Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Twoja odpowiedź świadczy głównie o charakterze twojej obecności na forum.

Tak, forum powinno też uczyć. Dlatego popieram zakładkę "technika".

Chodziło o zarzuty jakoby moderacja stała po stronie producenta głośników - co jest oczywistą bzdurą.

Gdzie są zarzuty. Pokaż palcem. A potem, jak już nie wskażesz, będziemy się zastanawiać, czy to kolejne łgarstwo moderacji, czy zupełnie zwykłe nie pojmowanie tego, co się czyta.

Skopiowałem sobie to, co napisałem, więc kasowaniem kolejnego mojego posta się tym razem nie wykręcisz.

tak, a pkt uzyskane na bocznicy są mylące dla nowych użytkowników

Myślę, że nie ma to dokładnego przełożenia, ze względu na fakt przydzielania największej ilości punktów w wątkach tematycznych, osobom prowadzącym spory i pyskówki, nie zaś za merytoryczne wypowiedzi i porady.

Tak jest już od bardzo dawna, że największą liczbą plusów obdarzają swych popleczników zwalczające sie frakcje. Zazwyczaj kto komu bardziej dosra, ten może liczyć na plusy i gwiazdę :-)

Włodek.

Gdzie są zarzuty. Pokaż palcem.

Wyjaśniam że chodziło o post twonka z 17:11 i dalsze wnioski. Chcę zauważyć że dyskusja znowu zmierza w kierunku narzekań na pracę moderacji - więc przypominam wpis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w tym kontekście robienie kopii własnych wpisów jak najbardziej ma sens.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W poście 8261 zadałem pytanie w ramach zmian dotyczących forum, proszę o odpowiedź czy pan [wymoderowano] nadal będzie moderatorem?czy dostał ostrzeżenie punktowe, oraz ban na 3 dni jak wielu z nas za obrażanie innych forumowiczów i łamanie regulaminu.Nie zadaję pytania w języku mandaryńskim, więc proszę o odpowiedź, dotyczy to ZMIAN na forum!!!

Tak, jeden z najbardziej merytorycznych wątków na forum: klub ateistów audio voodoo został wywalony na bocznicę kiedy został zatrolowany atakami jego przeciwników. Moderacja zamiast usuwać niemerytoryczne wpisy troli uznała je za pretekst do wywalenia całego wątku na bocznicę jako "niemerytorycznego"!

Rzeczywiście tak było, ale wciąż umyka Ci jeden ważny fakt - moderacja nie śledzi każdego wątku i reaguje głównie na zgłoszenia. Gdyby każdy z tych niemerytorycznych wpisów został od razu zgłoszony, w wątku dawno zapanowałby porządek. A ponieważ uczestnicy dyskusji dali milczące przyzwolenie na off-topy, tematyka dyskusji poszła w las. I bynajmniej do zadań moderacji nie należy pilnowanie każdego wątku - więc gdy po kilku-kilkunastu stronach offtopowych dyskusji nagle ktoś się orientuje że wątek jest o zadku Maryni i raportuje do moderacji - już jest za późno, bo wątek faktycznie w przeważającej części jest już o okrągłościach Maryni i jedynym przyjaznym miejscem dla takowego jest niebyt tudzież Bocznica.

Każdy z nas zna wiele takich przykładów, tylko że nie każdy ma odwagę powiedzieć że winę za po ponoszą sami uczestnicy wątku, a nie moderacja która została wezwana do odbudowy Rzymu z dymiących zgliszcz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Oj nie wydaje mi się. Rozumiem, że moderacja może nie móc reagować na bieżąco, ale kiedy już reaguje potrafi wyczyścić ładne kilka stron tematu i rozdać odpowiednie ostrzeżenia, żeby sytuacja się nie powtarzała, ale w tym akurat przypadku nie było żadnego lekarstwa jak "skasowanie" tematu, którego ciągle przytłaczająca większość to były bardzo wartościowe rzeczy? Seriously?

