Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

>Amplifon

Zaproponuj schemat wzmacniacza na GM70, który wg Ciebie będzie poprawny technicznie i oraz wykonalny w praktyce. Jak pewnie wszyscy doskonale wiemy, w temacie lamp żadnej ameryki nikt z nas odkryć nie może, co najwyżej dzięki postępowi technicznemu oraz większej dostępności wiedzy możemy trochę udoskonalać projekty inżynierów początku XX wieku.

Szkoda, że ten wątek nie jest w DIY albo na Triodzie.

Pozdrawiam

Witam !

Tak se myślę, że w coraz większym zacietrzewieniu, nikt z Szanownych Kolegów nie pomyślał o tym, a już szczególnie Pan Amplifon, że trudno jest wykonać trafo głośnikowe na 1400 V pierwotnego.

Będzie drogo i mało awaryjnie, a tu jeszcze, przy prdukcji dla ludzi, nawet jednostkowej, trzeba spełnić normy bezpieczeństwa, produkując wzmak , w którym jest napięcie 1400V.

Myślę, Panie Amplifon, że może Pan sobie spokojnie odpuścić taki wzmacniacz.

Tego też nikt nie powiedział, ale po co robić na GM70, przecie to lampa modulacyjna do nadajników, gdzie do audio. Równie dobrze można robić na Eimac 75T, 100T, 250, 400 itd. Po co ?

W ogóle po co do HI-FI większe moce na lampach niż 15 W ?

Obecnie są głośniki o wysokich skutecznościach (z tanich choćby KEF).

Jak mało basu, dokładasz rzeźnika 200 W, jak robi Waszczyszyn i to gra, świetnie.

Panowie, z tego, co wiem apasio buduje, albo zamierza budować wzmacniacz na GM70, dopatruję się w jego wpisie małego sarkazmu...

Korzystając z okazji przyłączam się do prośby magazyniera o podanie przez amplifona swojej wersji projektu dla wzmacniacza na lampie GM70. Pozwoli to na merytoryczną dyskusję na temat konkretnych rozwiązań.

Mam też nadzieję, że taki wzmacniacz kiedyś powstanie, bo biorąc pod uwagę jeden z wpisów amplifona z innego wątku, że tworzy wzmacniacze albo seryjne albo wcale obawiam się, że będzie trudno o jego sukces marketingowy, choćby z uwagi na spodziewaną cenę.

Może inni konstruktorzy się pokuszą...

Chcecie schematów:) Powiem tak może coś wam puszczę jak będę miał chwilę na malowanie i policzenie.

Co do ciekawszych rozwiązań to ten rosyjski schemat jest dosyć ciekawy. Bo pomimo że lata to na niższych napięciach niż te które proponuję to podoba mi się pomysł z wtórnikiem. Układ raczej bez problemów przejdzie w klasę A2.

Ale z drugiej strony stosując "moje" napięcia wcale ta klasa A2 jest nie potrzebna bo w A1 wyleci około 40W.

Tak apropo to podpowiem wam jeszcze że mierzyłem lampę GM70 (na niskich napięciach i dodatnich napięć siatkowych) i muszę zaznaczyć że wykresy dotyczące prądów siatki znacznie odbiegają od tego co pomierzyłem. W zasadzie do napiecia +25V prąd jest bardzo mały praktycznie pomijalny. Tak że praca w A2 jest możliwa nawet z niezbyt mocnych sterowników. MPM pracujące z 300B na 100% wchodzą w klasę A2.

Jeszcze co do schematów to podobają mi się rozwiązania z trafami międzystopniowymi. Raz nie ograniczają w zasadzie amplitudy z racji możliwości zastosowania odpowiedniego przełożenia. Dwa to pozwalają na pracę z różnymi lampami i topologiami układów wejściowych.

Osobiście jednak obstaję przy "moich" napięciach i impedancjach. Polemika już była i niewiele z niej wynikło. Faktem natomiast jest że układ będzie nieco droższy (zasilacz) ale nie widzę problemów technicznych. Napięcie 1300-1400V nie jest niczym strasznym a w zasadzie straszniejszym niż 1000-1100V które często stosujecie. Kopie praktycznie tak samo:)

Problemu z trafem o wyższej impedancji też nie widzę no chyba że z zakupem gotowca, bo wykonanie na 15k niewiele się różni od tego na 10K. Po prostu na pierwotnym jest 20%więcej zwojów ot cała różnica.

amplifon 16 Lis 2008

Nasuwa mi się trochę myśli polemicznych, ale gryzę się w język i ćwiczę siłę woli;-)

Napiszę tylko, że ja z założenia rezygnuję z klasy A2, tzn. fajnie jeżeli uda się coś uszczknąć, ale nie jest to w moim przypadku element determinujący wybór przyjętych rozwiązań. Ok. 25W w klasie A jest dla mnie zupełnie wystarczające. Rozumiem jednak, że Ty musisz robić wzmacnicze bardziej uniwersalne.

