Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh MA6900 ...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słyszałem Acu 408, ale słyszałem 308, E550 i A60, jeśli coś jest delikatnie ocieplone i w miarę plastyczne to te A klasowe klocki, 308 nie posiada tych cech, i nie pomogły jej w tym nawet ciepłe KEF`y. Podejrzewam, że 408 pod tym względem będzie bliże 308, choćoczywiście powinna genrelanie prezenować wyższą klasę. 308 była dla mnie rozczarowaniem, przy cenie chyba nawet nieco wyżeszej od Krell 400xi, jak dla mnie prezenowała się znacznie słabiej, Krell to rozjeżdżał.

Tak więc ostrożnie z tym jeśli ma graćz B&W, do tych kolumn z Acu chyba tylko A klasa.

PMD >>> Kefy z calym szacunkiem nie sa cieple i jesli mowisz tak na podstawie odsluchu w ,,Strefie Dzwieku,, to wcale Ci sie nie dziwie bo gralo ostro ale 308 i 408 to gladkie wzmaki potrafiace zaczarowac ale nie z Kefem serii Ref takie moje zdanie.

robix

Czy 408 to ten wzmak który Filip Kulpa zjechał w AV ? Z tego co kojarzę, to również pisał że jest zimny i beznamietny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Porównywałem e-408 z integrą Bata i ten drugi dosłownie rozwalił przeciwnika.Dziwię się ,że ta integra jeszcze się nie sprzedała ,myślę ,że jest sporo fajniejsza od zamulonego maca 6900.Oto link do naprawdę godnego polecenia wzmaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam też wybrałem wzmacniacz tej f-my bo jest to chyba jeden z niewielu producentów ,który sprzedaje tak muzykalne klocki...

Ukryta Zawartość

Elb>>> Kulpa to moze sobie jezdzic na koniu nawet na oklep jego sprawa a to ze w AV sa skrajne testy wiadomo nie od dzis.

Accu 408 chlodny!? -prosze Cie nie oslabiajta Bary W....i zarazem nie wk...ta.

Pewnie ze A30 czy A60 to nie jest ale i cena inna.

robix

ale, ok to był odsłuch w salonie w limimtowanym odcinku czasu. To nie to samo co mieć go u sibie ze znaną resztą toru. Nie mniej efekt był na tyle odległy od oczekiwań, że nie miałbym już ochoty starać się o wypożyczenie by dać mu drugą szansę w domu.

Zupełnie odwrotnie niż w przypadku E550, do którego również miałem pewne zastzreżenia i też patrzę na niego przez pryzmat ceny (więc oczekiwania są odpowiednio większe).

Z tego co pisał Kulpa, 408 była rozczarowująca szczególnie w porównaniu do bardzo udanej 550ki. Swoja drogą ciekaw jestem jak ma się 408 do 2x tańszego Krella 400xi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Odsłuchiwałem ostatnio w salonie Accu 350 oraz 550 i dla porównania Maca 6900. Wrażenia co do Maca bardzo pozytywna. Nie wiem skąd opinia o zamulaniu - chyba ktoś kiedyś tak rzucił, a potem tak się powtarza do znudzenia, najczęściej bez słuchania. No więc wg mnie Mac nie jest zamulony, a wręcz przeciwnie, ma piękną, otwartą i żywą średnicę, ładne wysokie. Przekazuje dźwięk szczegółowy, z taką specyficzną otoczką, czuć atmosferę nagrania. Scena bardzo dobra, źródła pozorne duże i ładnie porozstawiane na sporej i gęstej scenie. Bas mocny, choć nie tak prężny i punktowy jak z Accu 350. Dynamika w skali makro bardzo dobra, micro - też, drobne sygnały nie są super szybkie i strzelające, ale nie giną, a do tego jest dużo planktonu dźwiękowego, który gdzieś mi uciekał na Accu 350.

pzdr

Jak chcecie wydawać tyle kasy to uderzajcie w końcówki mocy ,szczególnie jeśli idzie o MACa,

miałem 6850 przez ok.3 lata i słuchałem z pominięciem preampu ;-)

Jeśli mówimy o lekkim zmuleniu - ja bym to nazwał lampowym brzmieniem ,a nie zmuleniem to właśnie tyczyło się to specyficznego brzmienia 6850 .

Integra 6900 już gra nieco inaczej- mniej lampowo.

PMD... To te nieszczesne Kefy tak graja wprowadzaja taka sygnature brzmieniowa a z tego co pamietam byl wpiety tez odtwarzacz Arcama a on przejrzysty jest na maxa wiec razem nalozylo sie i wyszlo to co slyszelismy ale zapewniam wzmacniacz nie gra zle.