Właśnie takimi działaniami moderacja staje po stronie troli, którzy najpierw spamują wątek, a potem zgłaszają go moderacji. Moderator powinien chyba być mądrzejszy?

Ja rozumiem też, że moderacja nie pilnuje każdego wątku, ale to był najpopularniejszy wątek na forum :D Nie zaglądacie do najpopularniejszego wątku na forum?

Jedno nie ulega wątpliwości, właściciel tematu podjął błędną decyzję nie chcąc banować swoich adwersarzy, osobiście z jego motywacją nigdy się nie zgadzałem, ale chyba mimo wszystko to moderacja jest od pilnowania forum a nie użytkownicy, i to moderacja jest od tego, żeby pilnować żeby dyskutanci dyskutowali zamiast się napieprzać. Najpierw moderacja nie reagowała wcale i tolerowała wszelkie możliwe chwyty, a potem nagle wypieprzyła cały wątek.

Każdy z nas zna wiele takich przykładów, tylko że nie każdy ma odwagę powiedzieć że winę za po ponoszą sami uczestnicy wątku, a nie moderacja która została wezwana do odbudowy Rzymu z dymiących zgliszcz.

Dokładnie, tylko, że to zadaniem moderacji było zadbanie o to żeby uczestników wątku odróżnić od zadymiarzy którym ten wątek stał ością w gardle i uniemożliwić im zniszczenie go. I moderacja nigdy nie została wezwana do odbudowy zgliszcz, tylko została właśnie wezwana do dobicia ofiary i właśnie to zrobiła.

I nie był to żaden wypadek przy pracy, bo uczestnicy tego wątku spotykali się później z najróżniejszymi represjami moderacji i to na skutek tych działań administracja mianowała moderatorem sławkaR - miało to wprowadzić odrobinę obiektywizmu do działań moderacji.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

chyba mimo wszystko to moderacja jest od pilnowania forum a nie użytkownicy

Jeśli większość użytkowników forum tak uważa, to nie dziwię się skąd pochodzą pretensje pod adresem zielonych ludków. Tymczasem głównym zadaniem moderacji jest przestrzeganie by wpisy były zgodne z Regulaminem, a nie z zamysłem twórcy wątku. Owszem, Regulamin też się i do tego odnosi oraz moderatorzy mają rozległą wiedzę z różnych dziedzin audio, ale nie ze wszystkich naraz - i nietrudno moderatorowi przoczyć moment w którym dyskusja obiera zły kierunek. Dlatego bez chęci współpracy ze strony opiekunów merytorycznych każdego z wątków, a właściwie bez wzięcia na siebie odpowiedzialności za jakość dyskusji w wątku i traktowania "oficjalnych" moderatorów jedynie jako pomocników w utrzymaniu poziomu dyskusji - nigdy nie osiągniemy satysfakcji z wysokiej zawartości merytorycznej.

a nie moderacja która została wezwana do odbudowy Rzymu z dymiących zgliszcz.

............znaczy się kowal zawinił Cygana powiesili !......to użytkownicy moderowali w hi-endzie..?....to użytkownicy poklepywali pseudo-branżę w osobie d..?

Dlatego bez chęci współpracy ze strony opiekunów merytorycznych każdego z wątków, a właściwie bez wzięcia na siebie odpowiedzialności za jakość dyskusji w wątku i traktowania "oficjalnych" moderatorów jedynie jako pomocników w utrzymaniu poziomu dyskusji - nigdy nie osiągniemy satysfakcji z wysokiej zawartości merytorycznej.

A jakie ja mam narzędzia które pozwalają mi brać odpowiedzialność za cokolwiek w jakimkolwiek wątku?

