Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Ideałem byłoby podbić najwyższą oktawe wa pomocą zwrotnicy, ale ta metoda raczej nie jest dla Ciebie dostępna. Jak (wreszcie) udało Ci się polubić te x14 to rozważ modyfikacje zwrotnicy, dawno temu bardzo mi to poprawiło jakość wysokich tonów i zszycie z wooferem. Jak nie chcesz modyfikować to stale Ci rekomenduje sprzedanie i nie meczenie się z tymi monitorami:)

Ustoje moim zdaniem mają sens jako kolejny etap po zakupie kolumn i elektroniki, z których jest się zadowolonym.

Z igły wideł się nie zrobi, rozmycia się tym nie pozbędziesz a przy tym jest zmniejszenie selektywności, dźwięczności i mała ilość powietrza między instrumentami, taki dobry ten bennic oryginalny :)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Kamil opisujesz wyjatkowo trafnie jak odbieram gore w X14, oczywiscie nie ma tragedii ale chce sie lepiej heh. Zmiana monitorow to ostatecznosc, a tu tez zostaly mi juz tylko do sprawdzenia rls calisto i ew. polecane przez branze pod atoll-e focale aria 906. Na razie jednak chce cos jeszcze zmajstrowac i pewnie skonczy sie jak zawsze czyli zgasze gore, przez co odbieram brzmienie jako mocno "basowe", potem wsciekly sciagam moje ustroje i wracam do golych bocznych scian. Jest urlop, pogoda na grzyby, mozna sie pobawic w ulepszacze.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Mozliwe. Powiem Ci EMiL, ze najszybciej byloby modyfikowac tyle, ze zmieniajac charakter brzmienia gory x14 a zostawiajac reszte z oryginalu nie wiem czy to by sie nie gryzlo, chyba rozumiesz o co mi chodzi. Jednak srednica i dol te nie atakuja konturem, utwardzeniem, szybkoscia. Mniejsza z tym, na razie jest zapal do pracy w akustyka, jak cos sie uda to wrzuce zdjecia pokoju i opisze co sie zmienilo.

Masz rozterki jak niewiasta co "chcialaby, ale sie boi", tyle osob modyfikowalo dynki, nikt nie narzeka.

Esotec/esotar nigdy nie bedzie nadmiernie szczegolowy/meczacy na schemacie zwrotnicy dynaudio, to glosnik dynaudio;)

Jednak srednica i dol te nie atakuja konturem, utwardzeniem, szybkoscia. Mniejsza z tym, na razie jest zapal do pracy w akustyka, jak cos sie uda to wrzuce zdjecia pokoju i opisze co sie zmienilo.

No musze powiedziec, ze w moim pokoju i przy mojej elektronice to dol jest wlasnie dosyc szybki i troche konturowy - dobrze kontrolowany ale brakuje nieco wypelnienia (co nie dziwi, biorac pod uwage wielkosc X14). Bas absolutnie nie dominuje przekazu, srednica jest baaardzo naturalna, plastyczna z mnostwem szczegolow, wybrzmien i faktury, ja gore odbieram jako minimalnie przygaszona, troche poslodzona i mi akurat bardzo to pasuje (do rocka brakuje troche 'jadu', ale ja slucham jazzu wiec jest OK). Szczegolowosc gory jest jak najbardziej OK - np. B&W 685 s2 mialo ja bardziej szczegolowa ale za to strasznie suchotnicza - nie dalo sie tego sluchac, dodatkowo brak wypelnienia wokali zdyskwalifikowal te kolumny - bardzo sie ciesze, ze wymienilem je na X14 :)

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

wypelnienie nizszej srednicy do kwesta BSC, bas to w duzej mierze kwestia pomieszczenia - stad porownywanie tych samych kolumn w roznych pomieszczeniach i przy roznej elektronice nie jest miarodajne.

wypelnienie nizszej srednicy do kwesta BSC, bas to w duzej mierze kwestia pomieszczenia - stad porownywanie tych samych kolumn w roznych pomieszczeniach i przy roznej elektronice nie jest miarodajne.

