Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak wrażenia z odsłuchu pozytywne?

Wstępnie mogę powiedzieć że kabelki są wyraznie lepsze od dotychczas używanych(przedział do 1300zł za nowe) Pierwsze co odczułem to poprawa na basie .zdecydowanie lepsza też jest scena. Kable są mega grube i przy moich Krelach muszę odsunąć szafkę od ściany ;) Piszę krótko bo mało słuchałem z powodu choroby.

Dzięki za szybką wysyłkę ;)

Na podstawie kilkuletnich obserwacji ofert sprzedaży używanych integr Krella. I nie tylko w Polsce ale także w Europie Zachodniej i w USA.

Wycena jest dość prosta jeśli wszystko co trzeba się porówna.

Są ludzie, którzy zawodowo zajmują się wyceną różnych rzeczy np. Dla firm ubezpieczeniowych...wszystko da się średnio wycenić jesli ktoś zna rynek.

Ja akurat od kilku lat interesowałem się właśnie integrami Krella i dobrze poznałem ten temat. Więc dlatego zabrałem głos w tej sprawie.

Na tym forum jest wiele osób próbujących podbijać ceny posiadanych urządzeń....aby za jakiś czas sprzedać je jako ósmy cud swiata...mi akurat zależy na tym aby pokazać realistyczne ceny ludziom, którzy tu zajrzą w przyszłości...i bedą chcieli stać sie posiadaczami Krella w uczciwej cenie zakupu...

Uważam 400xi za świetny sprzęt...żeby nie było wątpliwości...uwažam że w cenie do 5000 PLN nie ma lepszej mocnej tranzystorowym integry...

Ceny od niemieckich sprzedawców na Audiomarkt są ostro zawyżone. Rynek niemiecki jest znany z przesady w tym względzie. Dużo lepiej kupować w Holandii ze sklepów stacjonarnych, tam mają spory rynek sh na Krella i realistyczne ceny, bowiem Holendrzy to niezłe sknery i dwa razy obejrzą euro nim je wydadzą.

Na pewno 400xi stanie się klasykiem i bedzie trzymał swoją cenę przez kolejne lata... 1200 Euro to jest cena za jaką się tam te wzmacniacze sprzedają w Holandii.

Tylko że dla Holendra 1200 Euro to zaledwie część miesięcznej pensji...u nas to byłoby z 2000 PLN.

Niekoniecznie, kierowca autobusu czy kasjer ledwo wyciąga 1000 na rękę. Podatki są ekstremalne.

Strażak czy policjant też nie mają nawet 2k euro.

Edytowane przez Marek.S

Dołączam do klubu z końcówką KAV-150a

Ale to gra!

Mam kilka innych końcówek na pokładzie, głównie ameryka.

150 nie ma tylko dynamiki którą oferują mocniejsze od niej piece, ale ogólnie jakość reprodukcji dźwięku jest wysokim poziomie.

W moim przypadku w grę wchodzi tylko integra.

To w sumie wielkiego wyboru nie masz, biorąc pod uwage obecnie posiadany przez Ciebie wzmak :)

Dlaczego odrzucasz kombinacje pre/power, jeśli można wiedzieć ?

Bo na tym pułapie cenowym (zakładam, że szukasz czegoś lepszego od 500), to chyba łatwiej było by coś Tobie wybrać.

Dopóki się nie dorobię dedykowanego do audio pomieszczenia to mam zamiar ograniczać liczbę klocków w systemie. Co do 500tki to on dostaje skrzydeł kiedy podłączysz do niego trudne kolumny. Wtedy na prawdę może pokazać na co go stać. Moje obecne paczki są w miarę łatwe do wysterowania i nie potrzebne mi te 250W na kanał. W dodatku Krell ma jednak trochę swojego charakteru i nie w każdym systemie się sprawdzi. Teraz mam bardzo neutralne kolumny i trochę za bardzo narzuca swoją charakterystykę. A wybór wbrew pozorom jest całkiem spory.

Edytowane przez Aero

Witam!

Mam zamiar kupić Krella Kav 300i, nie słuchałem go ale sporo dobrego o nim wyczytałem i myśle że mógłby mi podpacić charakterem grania.

