Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, RCD napisał:

Contour 30 słuchałem, są znacznie słabsze od C1, nie ta spójność harmonia, gorsza góra i średnica. 

Myślę że jednak poszukać trzeba coś z serii Confidence, lub zmienić markę, albo cieszyć się tym co mam

Te z OLX za 9500 są za drogie, wiem o tym.

Czy słuchałeś Contour 30 w tych samych warunkach co C1 (elektronika, pomieszczenie)? 
Tak podpytuję, bo gram na 2.8 i zastanawiam się co będzie dla nich realnym upgradem🤔 … 2.8 są naprawdę dobre, a na średnicy uważam, że świetne. Jest muzykalność, dobra przejrzystość jak na starą szkołę grania dynek, są emocje. 

Contour 30 to bardzo dobre kolumny.  Niemniej, dla kogoś zakochanego w starych confidence charakter brzmienia może być wyzwaniem. Są trochę ciemnawe, mają mocno prowadzony bas i nie grają tak gładko jak niektóre inne dynaudio.  Dużą zaletą jest absurdalna wręcz dynamika. Zwłaszcza jak na 2.5 drogi. Średnica zawiera dużo informacji, może nawet bardzo dużo, ale wycofana góra sprawia wrażenie ograniczonej przejrzystości. Schodzą nisko, jak na taką konstrukcję, nawet bardzo nisko. Ogólnie, udany model, niemniej o silnych cechach, które nie każdemu spasują. Contour 20 moim zdaniem jest bardziej neutralny. I to bym polecał. Contour 20 z sensownym subem i powinno być spoko.

Edit: no i ważną zaletą jest ich wygląd. Są po prostu śliczne

Edytowane przez baran

na przejrzystość w Cont.30i nie narzekam, wszystko słyszę bez wysiłku.  gładka góra + ciemne tło (dla mnie najlepsza atrakcja/ charakter) pozawala słuchać długo, nawet głośno i krzywdy nie zrobią. dynamiczne są bardzo. angażują do słuchania od pierwszych decybeli.

ciekawe jak grają Contour 20 Black Edition (Esotar 3)

podobają mi się nawet, takie black, tylko pytanie: czy lakier czarny się nie rysuje przy wycieraniu. jakie macie doświadczenie z lakierem dynaudio? u mnie na lakierowanym fornirze nic nie widać, ale na czarnym może być już różnie

Zrzut ekranu 2024-10-19 o 05.03.26.png

2 godziny temu, de_moon napisał:

na przejrzystość w Cont.30i nie narzekam, wszystko słyszę bez wysiłku.  gładka góra + ciemne tło (dla mnie najlepsza atrakcja/ charakter) pozawala słuchać długo, nawet głośno i krzywdy nie zrobią. dynamiczne są bardzo. angażują do słuchania od pierwszych decybeli.

podobają mi się nawet, takie black, tylko pytanie: czy lakier czarny się nie rysuje przy wycieraniu. jakie macie doświadczenie z lakierem dynaudio? u mnie na lakierowanym fornirze nic nie widać, ale na czarnym może być już różnie

Obstawiam, że czarny to czarny, pod słońce z czasem mikrorysy zawsze będą widoczne i nie unikniemy tego. Miałem focusy w białym hg i było to samo, tylko tam nie było to aż tak widoczne.  Pytanie komu na ile to przeszkadza. 

Ta wersja black edition zapowiada się niezwykle ciekawie. I powinny być niewiele droższe niż 20i. To taka trochę powtórka z historii gdzie mieliśmy Contour 1.3 oraz 1.3SE

3 godziny temu, de_moon napisał:

Co ciekawe, wg pomiarów esotar3 ma gorsze parametry od esotar 2 lub esotart ze special 40. Erin robił pomiary herritage special i pod jego pomiarami podpisało się samo dynaudio.