Oczywiscie, pelna zgoda. Ja u siebie widze to tak:

86914104507788163598.jpg

Wplyw pomieszczenia na 'gre' zestawu jest czesto pomijany, czasem (zawsze?) lepiej jest zadbac o akustyke niz zaglowac kablami

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Marboch, dobra robota z tym wykresem, ja u siebie odjalbym na osi pionowej jeden na poz. nr 4, dodal dwa oczka w okolicy 2-3 (bas). Swietnie uchwyciles poz.6 i 9, a przynajmniej tak samo jak Ty to odbieram.

• 3 tygodnie później...

Koledzy jezeli myslicie, ze w swiecie muzyki juz nic Was nie zaskoczy to posluchajcie ponad 3h soundtracku do gry Nier: Automata. Ja odplynalem, Japonia to piekny i dziwny kraj, zeby taka piekna muzyke do gry video stworzyc, to tylko w Japonii. Piekna, piekna, niesamowicie klimatyczna i pochlaniajaca calkowicie muzyka. Emocje gwarantowane!

, Japonia to piekny i dziwny kraj, zeby taka piekna muzyke do gry video stworzyc, to tylko w Japonii.

Świetne to jest . Masz rację , Japonia to piękny... ale dziwna jest dla nas ich kultura którą od wieków sami stworzyli .

Japończycy którzy są zdyscyplinowanym i grzecznym narodem , odwiedzając nasz kraj mają też wiele pytań i wątpliwości ;)

Mimo że świat się "kurczy" to zawsze kultura europejska będzie odległa do azjatyckiej ;)

https://zapodaj.net/6546239f994b2.jpg.html

Panowie, powyżej zwrotnica ze Spacial 40. Co o niej sądzicie? Kondy Bennica jakoś do mnie nie przemawiają.

Edytowane przez Whyduck

https://zapodaj.net/6546239f994b2.jpg.html

Panowie, powyżej zwrotnica ze Spacial 40. Co o niej sądzicie? Kondy Bennica jakoś do mnie nie przemawiają.

Kable 33 PLN za metr. Niestety znane są z płaskiego dźwięku i zbyt dużej ilości basu.

Kable zastosowali "audiofilskie", reszta juz w focus 140/160 była lepsza.

Co oczywiście nie znaczy, że special nie mogę być lepszymi monitorami.

Brzmieniowo S40 są lepsze niż F160. Miałem okazję słuchać. Drivery w Specialach są lepsze niż w Focusach i myślę,że zwrotnicami musieli je nieco zlimitować.

w praktyce nic z tego nie wyniknie, bo grzebaczy w zwrotnicach jest jak na lekarstwo, takze jak sie podobaja to kupuj i nie przejmuj sie:)

Są fajne, jeszcze testy w domu po urlopie i zobaczymy. Zawsze z tyłu głowy siedzi myśl "ile można z nich wycisnąć?", widząc bennici :)

Myslales nad modyfikacjami focus 160 i nic nie zrobiles, tym razem tez nic nie zrobisz. Szkoda czasu na takie rozwazania.

Chcesz sie bawic w najlepsze czesci to sobie zrob kolumny DIY na topowych glosnikach i sie baw;)

Panowie, powyżej zwrotnica ze Spacial 40. Co o niej sądzicie?

Moim zdaniem poważny krok wstecz, lepsze zwrotnice były w KITach Dynaudio na początku lat 90tych.

Całkiem dobre głośniki, które są "przydławione" zwrotnicą by nie grały więcej jak średnio dobrze, na pewno nie za 15 000zł.

Ale, takie czasy :)

Myslales nad modyfikacjami focus 160 i nic nie zrobiles, tym razem tez nic nie zrobisz. Szkoda czasu na takie rozwazania.