Przypadkiem żadnych?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Triode - trudno mi odpowiedzieć bo nie znam szczegółów sprawy, do hi-Endu zaglądam tylko do kilku wybranych wątków . Ale "poklepywanie" jest jedenym z powodów modyfikacji reguł działania moderacji - niezależnie czy jest to hi-end, czy kino domowe, czy wątek o CD do 300zł - reakcje moderatorów powinny być podobne podobne i użytkownicy którzy przekroczyli normy - traktowani w taki sam sposób. I naprawdę nie ma znaczenia czy ktoś posiada system za kilkadziesiąt/set tysięcy, czy też kupił go za 500zł w Słomczynie. W moim przekonaniu to jest jeden z głównych problemów hi-endu - niektórzy posiadacze dużych i kosztownych systemów uważają że powinni być traktowani inaczej niż ktoś kto gra ulubione płyty na przysłowiowym Bambino. Nie tędy droga.

A jakie ja mam narzędzia które pozwalają mi brać odpowiedzialność za cokolwiek w jakimkolwiek wątku?

Przypadkiem żadnych?

Masz bardzo podobne do moich - argumentację. Dopiero jeśli ta nie pomaga - zgłoszenie do moderacji.

Różnię się tylko tym że mam guzik do usunięcia czy modyfikacji wpisów i mogę to zrobić natychmiastowo - ale bynajmniej nie bezkarnie: akcje moderatorskie są rejestrowane i w razie potrzeb weryfikowane.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tymczasem głównym zadaniem moderacji jest przestrzeganie by wpisy były zgodne z Regulaminem, a nie z zamysłem twórcy wątku.

Zgoda dlatego kolejny raz ponawiam pytanie, czy palton dostał podobnie jak ja, sly i paru innych userów 3 punkty ostrzeżenia i 3 dniową banicję?czy sprawa z uwagi na pełnioną przez niego funkcję została zamieciona pod dywan?i palton może "pojechać" po userach jako trollach o innych inwektywach nie wspomnę a "Kowalski" dostaje za to urlop.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

W moim przekonaniu to jest jeden z głównych problemów hi-endu - niektórzy posiadacze dużych i kosztownych systemów uważają że powinni być traktowani inaczej niż ktoś kto gra ulubione płyty na przysłowiowym Bambino. Nie tędy droga.

Głównie dlatego, że wydaje się im iż nabyli w związku z posiadaniem "drogocennego" sprzętu jakąś wiedzę a rzeczywistości są jedynie posiadaczami nieco tylko bardziej zasobnego konta niż przeciętni amatorzy dźwięku co z jakąkolwiek wiedzą w temacie audio nie ma związku (bo jaki zakres wiedzy można zdobyć porównując między sobą różnorodne klocki nie mając przy tym najmniejszego wyobrażenia na jakiej zasadzie działają) ,gdyby byli rzeczywiście majętnymi osobnikami to nie traciliby czasu na wypisywanie pierduł na forum audistereo.

W poście 8261 zadałem pytanie w ramach zmian dotyczących forum, proszę o odpowiedź czy pan [wymoderowano] nadal będzie moderatorem?czy dostał ostrzeżenie punktowe, oraz ban na 3 dni jak wielu z nas za obrażanie innych forumowiczów i łamanie regulaminu.Nie zadaję pytania w języku mandaryńskim, więc proszę o odpowiedź, dotyczy to ZMIAN na forum!!!

Całe forum aż trzeszczy w posadach a odpowiedzi na najważniejsze pytania NIE MA. Delikatnie mówiąc zapytanie uszło uwadze osób decyzyjnych lub nie chcą go widzieć. Jedyna rada to wszystkich zbanować!

W ramach protestu zafunduję Panu [wymoderowano] Talon na loterię, może ma szczęście w grach losowych bo na forum mu się nie wiedzie.

Zgoda dlatego kolejny raz ponawiam pytanie, czy palton dostał podobnie jak ja,

Jeśli Cię to usatysfakcjonuje, to powiem że nie było lekko, ale jestem przekonany że nasz kolega zrozumiał co i dlaczego poszło źle. Dlatego jestem dobrej myśli co do naszej przyszłej współpracy, jeszcze może zrobić wiele dobrego dla tego forum i jego uczestników.

