. Moc jest niezwykle odczuwalna i przekłada się na wyraźne dociążenie dżwieku. Poza tym ma potężne walnięcie basowe.
Właściwie zastąpiłem Olą to:

2101294728_dz01NTAmaD00OTU_src_40908-musical-fidelity-m6si-fot2.thumb.jpg.fcf4d0f74b40a270f7a1b0d8404200ca.jpg

Ale w tej konstrukcji jakbym widział dwa trafo w środku? No i zastapiles 2 płytki wzmaka całą nkonvowka mocy. Musi grać.

16 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale w tej konstrukcji jakbym widział dwa trafo w środku? No i zastapiles 2 płytki wzmaka całą nkonvowka mocy. Musi grać.

Idealnym rozwiązaniem, jest zrobić zasilanie dla każdego kanału odzielnie. Można, też użyć 2 obudowy.  Użyłem trafa z podwójnymi wyprowadzeniami, ale zasilacze są wspólne. I wszystko w jednej paczce da wygody.

W każdym razie mostki prostownicze są podwójne70_1240946722.gif.bbde2a8afcea2ce24a5e9be92daff23a.thumb.gif.40ef42b2780f3449879f7769f3cfbcbc.gif 

Czy  lampy Nuvistory sa awaryjne?
Czytałem gdzieś że wytrzymują 100.000 h.

Są bezawaryjne, mega długowieczne i dość tanio do kupienia na eBay i nie trzeba ich grzać godzinę aby posłuchać. 15 min i grają pełna krasą

W dniu 21.07.2021 o 17:02, Marcin Wielgus napisał:

Są bezawaryjne, mega długowieczne i dość tanio do kupienia na eBay i nie trzeba ich grzać godzinę aby posłuchać. 15 min i grają pełna krasą

Znajomy który wziął odemnie 800 kupił sobie 4 sztuki tej niby limitowanej wersji 

Znajomy który wziął odemnie 800 kupił sobie 4 sztuki tej niby limitowanej wersji 

Daj znać co usłyszał ? Mam nadzieję że dzwiek nie limitowany

Nie siedzę w ogóle w lampach . Czy nuvistory są wymienne wobec typowych lamp audio ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Nie siedzę w ogóle w lampach . Czy nuvistory są wymienne wobec typowych lamp audio ?

Tak są w podstawkach ale mając na uwadze i długowieczność nie wiem czy to ma sens. Tzn nie wymieniasz na inne celem uzyskania innego dzwieku tylko jeśli padnie jakiś

• 2 tygodnie później...

Prawda to, że EIC zabrało MF dla RMS? Czym teraz Ci nieszczęśnicy będą handlowali, lichym NuPrime? 😉

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

34 minuty temu, Adam 38 napisał:

Prawda to, że EIC zabrało MF dla RMS? Czym teraz Ci nieszczęśnicy będą handlowali, lichym NuPrime? 😉

x, zfg.y?

Rotację wśród reeselerów nie poprawiają dostępności towaru. A ja czekam na nowości od MF, również te z mojej realistycznej wyobraźni 🤔

W dniu 5.08.2021 o 16:21, Adam 38 napisał:

Prawda to, że EIC zabrało MF dla RMS?

Prawda to, że od 1 października EIC będzie dystrybutorem Musical Fidelity. Czy zabrało tę markę? Raczej przejęło. 🙂

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Prawda to, że od 1 października EIC będzie dystrybutorem Musical Fidelity. Czy zabrało tę markę? Raczej przejęło.
Pozdrawiam,
Michał

Nie znam EIC . W jakim kraju ?

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie znam EIC . W jakim kraju ?

W Polsce.

Oby mieli czym sztukowo i modelowo.

W ciągu ostatniego 1,5 roku pojawiło się jedno nowe urządzenie ( phono stage M 6), A przy takiej gamie klocków optymalna wymiana to dwa wypusty nowości lub lifting ów rocznie. 

Bez tego niema zainteresowania mediów i klientów. Bo na samych fanboyach nieda się utrzymać firmy o takim zasięgu. 

W ciągu ostatniego 1,5 roku pojawiło się jedno nowe urządzenie ( phono stage M 6), A przy takiej gamie klocków optymalna wymiana to dwa wypusty nowości lub lifting ów rocznie. 
Bez tego niema zainteresowania mediów i klientów. Bo na samych fanboyach nieda się utrzymać firmy o takim zasięgu. 

Fakt ale nie wiem czy te minione 1.5 roku to nie pokłosie zmiany właścicielskiej. Musieli się zorganizować. Jeszcze wyszedł MF M8xi. I generalnie przez ostatnie 6-8 m-cy jest bardzo szybko z dostępnością asortymentu.

M8xi to premiera czerwiec 2019. Fakt że jak na czasy i zakres zmian jest z nimi nie najgorzej obiektywnie. 

6 godzin temu, marek-1969 napisał:

Plany MF na najbliższy okres są ambitne, jeśli cały bałagan z Covidem im tego nie pokrzyżuje to najbliższe miesiące będą dość ciekawe. 

Pozdrawiam,

Michał

To nie bałagan covidowy ale wojna o układy scalone która odbywa się poza naszą świadomością na dalekim wschodzie może mieć decydujące znaczenie. 

Wygrana Chin może oznaczać koniec dominacji świata atlantyckiego. Tego jednak europejscy nie rozumieją i dalej zajmują się sztucznymi problemami i ideami. 

Oczywiście nie zmienią to mojego oczekiwanie na nowe Musicale szczególnie z działu amplifikacja. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.