15 godzin temu, Whyduck napisał:

Czy słuchałeś Contour 30 w tych samych warunkach co C1 (elektronika, pomieszczenie)? 
Tak podpytuję, bo gram na 2.8 i zastanawiam się co będzie dla nich realnym upgradem🤔 … 2.8 są naprawdę dobre, a na średnicy uważam, że świetne. Jest muzykalność, dobra przejrzystość jak na starą szkołę grania dynek, są emocje. 

Zarówno C30 jak i C2 słuchałem u znajomych, więc moje wnioski wysuwam na tym co słyszałem ale nie u siebie. 

C30 słuchałem z Accu P7100 i było to według mnie średnio udane połączenie, matowy dźwięk

C2 słuchałem z Krell FBI i jak dla mnie basu było zdecydowanie za mało, być może to wina FBI które trzyma za mordę jak mało co

4 godziny temu, RCD napisał:

Zarówno C30 jak i C2 słuchałem u znajomych, więc moje wnioski wysuwam na tym co słyszałem ale nie u siebie. 

C30 słuchałem z Accu P7100 i było to według mnie średnio udane połączenie, matowy dźwięk

C2 słuchałem z Krell FBI i jak dla mnie basu było zdecydowanie za mało, być może to wina FBI które trzyma za mordę jak mało co

Podejrzewam, że ciężko będzie „zejść” bezstratnie z C1, które są bardzo udane. Nowe Confidence to worek kasy, ale pewnie załatwiły by problem. 

S5.4 - do naprawdę sporych pomieszczeń.

Jako jedyne z serii Contour S otrzymała Esotara. To nawet słychać, góra świetnej jakości, ale jest jej słyszalnie jakby więcej niż w dość ciemnym modelu S3.4, w przypadku S5.4 balans tonalny jest przesunięty lekko w górę.

Konkurencją dla S5.4 był (i pewnie po latach wciąż jest) model C2, stąd zapewne dość ograniczona popularność.  

Powszechne i popularne rozwiązania fanatyk i radykał zawsze będzie uważał za profanacje zwłaszcza gdy ma zacofane klapki na oczach, (czyt. uszach).

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

10 minut temu, Tal napisał:

Powszechne i popularne rozwiązania fanatyk i radykał zawsze będzie uważał za profanacje zwłaszcza gdy ma zacofane klapki na oczach, (czyt. uszach).

U mnie się nie sprawdzał mimo szczerych chęci, a trochę tego przerobiłem

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

35 minut temu, Tal napisał:

fanatyk i radykał zawsze będzie uważał za profanacje

Mrugnięte oczko kolega widział? Po co taki atak? Lubujesz się w tym?

1 godzinę temu, mcemsi napisał:

Nie będzie to nieco profanacja dla tzw klasycznego odsłuchu stereo? 😉

Też tak kiedyś myślałem, i może trochę prawdy w tym jest.

Rok temu na AVS grały malutkie Harbeth z subem, grało to bardzo dobrze, jak nie sprawdzę u siebie to się nie dowiem czy to ma sens.

Nie za bardzo mam na co zmienić C1 nie dopłacając do interesu, więc stwierdziłem że zostają, średnica, góra, zszycie spójność, barwa, są na bardzo wysokim levelu w tych monitorach.

9 godzin temu, RCD napisał:

Rok temu na AVS grały malutkie Harbeth z subem

Z ciekawości zapytam, a z jakim?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 23.10.2024 o 21:59, RCD napisał:

Też tak kiedyś myślałem, i może trochę prawdy w tym jest.

Rok temu na AVS grały malutkie Harbeth z subem, grało to bardzo dobrze, jak nie sprawdzę u siebie to się nie dowiem czy to ma sens.

Nie za bardzo mam na co zmienić C1 nie dopłacając do interesu, więc stwierdziłem że zostają, średnica, góra, zszycie spójność, barwa, są na bardzo wysokim levelu w tych monitorach.

