Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

system mam spięty interkonektem VDH The First. Czy połącznie ich np. tym samym kablem ale w wersji XLR spowoduje jego (systemu) rozjaśnienie na samej gorze czy wprost przeciwnie ?

Odpowiedz na to pytanie jest niemożliwa, ponieważ VDH the First to przewód o budowie niesymetrycznej i w związku tym nie jest dostępny jako XLR. Możesz natomiast spróbować z the Second w wersji XLR. Takie połączenie sprawdza się u mnie pomiędzy 400xi i dacem PS audio.

• 2 tygodnie później...

Ja mam taki jak w podpisie i już kiedyś porównywałem go do RCA audioquest sky.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ja mam taki jak w podpisie i już kiedyś porównywałem go do RCA audioquest sky.

Napisz coś więcej .

Ale ciekawi mnie właśnie porównanie RCA First vs XLR Second

Już od ponad 10 lat Krell 400xi rządzi wśród integr w ,,normalnej" cenie...dla przypomnienia wywazona i szczera recenzja

http://www.enjoythemusic.com/superioraudio/equipment/0104/krellkav400xi.htm

Chce zmienić CD Krell Kav 280CD na odtwarzacz CD z DAC. Co możecie polecić, żeby dobrze zagrało po XLR-ach ze wzmacniaczem Krell KAV300i? Cena do 5 tys. pln

jeżeli masz cd-ka w dobrym stanie-to nie znajdziesz nic w tych pieniądzach.

Chce zmienić CD Krell Kav 280CD na odtwarzacz CD z DAC. Co możecie polecić, żeby dobrze zagrało po XLR-ach ze wzmacniaczem Krell KAV300i? Cena do 5 tys. pln

Jaja sobie z nas robisz?;-) Oddaj 280 do przeglądu do Pana Kałuży, to porządnie ją wyczyści i zobaczy czy jest w dobrym stanie. Jak ją odbierzesz to NIC w cenie do 10 tyś PLN nie ma prawa lepiej zagrać jako odtwarzacz płyt CD.

Czy Ty widziałeś wnętrze 280? Zdajesz sobie sprawę jaka jest to wybitna konstrukcja pod względem technicznym? Masz w środku 4 DAC 1704 które są najbardziej muzykalnymi przetwornikami jaki skonstruowano. Do dziś są wykorzystywane w bardzo drogich urządzeniach dlatego że są doskonałe. Popatrz sobie co zamontowano w słynnym przetworniku Reimyo!

Jeśli chcesz aby lepiej coś grało niż 280 po XLR to musisz wydać przynajmniej z 15 tyś PLN jeśli to ma byź DAC i CD w jednym. I to pod warunkiem, że kupisz używane urządzenie a nie nowe...

Nie kumam muda miałeś xindaka zmieniłeś na podobnego w cenie s300 i?

Powrót syna marnotrawnego;-)

Ja mam nadal i wciąż 400xi... to inne granie niż s300i. Nie wiem więc jak będzie u Ciebie ale moja droga do ,,nirvany" wiodła przez Cardas Golden Presence i XLR Mit Magnum MA. 400xi z 280 + XLR MITa to jest to;-). Na razie koniec poszukiwań...s300i jest ,,gorętszy" od 400xi więc nie wiem czy MIT to dobry pomysł. Proel jak pamiętam jest bardzo neutralny, zero audiofilskiego wyrafinowania, po prostu kabel studyjny, gra co dostanie;-)

Proel to super kabel za grosze, pamiętam porówanie z Acrolinkami za 3000 i 5000 PLN które się tylko przy nim osmieszyły... na prawdę lepszy okazał się super XLR Acrolink 6300. Super kabel do cieplejszego sprzętu ale uzywany to z 11 tyś PLN kosztuje.

moreno1973

tak opisałeś tego cedeka że aż sam bym nabył wzmak i cedek z rodziny Krell :-)

... gdybym usłyszał i miał takowe środki finansowe :-(

pzdr. dla klubowiczów

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Nie kumam muda miałeś xindaka zmieniłeś na podobnego w cenie s300 i?

Potrzebowałem pilnie gotówki ale i też wzmaka z kilkoma wejściami analogowymi ( lubię swoje magnetofony i nie miałem je do czego podłączyć ) . Próbowałem klona pre Jadisa , Audioneta , topową drabinkę Khozmo i lipa była . Spadała rozdzielczość i dynamika .

Miałem kupić coś na przeczekanie a trafił się nowiutki S300i w śmiesznej kasie . Tak więc zostało parę grosza i jest nowy S300i

Na temat porównań Krella S300i vs Xindak A600P napiszę . Ponoć S300i musi pograć około 300h a gra od wtorku więc się jeszcze wstrzymam .

Powrót syna marnotrawnego;-)

He he ...

Zdania na temat wykonania Krella nie zmienię .

