Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

w zasadzie Krell zarzucił stosowanie wiatraczków już w połowie lat 80-tych.Obecnie firma nie może stosować niektórych patentów- i nie radzi sobie z klasą A.Jest za to dużo gadania o technologii i i integracji.

Ciekawe czy Harpia stosuje do swoich kolumn Wi-Fi i połączenia sieciowe? przecież takie rozwiązanie gwarantuje-sukces marketingowy.!

Naturalnym celem wydaje się taki jak na zdjęciu-niestety cena używek za diabła nie spada(w odróżnieniu od chińskich wersji).

Dzięki wam ,a szczególnie koledze moreno1973 wybrałem kav400xi .Dzięki za wsparcie .Oczywiscie zdam relację z pierwszych wrażeń ;).

Dziękuje

Nim coś ostatecznie napiszesz o 400xi pamiętaj aby posłuchać go ze źródłem z XLRami... jak nie masz to pożycz coś fajnego od znajomego lub nawet ze sklepu...kable XLR możesz kupić bardzo tanio w sklepie dla profesjonalnych muzyków. Kable firmy PROEL model DIE-HARD...nazwa brzmi głupio ale XLR gra neutralnie i zapędza w kozi róg wiele audiofilskich kabli XLR...w cenie do 1000 PLN.

Nim coś ostatecznie napiszesz o 400xi pamiętaj aby posłuchać go ze źródłem z XLRami... jak nie masz to pożycz coś fajnego od znajomego lub nawet ze sklepu...kable XLR możesz kupić bardzo tanio w sklepie dla profesjonalnych muzyków. Kable firmy PROEL model DIE-HARD...nazwa brzmi głupio ale XLR gra neutralnie i zapędza w kozi róg wiele audiofilskich kabli XLR...w cenie do 1000 PLN.

Robiłem 4 lata w nagłasnianiu dużych imprez jako techniczny ,wiec XLR nie jest mi obcy ;).Jeżeli chodzi o pierwszy odsłuch to bęzdzie na rca niestety ,a może stety ;)

Robiłem 4 lata w nagłasnianiu dużych imprez jako techniczny ,wiec XLR nie jest mi obcy ;).Jeżeli chodzi o pierwszy odsłuch to bęzdzie na rca niestety ,a może stety ;)

No to masz na pewno jakieś walające się mikrofonowe XLR w piwnicy;-)

A co do odsłuchu to jeśli to będzie RCA to raczej niestety... ale zawsze będziesz miał świadomość, że można lepiej...

Dzięki wam ,a szczególnie koledze moreno1973 wybrałem kav400xi

Jeżeli już wybrałeś ten model to sprawdź, czy został wyprodukowany w stanach, bo z tego co kiedyś usłyszałem mogły być składane w Chinach.

Kiedy słuchałem, już ładnych parę lat temu, w zestawieniu z drugimi od góry B&W to nie dało się słuchać... porażka. W domyśle sprzedawca schrzanił odsłuch, poprzez ustawienie cd Krella i tej integry na szkiełku, spiął to wszystko srebrem i wyszła typowa trepanacja, taka kupa, że gdyby chłopaki z Hameryki, z Krella tak akurat tam wpadli to rewolwery natychmiast poszłyby w ruch. Po prostu masakra... z litości nie wspomnę nawet o mieście w którym odbył się odsłuch. Ale cóż zrobić, niektórzy sprzedawcy nie potrafią docenić sprzętów które mają w dyspozycji.

Po tym pokazie nabrałem do tej integry tak dużego dystansu, że nawet na nią nie spoglądam... a marka, jak by nie było, szacowna. Za to kav 300i w innej kombinacji (dodam w Warszawie) zagrał pańsko, palce lizać.

Sam gram na innej integrze Krella i dobrze poznałem wielkość marki.

