Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Generalnie, to bardzo chętnie bym zmienił właśnie amplituner, bo obecny mogę sprzedać bez problemu za 1000zł (znajomy chce) i dorzucając kilkaset złotych mogę kupić lepszy amp. Tylko zastanawiam się czy gra warta zachodu i ryzyka kupna 9 letniego arcama 300.

Dokupując sam wzmacniacz, muszę wyłożyć ok 1500zł za coś sensownego (z funkcją pracy jako końcówka) , a amplitunera już nie sprzedam. Do tego jakiś DAC za około 500zł i robi się 2000zł i 2 nowe klocki w szafce (to akurat lubię:)

Czytałem że arcam 300 ma na prawdę porządny DAC na pokładzie.

Edytowane przez Drzymek

Pytanie do właścicieli amplitunerów ARCAM AVR:

Jak bardzo awaryjne są te jednostki?

Czy mieliście jakieś problemy natury technicznej, ile kosztowała naprawa i co się zepsuło.

Jak tak czytam na forach zagranicznych, to mam coraz większe obawy przed zakupem 9 letniego używanego ARCAMA.

Te amplitunery były ogromnie awaryjne!!!

Najczęściej siadało "coś" w sekcjach DSP.

• 3 tygodnie później...

witam

od kilku miesięcy jestem posiadaczem wzmacniacza Arcama A90, teraz poszukuję jakiegoś CD, na razie gram z Marantzem 7300, kolumny to Audio Academy Phoebe III.. Co byście polecili do tego wzmacniacza, mowa raczej o używkach w granicach 2tys. Muzyka jaką słucham to szeroko pojęty rock - od delikatnego Dire Straits do cieżkich brzmień. Ale lubię też klasyczne granie troche jazu - Możdżer. Będę wdzięczny za wszelkie porady.

pozdrawiam

Szukam info na temat wzmacniaczy FMJ A22 i FMJ A38 - chodzi mi przede wszystkim o ich bezpośrednią konfrontację. Wiem, ze A22 jest już nie najnowszym wzmakiem ale generalnie jest to udana konstrukcja oparta na alphie 10, natomiast o A38 mało jest informacji i zwykle są dość lakoniczne.

witam

od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem zestawu arcam alpha 9 i cd alpha 7se, doradzcie mi czy warto dokupic do tych klockow np jakis pre arcama a 9-tke wlaczyc jako koncowke ? czy poprawi to brzmienie ( juz i tak dla mnie super) ? czy moze jakies inne rozwiazanie ?

Proponowalbym nie dokupywac pre-ampa Alpha 9 ale dokupic koncowke Alpha 9p i zastosowac bi-amping - naturalnie jesli masz kolumny z rozdzielna zwrotnica. Wzmak zintegrowany Alpha 9 na wysokotonowce a koncowke Alpha 9p na niskotonowce - taka propozycja jest nawet w instrukcjach wzmakow serii Alpha. Mam tak z Alphami 8r i 8p i jest miodzio.Ty masz 9 to bedzie jeszcze lepiej.

jestem posiadaczem wzmacniacza Arcama A90, teraz poszukuję jakiegoś CD

Zdecydowanie kupowałbym DAC-a zamiast CD. Rdac będzie lepszy od każdego Cd do 2k, a masz nowego <1,5k. Niezależnie od tego, czy planujesz grać z plików, skoro CD już masz.

Proponowalbym nie dokupywac pre-ampa Alpha 9 ale dokupic koncowke Alpha 9p i zastosowac bi-amping - naturalnie jesli masz kolumny z rozdzielna zwrotnica. Wzmak zintegrowany Alpha 9 na wysokotonowce a koncowke Alpha 9p na niskotonowce - taka propozycja jest nawet w instrukcjach wzmakow serii Alpha. Mam tak z Alphami 8r i 8p i jest miodzio.Ty masz 9 to bedzie jeszcze lepiej.

tez sie nad tym zastanawiam tylko niestety na 9p to chyba mnie nie bedzie stac wiec moze 8p ? a glosnikow to jeszcze nie mam bo ciagle czekam na jakas okazje na ebay a planuje zakup starych CELESTION DITTON 15 i musze poczytac jak u nich z ta zwrotnica ( ale chyba bedzie lipa :()

Ditton 15 to piekne, przecudne vintage - terminal jest pojedynczy i nie zastosujesz bi-ampingu lub bi-wiringu. Trzeba by sie pobawic ze zwrotnica i zmienic terminale. 8p tez jest dobra ale ma mniej mocy niz 9p. Moze poszukaj innych kolumn

