Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Po odsłuchać nowych, starych jednak wybrałem 3,4 le. Łączą w sobie jeszcze cechy dotychczasowych Dynek z większą otwartością. Chyba jest to ostatni moment aby kupić ten model. Mentalnie byłem już nastawiony na Contour 30, ale musiałbym szukać innego wzmacniacza do nich a za bardzo mi się to nie uśmiechało.

Teraz czas je porządnie wygrzać :) Dźwięk z gramofonu jest niesamowicie rozdzielczy. Raczej to jest maks jaki chciałbym u siebie usłyszeć. W stosunku do 1,3 km2 są chłodniejsze i bardziej otwarte. W stosunku do Contour 30 bardziej ciemne. Choć ponoć nie powinno się przez miesiąc o nowych kolumnach wypowiadać... Co kto lubi :) Ogólnie jestem bardzo zadowolony już teraz :)

post-59356-0-87605500-1486576095_thumb.jpg

Gratuluję i zazdroszczę ;)

Dzięki :) Ja się ciągle nie mogę nadziwić jak Dynaudio z takich małych głośników potrafi zrobić tak potężny dźwięk. Na pewno wzmacniacz to podstawa, aby uzyskać taki efekt. Źródło jednak dopiero dodaje wisienkę na torcie :) Audiomeca Mephisto jako transport do DAC pokazuje dopiero możliwości tego wysokotonowca, choć gramofon idzie jeszcze krok dalej :) Niesamowita średnica, piękne wybrzmienia i rozdzielczość :) Można też porządnie przyłoić i nie ma jazgotu jak w jaśniejszych kolumnach. Mając te kolumny jednak, muszę stwierdzić, że 1,3 mk2 też są super. Nowe Contour na pewno robią w pierwszym kontakcie większe wrażenie swoją klarownością i barwą, ale te mi bardziej pasują :)

Edytowane przez ROXI

Roxi piekne sa te Twoje dynie. Ja w ciagu pol roku bede chcial dokupic sobie emity, dla mnie maja w swoim brzmieniu cos magicznego.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Roxi piekne sa te Twoje dynie. Ja w ciagu pol roku bede chcial dokupic sobie emity, dla mnie maja w swoim brzmieniu cos magicznego.

Emitów nie słuchałem jeszcze. Pewnie grają jak to Dynki, czyli super :) Ja zawsze preferowałem jasne okleiny, ale później jest problem ze sprzedażą tego. Z czasem zmienia to kolor na ciemny żółty itd. Bezpiecznym zakupem jest orzech, najbardziej klasyczny. Moje to mocca, z daleka wyglądają jak czarne. Zasatnawiałem się nad C1 platinium jeszcze, ale wersja LE jest doskonale zaaplikowany ten Esotec. Myślę, że te monitorki 1,4LE może być jednak znaczny progres w stosunku do Fokusów 160. Wersja LE jest inaczej zestrojony niż bez LE. Nie chodzi tylko o kosmetykę. Czytałem też przed zakupem recenzje Marka Dyby na ich temat i tłumaczył się z tego, że napisał, że potrafią być chłodne i to racja. Jednak lampowy DAC z dobrym transportem powoduje, że można wycisnąć z nich co najlepsze. Na pewno trzeba źródło dobrać starannie, bo jak nie ma regulacji barwy, to można mieć trochę natarczywy dźwięk.

Ja się ciągle nie mogę nadziwić jak Dynaudio z takich małych głośników potrafi zrobić tak potężny dźwięk. Na pewno wzmacniacz to podstawa, aby uzyskać taki efekt. Źródło jednak dopiero dodaje wisienkę na torcie :)

Wg mnie sercem każdego dobrego systemu jest przede wszystkim dobry preamp :)

niedocenionym elementem jest transport :)

dobry preamp :)

Dobrze Panowie prawicie!

Jeszcze sensowne okablowanie i reszta.....a najważniejsze stado dobrych płyt (to dla dinozaurów jak ja) i szafa gra;-)

starych jednak wybrałem 3,4 le. Łączą w sobie jeszcze cechy dotychczasowych Dynek z większą otwartością. Chyba jest to ostatni moment aby kupić ten model. Mentalnie byłem już nastawiony na Contour 30

Z Krell'em to może być bardzo ciekawe połączenie. Osobiście też bym najprędzej wybrał wersję LE.

Z Krell'em to może być bardzo ciekawe połączenie. Osobiście też bym najprędzej wybrał wersję LE.