Kolega wojtas75 ma zdaje się kolumny na głośnikach Dynaudio, więc powinno być dużo lepiej. 400xi z B&W na srebrnym okablowaniu skutecznie może odstraszyć klienta od tej marki. Audioklan ma też w ofercie kolumny VA i ProAc, które dużo lepiej by zagrały z tym wzmakiem.

Nie kłam, reklamujesz się wklejając swoje aukcje i chwaląc się modyfikacjami.

Nie szukam zaczepek, tylko chcę dobrze dla Ciebie ;)

Wyjaśnijmy coś sobie .

Masz facet tupet i jesteś bezczelny . Jestem forumowiczem to i dodawałem ogłoszenia do odpowiedniego wątku w zakładce Hi Fi czy ogłoszeniach .

Na temat modyfikacji odpisywałem ludziom którzy o nie pytali i nie wiedzieli o co chodzi czy też szukali czegoś fajnie grającego w niskiej cenie a czegoś o czym pojęcia nie masz . Zresztą najwięcej negatywnych zdań pisali ci którym żal d..e ściskał że nie potrafią czegoś takiego robić a taki wzmacniacz znali jedynie ze zdjęcia ...

Wszystkie modyfikacje są opisane w odpowiednich wątkach i każdy może sobie coś takiego zrobić - tak robi branża ?

Pisałem , już pisać nie bedę przez takich jak ty . Nie zobaczysz już mojego wpisu na temat sprzętu w zakładce Hi Fi ani już STEREO . Miałem , mam i będę miał wiele różnych klocków ale tą wiedzę zatrzymam dla siebie . Szkoda mi czasu na ścieranie się z takimi bezczelnymi typami jak ty .

A tak naprawdę to mam o Tobie takie zdanie, a nie inne po historii z Krellem s300i.

Gdy Ty miałeś tego Krella, byłem bardzo zainteresowany tym modelem, chciałem go kupić jako następcę modelu KA300i, który zresztą mam do tej pory.

Czytałem wówczas dużo o S300i, trafiłem również na twoje opisy, chwaliłeś się m, in. w nich jak to udało Ci się zagotować tego Krella. No i OK, nie ma problemu, nie jeden wzmacniacz potrafi tak się zachować przy wymagających kolumnach.

Po analizie różnych opinii zdecydowałem się na zakup S300i.

Przeszukałem ogłoszenia i co? Znalazłem. Nowy wzmacniacz w okazyjnej cenie na allegro. Pomyślałem kupuję. Oczywiście analiza aukcji, sprzedającego itd, itp. i co się okazało? Sprzedający Muda, ten samo co go zagotował i używał przez kilka tygodni, a w opisie pięknie opisane, że nowy. Szukałem dalej. Kupiłeś ten wzmacniacz od kogoś kto ogłaszał się na allegro i nie pisał, że sprzedaje nowy wzmacniacz, też znalazłem tą aukcje. Szkoda, że nie zrobiłem screena, ale pewnie aukcje można odszukać w archiwum.

Muda, miej honor. Po prostu jesteś zwykłym naciągaczem, żeby nie nazwać tego bardziej dosadnie.

Jeżeli czepiasz się, że nie piszę na temat, to ten przykład na pewno dotyczy Krella.

Znowu pudło i znowu się ośmieszasz .

Wzmacniacz kupiłem NOWY od naszego forumowego kolegi Elberotha co też Elberoth wyraźnie zaznaczył w aukcji - zapytaj się .

Za stary i cwany jestem na to żeby dawać taką kasę komuś kogo nie znam .

Wzmacniacz używałem jakiś czas co też było zaznaczone w aukcji i o czym rozmawiałem telefonicznie z klientem który go kupił .

Zagotowany - nie było ognia , dymu ani gotującej się wody czy też wymagających kolumn .

Normalne słuchanie z 2/3 mocy i po kilku kawałkach S300i zablokował sygnał wyjściowy z napisem OVER TEMP .