Ditton 15 to piekne, przecudne vintage - terminal jest pojedynczy i nie zastosujesz bi-ampingu lub bi-wiringu. Trzeba by sie pobawic ze zwrotnica i zmienic terminale. 8p tez jest dobra ale ma mniej mocy niz 9p. Moze poszukaj innych kolumn

mnie jakos specjalnie duza moc nie bedzie potrzebna gdyz sprzet bedzie gral w przyszlosci w pomieszczeniu okolo 10 max 12m2, bardziej zalezy mi na brzmieniu, co do glosnikow to nie wiem czy uda mi sie cos wyhaczyc do kwoty 500-600 zl (bo wlasnie tyle kosztuja tutaj w angli te celestiony) zeby zagralo to tak jak trzeba, w gre wchodza tylko i wylacznie glosniki podstawkowe lub monitory ze wzgledu na wielkosc pokoju. moze moglbys mi tom75 polecic cos innego do moich arcamow - muzyka to heavy metal/rock, a czasem rowniez phil collins lub roxette ;), wiec musza byc uniwersalne z nie meczaca gora.

poki co jestem jeszcze w angli wiec moze udaloby sie cos znalezc na ebay-u, mam w polsce juz wywiezione tannoy m1 ale nie wiem jak to razem zagra z tymi klockami.

Rozumiem, ze wazna jest jakosc dzwieku oraz pewna uniwersalnosc. Tylko do rocka i metalu polecalbym Rotelka - czasami jego gora potrafi jednak meczyc. Zwazywszy jednak twoja preferencje uniwersalnosci to Alphy sa idealne (dobrze graja wszystkie rodzaje muzyki). Mam tez komplet Nada i do szybkiej, ostrej muzyki sie nie nadaje - jest za bardzo rozlazly i powolny. Mozesz zostawic ta Alphe 9 i zastosowac bi-wiring. Polega on na podlaczeniu pierwszej pary terminali glosnikowych we wzmacniaczu do glosnikow wysokotonowych oraz drugiej pary do niskotonowych - wlaczyc przycisk SP2. Nie jest to wprawdzie to co bi-amping i nie ma takich efektow ale mozesz sie pobawic i posluchac roznicy - co wazne nic to tez nie kosztuje. Uwazaj na potki Alphy - sa bardzo delikatne i mozna je latwo uszkodzic, wyrywajac z plyty glownej. Co do kolumn, to do twojego pomieszczenia pasuja faktycznie jakies monitorki lub podstawkowce - i chyba bym sprobowal te Tannoye ktore kupiles.

Szukam info na temat wzmacniaczy FMJ A22 i FMJ A38 - chodzi mi przede wszystkim o ich bezpośrednią konfrontację. Wiem, ze A22 jest już nie najnowszym wzmakiem ale generalnie jest to udana konstrukcja oparta na alphie 10, natomiast o A38 mało jest informacji i zwykle są dość lakoniczne.

od ładnych paru lat mam alphę 10 ale po mocnych modyfikacjach,a 22 to prawie to samo tylko w lepszej obudowie ,bez przeróbek gra to słabo ,bezpośrednia konfrontacja zdecydowanie z przewagą a 38 to całkiem nowa konstrukcja i gra naprawdę dobrze ,niedawno słuchałem w audiostylu a38 swojej alphy ,hegla h70 i hegla h100,alpha po przeróbkach gra prawie jak h100 z głlebszym basem ,hegel z minimalnie lepszą kontrolą basu ,ale brakuje mu zejścia w niskie rejony,a38 arcama grał naprawdę fajnie ,bardzo gładko ,niedoceniany wzmak

Panowie, cos jest nie tak z moja diva a70, jak zaczynalem jej sluchac poziom glosnosci na poziomie 40db byl srednio glosny, a teraz, po pol roku, to samo wrazenie sluchowe odnosze przy 50db. I prosze nie pisac ze mi sie uszy przyzwyczaily. Jest naprawde coraz ciszej. Przypominam ze max na a70 to jest 72db. Czyli to juz jest 2/3 poziomu glosnosci. A na phono to juz calkiem tragedia, zaczyna porzadnie grac od 60db w gore. Jakies porady?! zmienic wzmak?? poszukac koncowki??

janek007 spróbuj Mission M71, u mnie z Arcamam Alpha 7 amp + cd w rocku i nie tylko sprawdziły się bardzo dobrze, a kosztuja bardzo mało... Pomieszczenia to 10mk2.