Mam pytanko, jak sądzicie, czy Krell Kav 300i rozbuja moje 30cm woofery w jbl-ach xpl200,

A może znajdzie się w Warszawie dobra dusza która uźyczyła by mi takiego klocka na godzinny test, oczywiscie przywioze, odwiozę i flaszke postawię....

Będzie łatwiej podjać decyzję...

Pozdrawiam

Krystian

Krell KAV300i gra u mnie z JBL4312E i nie ma z nimi najmniejszego problemu. Co prawda jest to trochę mniejszy głośnik niskotonowy, ale też nie mały.

Dzięki za info

I jak Ci się zgrywa ten Krell z Jbl-ami, możesz polecic z czystym sumieniem do Jbl-i tego krella.

Skąd kolego jesteś?

Edytowane przez krisl78

Witam!

Mam zamiar kupić Krella Kav 300i, nie słuchałem go ale sporo dobrego o nim wyczytałem i myśle że mógłby mi podpacić charakterem grania.

Mam pytanko, jak sądzicie, czy Krell Kav 300i rozbuja moje 30cm woofery w jbl-ach xpl200,

A może znajdzie się w Warszawie dobra dusza która uźyczyła by mi takiego klocka na godzinny test, oczywiscie przywioze, odwiozę i flaszke postawię....

Będzie łatwiej podjać decyzję...

Pozdrawiam

Krystian

300i to wydajny piec i z Twoimi kolumnami poradzi sobie bez problemu.

O ile impedancja kolumn nie spada do 2 Ohm a czułość nie jest na poziomie 82 decybeli.

300i to wydajny piec i z Twoimi kolumnami poradzi sobie bez problemu.

O ile impedancja kolumn nie spada do 2 Ohm a czułość nie jest na poziomie 82 decybeli.

Nie wiem dokładnie do ilu spada impedancja ani jaka jest czułość, wiem natomiast że lubią duuuużo prądu

Na chwilę obecną kolumny popycha nad 2600 monitor series i preamp nada 1300. 2600 daje rade bez problemów tylko ma troche misiowaty bas, głęboki, mocny ale wolny, zależy mi na ożywieniu tych kolumn .

Wyczytałem że ten krell jest jeżeli chodzi o bas bardzo dynamiczny z dobrą kontrolą stąd też moje zainteresowanie tą maszyną.

Jest jeszcze 400xi ponoc jeszcze lepszy pod wzgledem basu ale chyba ma wycofane wokale a one sa dla mnie bardzo ważne.

Pozdro

Nie wiem dokładnie do ilu spada impedancja ani jaka jest czułość, wiem natomiast że lubią duuuużo prądu

Na chwilę obecną kolumny popycha nad 2600 monitor series i preamp nada 1300. 2600 daje rade bez problemów tylko ma troche misiowaty bas, głęboki, mocny ale wolny, zależy mi na ożywieniu tych kolumn .

Wyczytałem że ten krell jest jeżeli chodzi o bas bardzo dynamiczny z dobrą kontrolą stąd też moje zainteresowanie tą maszyną.

Jest jeszcze 400xi ponoc jeszcze lepszy pod wzgledem basu ale chyba ma wycofane wokale a one sa dla mnie bardzo ważne.

Pozdro

400xi faktycznie na basie gra lepiej, czy wokale ma wycofane bardziej zależy chyba od CD z jakim gra. 300i na średnicy jest cieplejszy i spokojnie napędzi te kolumny. Kolega Aero ma 500i chce sprzedać to może być też dobre połączenie z JBL.

400xi faktycznie na basie gra lepiej, czy wokale ma wycofane bardziej zależy chyba od CD z jakim gra. 300i na średnicy jest cieplejszy i spokojnie napędzi te kolumny. Kolega Aero ma 500i chce sprzedać to może być też dobre połączenie z JBL.

Wiem wiem, pisalismy do siebie z Aero , niestety nie mój budżet ale zacna integra.

To ciepło na srednicy też mi bardziej odpowiada .

Ja akurat puszczam muze przez daca hegel hd20, wokale sa na miejscu tzn tam gdzie lubię

Polecam i zapraszam na odsłuch . Masz do mnie ok. 200 km, mieszkam w wielkopolsce koło Konina.

Polecam i zapraszam na odsłuch . Masz do mnie ok. 200 km, mieszkam w wielkopolsce koło Konina.