Miałem kilkadziesiąt różnych wzmacniaczy i żaden mi się tak nie " zagotował "

Dotyczy to naleśników Krella o czym piszą na zagranicznych forach czy o 550 w AV . Tylko na tym forum dają radę .

A ja się pytam po co mi wzmak o mocy 200W jak ma za małe radiatory i nie daje rady tej mocy odprowadzić ?

Tyle jesteś wart , twoje wpisy i próby oskarżania kogoś .

No i mamy ładne podsumowanie dyskusji. Każdy mądry wyciągnie odpowiednie wnioski

Mądry facet jesteś i po Tobie takiego wpisu bym się nie spodziewał .

Odwet za to że zawiodłem się na Krellu i o tym pisze ?

Zawsze byłem zdania że forum jak to jest po to żeby pisać nie tylko o zaletach sprzętu ale głownie o jego wadach .

Nie sprawdziłeś co facet z wybujałą wyobraźnią i krótką pamięcią pisze ale to potwierdzasz . Tak się rodzą forumowe mity i legendy .

Słyszałem jak ktoś , coś mówił ...

Wstyd .

Edytowane przez muda44

muda44 idź stąd,

nikt nie chce słuchać Twoich pseudo wynurzeń,

siądź sobie w swoim różowym audio pokoju i słuchaj disco polo

nie masz honoru i wszyscy o tym wiedzą:))))

zainteresowanym polecam wcześniejsze moje posty, bo nie chcę tu do nich wracać

nie chcę też pisać: a nie mówiłem:))))))

jak zwykle na zaczepki muda44 nie będę odpowiadał, bo szkoda czasu

piszę to jako zadowolony użytkownik KAV300i i KAV300CD

muda44 idź stąd,

nikt nie chce słuchać Twoich pseudo wynurzeń,

siądź sobie w swoim różowym audio pokoju i słuchaj disco polo

nie masz honoru i wszyscy o tym wiedzą:))))

zainteresowanym polecam wcześniejsze moje posty, bo nie chcę tu do nich wracać

nie chcę też pisać: a nie mówiłem:))))))

Ha ha :)

Facet który nadal ma CD72 i sprzęt NADa po moich przeróbkach :)

Facet który truł mi miesiącami o te przeróbki i piał z zachwytu a jak dostał co chciał to pokazuje swoje oblicze .

Facet który zachwalał sprzęt sprzedając go ( zakładka HI Fi i nasze aukcje allegro ) a po sprzedaży pisałe jaki był "zły " .

I ten facet pisze o honorze :)))

Edytowane przez muda44

Panowie, prośba żeby jednak nie robić z wątku klubowego jakiejś pralni prywatnych żalów i pretensji. Są PW, jest bocznica, niech ten watek ma charakter merytoryczny a nie rozliczeniowo-porachunkowy.

Jeśli chodzi o ten nowe Krelle, to rzeczywiście wyglądają dość festyniarsko, no ale wiadomo – wygląd nie gra:). W Polsce pewnie prędko się ich nie posłucha, chyba ze ktoś zdecyduje się na prywatny import. Dystrybutor zdaje się nie pali się z wprowadzaniem nowości na rynek, być może Krell nie jest już tak w Polsce popularny jak jeszcze jakiś czas temu (no ale nad popularnością marki trzeba pracować…).

Niemniej pamiętam parę lat temu narzekania na ówcześnie nową serie EVO – ze to już nie ten sam Krell co kiedyś, ze nie ma to jak KSA, ostatecznie FPB… I po upływie czasu seria EVO okazuje się poszukiwanym i cenionym klasykiem, trzyma cenę nieprawdopodobnie, upolowanie egzemplarza SH za rozsądne pieniądze okazuje się dość karkołomnym zajeciem...

Panowie, prośba żeby jednak nie robić z wątku klubowego jakiejś pralni prywatnych żalów i pretensji. Są PW, jest bocznica, niech ten watek ma charakter merytoryczny a nie rozliczeniowo-porachunkowy.

