Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  83 członków

Audio Note Klub
IGNORED

Klub miłośników Audio Note

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Witam klubowiczów a zarazem mam pytanie odnosnie kondesatorów. Jestem posiadaczem bardzo starej wersji AN M1 phono i wzmacniacza P2se .Planuje zmienić w nich kondesatory na zasilaniu ale za cholere nie moge ich znależć.Znalazlem schematy w necie ale budowa jest zupelnie inna i nie jest to KIT !!!Dodam fotke moze bedzie latwiej cos doradzic.Dzieki !!!

we wzmaku na zasilaniu są

4szt 220µF450v czarne o symbolu 0178M bez nazwy

2szt takie niebieskie Audio Note jak na zdjeciu o symbolu 9409 33µF 450v

preamp

2szt symbol 9402 450v 220µF Audio Note

1 szt symbol 9407 450v 100µF Audio Note

post-18527-100002193 1256595660_thumb.jpg

Podaj jeszcze średnicę i rodzaj pinów do lutowania wszystkich potrzebnych elektrolitów.

Bo na przykład ten by się nadał ale czy rozmiarowo pasuje.

http://cgi.ebay.ie/Aerovox-BHC-ALT20A-Tube-Amp-Capacitors-33uf-450v-LL_W0QQitemZ230373552208QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item35a3557050

• 1 miesiąc później...

A co mi tam ,jako niepoprawny fan AN od lat wpisuje sie do klubu z nowym nabytkiem odkupionym przypadkowo od kolegi (yolaos) AN P-1 PP bo mial sluzyc jako tester dla kolumn a w ostatecznosci zamiast nich kupilm koncowke:)

I teraz chcac nie chcac bede budowac system wokol tej marki (zatoczylem wielkie kolo i wrocilem do AN).

Ps. Do niedawna bylem wyznawca SE ale po tym co wyczynia ten kloc P-1 w PP zmienilem zdanie...niech moc,sila i barwa bedzie z Wami:)

robix

No i stalo sie dokupilem kolege mojej koncowce AN czyli pre M1 po lekkim tuningu (kondy i potencjometr:)

Ps. Mikolaj ,,syty,, w tym roku...a zona dalej nie doczeka sie nowych mebli do kuchni (niebezpieczny ten sport ,,apaszkowy,, jak zwe audio uzaleznienie:)

robix

No i wyladowal u mnie M1 i worek lamp ktorych przypadkowo wlasciciel nie wyciagnal ze srodka urzadzenia (potestuje co w trawie piszczy) no pierwsze wrazenia hmmm zajebisty wyglad pasujacy do koncowki ale szatan jest straszny laduje takie wzmocnienie na wyjsciu ze strach i nie dziwie sie ze poprzedni wlasciciel walczyl z tym killerem jak z wiatrakami nie mogac normalnie sterowac monosami AN na 300B (ja mam pasywke i robie z nim co chce ustawiajac dokladnie sygnal dla pre:)

Niestety potencjometr ktory mial byc super KoON (Kondo) trzeszczy i to mnie nieco zniesmacza a nie wiem jak go nasmarowac bo jest zamkniety a ja nie mam kompletnie zdolnosci elektryczno -elektronicznych:(

Jednym zdaniem robi taka jakby iluzje ze dzwiek jest w calym pokoju ,co tu duzo gadac ,,toczy kule,,na swoj sposob ktory znam od lat:)

Ps. Musze sie ogarnac i troche posluchac,potestowac lampy,sprawdzic z nim i bez niego co sie w dzwieku zmienia (nie ukrywam ze kupilem tego pieknisia tylko dla zrodel liniowych i petli dla magnetofonu ktorego jestem fanem z sentymentu)

robix

• 2 tygodnie później...

Witam w klubie w ktorym gadam sam do siebie ale byc moze kiedys komus moje wpisy pomoga w wyborze kolumn do AN.

Po ostatnich poszukiwaniach czegos taniego na przetrwanie zanim kupie Tannoy Stirling przewinelo sie troche roznych kolumn ale zadne w tak smiesznych pieniadzach nawet nie zblizyly sie do dzwieku Celestion Ditton 22 -jednym slowem polecam tego typu stare kolumny bo mozna smialo z nimi zyc bez wiekszych kompleksow (mialem AN J Sp i ciezko mi to powiedziec ale Celestiony graja chyba jednak lepiej...a roznica w cenie uzywanych jest 10 krotna!)

Po tych doswiadczeniach jedno wiem napewno,trzeba szukac i sluchac samemu we wlasnym pomieszczeniu oraz systemie a mozna zdzialac cuda za relatywnie niewielkie pieniadze.

robix

Ja tez czytam i tak sobie kminie może by tak sprzedac swoje klocki i kupic sobie cały zestaw audio note ? a u mnie to jest tak "mówisz i masz"... dzisiaj sobie marze a jutro realizuje....chociaż z drugiej strony pokochałem swojego stingraya i chciałem jeszcze przetestowac na nim kilka kolumn a kiedyś i tak pewnie skończe na 300b :). Pozdrawiam wszystkich audionotemaniaków i zycze Wam na swięta samych Ongaku pod choinką.

