Skocz do zawartości
IGNORED

BI-WIRE + wtyki bananowe

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

malo jest informacji na forum o wtykach bananowych wiec postanowilem odnowic temacik bo sam szukam czegos do moich kabli

Jakie wtyki polecacie zeby nie popsuly dzwieku ???

Dodam jeszcze ze mam kabelki Audionova Moonwalk Bi-Wire i od strony wzmacniacza sa potrzebne 4 wtyki w ktore wejda po 2 zyly Moonwalka a kabelek jest dosyc gruby wiec to moze byc problem .

I jeszcze jedno czy ktos moze zauwazyl ze banany pogarszaja dzwiek ? ja mam takie odczucie ktore zauwazylem w zakresie wysokich tonow i wokalu po podlaczeniu od strony glosnikow wtykow bananowych Prolink Premium model TBC 052 w (cenie po 6 pln sztuka) wysokie tony zrobily sie jakies takie ostre i czasami slychac sssssssssssss no nie wiem jak to inaczej okreslic ale mysle ze wiecie o co mi chodzi ;)

Czy to mozliwe czy mam juz jakies przeslyszenia ???

sebolx, 22 Gru 2009, 17:23

>Czy to mozliwe czy mam juz jakies przeslyszenia ???

Myślę, że to Twoja wyobraźnia płata Ci psikusy. Zastanów się, jakie druty masz w samych kolumnach, z czego zrobione są gniazda kolumnowe, co siedzi pomiędzy PCB a RCA?

Prolink Premium model TBC 052 nie ma na to większego wpływu.

Pozdrawiam

hmm... mozliwe ze juz mam przeslyszenia ;)

jutro zakladam od strony wzmacniacza 4 x Prolink Premium model TBC 050 a do glosnikow 8 x Prolink Premium model TBC 052 ale przed tym poslucham dluzej muzyki a pozniej to samo z banankami mam nadzieje ze bedzie ok ;)

Imacman, 22 Gru 2009, 22:44

>A masz może jeszcze jedną parę uszu, tak aby odsłuch był bardziej obiektywny?

Niestety sam musze to wyczuc a raczej uslyszec ;)

a co jest w srodku kolumn to sie domyslam i az sie boje tam zagladac hehe pewnie sztuka jakas niczym made in china ;) no ale ta china nie zawsze jest taka zla bo w MC jest calkiem mila :]

miętowy, 22 Gru 2009, 22:52

>jak zajrzysz do środka kolumn jakie tam sa kabelki to zobaczysz jak nagle zaczną gorzej grac :-)))

>

Dlatego ja wymieniłem na Jantzena w środku kolumn:

Jantzen Solid Core OFC 20AWG 6N - wysokie i średnie

JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N - bas

Terminale głośnikowe jak i same głośniki, bezpośrednio lutowane do kabli, cyną z domieszką srebra.

tak

ludzie zmieniają kable, kombinują, a w środku często siedzą druty ze składnicy harcerskiej :-))

można się spierać co ma znaczenie, krótki kabel wewnątrz czy długi na zewnątrz, no ale w dobie gonienia niewiadomo czego to i tak niekonsekwencja :-))

ja kupiłem procaby bo sa całkiem ładne :-)))

i wiem ze w moich komputerowych pierdziawkach nie ma co szukać klasy, choć wewnątrz kable całkiem solidnie wyglądają:-))

zdr

• 1 miesiąc później...

Które bananki dostepne na Allegro bez problemów można zarobić na kabel 4mm?

Chodzi mi o takie w miare nie drogie i zeby przewody bez problemu wchodziły, bez wciskania na siłę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten powinien bez problemu przyjac. No i mocowanie solidne.

Ukryta Zawartość

?👈

• Redaktorzy

dobrze sprawują się BFA Prolinka -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko jeśli wtyki są blisko siebie to zamiast nakrętki lepiej zastosować termokurczkę - minimalizujemy prawdopodobieństwo zwarcia.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jak kiepskiej jakości banany to lepiej podpiąć goły kabel.Jeżeli ktoś twierdzi że jakość zakończenia kabli nie ma znaczenia to na taką wypowiedz nie zwracać uwagi.Zawsze ktoś się znajdzie ze sprzętem miernej jakości i takie stwierdzenia powiela.

kali77, 15 Lut 2010, 15:02

>Jak kiepskiej jakości banany to lepiej podpiąć goły kabel.Jeżeli ktoś twierdzi że jakość

>zakończenia kabli nie ma znaczenia to na taką wypowiedz nie zwracać uwagi.Zawsze ktoś się znajdzie

>ze sprzętem miernej jakości i takie stwierdzenia powiela.

Zgadzam sie z tym sam sie o tym przekonalem u mnie kiepskie banany wyostrzyly wysokie tony wywalilem je i goly kabelek mam w kolumnach Bi-Wire ;)

Ps. sprzet mam zwykly a jednak to zauwazylem :]

Reaper, 15 Lut 2010, 23:25

>Całkiem goły, czy może byc pocynowany, zeby sie nie przełamał itp.?

Nie wiem jak inni ale ja mam calkiem goly kabelek wiem ze moze sie z biegiem czasu utleniac ale trudno jesli sie tak stanie to po prostu obcinam utleniony kawalek i po sprawie ;)

ale moze warto pocynowac cyna ze srebrem wtedy kabelka nie bedzie trzeba ucinac co jakis czas ;)

Zgadzam się z stwierdzeniem że wtyki bananowe mają bardzo istotny wpływ na jakość dźwięku.Mam wtyki ixos , prolink oraz firmowe cyrusa i leżą w pudełku a wpięte w system mam gołe kable bo tak gra na razie najlepiej. Aktualnie szukam wtyków bfa nie ingerujących w dźwięk. Może ktoś zna. Spotkałem się z wtykami rodowanymi firmy audiothlon by eneer które podobno brzmią lepiej niż pozłacane ale można je tylko kupić za 30zł sztuka a nie ma możliwości przetestowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.