Jak będziesz miał gotowy pomysł wrzuć do wątku, chętnie podyskutuję. Fajnie by było, gdyby obejmował również schematy zasilania.

Pozdrawiam

Mimo wycieczek osobistych wątek nabiera wartości merytorycznej:)

> Amplifon

Nikt nie potrzebuje Twoich propozycji schematów. Te są dostępne-bardziej lub miej udane,

lub można je samemu zaprojektowac. Chodzi o bazę do dyskusji.

Ważniejsze od tego Twoje uwagi praktyczne- te są bezcenne (np: uwaga o rozbieżności pomiarów z kartami katalogowymi).

I na takie wpisy wszyscy liczą.

Wątkek ten czytają ludzie którzy na tych dyskusjach uczą sie budowac lampowce- więc trzeba im pomóc. Przy tym można wzmocnic swój prestiż (tak czyni Nelson Pass- polecam naśladowanie ze wzglęów komercyjnych).

PS. Wg moich doświadczeń transformatory międzystopniowe lub dławiki anodowe to najlepszy sposób na napędzenie lampy mocy (każdej).

Chociaż sprawa i tak rozbije się o trafo wyjściowe (to jest klucz- z moich prób wynika że każde pomiędzy 8-14k jest dobre- można je dostosowac do swoich upodobań dzwiękowych.

Moja idea wzmaka na GM70-idee fixe (mam złe doświadczenia z wtórnikami katodowymi):

6sl7-na dławiku anodowym- el34- trafo międzystopniowe- Gm70.

Pomysł z czapki wzięty. Prowokuję :)

Zachęcam do dyskusji.

Mat, przechodzi w A2, ja wątpie czy ktoś z posiadaczy MPMa odkręca aż tak głośno, żeby go zmusić do przejścia w A2.

Pre pasywne TVC Promitheus SIGNATURE

amplifon, 14 Lis 2008, 19:17

>Oj Panowie pewnie znowu mi się dostanie za mentorstwo ale jak czytam bzdury to nie mogę wytrzymać.

[..]

>Trochę ironizuje ale jak się domyślam nikt nie zauważył że to nie wzmacniacz tylko wtórnik:) a to

>nie to samo.

Cóż... biorę wszystko na twarz i rumienię się ze wstydu. Ślepowron, najpierw nie zauważyłem symetrycznych i ujemnych napięć na siatce drivera, a potem zaabsorbowany tym nie zwróciłem uwagi na wyjście... Chyba trzeba założyć sobie samemu bana i nie pisać w pośpiechu z pracy...

jurek 16 Lis 2008, 21:33

"Moja idea wzmaka na GM70-idee fixe (mam złe doświadczenia z wtórnikami katodowymi):

6sl7-na dławiku anodowym- el34- trafo międzystopniowe- Gm70.

Pomysł z czapki wzięty. Prowokuję :)

Zachęcam do dyskusji."

W układzie 3-stopniowym ja głosuję albo za lampką z dużym wzmocnieniem na przedzie - 5842, E180F, C3g, 6c45S, EC8010, potem driver 300B, 2a3 albo tania i fajna 6c4s i trafo 2:1 na GM70, albo na początek 6j5, 6n6p lub inna podobna, driver taki sam jak powyżej i trafo 1:1 na GM70.

Też nie lubię wtórników.

luk 19 Lis 2008, 09:04

Ja mam monobloki podłączone bezpośrednio do CD, z tym, że player jest pod tym kątem dobrany. Przy 5V na wyjściu pozwala na 100%-owe wysterowanie GM70 (w klasie A, w moim układzie).

Nie próbowałem wielu preampów, ale te, które podpinałem zawsze degradowały mi brzmienie.

Matthew 19 Lis 2008, 23:54

"Ja słuchałem MPMów z BATem VK-30 i chyba było najlepiej dla mnie"

Jeżeli założeniem jest aktywne pre, to może 2 stopnie;-)

Wiem..., podjąłeś już decyzję, oby udało Ci się sfinalizować wszystko jak najszybciej.

zulus 20 Lis 2008, 13:33

Ramkę posklejał stolarz. Płytę aluminiową i pokrywę na trafa dałem do zrobienia w zakładzie zajmującym się obróbką metali (płyta była rozrysowana w AutoCad'zie). Kubki na OPT były w zestawie z trafami.

Pwit1, też mam nadzieję ale przy dobrych wiatrach po nowym roku już będzie ;)

zakupiłem lampki 6n6p z czerwoną kropką, doczytałem sie ze to jakaś inna seria, dobierana przez producenta itp itd.. to prawda?