Kurde, niby nie tak daleko ale znowu nie najbliżej.

Dzięki wielkie, zastanowie się

Pozdro

Czy ktoś wie gdzie można kupić serwis manual do KAS-2? Przeszukałem cały internet i nic. Może są jakieś serwisy które to mają?

Nie ma takowego albo skubańce trzymają to jako top secret.

Już jakieś 5 razy pisałem do Krella w sprawie manuali, m.in do Krella KBX - 0 odpowiedzi.

Pomoc techniczna dla starego sprzętu jest u nich zerowa.

Można zaryzykować i poszukać kontaktu do Dana D'Agostino, ponoć to całkiem pomocny gość.

Kilka tygodni temu pisałem do Brystona w sprawie 10B z 89' roku, odpowiedź przyszła w ciągu 24 godzin.

Edytowane przez Marek.S

Jak się zdecydujesz to napisz. Gościłem juz forumowiczów, którzy po wizycie u mnie kupili taki sam sprzęt audio jak mój ☺

Wierzę Ci, choć ja raczej zostane przy swoich xpl-ach, prawie nie do zdobycia...

Oczywiście jak będę miał trochę wolnego czasu to dam znać

Dzięki i pozdro

Pozdro

Xi jest znacznie lepszy , zwłaszcza w dziedzinie basu i dynamiki. W 300i jednego i drugiego brakowac Ci nie bedzie , ale jesli szukasz super kontroli tego zakresu to radzę kupić 400xi. Koszt niewiele wiekszy a masz lepszy i nowszy wzmak. Bas 300i jest bardziej miękki , ze słabszym zróznicowaniem i konturem , choć na tle reszty wzmacniaczy z tej pólki cenowej to i tak jest to jeden z najlepszych wzmacniaczy. Jesli chodzi o wokale , nie zaobserwowałem zadnego wycofania wokali. Wszystko jest na swoim miejscu i w odpowiednich proporcjach. Jestem posiadaczem 400xi od ponad 4 lat i pewnie długo nim pozostanę .

Xi jest znacznie lepszy , zwłaszcza w dziedzinie basu i dynamiki. W 300i jednego i drugiego brakowac Ci nie bedzie , ale jesli szukasz super kontroli tego zakresu to radzę kupić 400xi. Koszt niewiele wiekszy a masz lepszy i nowszy wzmak. Bas 300i jest bardziej miękki , ze słabszym zróznicowaniem i konturem , choć na tle reszty wzmacniaczy z tej pólki cenowej to i tak jest to jeden z najlepszych wzmacniaczy. Jesli chodzi o wokale , nie zaobserwowałem zadnego wycofania wokali. Wszystko jest na swoim miejscu i w odpowiednich proporcjach. Jestem posiadaczem 400xi od ponad 4 lat i pewnie długo nim pozostanę .

....natomiast ja radzę dopłacić trochę więcej i kupić KAV500i.....ma wszystko to co 400xi plus coś jeszcze....niebywała szybkość, dynamika

cholernie mocny i bardzo kontrolowany bas i jeszcze jedno....jakby to powiedzieć....granie jak na żywo...

Dzięki chłopaki, domyslam się że najlepszym wyborem byłby dla mnie kav500i ale niestety nie wyrobię finanasowo , może w przyszłym roku coś naskrobie :-)

Odnośnie 400xi to wszystko co piszecie zgadza sie jak najbardziej, mam tylko obawy, że bedzie zbyt suchy a ja lubie troche ciepełka.

Byc może sie myle, nie słuchałem żadnego z tych wzmacniaczy, o 300i pisali że jest najbardziej uniwersalny, co na poczatek przygody z krellem mogło by się wydać dobrym rozwiazaniem.

Do 400xi mogę dołożyc ale .. piszą że jazgotnik, że nie wybacza źle dobranych komponentów, nie wiem czy wytrzymam nerwowo ;-)

Szkoda, że ze stolicy nikt sie nie odezwał....

Pozdro

... KAV500i.....ma wszystko to co 400xi plus coś jeszcze....niebywała szybkość, dynamika

cholernie mocny i bardzo kontrolowany bas i jeszcze jedno....jakby to powiedzieć....granie jak na żywo...

Pod tym się podpiszę.

Jednak ciepełka to w nim nie ma.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.