Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  176 członków

JBL Klub
IGNORED

Klub zwolenników JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedź. Znalazłem nawet coś ciekawego:

http://allegro.pl/jbl-l100t-kolumny-04-i2084089925.html

Wygladaja solidnie.

tylko, ze przeglądając internet znalazłem różne kolumny o tym symbolu. One były produkowane pod tym samym symbolem przez wiele lat?

Edytowane przez KotD

nie, to nie ta seria.

tu jest np. l36

http://allegro.pl/jbl-l36-kolumny-10-i2097299309.html

tyle, że cena za wysoka 1,3- 1,4 można dać.

L100 są podobne dźwiękowo do L36, choć w L100 wszystkie trzy przetworniki są inne.

na allegro są l-150, ale cena! 3,4 tys.

no i potrzebują silnego wzmaka.

nie, to nie ta seria.

tu jest np. l36

L100 są podobne dźwiękowo do L36, choć w L100 wszystkie trzy przetworniki są inne.

tu masz opisy m.in. serii "L"

http://audio-database.com/JBL/speaker/index2.html

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

nie, to nie ta seria.

tu jest np. l36

tu masz opisy m.in. serii "L"

http://audio-database.com/JBL/speaker/index2.html

Dzięki. czy te L36 wystarczą do pomieszczenia 22m2?. Wyglądają dość solidnie.

Pozdrawiam

Próbuje przesłać swoje nowe monitory 4312E z PL do US ale znalezienie przwoźnika za sensowne pieniądze (do $200-$300) spełzło na niczym. Pozostaje transport własny w czasie podróży powietrznej przy najbliższej wizycie w kraju. $70 za szt. dodatkowego bagażu z gwarancją dostawy razem "z właścicielem" to niezła opcja. Jak te czasy się zmieniły, kiedyś importowało się z US do PL a teraz jest odwrotnie. To już będą moje drugie JBL'e sprowadzone z EU po L90 które ściągnałem z Danii.

• 2 tygodnie później...

słucham obecnie L100, mam ochotę na Gold Centuary.

Słuchał ktoś? Będzie lepiej?

http://www.lansingheritage.org/html/jbl/specs/home-speakers/1996-century-gold.htm

A może inne propozycje czegoś większego i nieco nowszego?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem Century Goldy będą lepsze ale oczywiście bez odsłuchu się nie obejdzie.

Nie wiem czy to dobry pomysł żeby szukać czegoś nowszego niż CG, JBL podobno im nowszy tym gorszy.

A takie 250Ti? :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

My tu cały czas o kolumnach a nasza ulubiona firma może pochwalić się także świetną elektroniką. Poniżej na fotce końcówka mocy JBL/UREI 6260. Miałem przyjemność ją użytkować przez jakiś czas i powiem jeśli ktoś lubo mocne rockowe brzmienie i świetny bas powinien się nią zainteresować.

Dzisiaj kupiłem 2 takie końcówki do moich bydlaków (2x2205, 2445 i 2x075 na stronę). Wyglądają bardzo porządnie, podzejrzewam że z drobnymi modyfikacjami będą grać bdb. Moje widziały już pół Europy i potrzebują małego przeglądu :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Witam

Mam do sprzedania JBL L36 z uszkodzonym wooferem niskotonowym za 500 pln. Koszt naprawy 150 pln.

Jeżeli ktoś był by zainteresowany: 535-712-858

Piszę w klubie bo to kultowo-klubowe paczki

pzdr

post-7222-0-40447700-1332772149_thumb.jpg

Edytowane przez qman

Słuchał ktoś studyjnych 4310 albo Dorianów (C56)

ja słuchałem C56 Dorian'ów na tranzystorowej końcówce, "ściana dźwięku" z małych paczek, ja lubię taki dźwięk i mnie się bardzo podobało, z lampą myślę, że efekt byłby jeszcze lepszy.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Czy ktoś z kolegów wymieniał już głośniczki wysokotonowe z JBL e80? Po kilku tygodniach nie używania sprzętu po włączeniu zauważyłem że nie grają mi w obu kolumnach. Myślałem że to może wina wzmacniacza, ale po podłączeniu innego okazało się że wina leży po stronie kolumny. Troszkęto dziwne że padły w obu kolumnach na raz, tym bardziej że nie było na nich grane na maxa.

Podpowie mi ktoś gdzie można owe głośniki kupić i jaka jest ich cena? A może są jakieś zamienniki które zagrają podobnie?

Troszkę to dziwne

W jaki sposób masz podłączony wzmacniacz? Używasz pojedynczych kabli i gniazda w kolumnach są zwarte zworkami? Jeśli tak, to sprawdź te zworki, ewentualnie podłącz kabel głośnikowy bezpośrednio do górnych gniazd.

Jeśli nadal nie będzie grało, to warto sprawdzić, czy faktycznie głośniki szlag trafił, czy coś się uszkodziło w zwrotnicy. Najłatwiej wtedy wymontować głośnik (kable należy oczywiście odpiąć/odlutować) i podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza (jako że głośnik jest podłączony bez żadnego filtrowania, bardzo należy uważać z pokrętłem głośności wzmacniacza i sprawdzić naprawdę cicho!).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

To, ktoś pod Twoją nie obecność, testował Twój sprzęt;0)

ogólnie to ja się nie pytam dlaczego są gwizdki spalone, tylko gdzie mogę je kupić i czy są jakieś zamienniki.

gdzie mogę je kupić

Spróbuj przez SERWIS JBL.

Edytowane przez nedj

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam fanów marki JBL. Mam prośbę, czy mógłby ktoś w kilku zdaniach napisać na temat oznaczeń serii kolumn:LX, TLX, MK, L, XTi. I mam pytanie które najlepiej by zagrały z końcówką Luxmana M-120A i czy w ogóle to dobre połączenie, budzet ok 1000 ale raczej do. Pomieszczenie ok 20m2, muzyka to lekki jazz i stary rock<br />

pozdr<br />

sunjammer

LX i TLX, ogólnie wszystko z napisem "Made in Denmark" to dupa nie JBL ;-) Coś jak seria Reference Infinity, pewnie nawet były klepane w tej samej fabryce. B.budżetowe kolumny. MK z tego co pamiętam to samo. XTI to już krok naprzód.

Ti u JBLa oznacza tytanowy tweeter.

dzięki za wytłumaczenie, a XTi znajdę w okolicach 1000zł (gdzieś widziałem xti100, xti80) i czy zagra z Luxem? A z literką "L" ? Czytając wątek zachwalacie te kolumny

Edytowane przez sunjammer

Bo seria L to jeszcze stary dobry amerykancki JBL. Np. JBL L100 czy L150.

L150:

jbl_L150.jpg

Zgadza się, zwykłe L150 miały inny tweeter, z wyglądu brzydszy ale nie mam pojęcia jak z brzmieniem.

jbll1501.jpg

Można powiedzieć że to takie przerośnięte L100 w większej obudowie z dodaną membraną bierną.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.