Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Ten sam odtwarzacz, pewnie oprócz lasera siadło serwo czyli elektronika. Nie wiadomo - może mu się oberwało przepięciem albo podczas burzy?

p.s

Tego Meridiana z Holandii sobie lepiej odpuść, śmierdzi mi lewym ogłoszeniem jak cholera w dodatku w tamtym rejonie (FR-Friesland) jest dużo oszustów a sprzedający ma dopiero 4 dni konto.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ten sam odtwarzacz, pewnie oprócz lasera siadło serwo czyli elektronika. Nie wiadomo - może mu się oberwało przepięciem albo podczas burzy?

Jak dobrze kojarzę to ktoś z forum go kiedyś sprzedawał .

Ten sam CDek z wymienianym tym i owym a obecny właściciel twierdzi że nic nie było wymieniane :/

p.s

Tego Meridiana z Holandii sobie lepiej odpuść, śmierdzi mi lewym ogłoszeniem jak cholera w dodatku w tamtym rejonie (FR-Friesland) jest dużo oszustów a sprzedający ma dopiero 4 dni konto.

Szkoda.

Dzięki.

http://www.marktplaa...eviousPage=lr�� --wydaje mi się,że to rozsądna cena.

Znowu daleko .

Uwazaj na miny. Ja kiedys sam niemal wpadłem na reanimowanego 280 i to był sprzęt od forumowicza. Grał fatalnie i nie czytał wielu płyt. Jest masa grzebanych 280. Sam szukałem 6 miesięcy nim trafiłem na porządny sprzęt.

Bo to techniczna padaczka i lepiej je omijać ew. spróbować starego KPSa.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Przemyślałem temat i na chwilę obecną odpuszczam sobie , chyba ze trafi się pewna i w perfekcyjnym stanie 280tka.

Do KPSów tyle co wiem jest problem z napędami - laserami.

To niech zostanie NAIM CDX bo jest w stanie fabrycznym , nie grzebany i jeszcze lata mi posłuży a przyszłościowo to nam chyba tylko PC AUDIO zostanie :/

ta 280tka która była na,, stole,, u p. Kałuży jest warta zainteresowania.Wszystko co ważne wymienił a to gość który zna się na Krellu....czego więcej chcieć.

Bo to techniczna padaczka i lepiej je omijać ew. spróbować starego KPSa.

jesteś w błędzie,jest dokładnie odwrotnie.ale to indywidualny wybór kupującego.Jak dla mnie pozytywnym zjawiskiem jest fakt że tanieją Evo505.

ta 280tka która była na,, stole,, u p. Kałuży jest warta zainteresowania.Wszystko co ważne wymienił a to gość który zna się na Krellu....czego więcej chcieć.

Jeżeli dzwonię i pytam o historię tego CD a właściciel opowiada bajki i kłamie to wybacz.

W linku i aukcji to TEN SAM odtwarzacz który kilka miesięcy temu poszedł na all. z opisem jak widać . A pod telefonem dowiaduję sie że to nie ten i właściciel ma go ponad rok a brał od kolegi.

We wcześniejszym opisie widnieje że był wymieniany cały środek i została tylko obudowa i pilot.

Nie - i dziękuję .

Nie w takich pieniądzach.

Wolę nawet dołożyć ale nie kupować składaka.

Zresztą nawet jak tylko laser był wymieniany to znaczy że dużo grał. Jak dużo grał to i elektrolity powysychały albo już wiele im nie zostało. Do tego często dochodzą zimne luty itd.

Edytowane przez muda44

Panowie ,

zna ktoś Krella kav 500???

Może ktoś z klubowiczów posiada, posiadał tą końcówkę?

KAV-500 to 5-o kanałowa końcówka mocy.

BTW dzisiaj Thiele pojechały do nowego właściciela, do sprzedania pozostał Krell i CEC.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

jesteś w błędzie,jest dokładnie odwrotnie.ale to indywidualny wybór kupującego.Jak dla mnie pozytywnym zjawiskiem jest fakt że tanieją Evo505.

No jak czytam na forach, w tym zagranicznych to KAV-CD to tragedia, psują się na potęge. Zresztą sam widzisz jak ciężko kupić niegrzebany egzemplarz.

No jak czytam na forach, w tym zagranicznych to KAV-CD to tragedia, psują się na potęge. Zresztą sam widzisz jak ciężko kupić niegrzebany egzemplarz.