Matthew 20 Lis 2008, 19:08

"mam nadzieję ale przy dobrych wiatrach po nowym roku już będzie ;)"

Trzymam kciuki;-)

"zakupiłem lampki 6n6p z czerwoną kropką, doczytałem sie ze to jakaś inna seria, dobierana przez producenta itp itd.. to prawda?"

Przyznam, że trafiłem na 2 skraje opinie - jedna, że są to lampy wyselekcjonowane do celów wojskowych, druga, że to odpady;-)

Ja kupowałem 6n6p w www.kt66.prv.pl , za niewielką dodatkową opłatą dostałem lampy sprawdzone i sparowane.

hmm, na szczęscie nie drogo ;) sprawdzę w preampie z tymi co mam ;)

kolejne pytanie ;)

Jaka 300B jako driver gm70?

lubi dźwięk przyciemniony ale z zajebistą górą, oparty na basie, i ocieplony... ;D

TJ odpada, słuchałem..

Full Music też bo to to samo...

Najelpiej mi grała Svetlana z tym logiem C w skrzydełkach co Twonkowi padła..

Valve-art?

EML?

WE?

jak się mają te powyżej?

Mam z nimi styczność na codzień jako lampy mocy ale myślę, że jako driver charakter zostanie zachowany.

Przesiadlem się z FM mesh. Jedyna rzecz jakiej mi po tej przesiadce brakowało to mniej detali. Ale takich mikro, których w FM była masa. Na szczęście brakowało mi tego tylko na początku :)

Cała reszta pasma już na plus EML. Lepszy bas, fajnie dociążona średnica (tutaj FM czasami były krzykliwe, brakowało niższego środka), bardzo kulturalna góra.

Witaj Matthew !

To dobrze, że zaczynasz oszczędzać, rozumiem, że też będziesz oszczędzał głupich swoich uwag na temat kolumn KEF, ja akurat takich słucham teraz i nie widzę powodu, aby otrzymywać teksty w rodzaju " sam se tych kefów słuchaj". Po prostu zaproponowałem tanie i skuteczne paczki, a Ty w swojej wysokiej kulturze to wyśmiałeś, powinieneś się wstydzić swojego zachowania. Proponuję, abyś na jakiś czas powstrzymał się z wypowiedziami na tym forum, my ciągniemy jego poziom w górę , a Ty wyraźnie w dół.

pzdr

Apasio wybacz jeśli cię uraziłem, przepraszam, nie było to moim zamiarem, czasem jednak muszę uważać na słowa które piszę, Apasio jeszcze raz przepraszam.

Witam

Cały czas główkuję na temat zasilacza -jakie są przesłanki ku temu by stosować prostownik hybrydowy, a nie lampowy? ,przecież dwie 5r4 spokojnie pociągną ok 1000v 0,2a a lampa wejściowa to już spokojnie na samej lampie, chyba że ktoś przetestował oba rozwiązania i bezsprzecznie stwierdził że hybryda jest lepsza a może któryś z forumowych fachowców sprawdzał na oscyloskopie jak zachowują oba prostowniki? bo z tego co widzę, to zasilacz będzie nie małą zagwozdką i niemałym elementem....

pozdrawiam pobekujący w pokoju

w moich monosach jest 5r4wgy i daje rade, ale jak byla 5c8s to pracowala na granicy mozliwosci, postanowilismy to zmienic aby nie stosowac pol lampowych pol-polprzewodnikowych prostownikow, jedni twierdza ze tak gra lepiej ja jednak slysze ze sama lampa gra lepiej niz kombo. co do tego jesli sa obawy to zawsze mozna siegnac po lampu 816, 866a lub gle25000/100, owszem rteciowe rozgrzewaja sie 20 minut ale masz do 5kv nawet:). u mnie jest 5r4wgy dla gm70 i cv378 dla 6n6p i wlasnie palnuje zmienic driver-nie dosc ze z dwustopniowego na jednostopniowy to na dht, z tym ze na eml20b chyba mnie nie bedzie stac i mysle o 300b. ktos ma jakies pomysly? poprosze o info. prosta przyczyna-mam juz preamp wiec o za niskie napiecie do wysterowania monosow sie nie musze bac a do tej pory teac vrds10se +pasywka to bylo chyba jakies nieporozumienie....

Gość jt211

(Konto usunięte)

witam

ja uawam ze nie ma jak rtec troche z grzaniem problemu ale warto

juz ok roku jade na mostku 2 x 6cl3 i 83 30s i wolny wzrost napiecia

zupelnie wystarcza aha i nie 20min :>))) raczej sekund

mialem tez 83 nie mostek tylko trafo v-0-v 6cl3 siedziala od 0 do konda

i tez bylo spoko

ale do 866jr szykuje co innego lampa 6no40 po 40s uruchomi grzejnik 6am3

trafo mam 1250-0-1250

aha mysle ze 83 znosi konda ok 8uf ale to jedyna rteciowka ktora znosi

konda na wejsciu zostaje induktor