• Redaktorzy

A to jest nieprawda.

Konkret?

>jozwa maryn

Sounddeco rzeczywiście nawypisywał w tamtym wątku głupot, co jest oczywiste dla każdego, kto ma jakie takie pojęcie o głośnikach. Można nie pochwalać formy, w jakiej Father_PiO zwrócił mu na to uwagę, ale merytorycznie miał rację. A "wyszedł z siebie" dopiero wtedy, kiedy marketingowiec Sounddeco zamiast po prostu przyznać się, że sporo naciągnęli parametry, dalej "szedł w zaparte", odkrywając przy okazji nowe prawa fizyki... ;-)

Z punktu widzenia regulaminu bzdury nie są istotne. Istotne natomiast jest sytuacja, kiedy dyskutant nie jest w stanie zwrócić na to uwagi bez używania obelg. Innymi słowy w zakresie zainteresowań moderacji leży właśnie forma, a nie zawartość merytoryczna wpisu. Z zawartością merytoryczną mogę sobie dyskutować tylko jako osoba prywatna.

Jeśli Cię to usatysfakcjonuje, to powiem że nie było lekko, ale jestem przekonany że nasz kolega zrozumiał co i dlaczego poszło źle. Dlatego jestem dobrej myśli co do naszej przyszłej współpracy, jeszcze może zrobić wiele dobrego dla tego forum i jego uczestników.

To dla podtrzymania wesłości, zapytam, czy jego wpisy tez będą zatwierdzane zanim pojawią się na forum? :)

Jesli tak, to nie uważam tego za dobre rozwiązanie - patrz co się po czyms takim porobiło ze starym a. ;)

Jamówię - p na pewno chciał rzucić legitymację, już sięgał do wewnętrznej kieszeni, kiedy mu przypomnieli, że w swetrze przyszedł... :)

a koledzy się czegoś gorączkują widzę, klawiszami przebierają... :)

po urlopie powinni być bardziej wyluzowani.... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Czy mógł by któryś z moderatorów lub może administrator, dokonać podsumowania? Może wtedy dowiedzieli byśmy się, że właściwie jesteśmy rozumiani. Takie wypunktowanie pewnych założeń, kierunku w którym podążać będą zmiany? Możemy tak zrobić?

To dla podtrzymania wesłości, zapytam, czy jego wpisy tez będą zatwierdzane zanim pojawią się na forum? :)

Tak całkiem prywatnie uważam że wpisy wielu osób powinny być zatwierdzane zanim się pojawią na forum.

Przynajmniej przez nich samych, to byłby naprawdę duży postęp.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Jesli tak, to nie uważam tego za dobre rozwiązanie - patrz co się po czyms takim porobiło ze starym a. ;)

Jar1 miło Cię widzieć, miałem nadzieję, że nie porzucisz Audiostereo ;).

W podtrzymywaniu wesołości to mam niejaki udział ;), przynajmniej na bocznicy.

• Redaktorzy

Czy mógł by któryś z moderatorów lub może administrator, dokonać podsumowania? Może wtedy dowiedzieli byśmy się, że właściwie jesteśmy rozumiani. Takie wypunktowanie pewnych założeń, kierunku w którym podążać będą zmiany? Możemy tak zrobić?

Szczegóły są jeszcze dopracowywane.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Tak całkiem prywatnie uważam że wpisy wielu osób powinny być zatwierdzane zanim się pojawią na forum.

Przynajmniej przez nich samych, to byłby naprawdę duży postęp.

Tuszę (nie mylić z tuszą) iż nie masz mnie na myśli, bo moderuję swoje wpisy nieustannie (w pocie czoła).