Czy to 280Cd czy S300i to żart a raczej kpina , zobaczymy z czasem jak będzie grał bo i kable podn S300i muszę zmienić .

W jednym w czym góruje w tym momencie to przestrzeń i stereofonia . Jest muzykalny " grzeczny " na długie godziny słuchania ale reszta do A600P to dobra klasa niżej .

Wykonanie i spasowanie tu jest dosłownie PRZEPAŚĆ .

tak opisałeś tego cedeka że aż sam bym nabył wzmak i cedek z rodziny Krell :-)

... gdybym usłyszał i miał takowe środki finansowe :-(

Kolega ostatnio sprzedał taką 280CD igiełkę za coś około 4kzł czy mniej . Ma od emnie NAIMa CDX i miał 300i . Stwierdził że CDX jest lepszy i 280tkę sprzedał .

Miałem KAV 280CD , grałem po RCA i Stream Magic 6 uważam za lepsze źródło . Nie miałem okazji słuchać go po XLRach i jak nie będziesz miał go gdzie tak wpiąć to się mocno zastanów nad sensem jego zakupu . W sumie z tego co zauważyłem to 280CD ma wycofane skraje pasma a S300i po XLR ma wypchane . Ponoć 400XI też więc może to razem grać .

Ja mam nadal i wciąż 400xi... to inne granie niż s300i

Masz też inne kolumny . Ja mam Kefy R900 które po gruntownym modzie grały jak żylety i dlatego nie myślałem nawet o 400XI tylko jak się trafił młodszy brat zaryzykowałem .

No i nówka :)

Edytowane przez muda44

Patryk-1980

NIedawno widziałem na Allegro ogłoszenie że ktoś sprzedawał za 4100 PLN. NIe mam pojęcia w jakim był stanie ten 280 bo to kluczowa sprawa. Kiedyś pewien audiofil pożyczył mi swoją 280 która okazała się ,,grzebana" i brzmiała beznadziejnie a do tego czytała z porblemami wiele płyt. To co kupiłem było innym egzemplarzem po przeglądzie u Pana Kałuży, z nowym laserem... i okazało się inna jakością, pokazało że jednak 280 to świetny CD. Dlatego każdego przestrzegam przed wtdawaniem ostatecznych opinii o tym CD jesli nie ma pewności że ma doczynienia ze sprawnym sprzętem. Jest wiele tych CD w obrocie w Polsce, problem trafić na dobry egzemplarz... a nie wdepnąć w minę...

Też pozdrawiam

NIedawno widziałem na Allegro ogłoszenie że ktoś sprzedawał za 4100 PLN. NIe mam pojęcia w jakim był stanie ten 280 bo to kluczowa sprawa

http://allegro.pl/show_item.php?item=3896237346

Właśnie o tym pisałem .

Poszedł za mniej .

Zdania na temat wykonania Krella nie zmienię .

Czy to 280Cd czy S300i to żart a raczej kpina , zobaczymy z czasem jak będzie grał bo i kable podn S300i muszę zmienić .

W jednym w czym góruje w tym momencie to przestrzeń i stereofonia . Jest muzykalny " grzeczny " na długie godziny słuchania ale reszta do A600P to dobra klasa niżej .

Wykonanie i spasowanie tu jest dosłownie PRZEPAŚĆ .

Kolega ostatnio sprzedał taką 280CD igiełkę za coś około 4kzł czy mniej . Ma od emnie NAIMa CDX i miał 300i . Stwierdził że CDX jest lepszy i 280tkę sprzedał .

Miałem KAV 280CD , grałem po RCA i Stream Magic 6 uważam za lepsze źródło . Nie miałem okazji słuchać go po XLRach i jak nie będziesz miał go gdzie tak wpiąć to się mocno zastanów nad sensem jego zakupu . W sumie z tego co zauważyłem to 280CD ma wycofane skraje pasma a S300i po XLR ma wypchane . Ponoć 400XI też więc może to razem grać .

To już wiem kto sprzedawł tą 280 za 4100;-)

CO do jakości wykonania Krella s300i to zgadzam się z Tobą. Dla mnie ta blacha na boczkach to skandal. Jak się robiło obudowę porządną to widać na przykładzie 400xi.

Natomiast nie zgodzę się że jakość wykonania 280 jest zła. To co szokuje negatywnie to słynna szuflada transportu. Jednak ja to akceptuję bo dzieki temu mam CD który mozna serwisować. Wszystkie te Wadie z transportami TEAC można dziś traktować jako przyszły przycisk do papieru a 280 pogra jeszcze wiele lat dzięki możliwości wymiany napędu. Poza tym jakość wykonania 280 jest wyborna. Aluminiowa obudowa i to co jest w środku dziś by kosztowało sporo pieniędzy.