Dzieki panowie Wam tesz zycze Wesolych Swiat i prezentow pod Chioinka :)

Marcin jak bedziesz chcial to to kiedys podjade do Ciebie z tymi zabawkami zaden problem pokryjesz koszty podrozy i juz jestem z dwoma pudelkami AN u Ciebie:)

Z kasy sie splukalem a tu jeszcze zrodla brak i gram na Technicsie z Alledrogo za 99 zyla o zgrozo (sprzedalem Creeki i nie mam CD godnego tych klockow:(

robix

Temat DAC narazie wstrzymuje poniewaz planuje kupic DSS a a one maja juz wbudowane DACi ,jesli nie uda mi sie zrealizowac ten plan to wtedy bede zmuszony do konfiguracji dzielonej z jakiegos taniego CD np Philips 304 mk2 +DAC.

W tej chwili mam wyczerpany limit na zakupy klockow audio i musze sie zadowolic tym co mam .

robix

marcin>>> Do niedawna tez wzdrygalem sie na slowo pliki bezstratne ,,Flaki,, kojarzyly mi sie tylko z tymi do jedzenia ale czas leci idzie nowe i trzeba sie dostosowac:)

Tak bardziej na serio to trzeba tego ustrojstwa posluchac samemu u siebie bo jest to baaardzo ciekawe doswiadczenie ktore moze sporo namieszac w glowie:)

Z braku funduszy zmuszony bylem zadowolic sie wiekowymi Celestionami i dopuki nie bedzie mnie stac na Tannoy itp konstrukcje beda u mnie na sluzbie a zrodlo zrobie na bazie Philipsa albo Marantza na CDM 1 Pro + DAC w ,,normalnych,, pieniadzach.

robix

spoko

nie wiem jak linn ale naima sluchalem to pozal sie boze cd5i zagralo lepiej

komputer to dobry jest do internetu

no ale wygoda to fakt nie ma nic bardziej wygodnego

pozdrawiam

marcin >>> Cos czuje ze sie nie rozumiemy bo ja nie mowie o zadnym komputerze tylko o specjalistycznym serwerze muzycznym ktory ma wbudowanego DACa.

http://www.mojeaudio.pl/z_ostatnich_dni/275-test_blacknote_dss_15_hifi_choice.html

Poczytaj a sam sie przekonasz w czym rzecz.

robix

no o tym mowie DS linna czy naim jeden czort ,

serwer muzyczny czyli pliki z kompa czyz nie?

nie wiem, moze za stary jestem :)

ja CD wchodzilo tez wszyscy piali z zachwytu;)

takie czasy

marcin

ps wesolych swiat:)

• 3 tygodnie później...

Witam po przerwie i odrazu musze odszczekac slowa ktore napisalem odnosnie porownania Celestion Ditton 22 jakoby byly lepsze od AN J/Sp bo po kilkudniowym sluchaniu doszedlem do wniosku ze chwilowe zauroczenie bylo jednak mgliste jak poranek na przedmiesciach londynu -niestety:(

Okazalo sie na dodatek ze owe Celestiony byly nie od pary co juz mnie kompletnie zniesmaczylo i je oddalem i nadal jestem w punkcie wyjscia co jasno wskazuje mi droge ktora powinienem isc czyli nic innego jak AN J/Sp bo dzwiek ktory zapamietalem z ich udzialem jest chyba ze mna zwiazany i nie ma od niego odwrotu!

Nie bede chyba oryginalny jak napisze ze podejde snobistycznie do tematu i zbuduje AN od A do Z.

robix

Gość chml

(Konto usunięte)

>Okazalo sie na dodatek ze owe Celestiony byly nie od pary co juz mnie kompletnie zniesmaczylo i je

>oddalem i nadal jestem w punkcie wyjscia co jasno wskazuje mi droge ktora powinienem isc czyli nic

>innego jak AN J/Sp bo dzwiek ktory zapamietalem z ich udzialem jest chyba ze mna zwiazany i nie ma

>od niego odwrotu!

Faktycznie, w kolumnach AN jest to cos co sprawia, ze nie chce sie wylaczac sprzetu. Zrodla i wzmacniacze AN tez sa dobre ale tu za podobne pieniadze mozna lepiej. Kolumny sa wybitne.

Decyzja juz zapadla zaklepalem moje ,,byle,, AN J/Sp i czekam na czlowieka ktory przy okazji przywiezie je blisko mojego miejsca zamieszkania by znowu zagrala muzyka w moim domu...uff nie mialem juz sily przewalac kolejnych gownianych kolumn i ludzic sie ze ,,zaspiewa,, jak kiedys.

Co do wzmakow to nie zdarzylo sie by jakikolwiek za rozsadne pieniadze mial szanse z moim bylym AN OTO SE (wszystkie Abraxasy,Audio Loty,Jadis Orchestra itp dostaly baty)

Uwazam ze wzmaki AN do Meishu wlacznie sa swietne pozniej zaczyna sie juz niestety dorabianie ideologii i voodoo a tego nie lubie.

robix

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.