Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o 280 CD, to nie sadze, żeby ten odtwarzacz grał "cyfrowo", oczywiście jeśli mówimy o sprawnym egzemplarzu a nie różnych reanimowanych garażowo "padakach", którymi i wśród użytkowników forum handlowano, nie zawsze w dobrej wierze, ale pomińmy. W każdym razie odtwarzacz typu DP-500 czy nawet dp-78 to jest imo w sensie brzmieniowym taki skok w bok, pewnie, w zależności od reszty toru, będzie odrobinę więcej "ciepła", ale dynamiki już niekoniecznie, wiec co kto lubi. Realny upgrade względem 280CD to jest moim skromnym zdaniem np. Metronome, choćby "entry level":) model One T czy tez ARC CD7/8, etc..

Dobrze, że to Ty napisałeś powyższe słowa. Ja uważam podobnie, ale niektórzy już mnie za takie myślenie niemal chcieli zjeść żywcem. Mnie ewentualnie w przyszłości interesowałby CD Krella 525a. Ktoś miał kontakt z tym potworem?

tanieje na rynku wtórnym Krell Evo505-jak cena zejdzie pon10tys(3000usd)-to cd-ki w rodzaju Metronome czy AR=.>by!.

A czy 505 to nie jest trochę lepszy Krell SACD? Elberoth pisał kiedyś:

,,W środku to jest TO SAMO (z wyjątkiem innego zasilacza do mechanizmu), co kosztujący 50.000zł Krell Evo 505. Mam nawet zdjęcia porównawcze gdyby ktoś był zainteresowany."

http://www.audiostereo.pl/krell-sacd-standard_39768.html

pewnie tak,dodano lepsze zasilanie, większą obudowę i pewnie nieco zmodyfikowany transport bo nie słychać o problemach z mechaniką.to dobry dżwięk już na poziomie SACD Standart.ceny w Polsce to abstrakcja.

Edytowane przez triode

FBI obsługuje ARC CD8 ) ARC spasował się idealnie z Krellem . Barwa, dynamika, przestrzeń muzykalność i naturalność.

Gratuluję takiego zestawienia!...kiedyś dokładnie o takim samym połączeniu myślałem.

nie wiem jakie masz kable, ale na tym polu też można dużo zdziałać.Chociaż nie mam pewności czy FBI jest tak bardzo podatne

na zmianę kabli jak Accu.....jeszcze raz gratuluję

Cena pewnie w E.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gratuluję takiego zestawienia!...kiedyś dokładnie o takim samym połączeniu myślałem.

nie wiem jakie masz kable, ale na tym polu też można dużo zdziałać.Chociaż nie mam pewności czy FBI jest tak bardzo podatne

na zmianę kabli jak Accu.....jeszcze raz gratuluję

Dzięki Miroslav1. Co do kabli FBI jest dużo mniej podatny na kable sieciowe niż np. Accu E- 550 którego też posiadałem, nie wiem , ale gdzieś czytałem czy słyszałem ?,że seryjny kabel do FBI jest bardzo dobrej jakości- może w tym rzecz.

ARC CD 8 gra na oyaide i pewnie będę próbował coś innego. IC harmonixa zostanie , myślę o zmianie głośnikowych Tarach air 2 - zobaczymy.

Dzięki Miroslav1. Co do kabli FBI jest dużo mniej podatny na kable sieciowe niż np. Accu E- 550 którego też posiadałem, nie wiem , ale gdzieś czytałem czy słyszałem ?,że seryjny kabel do FBI jest bardzo dobrej jakości- może w tym rzecz.

ARC CD 8 gra na oyaide i pewnie będę próbował coś innego. IC harmonixa zostanie , myślę o zmianie głośnikowych Tarach air 2 - zobaczymy.

myślę że głośnikowy Tara Labs to dobry wybór....ale nie ten model. Tu trzeba uderzać znacznie wyżej....0.8 to takie skromne minimum

przy tak znakomitej elektronice którą posiadasz ja osobiście szedłbym jeszcze wyżej...nie wykluczyłbym również MITa jako IC......

co tu dużo gadać, zostały ,,tylko,, kable do zestrojenia.... i system na zawsze.Z doświadczenia wiem że półśrodki to złe rozwiązanie

człowiek traci tylko pieniadze.....

myślę że głośnikowy Tara Labs to dobry wybór....ale nie ten model. Tu trzeba uderzać znacznie wyżej....0.8 to takie skromne minimum

przy tak znakomitej elektronice którą posiadasz ja osobiście szedłbym jeszcze wyżej...nie wykluczyłbym również MITa jako IC......

co tu dużo gadać, zostały ,,tylko,, kable do zestrojenia.... i system na zawsze.Z doświadczenia wiem że półśrodki to złe rozwiązanie

człowiek traci tylko pieniadze.....

Kable pozostały z poprzedniego systemu.Pomału system dopracuje, myślę o mitach, harmonixach i wysokich tarach.

Troszkę muszę popracować też nad akustyką pokoju. Dzięki za typy właściwie pokrywające się z tym o czym myślę.

ten fbi okazał się podpuchą

Serio myślałeś, choć przez sekundkę że to na poważnie było?