Sub to bardzo dobra decyzja, tylko zestrojenie bez high pass na c1 będzie trudne. Z tego co pamiętam C1 są dość ciche, ale zestrojone tak, że schodzą bardzo nisko. Jeżeli brakuje basu, to raczej upatrywałbym przyczyn w interakcji z pokojem. Zdecydowanie nie powinno go być zbyt mało. Raczej spodziewałbym się lawinowo rosnących zniekształceń,  przez co bas może się wydawać mało głęboki. Takie coś subem da się zaadresować, ale koniecznie trzeba zrobić High Pass na kolumnach.

Contour Legacy; no inaczej to grało niż np. Contour 30i.  na moje ucho takie kryształowe granie, z lekkim podszczypywaniem. czarne tło obecne. grali dość głośno, ale nic się nie wzbudzało. dźwięk sporych rozmiarów

_SA14746.jpg

_SA14747.jpg

_SA14750.jpg

9 godzin temu, baran napisał:

Sub to bardzo dobra decyzja, tylko zestrojenie bez high pass na c1 będzie trudne. Z tego co pamiętam C1 są dość ciche, ale zestrojone tak, że schodzą bardzo nisko. Jeżeli brakuje basu, to raczej upatrywałbym przyczyn w interakcji z pokojem. Zdecydowanie nie powinno go być zbyt mało. Raczej spodziewałbym się lawinowo rosnących zniekształceń,  przez co bas może się wydawać mało głęboki. Takie coś subem da się zaadresować, ale koniecznie trzeba zrobić High Pass na kolumnach.

C1 mają 17cm głośnik nisko sredniotonowy i schodzą do 45hz, i owszem jak na taką konstrukcję potrafią zaskoczyć na basie, ale to nigdy nie będzie Woofer 20-25cm

Przekonam się za kilka dni czy sub miał sens

A po co high pass? Kolumna gra do swoich 40-45hz a sub uzupełnia 20-40/45hz. Grałem na Contour 20 z 2x Rel T9x. Nie było powrotu do grania bez subow.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

2 godziny temu, Cameyo napisał:

A po co high pass? Kolumna gra do swoich 40-45hz a sub uzupełnia 20-40/45hz. Grałem na Contour 20 z 2x Rel T9x. Nie było powrotu do grania bez subow.

Z prostego powodu... żeby nie robić interferencji między subem a monitorami i pozwolić monitorom grać z mniejszymi zniekształceniami, czyli poprawić bas i średnicę. Dodatkowo takie strojenie jest łatwiejsze bo nie nachodzą na siebie pasma i nie trzeba tak kombinować z equalizacją.

Używanie suba do 45Hz moim zdaniem nie ma sensu, bo będzie to słabo odczuwalna poprawa. No chyba, że ktoś słucha specyficznego materiału. Lepiej do 70-90Hz. Wtedy realnie można zyskać poprawę średnicy I basu. Suba nie kupuje się po to żeby było więcej basu...

[quote post="6379257" timestamp="1729932013" Suba nie kupuje się po to żeby było więcej basu...

Dokładnie tak.

Natomiast ja uzupełniam subem właśnie z odcięciem na ok 50 Hz i jest znacząca poprawa w każdym repertuarze. Od klasyki przez jazz po metal.

Należy kupić suba z zejściem ale i dobrym twardym kickiem, skoro Dynaudio grają nisko i miękko. Rele T z troche zaokrąglonym basem tu średnio będą pasować, ale też byłaby spora poprawa. Najlepszą opcją byłyby starsze Rele Q (Quake, Q150, Q200, Q201 itp) oraz Strata 5 i Stampede. Te dwa ostatnie z pilotem i osobnym regulowanym podbiciem przy 80hz, super się je stroi bez ruszania się z fotela.  

3 godziny temu, Cameyo napisał:

[quote post="6379257" timestamp="1729932013" Suba nie kupuje się po to żeby było więcej basu...

Dokładnie tak.