Jest baaardzo dobrze :) Krell niesamowicie te paczki trzyma za pysk. Kolumny mają doskonałą rozdzielczość i wspaniałą równowagę tonalną dzięki której nawet pliki dobrze na nich słychać. Teraz jest okazja jeszcze je kupić nowe w cenie wyprzedażowej ale są to już ostatnie dostępne sztuki :)

Edytowane przez ROXI

To trzeba mieć mysz i windows tak? :)

Na szkolenie to raczej trzeba mieć "myszatą", coby umysł był otwarty i chłonny wiedzy;-)

Musiałbyś mnie przeszkolić jak to się robi z tymi plikami.

Brzmi intrygująco - też bym chętnie się dowiedział, czy to bezpieczne;-)

Panowie strasznie mi się podobają 1.4 i C1. Czym warto się zainteresować jeszcze w w większym formacie podłogowym :) ?

Jeśłi warunki pozwalają to jest podłogowy odpowiednik C-2 lub wspomniane wyżej 3.4 LE,te są z serii Contour...

C2 kompletnie nie zagraly z lampą jolidy 150w na lampach 211, nie było dynamiki, martwy dźwięk są bardzo trudne do zasilenia.

Edytowane przez szatan

C2 kompletnie nie zagraly z lampą jolidy 150w na lampach 211

Mógłbyś dać linka do tego wzmacniacza o którym piszesz?

Nie wiedziałem, że z tej lampy można uzyskać taką moc.

http://www.positive-feedback.com/Issue46/jolida.htm

To jest to samo co lua alborada w niemieckim audio dostal 120pkt i jest w jednej tabelce z bardzo drogimi piecami, nie mogę niczym zastąpić tej lampy, żeby jeszcze nie brumila to by był ideał za małą kasę. Niestety z dyniami kompletnie się nie dogadał mimo ogromnej mocy.

post-13519-0-55889900-1486715556_thumb.jpg

Edytowane przez szatan

Oj C2 nie mój budżet ale 3.4 LE już tak. Czy Leema Tucana i Octave 70 poradzą sobie z nimi ?

C2 są wymagającymi zestawami - bez odpowiednio dużego pomieszczenia, najlepiej zaadoptowanego, w którym można kolumny swobodnie i właściwie ustawić i wysokiej klasy, bardzo energetycznego i zdyscyplinowanego wzmacniacza może być ciężko - u mnie nie udało się uzyskać satysfakcjonującego dźwięku, chociaż dało się zauważyć duży potencjał...

W kwestii octave - to bardzo wydajne wzmacniacze, z dużą energią i kontrolą, ale bez sprawdzenia konkretnego połączenia - najlepiej w docelowych warunkach, trudno wyrokować.... z Special One radziły sobie lepiej niż 200 watowy tranzystor;-)

http://www.positive-feedback.com/Issue46/jolida.htm

To jest to samo co lua alborada w niemieckim audio dostal 120pkt i jest w jednej tabelce z bardzo drogimi piecami, nie mogę niczym zastąpić tej lampy, żeby jeszcze nie brumila to by był ideał za małą kasę. Niestety z dyniami kompletnie się nie dogadał mimo ogromnej mocy.

Ciekawa lampka. Miałem kiedyś monobloki Opera Consonance na 211, ale był to single ended, miały 18 Watt a nie 150 :)

Jak wspomimasz 211 ? Mi chodzi po glowie ostatnio amplifon set42.

Lepiej wspominam inne monobloki, które miałem jakiś rok czasu oparte na lampie 805:

https://pl.aliexpress.com/store/product/Cayin-9085D-Split-type-Mono-vacuum-tube-amplifier-Pre-amplifier-6N9P-6SL7-Post-amp-845x1-single/1070003_32294738231.html?detailNewVersion=&categoryId=63701

Czyli coś zbliżonego do set 42. Moim zdaniem jeszcze lepszy produkt, tylko trochę jarmarczny wygląd chiński. Granie i wykonanie na wysokim poziomie. 40 Watt to chyba jednak nie będzie się nadawało do Dynek. Choć może nowy Contour mógłby się zgrać szybciej z set 42. Chodzą słuchy, że są one trochę różnie strojone w zależności od użytych traf, wiec nie można za bardzo nic założyć.... wygląd Amplifona z pewniścią jest imponujący i cena za tą jakość nie jest wysoka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.