Elb>>> Ja bez namyslu wybralbym Accu 408 zamiast Krella 400 xi co do tego nie mam watpliwosci.

Jeszcze jedno 550 jest zajebista pamietam ze chcialem zagadac dystrybutora o pod....c jeden z tych klockow i uciec zanim sie zorientuja.

robix

podsumowując - moje obecny wybory:

1. pozostać przy tym co mam (w "o mnie") i zaoszczędzić ok. 8-10 tys.

2. sprzedać Krella i wstawić McIntosha 6900, dodatkowo musiałbym doinwestować 2-3 tys. w kino domowe bo obecnie krell robi mi również za końcówkę mocy w kinie - musiałbym dokupić extra frontowe kolumienki albo naścienne monitorki

3. sprzedać Krella i wstawić Accuphase - na przykład 408kę - mogę ją wykorzystać rownież jako power amp w kinie, więc oszczędzam te 2-3 tys

4. zostawić sobie Krella i sprawdzić jak radziłby sobie w zestawieniu z wypasionym przedwzmakiem lampowym Klimo Merlin (zakup z ebay'u, idzie do mnie pocztą)

5. sprzedać Krella, ale zostawić Klimo Merlin i dokupić końcówkę mocy Accu A30 - w Nautiliusie powiedzieli mi, że Klimo będzie super gral z czymś mocnym w klasie A - ale czy A30 B&W napędzi 804?

Ja bym się zastanowił nad 6900 lub 550 ... jeżeli ma być to integra. Wybierając opcję z Klimo, ilość dostępnych opcji znacznie się rozszerza. To nie pozostawał bym przy samej końcówce Accu, tym bardziej, że ma bardzo niską imp wejściową, co nie jest wskazane przy współpracy z przedwzmacniaczem lampowym. Pamiętaj że z dodatkowymi mozliwościami idą również dodatkowe koszty - dodatkowy IC, dodatkowa sieciówka ...

tak - opcja z pre kosztowniejsza - ic, sieciówka, miejsce w listwie sieciowej, prąd ;)

ostudziłem zapał - jednak 550kę sobie podaruję i wybór między 408ką a 6900... najwyżej zamówię 2 do odsłuchów i wybiorę... tylko zastanawiam się jak u diabła odeslę McIntosha do Warszawy gdyby mi nie podpasował - waży pewnie z 40kg z opakowaniem ;-((((

Jestem po odsłuchach 550 i muszę z żalem powiedzieć, że w dziedzinie makrodynamiki cudów nie ma się co tu spodziewać. Co prawda gazety piszą, że to mega mocne 30 watt itd, ale w praktyce wzmacniacz łatwo przesterować. Do pewnej głośności (w miarę głośno) jest czysto, po czym nagle pojawiają się duże zniekształcenia, szczególnie na basie. 6900 słuchany bezpośrednio po 550 pokazał się tu 2 klasy lepiej. Oczywiście nie wszyscy lubią lub mogą słuchać głośno, ale warto o tym pamiętać. Poza tym ograniczeniem uważam 550 za bardzo dobry wzmacniacz, choć bez jakichś cech ekstra, rzucających na kolana. Grał na pewno bardzo czysto, naturalnie, przejrzyście, z ładnie nasyconą (choć mniej niż w Macu) średnicą. Jest za to od Maca ciut dokładniejszy i bardziej precyzyjny.

adamgdansk

nie warto rezygnować z E 550, bez problemu poradzi sobie z twoimi B&W, te waty w klasie A to zupełnie inne waty. W sprawie ceny ostatecznie warto zadzwonic do Lazura z wawy, ma klocki accu w dobrych cenach.

Moc - to najmniej istotny czynnik ,zakładając ,że jest wystarczająca.

No chyba ,że włączamy klocki idziemy na piwo do sąsiada i tam razem w fotelach słuchamy ;-)

Wtedy, tak - potrzebna jest moc ;-)

Zawsze bardziej interesowały mnie klocki ,które grają od razu - czyli od "0" niemalże,

a nie takie ,które trzeba mocno odkręcić ,aby uzyskać dobry-maksymalny dźwięk.

Czym jest to uwarunkowane ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak widać gostek srogo się zawiódł na MA6900

Ukryta Zawartość

adamgdansk, słuchałem właśnie maca 6900 prawie nowego, na gwarancji, z ceną 13 tys., za którą to cenę dopiero co kupił go mój kolega i jest z niego więcej niż zadowolony. Btw, sprzedający 6900 wymienił go na Accu 450...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.