FBI za 15 tyś PLN? Takie okazje to tylko w ERZE były...kiedyś;-)

Edytowane przez moreno1973

FBI za takie pieniądze? Warto by było wziąć kredyt i kupić, a tak to nie łatwo się domyśleć, że wałek.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Porównując Krella FBI z Accuphase E-550 to jednak Krell jest bardziej plastyczny z jeszcze lepszą barwą niż Accu.

Domyślam się, ze takze w aspekcie dynamiki i rytmu przejście z E-550 na Krella FBI powinno przynieść jakościowy skok. E-550 to ciekawy wzmacniacz, ale to jest, mam wrażenie, jego pieta achillesowa. Chociaż są oczywiście gatunki muzyczne, gdzie rytm i makro dynamika nie odgrywają jakiejś pierwszoplanowej roli.

co do krella....

Szanowni Państwo,

bardzo mi przykro ale wszystkie ogłoszenia na giełdzie hifi.pl w którym

podano adres kontaktowy: [email protected] są fałszywe. Nie jestem ich

autorem. Nie mam i nigdy nie posiadałem urządzeń o których mowa w

anonsach. Sprawę zgłosiłem już do administratora portalu hifi.pl,

który

usunął ogłoszenia i zabezpieczył logi systemowe w celu identyfikacji

"żartownisia".

Bardzo przepraszam za zamieszanie.

Domyślam się, ze takze w aspekcie dynamiki i rytmu przejście z E-550 na Krella FBI powinno przynieść jakościowy skok. E-550 to ciekawy wzmacniacz, ale to jest, mam wrażenie, jego pieta achillesowa. Chociaż są oczywiście gatunki muzyczne, gdzie rytm i makro dynamika nie odgrywają jakiejś pierwszoplanowej roli.

Dużo zależy od kolumn. Z trudnymi do napędzenia Accu gra słabiej, z kolumnami wysokoskutecznymi gra zdecydowanie lepiej,

choć oczywiście Krell FBI jeśli chodzi o drive i dynamikę jest zdecydowanie lepszy( ale zdecydowanie droższy)

• 2 tygodnie później...

Dużo zależy od kolumn. Z trudnymi do napędzenia Accu gra słabiej, z kolumnami wysokoskutecznymi gra zdecydowanie lepiej,

choć oczywiście Krell FBI jeśli chodzi o drive i dynamikę jest zdecydowanie lepszy( ale zdecydowanie droższy)

Jasne. Właśnie chodziło mi o porównanie bezwzględne, niezależnie już od ceny, bo ta w przypadku E-550 tez nie jest jakoś szczególnie okazyjna.

Jasne. Właśnie chodziło mi o porównanie bezwzględne, niezależnie już od ceny, bo ta w przypadku E-550 tez nie jest jakoś szczególnie okazyjna.

Porównanie bezwzględne oczywiście na korzyść FBI pod każdym względem.

Wracając do tematu Accuphase i Krella to pojawił się nowy topowy zintegrowany wzmacniacz Accu model 600 za około 44 tyś PLN. Co jest ciekawe to jest dopiero pierwszy wzmak zintegrowany Accu o w pełni zbalansowanej budowie. Oczwywiście recenzja Red. Pacuły jest entuzjastyczna. Tylko dlaczego 30 Watt kosztuje 44 tyś PLN? Chyba rekord świata;-)?

Mam pytanie do znawców 280 CD - czy kontrast wyświetlacza da się jakoś regulować z poziomu pilota? Jakoś tego typu feature mi umyka…

kontrast-nie,natomiast można przyciemnić.

Witam

pragnę zameldować obecność w klubie z moją stareńką końcóweczką Krell-a KST-100, tymczasowo gra z regulowanego wyjścia RCA Yamaha cdx 860 (system w budowie) dzwięk ,?? już jest co najmniej dobrze ,w przyszłości pasywne pre na drabince rezystorowej Khozmo i jakieś dobre cd (marantz cd 7 spędza mi sen z powiek),kolumienki to Revox symbol b mk II,

,,,ale ja nie o tym...

głośno pracuje trafo w tej końcówce ,nie przekłada się to na dzwięk ,i nie wiem czy to przez to, ze zmostkowane gniazda XLR ??

z góry dzięki z wszelkie sugestie

Pozdrawiam ,M.

post-22779-0-22384400-1389555945_thumb.jpg

post-22779-0-88082200-1389556045_thumb.jpg

post-22779-0-47976100-1389556071_thumb.jpg

zależy jakiego masz pilota-jeżeli oryginalny to przyciskiem: scan,-jeżeli zastępczy to nie działa.

U mnie nie zadziałało a mam oryginał :(. Samo trzymanie SCAN powinno dawać przejście od jasnego do ciemnego?

Proszę łopatologicznie bo może coś źle robię.

nie masz pilota,który był do cd280-ponieważ na tym przycisku pod którym jest napis scan,było dim.masz zastępczy,uniwersalny sterownik do komponentów Krell.chodzi o drugi od góry przycisk pod regulacją głośności.(pre lub procesor).w instrukcji jest rysunek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.