Co do dźwięku to 280 MUSI grać po XLR i to jest wiadome. Wszelkie eksperymenty z RCA to porażka.

280 jest dobrym partnerem z 400xi razem jest przyjemnie pod warunkiem zastosowania XLR, który będzie miał dobrą kontrolę basu i oferuje muzykalne brzmienie. Wysoki MIT taki jest. Acrolinki na przykład zupełnie się nie sprawdziły.

http://allegro.pl/show_item.php?item=3896237346

Właśnie o tym pisałem .

Poszedł za mniej .

No kto ktoś zrobił super zakup.

Ja swojej 280 nie sprzedam, jeśli kupię coś lepszego to przeniosę do sypialni 280 i zrobię sobie system słuchawkowy;-). A propos polecam super słuchawki Beyerdynamic DT 770 PRO 250 Ohm. Warto kupić nawet jeśli się słucha kilka razy do roku na słuchawkach. Za kilka lat będzie to super klasyk. Jakoś dźwięku wybitna jak na cenę ok. 600 PLN.

Edytowane przez moreno1973

CO do jakości wykonania Krella s300i to zgadzam się z Tobą. Dla mnie ta blacha na boczkach to skandal. Jak się robiło obudowę porządną to widać na przykładzie 400xi.

Blacha wygląda jak pomalowana podkładem samochodowym :)

Ale nawet nie o nią chodzi a spasowanie elementów co i też tyczyło 280CD , same śrubki nie są równo na środku otworów a jak leci . To samo z tyłu .

Napęd to fakt wada i zaleta 280CD ale porównując z choćby Pioneerem 9700 to Pioneer jest wzorem spasowania i wykonania . Pominę budowę i brzmienie ale taki PD75 w środku też jest bajecznie wykonany .

280 jest dobrym partnerem z 400xi razem jest przyjemnie pod warunkiem zastosowania XLR, który będzie miał dobrą kontrolę basu i oferuje muzykalne brzmienie. Wysoki MIT taki jest. Acrolinki na przykład zupełnie się nie sprawdziły.

Porównuję Proeal z RCA First Ultimate MKII .

XLR daje wyraźnie lepszą przestrzeń . Głębszą i szerszą z lepiej odseparowanymi dźwiękami ale po RCA bas jest bardziej dobitny i większy czego mi brakuje .

Czyli chyba będę musiał szukać XLRa o jeszcze większej rozdzielczości / ostrości / przejrzystości od Proela i z większym basem .

Znasz taki ?

Korci mnie VDH Orchid XLR . RCA znam ale licho wie jak gra XLR :/

Jaja sobie z nas robisz?;-) Oddaj 280 do przeglądu do Pana Kałuży, to porządnie ją wyczyści i zobaczy czy jest w dobrym stanie. Jak ją odbierzesz to NIC w cenie do 10 tyś PLN nie ma prawa lepiej zagrać jako odtwarzacz płyt CD.

Czy Ty widziałeś wnętrze 280? Zdajesz sobie sprawę jaka jest to wybitna konstrukcja pod względem technicznym? Masz w środku 4 DAC 1704 które są najbardziej muzykalnymi przetwornikami jaki skonstruowano. Do dziś są wykorzystywane w bardzo drogich urządzeniach dlatego że są doskonałe. Popatrz sobie co zamontowano w słynnym przetworniku Reimyo!

Jeśli chcesz aby lepiej coś grało niż 280 po XLR to musisz wydać przynajmniej z 15 tyś PLN jeśli to ma byź DAC i CD w jednym. I to pod warunkiem, że kupisz używane urządzenie a nie nowe...

Dzięki za sprowadzenie na ziemię;) Pewnych błędów się później żałuje.

Mój CD jest sprawny technicznie, ale wkurza mnie trochę jego stan wizualny. Ma zmazane napisy nad przyciskami; play, stop, open (taki już kupiłem). Chyba ktoś nie używał pilota.

Może wiecie jak odtworzyć takie napisy?

Udało mi się dzisiaj S300i zagotować.

Pokazał przekroczenie temperatury i odciął sygnał wejściowy .

Grałem około 20 minut z mocą ustawioną na 100 ( po XLR i czułość na -5dB ) na Kef R900 .

Czyli te 2x300W to tak na chwilę :)

Chciałby ale radiatory nie wydalają .

Kupiłem XLR Equilibrium Turbine . Pogram kilka dni i przełączę na Proela .

Po przejściu z Proela na Turbine bas zyskał na jakości ( większe zróżnicowanie , szybkość , sprężystość ) . Mniej ostrości , lepsze zrównoważenie .

Całościowo gra to lepszą klasą . Można napisać z większą klasą :)

na forum jest kolega,który zamienił S300i na oldtimera kav300i-może kiedyś napisze dlaczego i jak wygląda porównanie.

KAV 300i bym się bał z racji wieku i kosztów ewentualnej wymiany głośników w moich kolumnach .