od ładnych paru lat mam alphę 10 ale po mocnych modyfikacjach,a 22 to prawie to samo tylko w lepszej obudowie ,bez przeróbek gra to słabo ,bezpośrednia konfrontacja zdecydowanie z przewagą a 38 to całkiem nowa konstrukcja i gra naprawdę dobrze ,niedawno słuchałem w audiostylu a38 swojej alphy ,hegla h70 i hegla h100,alpha po przeróbkach gra prawie jak h100 z głlebszym basem ,hegel z minimalnie lepszą kontrolą basu ,ale brakuje mu zejścia w niskie rejony,a38 arcama grał naprawdę fajnie ,bardzo gładko ,niedoceniany wzmak

Dzięki za info - spróbuję wybrać się gdzieś na odsłuch A38 i posłuchać go z moimi focusami. Rozumiem, że h70 wypadł najgorzej?

Zastanawiam się czy inwestować w lepsze CD czy dokupić np rDac arcma .Czy ktoś z sznownych forumowiczów ma doświadczenie z rDackiem ?

Czy naprawdę tyle wnosi do systemu ile piszą o nim w recenzjach??

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Witam, powiedzcie Panowie, czy to prawda, ze Arcam Alpha "7R" jest lepszy i mniej awaryjny od "7"? zawsze myslalem, ze wersje bez pilota lepsiej greaja, ale przed chwila czytalem, ze w "7R" poprawiono ponoc zasilanie - czy to prawda? czy "7"-ka gra duzo ostrzej niz starsza Alpha "6+" albo inaczej, czy "6+" ma bardziej wytlumiona gore? i czym oprocz mocy rozni sie "7R" od "8R" i czy to prawda, ze te serie byly awaryjne? Bede wdzieczny za odzew! Pozdrawiam

Edytowane przez rob4u

Miałem Arcama Alpha 7 wersje bez pilota nie miałem z nim problemów góra była bardzo dobra ale to zależny też do kolumn.Na kolumnach Sony było za dużo wysokich i zaczynały syczeć na magnatach było ok te miały dużo basu i więc równoważyły górę i dokładały dół od siebie bo w Arcamach bas nie jest zbyt potężny.Co do 6 to się nie wypowiadam bo nie słyszałem .Natomiast rozmawiałem ostatnio z bardzo sympatycznym Panem który u życzył mi R- DACdo sprawdzenia .Rozmawiałem z nim też o wzmakach miał 7 a jego znajomy 8 z końcówka mocy i był zachwycony jego pięknym dźwiękiem .Sam przerzucił sporo sprzętu i to z wysokiej półki więc ma porównanie i nie ma co mu nie wierzyć .Co do awaryjności to naprawdę nic mi na ten temat nie wiadomo.Na alledrogo są tylko 10 letnie nówki żaden nie był oczywiście naprawiany.Sam wspominam go z wielkim sentymentem .Nie wiem czy nie wrócę znowu do Arcama mi ten dźwięk bardzo odpowiadał .

Przez week end miałem możliwość posłuchania rDAC-a i muszę przyznać że to co wyprawia z dźwiękiem to małe magiczne pudełko to naprawdę szacun.Sam nie wiedziałem że mój wzmak i kolumny potrafi takie rzeczy .Tylko kwestia odpowiedniego sygnału.Najlepszy dźwięk jest na USB .Płyta ripowana na dysk puszczona przez USB brzmi lepiej niż po RCA lub optyku puszczona z CD ( denon 1450). Naprawdę urządzenie warte swojej ceny - "mały ale wariat".

• 1 miesiąc później...

witam wszystkich Arcam-owców:)

Jestem szczęśliwym posiadaczem FMJ A22 i tu pytanko do was czy posiada on regulacje basu i treble ??

i czy ma ktoś instrukcję po polsku ???

bo nie rozumiem co to jest ten MARC??bo moduł DAVE rozumiem i go nie mam dodatek 5.1

i nie wiem czy wszystkie funkcje działają jak należy tzn co wciskać żeby wszystko sprawdzić proszę o odp

witam, wszystkich klubowiczów.

Mam pytanie odnośnie Arcama A65plus, czy poprawi scenę z kolumnami Monitor Audio RX2?

Mam obecnie Denona PMA-510 i czegoś mi brakuje....

Rozważam też wyższe, droższe wzmacniacze Arcam do ww kolumn.

