Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

ten dylemat  AT samo czy z tą nieszczęśliwie w sumie dobrze grającą kopulką będziee Ci doskwierał

... " w żłoby dano w jednym slomę w drugim  siano"....   🙂

no właśnie, łączyć kopułkę z 18cm czy nie 🙂

obiektywnie o audio

15 godzin temu, krzysiek napisał:

tak, bo to jest wersja mk2

Cena 240 tys. zł, o której pisze sprzedający to była cena ostatniej dostępnej na rynku wersji, Ultimate. Jakie są między nimi różnice - nie wiem. Jak gra Ultimate - wspaniale.

używaną consequence MK2 myślę, że spokojnie za 50 000zł można wyrwać, oczywiście jest to mnóstwo pieniędzy ale jeżeli chodzi o to co dostajemy w zamian (porównując do tego co można obecnie kupić na rynku) to cena wydaje się całkiem, całkiem...

obiektywnie o audio

Takie wyceny są nic nie warte. Jak kolumny są jak nowe to mimo stanu jeden kupujący co się boi o "zużycie" kolumn - nie da za nie więcej niż 30-40%. A ktoś inny może być chętny je kupić nawet za 60-70%. Albo i 100% jak będziemy mieli dalej taką inflację... 

21 minut temu, don111 napisał:

Takie wyceny są nic nie warte. Jak kolumny są jak nowe to mimo stanu jeden kupujący co się boi o "zużycie" kolumn - nie da za nie więcej niż 30-40%. A ktoś inny może być chętny je kupić nawet za 60-70%. Albo i 100% jak będziemy mieli dalej taką inflację... 

Chodzi mi o cenę rynkową obecnie i wartość materiałową którą sie dostaje w zamian. W przypadku Dynaudio jest to również prestiż firmy bo firma jest jednak bardzo znana.

obiektywnie o audio

22 godziny temu, izapat napisał:

Z tańszych Moonriver 404.

Bardzo nie doceniany wzmacniacz. Miałem go dość długo, bardzo ładne brzmienie z każdymi kolumnami. U mnie bez problemu napędzał contury c20i

Ten bomba wygląda lecz też nie na moją kieszeń. Max. 7000zł oczywiście za używany. 

W dniu 16.09.2022 o 05:16, slawek.xm napisał:

ten dylemat  AT samo czy z tą nieszczęśliwie w sumie dobrze grającą kopulką będziee Ci doskwierał

... " w żłoby dano w jednym slomę w drugim  siano"....   🙂

Kopułka jest dalej Super nawet lepsza od Volta. Nikt jej nie mierzył jak z pasmem by schodziła niżej  jak by chociaż tak jak w ATC dać wafeguide

Jedno calowe kopułki ciągnie się do niemożliwości w sam dół i jest ok a przy 3” się w głowie klapki zamykają?

Mokre wokale to rzecz bezcenna w tych głośnikach tyle czasu będących nie pokonanymi w klasie 3” kopułek

AT na samym dole trochę np. na gitarze detalu dodają

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, ASURA napisał:

Kopułka jest dalej Super nawet lepsza od Volta. Nikt jej nie mierzył jak z pasmem by schodziła niżej  jak by chociaż tak jak w ATC dać wafeguide

Jedno calowe kopułki ciągnie się do niemożliwości w sam dół i jest ok a przy 3” się w głowie klapki zamykają?

Mokre wokale to rzecz bezcenna w tych głośnikach tyle czasu będących nie pokonanymi w klasie 3” kopułek

AT na samym dole trochę np. na gitarze detalu dodają

ale ja niczego nie kwestionuję zastanawiam się tylko jak rozwiązałeś połączenie tych kopuł z AT

7 minut temu, slawek.xm napisał:

ale ja niczego nie kwestionuję zastanawiam się tylko jak rozwiązałeś połączenie tych kopuł z AT

No trzeba AT nisko ciąć od góry…

a pojemnością obudowy od dołu

https://site.diy-loudspeakers.com/images/datasheets/loudspeakers/dynaudio/MIDRANGE/DYNAUDIO_D54.pdf

to jest ta? 96dB sprawności 🙂

jeżeli ta została użyta w Consequence to zjechali z 96dB do 85dB 🙂

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, S0nic napisał:

jechali z 96dB do 85dB

zawsze pasmo równa się do możliwości woofera i / lub projektowanego zejścia

2 godziny temu, ASURA napisał:

a pojemnością obudowy od dołu

ciekawe skąd to wiesz ? 🙂

37 minut temu, slawek.xm napisał:

ciekawe skąd to wiesz ? 🙂

Witort wyd1 🤔

Istotne jest że zamiast malować czymś membranę co by ją pozbawić własnych wibracji wewnętrznych może poduszka powietrzna sobie z tym poradzi?