S300i kupiłem fabrycznie nowy w śmiesznej kasie .

300i i 400XI znam jedynie z opisów ale z tego wynika że to całkiem inne granie od S300i . S300i w systemie dobranym pod KAV nie zagra . I na odwrót .

Z tego co przewaliłem sieć KAV lubią s ie z polipropylenem i miękkimi membranami .

Poprzedni Xindak A600P to była 80Watowa klasa A . Nieco ciepła klasa A a S300i jest bardziej ciepły . Taki wycieniowany wręcz .

Jak Kefy R900 po modzie grają jak żylety i z A600P musiałem nieco ich zapędy przygasić VDH First Ultimate MKII to te same kolumny z S300i muszę " rozjaśnić " .

300i i 400XI znam jedynie z opisów ale z tego wynika że to całkiem inne granie od S300i . S300i w systemie dobranym pod KAV nie zagra . I na odwrót .

Z tego co przewaliłem sieć KAV lubią s ie z polipropylenem i miękkimi membranami .

Tak masz rację 400xi to ZUPEŁNIE inne granie niż s300i. Ten wzmacniacz ma po prostu mało wspólnego z tym z czego Krell był znany. To jest skręt w inną uliczkę. s300i pasuje do kolumn z takich właśnie firm jak KEF czy Monitor Audio.

400xi i 300il pasowały do tego co kiedyś sam Krell skonstruował. Kolumn opartych na skandynawskich przetwornikach. Dlatego 400xi tak dobrze gra ze starszymi Sonus Faberami czy z niektórymi Dynaudio.

Czy ktoś z Was miał przyjemność spotkać się oko w oko z CD Krella model 505? Można poprosić o kilka słów recenzji? Porównania z innymi CD?

Czy cena ok. 12 tyś PLN za 505 jest uczciwa?

Pozdrawiam

kav300i miałem-zagra z każdymi sensownymi kolumnami,zwłaszcza z SS.jest wrażliwy na zasilanie.dobrze gra z zewnętrznym pre.lubi xlr-y i parę innych rzeczy.to fajny wzmacniacz za śmieszne obecnie pieniądze.mile go wspominam.

Evo505 na audiogonie to ok4tys usd.były chyba dwie wersje tego cd-czasem piszą coś o jitterze,nie do końca potrafiłem to przetłumaczyć.SACD Standart,mniejszy brat Evo-słyszałem.to lepszy/inny cd niż 280-tka,gra szybciej,mocniej i bardziej akcentuje rytm,atak.

kav300i miałem-zagra z każdymi sensownymi kolumnami,zwłaszcza z SS.jest wrażliwy na zasilanie.dobrze gra z zewnętrznym pre.lubi xlr-y i parę innych rzeczy.to fajny wzmacniacz za śmieszne obecnie pieniądze.mile go wspominam.

Evo505 na audiogonie to ok4tys usd.były chyba dwie wersje tego cd-czasem piszą coś o jitterze,nie do końca potrafiłem to przetłumaczyć.SACD Standart,mniejszy brat Evo-słyszałem.to lepszy/inny cd niż 280-tka,gra szybciej,mocniej i bardziej akcentuje rytm,atak.

Dobry wieczór.Co jeszcze lubi KAV-300i?Pozdrawiam wszystkich miłośników Krella!

P.S Nie radzę sobie z edytorem.

Dobry wieczór.Co jeszcze lubi KAV-300i?Pozdrawiam wszystkich miłośników Krella!

P.S Nie radzę sobie z edytorem.

280cd!!!!!!!!!!!!! i wymianę terminali głośnikowych-to prosty myk,po którym jest nie do poznania.
http://allegro.pl/krell-fpb-750mcx-rarytas-prawdziwa-elektrownia-i3977758756.html kto ma miejsce na takie potwory. Zapytam jescz ejakie kolumny by musiały zmusić te końcówki do lekkiego zmęczenia. Piekne końcówki.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

280cd!!!!!!!!!!!!! i wymianę terminali głośnikowych-to prosty myk,po którym jest nie do poznania.

Na jakie terminale?Oryginalne źle trzymają banany,ale przy widłach wydają się być O.K.No może trochę za blisko siebie-ryzyko zwarcia.

Kto może wykonać fachowo taką wymianę? bo ja się nie podejmuję-aż tak zręczny nie jestem.

Na jakie terminale?Oryginalne źle trzymają banany,ale przy widłach wydają się być O.K.No może trochę za blisko siebie-ryzyko zwarcia.

Kto może wykonać fachowo taką wymianę? bo ja się nie podejmuję-aż tak zręczny nie jestem.

każdy serwis to zrobi-to bezinwazyjna sprawa.u mnie założyłem rodowane CMC.można WBT-raczej niezbyt grube,bo jest mało miejsca.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.