Jeśli chodzi o ten nowe Krelle, to rzeczywiście wyglądają dość festyniarsko, no ale wiadomo – wygląd nie gra:). W Polsce pewnie prędko się ich nie posłucha, chyba ze ktoś zdecyduje się na prywatny import. Dystrybutor zdaje się nie pali się z wprowadzaniem nowości na rynek, być może Krell nie jest już tak w Polsce popularny jak jeszcze jakiś czas temu (no ale nad popularnością marki trzeba pracować…).

Niemniej pamiętam parę lat temu narzekania na ówcześnie nową serie EVO – ze to już nie ten sam Krell co kiedyś, ze nie ma to jak KSA, ostatecznie FPB… I po upływie czasu seria EVO okazuje się poszukiwanym i cenionym klasykiem, trzyma cenę nieprawdopodobnie, upolowanie egzemplarza SH za rozsądne pieniądze okazuje się dość karkołomnym zajeciem...

Dystrybutor zawsze miał problemy z ofertą Krella. Było ich jak na lekarstwo. Tłumaczy to tym, że dla Krella Polska była rynkiem mało znaczącym. Obecne modele raczej nie znajdą się w ofercie, chyba że ktoś zmusi Audioklan to ich importu i będzie czekał tygodniami...

Na zagranicznych forach miłośnicy Krella gremialnie krytykują nowe wzornictwo. Wystarczy zresztą poczytać co i jak...nazywają je ROTELOWSKIM;-)

Seria EVO miała porządną jakość wykonania i same obudowy o tym świadczą. Jestem pewien, iż to nowe czarne coś nie ma szans na uzyskanie podobnego statusu jak EVO. KSA wielu ludziom się nie podobała wizualnie i dopiero EVO przekonała ich do zakupu...

Miałem już nie zabierać głosu, w poniższej sprawie ale facet ma tupet.

Wzmacniacz kupiłem NOWY od naszego forumowego kolegi Elberotha co też Elberoth wyraźnie zaznaczył w aukcji - zapytaj się .Za stary i cwany jestem na to żeby dawać taką kasę komuś kogo nie znam .
Mogłeś go dostać nawet od aniołków, ale fakt był taki, ze sprzedawałeś używany......a zresztą szkoda mojego pisania...
Wstyd .
wstyd to powinno być Tobie
Masz facet tupet i jesteś bezczelny
Personalne uwagi to na neutralnym polu. Masz ochotę się spotkać to zapraszam.
Zagotowany - nie było ognia , dymu ani gotującej się wody czy też wymagających kolumn .Normalne słuchanie z 2/3 mocy i po kilku kawałkach S300i zablokował sygnał wyjściowy z napisem OVER TEMP .Miałem kilkadziesiąt różnych wzmacniaczy i żaden mi się tak nie " zagotował "Dotyczy to naleśników Krella o czym piszą na zagranicznych forach czy o 550 w AV . Tylko na tym forum dają radę .A ja się pytam po co mi wzmak o mocy 200W jak ma za małe radiatory i nie daje rady tej mocy odprowadzić ?

Zrozum, że tu nie chodzi o Krella, Denona czy jakąkolwiek inną markę ale o twoje postępowanie. Ja fanboyem nie jestem w przeciwieństwie do Ciebie.

Oznacz się jako branża i będzie po sprawie.Kończę dyskusję.

post-22120-0-32325300-1420010754_thumb.png

Edytowane przez KotD

Przeczytaj sobie co napisałem kilka postów niżej ( 12:47 ) od tego co tu wkleiłeś . Może załapiesz .

Wzmacniacz był kupiony nowy czemu zaprzeczałeś , sprzedany jako używany co tez było zaznaczone .

A jak już się czepiasz tego używanego naście czy dziesiąt godzin sprzętu to pomyśl co się dzieje ze sprzętem który jest na sklepie , jest nie raz wielokrotnie słuchany i wypożyczany . Sklep sprzedaje go jako używany czy jako nowy ?