• 2 tygodnie później...

Witam

Właśnie zaczynam zabawę z arcam a38 i coś CHYBA pilot cr90 nie działa tak jak każdy inny pilot .....

Zauważyłem ze po włączeniu wzmacniacza z pilota lub z przycisku na froncie wzmaka, po kilku funkcjach np ciszej/głośniej ....

Pilot przestaje reagować na próbę wejścia w menu, wyłączenia w stand by, czy tez wyłączenie wyświetlacza.

Gdy wyciągnę z niego baterie i włożę z powrotem ti przez chwile jest ok i problem znów wraca.

Zresetowałem ustawienia wzmacniacza myśląc ze to może jego problem ale to raczej wina pilota.

Dziwne to trochę bo wyglada to tak jak by po chwili zabawy pilotem aktywne były tylko podstawowe funkcje tj. Dotyczące głosu ...

Czy ktoś z użytkowników Arcama spotkał się z takim zjawiskiem ?

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Dziwne to trochę bo wyglada to tak jak by po chwili zabawy pilotem aktywne były tylko podstawowe funkcje tj. Dotyczące głosu ...

Niestety, ale pilot CR90 jest mocno niedopracowany. Nie wiem kto im produkował tą elektronikę w nim zastosowaną, ale padają szybciej niż muchy. Co ciekawe, wygląda to na jakieś problemy z oprogramowaniem - wszystkie przyciski działają, ale nagle pojawiają się pod nimi inne funkcje. Szczególnie nasila się to po zaprogramowaniu pilota - czyli ustawieniu tak, aby sterował większą ilością sprzętu.

Mój pierwszy padł w ciągu 1 roku, na szczęście support jest bardzo dobry i przysłano mi drugiego bez dodatkowych opłat. Ale to jest uzależnione od tego czy masz nowy wzmacniacz, kupiony oficjalnie i czy zarejestrowałeś go u nich na stronie.

witam, wszystkich klubowiczów.

Mam pytanie odnośnie Arcama A65plus, czy poprawi scenę z kolumnami Monitor Audio RX2?

Mam obecnie Denona PMA-510 i czegoś mi brakuje....

Rozważam też wyższe, droższe wzmacniacze Arcam do ww kolumn.

Poprawi, poprawi:)

PMA-510 nie jest dobrym wzmacniaczem, ładnie wygląda, ale gra kiepsko

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam

Właśnie zaczynam zabawę z arcam a38 i coś CHYBA pilot cr90 nie działa tak jak każdy inny pilot .....

Zauważyłem ze po włączeniu wzmacniacza z pilota lub z przycisku na froncie wzmaka, po kilku funkcjach np ciszej/głośniej ....

Pilot przestaje reagować na próbę wejścia w menu, wyłączenia w stand by, czy tez wyłączenie wyświetlacza.

Gdy wyciągnę z niego baterie i włożę z powrotem ti przez chwile jest ok i problem znów wraca.

Zresetowałem ustawienia wzmacniacza myśląc ze to może jego problem ale to raczej wina pilota.

Może problem tkwi w tym,że tych 8 przycisków nad kursorem zmienia funkcje pozostałych,czyli jak wciśniesz np cd czy sat to masz inne funkcje pod wszystkimi przyciskami jak miałeś amp,aby wrócić musisz najpierw nacisnąć amp, ponadto wyjęcie baterii powoduje prawdopodobnie powrót do ustawień domyślnych czyli amp .

Mam pytanie czy próbowałeś nauczyć swojego cr 90 innych pilotów, i z jakim skutkiem ??

czy ktoś odpowie na moje pytanie kilka postów wyżej czy już nie ma tu żadnego fana arcama??

Nie ma regulacji bass/treble, w trybie MARC działa jako preamp i sterowanie multiroom,potrzebna koncówka P25 .

bardzo dziękuje za odp trochę dziwne że nic nie ma to po co funkcje jak i tak nie działają no ale nie ważne to w stereo oprócz balansu nic innego na 100% nie działa ?

bardzo dziękuje za odp trochę dziwne że nic nie ma to po co funkcje jak i tak nie działają no ale nie ważne to w stereo oprócz balansu nic innego na 100% nie działa ?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ,ale z pilota możesz ustawić głośność, mute( wyciszenie),zmienić żródło, wył/włączyc wzmaka,zmienić/wył wyświetlacz to raczej standard w pilotach do wzmacniaczy ,ale co trzeba więcej?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.