Skocz do zawartości
IGNORED

muzykalne kable do Rotela 04/06

bionulor

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chciałbym dokończyć kompletowanie budżetowego systemu złożonego z Rotela RA04, RCD-06 oraz Mission m33i

do brzmienia zestawu, które jest dość rozdzielcze i muzykalne, chciałbym dodać odrobinę miękkości i przyjemnej (muzykalnej) gładkości bez rezygnowania z precyzyjnej sterofonii...

zestaw nabrał powietrza po zastosowaniu kabli sieciowych sonus oliva

brakuje mi tylko interkonektu i głośnikowych - widełki cenowe rozsądne, ale bez jakiejś wyraźnej bariery (po prostu w granicach rozsądku;) )

będę wdzięczny za Wasze wskazówki (oprócz tej jednej : "idź do sklepu i posłuchaj" - nie mam czasu na odsłuch w s z y s t k i c h kabli dostępnych na rynku ;) właśnie dlatego proszę o Wasze typy i spostrzeżenia)

https://www.audiostereo.pl/topic/40401-muzykalne-kable-do-rotela-0406/

W moim systemie wybitną muzykalnością wykazały się Anti-Ic.Porównywałem je z ic. Sonus Oliva oraz VDH Integration Hybrid i anticable wniosły najwięcej ciepła i gładkości,bez pogorszenia stereofonii i szczegółowości.Były tez najtańsze z testowanej trójki,kosztowały mnie 260 zł.

Bionulor a niedawno chciales zdaje sie dodawac ostrosci - to jak jest? Ja mam zwykle tanie ProCaby za 5 zl za metr- chcesz sprobuj, raczej sie nie zawiedziesz, ale mozesz tez wydac wiecej chocby na DNM Reson za 49zl za metr. Ja wolalem tansza opcje, na lepsze kable przyjdzie czas jak zmienie kolumny na lepsze.

taaaak

i zafundowałem sobie odsłuchy paru "rozjaśniaczy" i okazało się, że z analitycznością Rotela i takimi kablami robi się za sucho... ;)))

jestem teraz w trakcie odsłuchu resona właśnie (ic + głośnikowe) i mimo świetnych cech (stereofonia, porządek) nie mogę go u siebie zaakceptować, bo w moim zestawieniu zamula (wycofane tony wysokie)

jeśli nie wynajdę niczego, co warte będzie zakupu, zostanę przy realach, które teraz mam - do tematu kabli wrócę pewnie przy upgradzie systemu za jakiś czas (zacznę od kolumn, jak uzbieram - Misssiony m33 kupiłem po bardzo okazyjnej cenie, lecz od nich zacznę ew. wymianę bo są u mnie najsłabszym ogniwem...)

pozostaje kwestia interkonektu, bo drucik, który mam (najtańszy real) bardzo ogranicza stereofonię i tu nie ma zmiłuj

pozdrawiam

sam mam Missiony i akurat obecnie u mnie gra tez Rotel RA-04. Jestem zadowolony, gra to dobrze ale podejrzewam ze i z Missionow mozna wyciagnac wiecej i z Rotela.Uwazam ze taki zestaw dla poczatkujacego jest naprawde bardzo dobry.

Co do DNM Reson to zastanawialem sie nad nimi ale obecnie zostaje przy ProCabach - sa wzglednie rowne i nie ma na co narzekac.

thomaz, 23 Lut 2008, 18:21

>Ja bym polecał od jakiejs pralki czasem mozna znalezc na zlomie.

>Super dynamika i srednica.Bas schodzi bardzo nisko a wysokie sa nie natarczywe.

I tu się mylisz,przewody pralkowe bywają natarczywe w przełomie wyższej średnicy i góry pasma,bas może i schodzi nisko jednak ma tendencję do zaokrąglania,a i czasem nawet do znacznego poluzowania.Jednym słowem nie polecam.

Do autora wątku:spróbuj Van den Hula D352 Hybrid-mogą się sprawdzić wyśmienicie.

pozdrawiam.oct.

l'enfant sauvage

>I tu się mylisz,przewody pralkowe bywają natarczywe w przełomie wyższej średnicy i góry pasma,bas może i schodzi >nisko jednak ma tendencję do zaokrąglania,a i czasem nawet do znacznego poluzowania

Mozliwe ze nie wszystkie pralki mialy dobre kabelki , ale ja mialem taką 30 letnią i grały super po wygrzaniu

okolo 7 dni sprzet zaczął grać extra(bardzo plastycznie) a basik byl w sam raz.Byc moze to zalezy od konfiguracji

ale z moimi dynaudio zagraly super.Niestety nie pamietam co to byla za pralka ale chyba jakas za czasow prl ,

ponoc te mialy najlepsze kabelki , zresztą tak jak rosysjskie lampy.

thomaz, 24 Lut 2008, 04:52

>Mozliwe ze nie wszystkie pralki mialy dobre kabelki , ale ja mialem taką 30 letnią i grały super po

>wygrzaniu

Wygrzewasz 30-to letnie kable pralkowe??!!Faktycznie,zapomniałem dodać o jeszcze jednym mankamencie przewodów od pralek-zazwyczaj potrzebują kilkudziesięciu lat na wygrzanie,ja na testach miałem bodajże 17-to letnie stąd być może moja niezbyt pochlebna opinia o nich.Można więc zaryzykować stwierdzenie,że to kable "pokoleniowe".

pozdr.oct

l'enfant sauvage

>bionulor

Ja mogę polecić to co mam u siebie czyli IC Nordost Red Down lub Qed Silver Spiral. Podobnie z głośnikowymi Qed Silver Spiral Genesis lub xt 400. Z całą pewnością odradzam Reale, Audioqest, VH st i nd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.