Sklepy taki sprzęt potrafią zostawiać grający dniami czy na całą noc przed każdym przyjazdem umówionego klienta .

Trafia na półkę używane czy jest pakowany w karton jako nowy ?

Szkoda tego wątku na kolejne wpisy i udowadnianie jak się mylisz i mieszasz fakty .

Ktoś musi ustąpić .

Pozdrawiam i życzę Wam spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku .

Jeżeli już wybrałeś ten model to sprawdź, czy został wyprodukowany w stanach, bo z tego co kiedyś usłyszałem mogły być składane w Chinach.

Kiedy słuchałem, już ładnych parę lat temu, w zestawieniu z drugimi od góry B&W to nie dało się słuchać... porażka. W domyśle sprzedawca schrzanił odsłuch, poprzez ustawienie cd Krella i tej integry na szkiełku, spiął to wszystko srebrem i wyszła typowa trepanacja, taka kupa, że gdyby chłopaki z Hameryki, z Krella tak akurat tam wpadli to rewolwery natychmiast poszłyby w ruch. Po prostu masakra... z litości nie wspomnę nawet o mieście w którym odbył się odsłuch. Ale cóż zrobić, niektórzy sprzedawcy nie potrafią docenić sprzętów które mają w dyspozycji.

Po tym pokazie nabrałem do tej integry tak dużego dystansu, że nawet na nią nie spoglądam...

400xi w Chinach składany? Większej bzdury nie słyszałem...chyba że komuś w Chinach zachcialo sie zrobić kopię...

Trzeba byc kompletnym laikiem aby połączyć Krella z BW srebrnymi kablami...no ale rozumiem sprzedawcę bo nie miał czego innego w sklepie a chciał zapodać muzykę chętnym na odsłuch... Tylko jak można sobie zażyczyć takiego zestawienia do odsłuchu? To juz zakrawa na dźwiękowy sabotaż;)

Witam kolegów!

Moja historia z Krellem jest podsumowaniem waszych dywagacji na temat od kogo kupować i czy warto.

Swoją 280cd i KAV 300i kupiłem od takzwanych audiofili którzy dbają o sprzęt. Niestety nacieszyłem się krótko.

Oda urządzenia trafiły po dwuch miesiacach do serwisu w przypadku CD sprzedający zapomniał poinformować, iż napęd i laser jest do wymiany o czym na pewno wiedział, o potrzebie wymiany kondensatorów mugł nie wiedzieć. W przypadku 300i padły bezpieczniki i okazało się iż kondensatory spęczniałe również wszystkie do wymiany.Na szczęście naprawy nie były bardzo drogie i po ogólnym przeglądzie i wymianie zużytych podzespołów Krell w końcu gra lak należy.

Wniosek taki iż zadbanych klocków na rynku wtórnym jest bardzo mało i trzeba się liczyć z potrzebą zrobienia przeglądu na starcie.

Na szczęście serwis profesjonalny sprzęt na półrocznej gwarancji cieszy ucho.

Pozdrawiam!

Od dzisiaj gości u mnie KAV 400xi ;).Od dziś zastępuje Coplanda CSA 8 który grał u mnie kilkanaście lat.Co do wykonania tej maszyny nie mam zarzutów jedynie zwróciłem uwagę na niedokręcony transformator ;(.Jeżeli chodzi o brzmienie to na razie musi pograć z budżetowym Cambidgem na ,,Wolfsonach'' spięty z Krellem srebrnym Albedo Blue .Wstępne spostrzeżenia to jasność ,ale i duża detaliczność brzmienia i jeżeli mogę tak powiedzieć to świetny bas.W tygodniu podepne OPPO na XLR-ach i pporównamy. ;)

Jak to mówią witamy w klubie... ale nie ociągaj się i dokręć to trafo, bo jeżeli ma to wpływ na brzmienie to licha sprawa.

