Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  176 członków

JBL Klub
IGNORED

Klub zwolenników JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, trzeba było zapolować na Pioneera HPM 100, ogólnie dźwięk tej samej sygnatury ale głośnik basowy na prawdę lepszy.

Możesz rozwinąć swoją tezę o tej lepszości? Jestem ciekaw, bo HPM100 można kupić jednak sporo taniej od L100 czy 4310.

Zaraz zaraz. W tym klubie lepsze są L100 i basta. Choćby Pionki były w istocie lepsze, zawsze będą jedynie imitacją JBL'a i nie ma na to rady. Klubowiczów obowiązuje poprawność polityczna i tego się trzymajmy.

Możesz rozwinąć swoją tezę o tej lepszości? Jestem ciekaw, bo HPM100 można kupić jednak sporo taniej od L100 czy 4310.

No właśnie z tymi cenami to jest coś chorego np HPM 100 w plexi sprzedawano znacznie drożej od tych w porządnej wiórowce a i dźwięk był mimo wyższej ceny gorszy. Są pewne kolumienki które były od nowości sprzedawane za bezcen ale kto je nabył był mocno zszokowany że to tak genialnie gra. Resztę sobie sam wytłumacz.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co do pierwszych, swiezych wrazen - raz jest najwyzej ok, a raz swietnie. Mozna to uznac za sukces

zwlaszcza z uwagi na dosc przypadkowe ustawienie/dobor reszty.

Wymagaja wiecej uwagi niz moje dotychczasowe Argosy Alfa. Mam kolejna zmienną w postaci dwoch korekcji 1500hz<->7000<->15000hz, druga to optymalne ustawienie w pokoju, rowniez nad podloga. Sa co prawda oryginalne podstawki, ktore rzekomo najlepiej sie sprawdzaja, ale o metrazu rzadko kto wspominal piszac o wyniku jakis tam porownan. Troche prob bedzie. No a co do muzyki, procz korzennych kapel z USA z tego okresu jak Bloodrock/Truth And Janey/Granicus wrzucilem Coltraina. Rowniez jestem pod duzym wrazeniem. Chyba najbardziej urzeka skala i wypelnienie tych dzwiekow. Wyrafinowania jakiegos moze tu nie ma, ale nie o to mi chodzilo. Calosciowo sa na tyle przekonujace i zdecydowane ze potrafia sprawiac sporo radosci. Dzis mi siostra zabrala aparat by fotografowac kraba... wiec jakies fotki jbl'i wrzuce dopiero za jakis tydzien. Wizualnie jednak wszystko ok. Zadnych uszkodzen, buda i glosniki w bardzo dobrym stanie.

pozdrawiam

No i pierwsze zmiany, doginanie kolumn tu sie zupelnie sie sprawdza, duza poprawe dało rownolegle ustawienie do sciany na ktorej stoja. Wywalilem te niskie, oryginalne podstawki i postawilem na razie na starych kolumnach podstawkowych. W sumie roznica w wysokosci ok 15-20cm, a bas zachowuje sie znacznie lepiej. Nie ciagnie sie po podlodze..

• 2 tygodnie później...

Mialem wrzucic to wrzucam, z grubsza jakos tak to wyglada, jeszcze male zmiany co do elektroniki, ale generalnie jest ok.

A, no i podstawki pod kolumny, tez jeszcze mysle cos tam wybrac...

post-1678-041385100 1299615093_thumb.jpg

Edytowane przez AmAdeuz

Grupa

Użytkownicy Postów

256 Rejestracja

07.05.2005

Status ostrzeżeń

Poziom ostrzeżeń: 0%

Napisano 16.02.2011 - 21:57

Witam , ja chętnie wejdę do klubu miłośników JBL-a , a oto moje skarby:

Załączone miniatury

AndrzejDobry>

Cos mi sie wydaje ze nie kliknąłeś by zalaczyc dany plik, a tylko wybrales mu sciezke...?

GT>

Jeszcze sporo zabawy z pokojem by mi odpowiadal, ale najwazniejsze ze jest gdzie wieczorem w spokoju posluchac :-)

AmAdeuz szkoda, że mieszkasz we Wrocławiu... mam pioniery hpm 100. Z chęcią bym je porównał do l100.

Mimo to mam kilka pytań. Jak oceniasz wypełnienie średnicy? Czy nie jest za jasna, cienka? Jak ze stereo? Z budowaniem sceny? I czy n wysokich poziomach głośności nie "drą ryja"? Oczywiście napisz tak jak Ci sie wydaje :)

Mam filmik na yt z pionkami :

http://www.youtube.com/watch?v=mx9eALnL6DE

takie podglądowe demo :P

Zdzislav>

Mysle ze jeszcze zbyt malo sluchalem (co jakis czas cos tam mnie zaskakuje na +/-),

ale jakies wnioski sie nasuwaja. Po pewnych roszadach potrafia zbudowac calkiem sensowna scene.