To bzdura że 280 się psują. Nie wiem co czytasz ale chyba forum dla handlarzy i kombinatorów. Lasery i transporty są powszechnie dostępne. A reszta działa bez zająknięcia jeśli się o sprzęt dba i nie robi pseudo upgrade. 280 to FENOMENALNIE zbudowany CD i pisanie głupot o jego awaryjności ma chyba tylko na celu próbę zbicia jego ceny. Awaryjne były Krell SACD ale nie 280.

Właśnie laser to ich problem, bo analogówka i zasilanie jak to u Krella jest świetne, ale przecież to jaja żeby co 2-3 lata wymieniać laser "bo dostępny".

Nie są to żadne fora handlarzy, takie rzeczy tylko w Polsce...

Panowie seria Kav to wiekowe odtwarzacze i zależy kto jak dba lub dbał.Jak się ktoś decyduje to polecam tylko odbiór osobisty wtedy widzisz co kupujesz bo w ciemno to pomyłka.Ja wiecie miałem kav 250 a teraz mam kav 300 i jest OK,

Co do laserów to jak wstawią chinę(za 60pln) to co 2-3 wymiana a jak oryginał(za 250pln) to 10 lat pewnego słuchania albo i lepiej.

A co do awaryjności to dopiero za kilka lat się będzie pisało o teraźniejszych odtwarzaczach jaki to fajans bo takich co grają 20 lat to już nie produkują:)

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

muda44....kiedyś miałem 280...oprócz głośno chodzącej szuflady....bardzo dobry odtwarzacz za te pieniądze.W rozmowie z p.Kałużą usłyszałem ,,jest zbudowany jak czołg tam nie ma co się popsuć,, wiadomo że laser może paść ale...mogę jeszcze raz powiedzieć....jeżeli 280-a była u p.Kałuży i on się pod tym podpisał to ja osobiście taki odtwarzacz biorę w ciemno.Jeżeli ten gość coś tam kręci to sytuacja jest dziwna.

Jeżeli ten gość coś tam kręci to sytuacja jest dziwna.

I cały czas o tym pisze. linki są wyżej . Można porównać że to ten sam odtwarzacz.

Laser , mechanika - OK

Ale po licha wymieniona CAŁA elektronika ?

A faktem jest to , że obecne CDki są coraz gorsze. Dlatego tak sobie cenię stare Marantze z CDM4 .

Albo Pioneery z talerzykiem . Choć obydwa brzmieniowo to nie poziom Krella oczywiscie.

Panowie seria Kav to wiekowe odtwarzacze i zależy kto jak dba lub dbał.Jak się ktoś decyduje to polecam tylko odbiór osobisty wtedy widzisz co kupujesz bo w ciemno to pomyłka.Ja wiecie miałem kav 250 a teraz mam kav 300 i jest OK,

Co do laserów to jak wstawią chinę(za 60pln) to co 2-3 wymiana a jak oryginał(za 250pln) to 10 lat pewnego słuchania albo i lepiej.

A co do awaryjności to dopiero za kilka lat się będzie pisało o teraźniejszych odtwarzaczach jaki to fajans bo takich co grają 20 lat to już nie produkują:)

250 PLN za oryginał to nie problem przy CD wartym 5000 PLN a kiedyś kilkanaście tysięcy...

A co do stanu sprzętu...Wszystko zależy jak kto dba i jaka jest historia takiego sprzętu. Jak z samochodami. Jeden to składak i atrapa a drugi to okazja i radość.

Ja mam jako drugi odtwarzacz CD urządzenie Marantza model 5000 który służyć mi może jako dawca oryginalnych części do transportu Krella i śpię spokojnie co do przyszłości mojego 280 poza tym póki zyje Pan Kałuża da się go zawsze naprawić, czego nie można powiedzieć o innych CD marek High-Endowych, więc Krell ma tu w naszym kraju ekstra bonus w postaci sprawdzonego serwisanta.

Krell 280 to taki łabędzi śpiew z dawnych czasów świetności hifi...gdzieś koło roku 2000 udało się wielu firmom stworzyć świetne urządzenia w rozsądnych cenach...niestety to był koniec i od 2005 roku zwycięża totalna pazerność, cięcie kosztów na maksa i zwykła bezczelność, czego przykładem mogą być żałosne nowe Krelle z Chin...w blaszanej obudowie po konserwach armii Państwa Środka;-)

Ja kupiłem egzemplarz 280cd od pierwszego posiadacza,jest nawet paragon z audioklanu.Obronił się w porównaniach ze znacznie droższymi dac-ami,playerami.Miałem zero problemów przez1,5roku.Kłopoty zaczęły się od zabierania na spotkania-ludzie przyzwyczajeni do tanich cd-eków wpadają na absurdalne pomysły.Wyjątkiem jest pilot,który upadł na płytki tak niefortunnie,że szlag go trafił,nowy kosztował 95usd+koszty.Suma sumarum-nie ma na rynku czegoś za porównywalne pieniądze-jeżeli mówimy o dobrym,poukładanym dżwięku.

