Skocz do zawartości
IGNORED

Klub starych komuchów ;-)

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

To tak jakby na niemieckim forum audio ktoś sobie założył "klub starych faszystów".

Wcale to nie jest śmieszne. Wielu ludzi cierpiało i nadal cierpi przez komunizm. Ktoś już zdążył o tym zapomnieć?

Brzydko, oj brzydko się bawicie. ;)

A "wspominanie dawnych czasów" też mi pachnie inicjatywami w stylu "die alte Kameraden".

Oczywiście nie każdy kto żył w tamtych czasach był komuchem ale to naprawdę nie jest temat na robienie sobie żartów.

Sorki za poważny ton, naprawdę jestem człowiekiem obdarzonym poczuciem humoru ale gdy słyszę o komunistach to mi się nóż w kieszeni otwiera i ziemniaki psują w piwnicy. :) Tak już mam - nic nie poradzę.

Dobry komuch to martwy komuch - dokładnie jak z hitlerowcami.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Niestety, raz po raz stwierdzam, że prawica i "prawica" w jednym z lewicą równać się nie może - w poczuciu humoru. Np. tą knajpę chcieli zamknąć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zdroworozsądkowe. :)

Wszyscy się śmieją z Rumunów a to był jedyny naród który potrafił z komuszą zarazą zrobić porządek.

9 gram ołowiu to najlepsze lekarstwo dla morderców. Znacie lepsze?

My im zafundowaliśmy lepszą terapię: miejsca w Sejmie, w Senacie, w Pałacu Prezydenckim, uwłaszczenie się na narodowym majątku, możliwość uprawiania złodziejstwa na epicką skalę, no i faktycznie jest teraz tak, że to komuchom jest w Polsce do śmiechu, przyznaję bez bicia! :)

Ale i ja uśmiechnąłem się baaaaardzo szeroko gdy porównałem fotki Pęczaka przed pierdlem i po jego opuszczeniu.

Hej, ma być wesoło, robimy tu sobie wszak jaja, to może założymy jeszcze na forum fanklub Czerwonego Barona z miasta Łodzi? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Serio wierzysz w to co mowisz?

W Rumunii Ceausescu zostal rozstrzelany bez sadu - bo chyba nie nazwiesz sadem tej farsy, ktora sie odbyla - przez swoich wlasnych kolegow z armii, ktorzy srali w porty przed zrewoltownaym tlumem. Liczyli oczywiscie ze bedac bardziej okrutnym od dyktatora zaskarbia sobie przychylnosc ludu, i zdaje sie, ze sie tak bardoz nei przeliczyli.

Przekladajac to na polskie warunki to mniej wiecej tak, jakby w 1989 r. Kiszczak kazal rozstrzelac Jaruzelskiego.

Nie pochwalając dawnego ustroju i tego ci się działo - ogólnie mam bardzo złe wspomnienia, to jednak to co zrobiono z Ceausescu i jego żoną było dalekie od faktycznej sprawiedliwości. Chociaż w tamtym czasie zdawało się, że to było właściwe rozwiązanie. Trzeba jednak pamiętać, że nie można zło zwalczać jeszcze większym złem. Wielu ludzi chodzi do kościoła, ale niewielu ludzi to naprawdę rozumie.

A tak poza tym to trzeba by ustalić jakie kryteria określają przynależność do komunistów, np.

1. Przynależność do PZPR

2. Przynależność do ZSMP

3. Przynależność do ZMW

4. Przynależność do TPPR

5. Przynależność do ZHP (zuchów wyłączamy bo mogli być nieświadomi)

6. Ogólne utożsamianie się z ideami lewicowymi

7. Posiadanie krewnego komunisty (np. wujka w PZPR)

8. itd. itp.

:-)

>Oczywiście nie każdy kto żył w tamtych czasach był komuchem ale to naprawdę nie jest temat na

>robienie sobie żartów.

Podstawowy problem jest w tym, że często dzisiaj ludzie reagują na zasadzie 'wklepanych' im stereotypów i haseł propagandowych powtarzanych przez polityków. Na zupełnie nieistotny plan spychane są natomiast pryncypia.

Może warto jednak wstrzymać sie z reakcjami 'automatycznymi' i reagować jak byk na czerwoną ścierkę.

Złem nie jest zwrot 'komuch' czy jakiś tam zestaw ludzi będących kiedyś tam przy władzy - zło tkwiło w systemie, który ludziom aparatowi władzy udało się narzucić. Tym systemem był totalitaryzm - ten miał i ma sporo nazwa i przejawów.

Tia, szkoly pokonczone, tytuly zawodowe (naukowe) nadane, ale zaden sie nie poczuwa do tego komuszego dotkniecia ;-)

A ja podstawowke komusza konczylem :-( I Julek Marchlewski byl jej patronem :-)

O! Ja nie wiedziałem, że w Polsce przez 44 lata był ustrój utopijny?

Qrde, a któż to w Polsce był prawdziwym komunistą po 1953 roku?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Phi, 2 x tak. prawdziwym szpanem bylby tutaj udzial w kampanii 3 x tak ;-) Swoja droga, parenacie lat temu w wiosce, z ktorej pochodzi ojcicec na scianie stodoly (albo obory nie pamietam), widzialem jeszcze napis malowany farba - "3 x tak".

A i jeszcze jedno wpomnienie, przy okazji referendum 2 x tak na osiedlu staly takie dykciane reklamowki z podobizna jaruzela i wezwaniem do czynnego udzialu. Strasznie nam jeden koles zaimponowal oddajac mocz wprost na ciemne okulary jegomoscia :-)

Towarzysze, jak wam zamkną lokal to zapraszam tutaj

Ukryta Zawartość

To, co w Rumunii zrobili z tow. Ceausescu i jego żoną to było krwawe i rewolucyjne obalenie tyrana. U nas aż tak źle nie było, nie działo się to więc tak ostro.

A jak nie ma rewolucji to i nie ma radykalnej zmiany ustroju i to niestety jest polską kulą u nogi. Jaruzelskiego lub Kiszczaka mogli przynajmniej za sam stan wojenny i Popiełuszkę powiesić lub skazać ale np. zaocznie i nie wykonać wyroku.

O mało co bym się z kolegą zapisał w piątej klasie do TPPR i korespondował z jakimś Wanią czy Griszą albo nie daj Boże Tamarą i co by to było :D

Mój wjkład w budowę ustroju socjalistycznego sprowadza się do przyniesienia do szkoły (w osbotę!) 6 kg makulatury na jakąś p... zbiórkę.

Z powodu nieprzynależności partyjnej rodziny odznaki "wzorowy uczeń" nie miałem, może to i dobrze jednak?

Ukryta Zawartość

Ja nie byłem w partii ani też w związkach.

Komuny nie lubię , podobnie jak i pseudo prawicy w postaci drobiu-bliźniego.

Może jeszcze dożyję gdy będzie prawdziwa lewica, prawica i coś pośrodku.

P.S.

>Jar 1

U nas towarzyszu komuna się zakończyła w latach 55..60.

Później była mafia [ Moczary, Ochaby, Jaroszewicze itp.mendy ].

W latach wiadomych pojawiła się Junta jaruzela.

>Z powodu nieprzynależności partyjnej rodziny odznaki "wzorowy uczeń" nie miałem, może to i dobrze

>jednak?

Czego to sobie ludzie nie wmówią, by sie samemu dowartościować :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.