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Moja satysfakcja nie ma tu nic do rzeczy,oczekiwania forumowej społeczności ,przynajmniej sporej jej części były takie,że moderacja ma zostać wybrana, w nowym czytaj zmienionym składzie, w składzie w którym w żadnym wypadku nie będzie paltona.Więc jeśli mlb odnosisz się personalnie do mnie, to Ci odpowiem,że moim zdaniem palton jest ZŁYM moderatorem, jego "występy" zamietliście pod dywan banując innych podobno funkcjonujących na tych samych prawach userów.Nie dostał bana ani punktów karnych, za to dostał od was legitymację na dalsze moderowanie innych.Jest to skandal, szczególnie w kontekście oczekiwań sporej forumowej społeczności i myślę sobie,że do póki palton będzie funkcyjnym inne sprawy nie ruszą z miejsca i to nie z powodu nowych restrykcji, po prostu nie leczy się syfa pudrem.Gruba kreska i zapewnienia o rozmowach z paltonem nic nie dadzą.

• Redaktorzy

moim zdaniem palton jest ZŁYM moderatorem, jego "występy" zamietliście pod dywan banując innych podobno funkcjonujących na tych samych prawach userów

Ja na przykład jestem odmiennego zdania. Ale o których konkretnie userów chodzi, może w tej kwestii mamy wspólne zdanie?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Moja satysfakcja nie ma tu nic do rzeczy,oczekiwania forumowej społeczności ,przynajmniej sporej jej części były takie,że moderacja ma zostać wybrana, w nowym czytaj zmienionym składzie, w składzie w którym w żadnym wypadku nie będzie paltona

Proponowałbym Ci jednak kolego nie wypowiadać się w imieniu społeczności forumowej a jeśli już to czynisz to przynajmniej określ w jakiej części tej społeczności to czynisz i czy masz jakiś mandat (nie mylić z mandatem karnym) od tejże części by wypowiadać się w jej imieniu.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja na przykład jestem odmiennego zdania. Ale o których konkretnie userów chodzi, może w tej kwestii mamy wspólne zdanie?

Szkoda że nie miałeś swojego zdania przez ostatnie parę miesięcy, kiedy zrobiłeś sobie wakacje od społecznej funkcji, co oczywiście nie przeszkodziło Ci w wyrażaniu ubolewania i składaniu współczucia, ale to już dopiero jak Cię wezwano na pomoc.Jesteś w tej sprawie mało wiarygodny-sorry.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Proponowałbym Ci jednak kolego nie wypowiadać się w imieniu społeczności forumowej a jeśli już to czynisz to przynajmniej określ w jakiej części tej społeczności to czynisz i czy masz jakiś mandat (nie mylić z mandatem karnym) od tejże części by wypowiadać się w jej imieniu.

Opisałem jakiej, a korespondencji priv przytaczającą konkretny jej wymiar nie mogę upubliczniać-kolego.

• Redaktorzy

Szkoda że nie miałeś swojego zdania przez ostatnie parę miesięcy, kiedy zrobiłeś sobie wakacje od społecznej funkcji, co oczywiście nie przeszkodziło Ci w wyrażaniu ubolewania i składaniu współczucia, ale to już dopiero jak Cię wezwano na pomoc.Jesteś w tej sprawie mało wiarygodny-sorry.

Bez komentarza.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Szkoda że nie miałeś swojego zdania przez ostatnie parę miesięcy, kiedy zrobiłeś sobie wakacje od społecznej funkcji,

Nie sądzisz, że nie masz jakiegokolwiek prawa do określania kiedy kto ma wykonywać pracę niejako "społeczną", weź chłopie w końcu daj sobie na wstrzymanie i sam moderuj swoje wpisy o ile nie chcesz by były przez moderatorów moderowane.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak czy siak komunikat wybrzmiał palton zostaje na funkcji, ja emigruję wewnętrznie-nie zgadzam się na paltona jako moderatora i wypowiadam się w imieniu własnym.

Bez komentarza.

Bo i nie ma czego,stawiam Ci w związku z tym kolejkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.