Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

KAV250A musi mieć softstart

Gdyby miał softstart, to czy nie powinien się załączać ze zwłoką? U tybero - z tego, co zrozumiałem - też załącza się od razu. Moje wcześniejsze końcówki włączały się w ten sposób, że najpierw miga dioda, później przestaje migać, albo najpierw zapala się na - powiedzmy - czerwono a po paru sekundach na zielono.

Jeżeli nie byłoby miękkiego startu, to byłoby to dziwne jak na sprzęt w tej klasie cenowej. A wszystko na to wskazuje.

Przekaźnik jest i u mnie, płytka zasilająca wygląda identycznie.

Być może jest to i softstart, ale tak czy tak, "brzdęk" i wzmacniacz jest gotowy do pracy.

Nie ma "popa" w głośniki.

Poza tym przekaźnik musi być, bo ten wzmacniacz jest sterowany elektronicznie (wszystkie guziki, wzmocnienie).

Softstart może być samego zasilania ( i tu wystarczy bardzo krótki czas ) albo z układem opóźnionego załączania głośników w czasie potrzebnym do ustabilizowania się końcówek i w układzie zabezpieczeń .

Taki strzał zasilania dobija kondensatory w zasilaczu a nawet chwilowe duże napięcie stałe na wyjściu ( ten " pop " ) szkodzi głośnikom .

Taki przekaźnik na wyjściu to zło konieczne .

Edytowane przez muda44

Tak, to będzie softstart zasilania.

Stare Krelle KSA potrafiły bez problemu wysadzić 16A. Jeśli dobrze pamiętam to wersje "B" oprócz XLR dostały też softstart w zasilaczu.

McIntosh poradził sobie inaczej ze strzałem w kolumnach, ,ma autoformery na wyjściu.

Edytowane przez Marek.S

Byc może to i jest soft start.

W każdym razie, podsumowując, wznacniacz startuje od razu, bez zwłoki - dioda i sygnał na głośniki.

Nie ma jednak żadnego "popa" w głośniki.

A skok napięcia przy włączaniu jest dopiero wtedy jeśli wzmacniacz trochę dłużej był wyłączony - pewnie chodzi o kondensatory, że przy krótki wyłączeniu coś tam jeszcze mają i pobór prądu jest mniejszy, niż po dłuższej przerwie.

i jak? gra już tak jak powinno? właśnie zagrałem sobie Kaleida (when world mix). odpadal i daj znaka jak bas :)

Z kolumnami już porzadek.Winą był zle dobrany dzielnik napiecia(sekcja wysokotonowa grała o 6 db za głośno ;) .Poprawiła sie średnica .Ogólnie jeszcze słucham i przerzucam płyty ,kable...)

Co do brzmienia to mogę śmiało powiedzieć że nie jest wcale jasno ,czy ostro.Wszystko jest na swoim miejscu.Świetny bas ,który wyciska sporo z zamkniętych konstrukcji,delikatne wysokie tony,świetna przestrzeń.Zastanawiam jak by to zagrało z konstrukcja otwartą.Jedno co czasem wychwytuje to lekkie rozjasnienie w okolicach 800 hz ,ale to raczej wina głosnika.

1/ Czy KAV250a to będzie dobry partner dla SF Concertino? Dotychczas nie trafiłem jeszcze na wzmacniacz zdolny rozbujać te leniwe membrany, tak by głośniki były prawdziwie uniwersalne. W skrócie: gra fajnie Pod Budą ale AC/DC to już nie bardzo chce... :)

2/ Czy cena 900€ jest OK za tą końcówkę?

Z góry dzięki i pozdrawiam zacny Klub Krella

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

ACDC na Concertino? Przecież te kolumny są za małe na takie łojenie, tu nawet 2x500W nie pomoże.

Krell by się tam zanudził, to jest tylko 14cm midwooferek w 10 litrach.

Jeśli chodzi o sam dźwięk to z Krellem powinno być ok, cena wydaje się znośna.

Edytowane przez Marek.S

Czy cena 900€ jest OK za tą końcówkę?

Cena jest bardzo niska. Sprawdzałem w swoim czasie, za ile sprzedawały się te końcówki i najtaniej było za 4 tys. (w przeliczeniu).

• Użytkownicy+

Concertino, to marzenie, które mi spędzało sen z powiek. Tak to pięknie wyglądało, rewelacja. Pojechałem do Poznania posłuchać... to moje największe rozczarowanie, jakie przeżyłem w audio. Grało to z NAD-em S 300 i czymś jeszcze, wiem, że elektronika była znacznie droższa od kolumn.

KSA 200S miał kolega z Poznania. Tradycyjnie podczas załączania wzmacniacza, druga osoba stała przy korkach :)

ACDC na Concertino? Przecież te kolumny są za małe na takie łojenie, tu nawet 2x500W nie pomoże.

Krell by się tam zanudził, to jest tylko 14cm midwooferek w 10 litrach.

Jeśli chodzi o sam dźwięk to z Krellem powinno być ok, cena wydaje się znośna.

Nie chodzi mi o potęgę brzmienia (znam ograniczenia monitorów) tylko o panowanie nad tymi kolumnami żeby zmusić je do żwawszej pracy.