Jakiś inny nie psujący dźwięku pomysł?

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

🙂

wiem, wiem, troche szkoda tej sprawności : /

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, S0nic napisał:

wiem, wiem, troche szkoda tej sprawności : /

można uaktywnić woofer jeśli Vd pozwala

wtedy nie trzeba tłumić pozostalego zakresu pasma

lub pomnożyć woofery aż do określonej potrzebnej skuteczności

W dniu 16.09.2022 o 15:51, nieolo napisał:

Ten bomba wygląda lecz też nie na moją kieszeń. Max. 7000zł oczywiście za używany. 

Musical m6si

W dniu 18.09.2022 o 12:03, izapat napisał:

Musical m6si

Był już i Leema Tucana I. 
W porównaniu do SN1 m6si zagrał dużym basem i bez tła. W głąb było marnie z dźwiękami. Leema podbija wyższy środek i po 30 min. kończyłem słuchanie bo mnie męczyła. 3 podejścia i koniec. 

Może Atoll 200se ?
Ps. Dzięki za podpowiedzi. Jak masz inne propozycje to pisz:)
Wydaje mi się, że muszę jednak coś powalczyć z akustyką pokoju. 

11 godzin temu, nieolo napisał:

Był już i Leema Tucana I. 
W porównaniu do SN1 m6si zagrał dużym basem i bez tła. W głąb było marnie z dźwiękami. Leema podbija wyższy środek i po 30 min. kończyłem słuchanie bo mnie męczyła. 3 podejścia i koniec. 

Może Atoll 200se ?
Ps. Dzięki za podpowiedzi. Jak masz inne propozycje to pisz:)
Wydaje mi się, że muszę jednak coś powalczyć z akustyką pokoju. 

I tu może być problem. Akustyka ważna rzecz.

Atola miałem tylko 100-tkę , nic specjalnego. 

Haiku audio sol 3 , nie za mocny , ale bardzo ładne brzmienie , warto posłuchać.

Oczywiście pisze tylko o tych wzmacniaczach , których słuchałem. Uważam jednak , że lepiej poczekać i dołożyć do czegoś lepszego.

Ja wirowałem ze wzmacniaczami do 10tyś i nic mi nie pasowało. Dopiero Moonriver i Accuphase zakończył poszukiwania. 

W dniu 20.09.2022 o 09:25, izapat napisał:

Haiku audio sol 3 , nie za mocny , ale bardzo ładne brzmienie , warto posłuchać.

Oczywiście pisze tylko o tych wzmacniaczach , których słuchałem. Uważam jednak , że lepiej poczekać i dołożyć do czegoś lepszego.

Ja wirowałem ze wzmacniaczami do 10tyś i nic mi nie pasowało. Dopiero Moonriver i Accuphase zakończył poszukiwania. 

Nie chcę do Focus kupować wzmacniacza x razy droższego. Wiem, że można z nich dużo wycisnąć. Nie słucham już tak dużo muzyki jak wcześniej i dlatego pomyślałem sobie o jakimś bardziej „miękkim” wzmacniaczu. Najpierw postaram się powalczyć z akustyką a jak się nie uda to temat wróci:)

W dniu 20.09.2022 o 09:25, izapat napisał:

Ten moonriver, którego przesterowałeś i zagrażał tweeterom?(jak każdy przesterowany wzmacniacz)

W dniu 23.09.2022 o 11:40, nieolo napisał:

Nie chcę do Focus kupować wzmacniacza x razy droższego. Wiem, że można z nich dużo wycisnąć. Nie słucham już tak dużo muzyki jak wcześniej i dlatego pomyślałem sobie o jakimś bardziej „miękkim” wzmacniaczu. Najpierw postaram się powalczyć z akustyką a jak się nie uda to temat wróci:)

Zmierz REWem, może będzie coś widać od razu?

Edit, walkę z akustyką proponuję zacząć od przysunięcia kolumny do jednej ze scian (albo boczna, albo tylna). Można powiedzieć, że w małych pokojach to standardowa taktyka walki z SBIR, niestety zabija trochę scenę. 

Edytowane przez baran
57 minut temu, baran napisał:

Ten moonriver, którego przesterowałeś i zagrażał tweeterom?(jak każdy przesterowany wzmacniacz)

Edit, walkę z akustyką proponuję zacząć od przysunięcia kolumny do jednej ze scian (albo boczna, albo tylna). Można powiedzieć, że w małych pokojach to standardowa taktyka walki z SBIR, niestety zabija trochę scenę. 

Niczego nie przesterowałem.