Moze nie taka jak drugie Alfy, ale tez absolutnie nie robią mega plaskiej sciany.

Z ta srednica wlasnie, troche mi jej brakuje. Nadrabialem to wpinajac Quada 306, ale on ma dosc mocny

i zaokraglony bas, co przy tendencjach jbla + ograniczenia w metrazu, nie dawalo calosciowo zbyt dobrego rezultatu.

Gdy chwilowo gitara basowa miala przerwe, to mocno rozkrecone wokale potrafily naprawde przyprawic o gesia skorke,

podobnie jak puszczalem z koncertu SBB z 1974 przesterowana gitare Anthimosa Apostolisa.

Dzika tak ze nogi mi sie uginaly na zmiane z radosci i strachu ;-) (sasiadom pewnie tez)

Neutralne to to one nie sa, rozedrzec ryja to moze zbyt duzo powiedziane, ale potrafia popasc

w jakies nieprzyjemne rozjasnienia, dokladnie tak jak napisales - na wyzszej srednicy.

Mozna cos pewnie kontrowac potkami na przedniej sciance, ale poki co chce sie osluchac

z ich neutralnym ustawieniem.

Konkluzja jest taka ze trzeba zaczac budowac dom z odpowiednim pokojem ;-)

Jble nie sa uniwersalne, ale maja sporo fajnych cech.

Filmik z pionkami juz wczesniej kilka razy ogladnalem, znam go na pamiec :-]

L-65 z linku są kompletne , nie ma zdjęć z tyłu ale zaczepy do kabli i tak są do wymiany.

Grają pięknie ( u mnie z lampą) , porobiłem trochę zdjęć i teraz się zastanawiam jak je skompensować aby wpiąć je do wpisu.

Andrzej

ps. kolumny warte są większych pieniędzy niż dotąd wylicytowano.

sorry, skompresować!!!

Rozwazalem juz taki zakup, mysle ze warto, zwlaszcza ze im dluzej ich slucham tym wiecej slabosci rzuca mi sie w uszy. Zatem jesli beda mialy zostac, to pewnie trzeba bedzie im zafundowac taka odnowe...

Cena dwoch zwrotnic to jednak ok 250-300$, a ze nie sa to moje jedyne kolumny, to temat jeszcze moze poczekac ;-)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ja mam inne zdanie na ten temat. Widać oznaki wiejskiego tuningu. Kompozytowa kopółka na basie do tego jakiś lakier, sypiące się zawieszenie i kalki drukowane na papierze. Fakt, cena jest wyjątkowa i uzasadniona jak za taki sztrucel.

Ja mam inne zdanie na ten temat. Widać oznaki wiejskiego tuningu. Kompozytowa kopółka na basie do tego jakiś lakier, sypiące się zawieszenie i kalki drukowane na papierze. Fakt, cena jest wyjątkowa i uzasadniona jak za taki sztrucel.

Amnes - czy Counterpoint z allegro jedzie do Ciebie?

Nie, cena IMHO była z kosmosu jak za taki stary i wymagający odświeżenia sprzęt. A to z powodu pięknej batalii podbijania. Ja leszczem nie jestem i się w takie afery nie bawię. A poza tym w piątek trafił do mnie taki piec, że JBL'e wreszcie śpiewają jak słowiki. Dalsze poszukiwania zostają więc zaniechane. Lecą już do mnie nowe pianki na basy, do tego będzie nowe źródło, dac, trochę kabelkologii i system będzie ukończony. Śmieszne, że 3/4 praktycznie naraz zmieniam, ale nie narzekam, bo wreszcie GRA! A wystarczył jeden niepozorny piecyk...

Nie, cena IMHO była z kosmosu jak za taki stary i wymagający odświeżenia sprzęt. A to z powodu pięknej batalii podbijania. Ja leszczem nie jestem i się w takie afery nie bawię. A poza tym w piątek trafił do mnie taki piec, że JBL'e wreszcie śpiewają jak słowiki. Dalsze poszukiwania zostają więc zaniechane. Lecą już do mnie nowe pianki na basy, do tego będzie nowe źródło, dac, trochę kabelkologii i system będzie ukończony. Śmieszne, że 3/4 praktycznie naraz zmieniam, ale nie narzekam, bo wreszcie GRA! A wystarczył jeden niepozorny piecyk...

Nie bądź taki tajemniczy - pochwal się!

Jak skończę to udokumentuję fotograficznie oraz dokładnie opiszę co mam i jak gra. Jeszcze tylko ok. miesiąca i wszystko będzie gotowe. Wtedy zacznę szukać kolejnej pary JBL'i :D.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.