Co do ostrości i jasności brzmienia... to na jakim postumencie postawiłeś tę krellową czterysetkę? Czy aby nie na jakiej paździeżowej, drewnianej czy też szklanej półeczce?

Jak to mówią witamy w klubie... ale nie ociągaj się i dokręć to trafo, bo jeżeli ma to wpływ na brzmienie to licha sprawa.

Co do ostrości i jasności brzmienia... to na jakim postumencie postawiłeś tę krellową czterysetkę? Czy aby nie na jakiej paździeżowej, drewnianej czy też szklanej półeczce?

Stoi na solidnej szafce na szklanej tafli 6 mm ...................zle?

Tylko jak można sobie zażyczyć takiego zestawienia do odsłuchu?

A no właśnie. Wcześniej poczytałem parę świeżych recenzji (same achy i ochy) najnowszej integry krella kav 400i i oczywiście napaliłem się jak ruski na rower... Byłem "tam" przejazdem, wcześniej zadzwoniłem aby podłączono i przygotowano sprzęt, 3 godz. na spokojne wygrzanie i co do doboru reszty zdałem się na "wiedzę i doświadczenie obersprzedawcy" z nadzieją że jak to bywa w szanujących się salonach - zestawi najlepszą kombinację. Po odsłuchaniu ok. 30 minut, tej niczym nie uzasadnionej agresji dźwiękowej Krella i B&W w kierunku moich małżowin, zaordynowałem wymianę kolumn na elektrostay Martina Logana i inne - miedziane kabelki. Było znacznie lepiej, ale jednak warszawski pokaz skromnego kav 300i, przypiętych do niego (na oryginalnych stojakach) monitorków SF Concerto, dla 4-setki i tak był niedościgniony. Edytowane przez Indigo

A no właśnie. Wcześniej poczytałem parę świeżych recenzji (same achy i ochy) najnowszej integry krella kav 400i i oczywiście napaliłem się jak ruski na rower... Byłem "tam" przejazdem, wcześniej zadzwoniłem aby podłączono i przygotowano sprzęt, 3 godz. na spokojne wygrzanie i co do doboru reszty zdałem się na "wiedzę i doświadczenie obersprzedawcy" z nadzieją że jak to bywa w szanujących się salonach - zestawi najlepszą kombinację. Po odsłuchaniu ok. 30 minut, tej niczym nie uzasadnionej agresji dźwiękowej Krella i B&W w kierunku moich małżowin, zaordynowałem wymianę kolumn na elektrostay Martina Logana i inne - miedziane kabelki. Było znacznie lepiej, ale jednak warszawski pokaz skromnego kav 300i, przypiętych do niego (na oryginalnych stojakach) monitorków SF Concerto, dla 4-setki i tak był niedościgniony.

400xi i elektrostaty ML to też nie za dobre połączenie...

Za to 400xi gra z wieloma Sonusami doskonale... sprawdzone...

Od dzisiaj gości u mnie KAV 400xi ;).Od dziś zastępuje Coplanda CSA 8 który grał u mnie kilkanaście lat.Co do wykonania tej maszyny nie mam zarzutów jedynie zwróciłem uwagę na niedokręcony transformator ;(.Jeżeli chodzi o brzmienie to na razie musi pograć z budżetowym Cambidgem na ,,Wolfsonach'' spięty z Krellem srebrnym Albedo Blue .Wstępne spostrzeżenia to jasność ,ale i duża detaliczność brzmienia i jeżeli mogę tak powiedzieć to świetny bas.W tygodniu podepne OPPO na XLR-ach i pporównamy. ;)

Copland do sprzedania?

Witam!

Świetny wybór kolego! Jeśli dobierzesz odpowiednie klocki do tego wzmacniacza i zadbasz o odpowiednie okablowanie to na długi czas zagości w Twoim domu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.