Chcesz sie bawic w najlepsze czesci to sobie zrob kolumny DIY na topowych glosnikach i sie baw;)

Nie mam niestety czasu ani możliwości na DIY, mimo sporej ochoty. Co innego wymiana prau kondów.

W F160 kilka rzeczy przestało spełniać moje oczekiwania, więc zaniechałem modów.

Z koleji S40 mają pewne cechy Focusów i to czego mi brakowało tj otwartość, holografia i wyższy poziom wysokich tonów ze świetną przestrzenią. Nie sądzę aby można było na tyle poprawić Focusy zmieniając jedynie elementy w zwrotnicy na lepsze. Choć może się mylę.

Moim zdaniem poważny krok wstecz, lepsze zwrotnice były w KITach Dynaudio na początku lat 90tych.

Całkiem dobre głośniki, które są "przydławione" zwrotnicą by nie grały więcej jak średnio dobrze, na pewno nie za 15 000zł.

Ale, takie czasy :)

Rambo, słuchałeś już ich?

Edytowane przez Whyduck

Nie wiem za ile są ale przynajmniej są PRZYLUTOWANE do przetworników a nie zakończone tymi badziewnymi wsuwakami;-)

Edytowane przez moreno1973

Nie wiem za ile są ale przynajmniej są PRZYLUTOWANE do przetworników a nie zakończone tymi badziewnymi wsuwakami;-)

Nie wydaje mi się aby to miało większe znaczenie, poza kosmetyką. Dobre połączenie mechaniczne wcale nie jest takie złe jak mogło by się wydawać.

Nie wydaje mi się aby to miało większe znaczenie, poza kosmetyką. Dobre połączenie mechaniczne wcale nie jest takie złe jak mogło by się wydawać.

Dla mnie te wsuwki na kablach w Dynaudio za 3000 Euro wyglądają tandetnie ale co kto lubi. Miałem takie wsuwki w Audience 50 i widzę, że w Dynaudio nic się nie zmieniło od 25 lat. Tyle, że 50 trochę tańsze były...

Wsuwki wg moich doświadczeń nie mają wielkiego wplywu na brzmienie, duzo ważniejszy jest brak śmieciowej jakości elementów zwrotnicy. Ta cewka rdzeniowa w auditor m, czy benniki w monitorach za 15k nie pasuja.

Dla mnie te wsuwki na kablach w Dynaudio za 3000 Euro wyglądają tandetnie ale co kto lubi. Miałem takie wsuwki w Audience 50 i widzę, że w Dynaudio nic się nie zmieniło od 25 lat. Tyle, że 50 trochę tańsze były...

Tyle, że dla Duńczyków te 3000€ to jak dla nas 3000zł, albo i jeszcze mniej więc nie ma co się czepiać. Takie czasy...

Wsuwki wg moich doświadczeń nie mają wielkiego wplywu na brzmienie, duzo ważniejszy jest brak śmieciowej jakości elementów zwrotnicy. Ta cewka rdzeniowa w auditor m, czy benniki w monitorach za 15k nie pasuja.

a ja wolę mieć lutowane przewody i śmieciowe zwrotnice...i za wymianę elementów zwrotnicy dziękuję...bo jestem zadowolony z tego co mam

Tyle, że dla Duńczyków te 3000€ to jak dla nas 3000zł, albo i jeszcze mniej więc nie ma co się czepiać. Takie czasy...

Może i tak ale ja się nauczyłem w życiu tego, że im człowiek bogatszy na Zachodzie tym więcej się targuje o finalną cenę. A już Duńczycy i Holendrzy są znani z oglądania banknotów z obu stron przed ich wydaniem.

a ja wolę mieć lutowane przewody i śmieciowe zwrotnice...i za wymianę elementów zwrotnicy dziękuję...bo jestem zadowolony z tego co mam

oczywiście, zadowolenie jest kluczowe w tym hobby. Swoje doświadczenie w temacie opisałem wyżej.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.