W dniu 18.09.2020 o 14:46, izapat napisał:

Tak dzisiaj podkręciłem Moonrivera na godz. 10-11-tą i dziwna rzecz się dzieje,Dyńki zaczynają grać zniekształconym dżwiękiem.Do głośniejszego grania chyba ten wzmacniacz się nie nadaje.Robi sztuczkę w postaci szybkiego przyrostu sygnału a później kicha.Do godz. 12 chyba nikt nie dojdzie,bo są wysokie zniekształcenia.Spróbuję jeszcze z innymi kolumnami,ale czy coś się zmieni?Raczej wróci do sklepu.

@izapat, to o co tutaj chodziło jak nie przestery? W tranzystorach zniekształcenia spadają wraz z mocą (ujemne sprzężenie zwrotne), a potem narastają gwałtownie, bo sinusy są wypłaszczane. Czy tutaj był inny problem?

To jest dość ważna informacja dla nisko skutecznych kolumn.

Edytowane przez baran
W dniu 24.09.2022 o 18:15, baran napisał:

Nie mam możliwości przestawić kolumn. Pogłos jest w pokoju i na dodatek jest wysoki na 3,4m. 

Kiedy ja rozmawiałem z akustykiem polecał mi zacząć od sufitu akustycznego. One mają dużo wad (wygląd, cena), ale dają bardzo dobre efekty bo jednak sufit to duża powierzchnia. Może warto to skonsultować z jakimś specem? Tylko, że tanio nie będzie...

Edytowane przez baran

To wcale nie muszą być wiszące z sufitu stalaktyty.
   Płyty akustyczne Nidy lub Knaufa to absolutne minimum które w dodatku działa.

Robiąc remont lub budując dom i tak często korzystamy rigipsu podwieszając sufit więc czemu nie zastosować płyt dedykowanych..  W mądrym projekcie i w rękach sprawnego wykonawcy wcale nie muszą wyglądać źle a możliwości i form daje wiele. 

73237BA7-B703-43FD-984A-2C38556079AE.jpeg

670C9C14-1FB6-4080-97ED-7A9DB9D5A965.jpeg

F56E7AD8-A455-47FB-821A-7231FEEF6988.jpeg

18AE726B-B287-449D-955C-C79EDD05F8F5.jpeg

5C2A5499-0242-4656-B4CD-55DE4B472F5B.jpeg

Od stropu dajemy wełnę mineralną potem fizeline i płytę akustyczną. 

11 godzin temu, misiek x napisał:

Panowie a czym rózni sie Emit 20 od Emit M20 ?

Emit 20 to nowsza wersja serii emt. Z tego co pamiętam, zastosowane są tam inne przetworniki, pewnie też zwrotnica jest inna. No i gołym okiem widać, że sama obudowa poszła w trochę bardziej "nowoczesną" stronę. Niestety nowszych kolumienek nie słuchałem, za to starsze emity miałem swego czasu wypożyczone z jednego z forumowych salonów. Jeśli ktoś lubi ciemne, gęste granie, z delikatną górą to można brać. Z tym że trzeba mieć sporo miejsca na te paczki, bo jak to z dynaudio bywa, bas potrafi się wzbudzić. 

Saba dzięki  A czy ktoś porównywał starsze excite do Evoke ?

Edytowane przez misiek x

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

9 minut temu, misiek x napisał:

Saba dzięki  A czy ktoś porównywał starsze excite do Evoke ?

Miałem excite x18 i x14. Evoke niestety nie słyszałem, nie mój budżet. Ale w stosunku do Emitów seria excite gra moim zdaniem dynamiczniej (o ile w przypadku dynaudio można używać takiego określenia). X14 to maluszki, które nie schodzą tak nisko z basem jak x18, za to nadrabiają wyższym basem. Wydaje mi się też, że góra w mniejszych excite jest odrobinkę bardziej wyrazista niż w x18. Generalnie wg mnie x18 grają spokojniej i równiej. O Evokach może coś napisać @marcinmarcin.

Jeszcze raz dzięki 👍

U mnie pomieszczenie niestety nie idealne, boję się o bas z większych paczek. Idealne migłyby być evoke 10.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

9 minut temu, misiek x napisał:

Jeszcze raz dzięki 👍

U mnie pomieszczenie niestety nie idealne, boję się o bas z większych paczek. Idealne migłyby być evoke 10.

Mi się właśnie Evoke 10 bardzo podobały 👍  żywe, dynamiczne ale nasycone granie. Potem przepieliśmy na Emit 30 i.... nie moje klimaty

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

45 minut temu, misiek x napisał:

Jeszcze raz dzięki 👍

A co z Wilson Benesch?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.