Będzie już dwa lata, jak stoją i nie grają. Nie są na sprzedaż ze wzglęu na szacunek dla ś.p. Franco Serblina i na protesty rodziny. A szkoda bo cenę trzymają świetnie.

Chciałbym dać im drugie życie w nowym systemie z mocnym wzmacniaczem. Gdy syn lub córka pójdą na swoje to odziedziczą ten system.

Na moje aktualne PMC to 25W którymi dysponuję jest aż nadto. Nigdy nie gram z gałką powyżej godz. 9.

A Concertino - cóż... sonicznie to nie jest 8 cud świata, ale (jak słusznie wyżej napisano) żeby pokazały się z najlepszej strony to sprzęt towarzyszący musi być poważny... taki paradoks.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Raczej nie, bo korki wywalał :)

seria ``s`` startuje w trzech krokach:najpierw główny stycznik,póżniej dwa oddzielne dla każdego kanału,na końcu auto-bias stabilizuje napięcia.

Pobór prądu to inna sprawa-u mnie przygasają światła.

Witam!

Mam pytanie czy wymieniał może ktoś gniazda kablowe w KAV 300i ? W jednym gnieździe ukręciłem gwint i zastanawiam się czy przy okazji serwisu nie zamontować jakiś lepszych? Może coś polecicie?

Witam!

Mam pytanie czy wymieniał może ktoś gniazda kablowe w KAV 300i ? W jednym gnieździe ukręciłem gwint i zastanawiam się czy przy okazji serwisu nie zamontować jakiś lepszych? Może coś polecicie?

to zawsze można zrobić.

wymień lepiej terminale głośnikowe-to chyba najlepszy sposób.

to zawsze można zrobić.

wymień lepiej terminale głośnikowe-to chyba najlepszy sposób.

Czy jesteś w stanie polecić jakieś sprawdzone terminale głośnikowe do tego wzmacniacza?

Co mogę zyskać w dźwięku wymieniając KAV300i na KSA 150? Kolumny to JBL4312E.

Problemy bo to stary piec.

Tak na poważnie to góra powinna być minimalnie spokojniejsza, dużo zależy też od przedwzmacniacza.

Czy jesteś w stanie polecić jakieś sprawdzone terminale głośnikowe do tego wzmacniacza?

Ja wymieniłem na WBT moddle line gold - 0763.

Dlatego ten model, bo srebro czy rod średnio by mi pasowało do brzmienia Krella, a poza tym cena, no i mocna budowa w przypadku ciezkich kabli z widłami.

Dlatego ten model, bo srebro czy rod średnio by mi pasowało do brzmienia Krella, a poza tym cena, no i mocna budowa w przypadku ciezkich kabli z widłami.

Prześledziłem wszystkie modele WBT i również chyba zdecyduje się na zakup 0763. Gniazda solidne a kable mam właśnie ciężkie stąd wziął się problem przekręconego gwintu. W droższe raczej nie ma sensu się pakować przy tym wzmacniaczu.

Napisano dziś, 15:31

Wyświetl postUżytkownik tybero dnia 16.02.2015 - 15:13 napisał

Prześledziłem wszystkie modele WBT i również chyba zdecyduje się na zakup 0763. Gniazda solidne a kable mam właśnie ciężkie stąd wziął się problem przekręconego gwintu. W droższe raczej nie ma sensu się pakować przy tym wzmacniaczu.

Hmm, nie mogę doczytać, te gniazda są z miedzi czy mosiądzu ?

Dzięki.

Ja w kolumnach zamontowałem te:

http://loudspeakershop.eu/pdf/wbt-0703cu.pdf

Na poczatku obawiałem się o ich trwałość, ale z czasem stwierdzam, że są lepsze w użytkowaniu niż te w wzmacniaczu 300iL (mam WBT - wzmak z końca produkcji).

I w co nie mogłem uwierzyć - zmianę było słychać, subtelnie, a jednak.

Dzięki.

Ja w kolumnach zamontowałem te:

http://loudspeakershop.eu/pdf/wbt-0703cu.pdf

Na poczatku obawiałem się o ich trwałość, ale z czasem stwierdzam, że są lepsze w użytkowaniu niż te w wzmacniaczu 300iL (mam WBT - wzmak z końca produkcji).

I w co nie mogłem uwierzyć - zmianę było słychać, subtelnie, a jednak.

He he , bo to bardzo dobre gniazda są .Jedne z najlepszych na rynku.

Witam klubowiczów i przyłączam się jako użytkownik KRELLa KAS2

Ponieważ kupiłem "zabytkowy" egzemplarz to proszę o poradę, czy znacie jakiś dobry serwis który by takie zabytki serwisował.

Pozdrawiam

Witam klubowiczów i przyłączam się jako użytkownik KRELLa KAS2

Ponieważ kupiłem "zabytkowy" egzemplarz to proszę o poradę, czy znacie jakiś dobry serwis który by takie zabytki serwisował.

Pozdrawiam

Nie wiem jak daleko masz do Swiebodzina ale to chyba tam jest najlepsza ekipa od Krella

Nie wiem jak daleko masz do Swiebodzina ale to chyba tam jest najlepsza ekipa od Krella

to chyba żart?

http://www.zumi.pl/1212791,Audio_Video_Servis_Kaluza_Lech,Milanowek,firma.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.