Ja kupiłem egzemplarz 280cd od pierwszego posiadacza,jest nawet paragon z audioklanu.Obronił się w porównaniach ze znacznie droższymi dac-ami,playerami.Miałem zero problemów przez1,5roku.Kłopoty zaczęły się od zabierania na spotkania-ludzie przyzwyczajeni do tanich cd-eków wpadają na absurdalne pomysły.Wyjątkiem jest pilot,który upadł na płytki tak niefortunnie,że szlag go trafił,nowy kosztował 95usd+koszty.Suma sumarum-nie ma na rynku czegoś za porównywalne pieniądze-jeżeli mówimy o dobrym,poukładanym dżwięku.

Witam,

Odnosząc się do wypowiedzi "triode" na temat Krell'a i jego walorach sonicznych przy okazji pozdrawiam, dodałbym fantastycznie brzmiący i wykonany klocek jakim jest EERA dl1. Bardzo rzadki na rynku wtórnym ale jak brzmi.

Pozdrawiam,

Koledzy tak chwalicie kav 280 ,a w porównaniu z kav 300 ?

Co lepiej zagra bo jak by nie było to kav 280 to poprzednik kav 250

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Koledzy tak chwalicie kav 280 ,a w porównaniu z kav 300 ?

Co lepiej zagra bo jak by nie było to kav 280 to poprzednik kav 250

Kiedyś miałem w domu model CD Krell 250/2. Ten CD grał nieźle ale nie miał jakości brzmienia 280. 1704 x 4 w 280 robią swoje;-) IMHO lepiej dopłacić i kupić 280 - ładniejsza obudowa, nowszy sprzęt i świetne 1704.

Był juz kiedyś wątek o 250

http://www.audiostereo.pl/co-myslicie-o-kav-250-cd_19096.html/page__st__60

Obserwuje rynek Eera SH od kilku lat. Nigdy najwyzszych modeli nie widzialem poza Stargate jeszcze Heliosa.

Udało mi się kupić EERA DL.1 i od roku jestem jego szczęśliwym posiadaczem.Był to strzał w dziesiątkę Jak dla mnie brzmi wybornie, idealnie wpasował się w tor z Sugdenem A21a.

Pozdrawiam,

Ja rowniez dolacze z pytaniem jak sie ma do tych krellow(280 i sacd) naim 5x ktorego rowniez moge w podobnej cenie kupic- sorry za off top ale moze ktos mial i podpowie, co prawda sacd troszeczke drozszy od pozostalych(mowa o wersji mk3)

pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku

roman s

ps moze powinno byc KRELLI

Edytowane przez romanek05

Naim`a 5i słyszałem,to sporo słabszy od Krelli cd-ek.SACD MKI i MKII sobie daruj-to bardzo awaryjne i mułowate playery,Dzwiękowo są lepsze od 280cd-mają lepszą dynamikę,definicję detali i kontrolę basu,cóż z tego kiedy jakiś ``niedorobiony`` transport jest zaimplementowany.Ktoś pytał o 300cd,miałem go w domu i grał z integrą kav300i.Gra inaczej niż 280-tka,bardziej akcentuje skraje pasma,jest bardziej agresywny i nieco chaotyczny(kable xlr Transparent),co dziwne jest wrażenie,że gra nieco szybciej.W sumie to bardzo udany cd-ek.

Ma ktoś z Was test 280CD i 400xi ? Kiedyś były testowane bodajże w AV.

400xi był testowany w AV razem z innymi wzmakami. Został zaliczony do Highendu

Przeczytaj Priva

Pisalem o tym w innym watku, ale tu przeciez jest klub krella, wiec zglaszam sie z krell kav 300cd, jeszcze fizycznie nie dojechal, to jak juz dojedzie to cos skrobne, mam nadzieje ze nie zadna mina, bo moglem tez kupic 250-2cd oraz troche drozej sacd mk3, ale ten sie trafil ,to przygarnalem,

tylko nie piszcie, ze to zly wybor, bo sie po...

rs

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.