Natomiast ja uzupełniam subem właśnie z odcięciem na ok 50 Hz i jest znacząca poprawa w każdym repertuarze. Od klasyki przez jazz po metal.

Zgadza się,  ale myślę, że można by uzyskać jeszcze lepsze efekty. Zwłaszcza przy głośnym słuchaniu. Mało ludzi o tym wie, ale większość nawet dorosłych (np 18 na basie w obudowie BR) kolumn ledwo daje radę poniżej 100Hz.

W załączeniu Herritage Special, które pod tym kątem są naprawdę spoko. Poniżej 50Hz to już prawie żadne nie grają.

Na końcu testu Erin pokazał jak bardzo zmieniają się IMD przy odcięciu na 80Hz (koło. 10dB różnicy na średnicy)

https://www.erinsaudiocorner.com/loudspeakers/dynaudio_heritage_special/

Dynaudio Heritage Special Harmonic Distortion (96dB @ 1m).png

Edytowane przez baran

Ja bym najpierw sprawdził C1 z dwoma subami Dynaudio: https://dynaudio.com/home-audio/sub/sub-6.

A jaki wybór by nie był to powinny to być 2 suby.

Sub 6 występuje też w wersji cywilnej. Chyba sub 9 się.nazywa. Edit: sub18s

Oba mają dsp,  tylko sub18s będzie miał profile pod ich serię core. W niższych cenach - SVS sb2000/3000. Lub totalny killer - perlisten r10s. Nie będzie zejścia jak w svs, ale też jest dsp, a Group delay niższy (debata co do słyszalności trwa). Unikałbym midbasów, które notują spadki na 30 I 40Hz. Takie najczęściej wydają się szybkie, ale basu w tym nie ma. 

Ja od dawna łączę dynaudio z SVS i nie mam powodów do narzekania. Z subów bas jest dużo lepszy, a odzyskuję headroom na midbasie i średnicy. Integracja też elegancka, ale trzeba było się napocić. Było to bardzo trudne do osiągnięcia i pierońsko zależne od pokoju. Niemniej, teraz bez subów nie potrafię słuchać, bo przez interakcję z pokojem każde kolumny wydają się grać jedną nutą, a przy podgłośnieniu bas traci na głębi przez zniekształcenia. Zresztą, mam kilka utworów dla których ustawiam high pass na oba suby,  bo zaczynają siać harmonicznymi i bas traci na głębi.

Edytowane przez baran

Sub 6 wyglada na identyczny do Sub 18s z przynajmniej jednym wyjatkiem. 6-tka ma wbudowane profile do cywilnych kolumn np. C1, 18-tka ma wbudowane profile do monitorów studyjnych.

Całkiem mozliwe ze wykonczenie obudowy w Sub 6 jest lepsze. W koncu moze byc postawiony w domowym salonie.

Różnica w cenie jest spora, wiec osobiscie wolałbym 18s (o ile naprawde jest taki sam jak 6). A konfiguracje zrobiłbym sobie sam.

To czy taki drogi sub jak 6/18s ma sens moze zalezec od mozliwej integracji w systemie docelowym. Jezeli @RCD ma po prostu integrę bez mozliwosci pętli pomiedzy jej przedwzmacniaczem a wzmacniaczem, to nie wykorzysta bajerów w tych subach Dynaudio. Wtedy lepszym wyborem moze byc jakis tanszy sub. 
Ale moze u @RCD zaawansowana integracja nie jest potrzbna bo ma dobre warunki akustyczne? Jest bardzo duzo mozliwosci. A rownoczesnie łatwo mozna cos sknocic w ustawieniach i opowiadac ze subów nie da sie dobrze zintegrowac z kolumnami.

Dla głośników klasy C1, prawdopodobnie dobrym kompanem byłyby 2 suby wyzszej klasy które łącznie kosztują, nowe, ok. 15-25tys. Albo 4 suby za tą samą kwotę? 😀
Zawsze mozna poszukać uzywek...

Na koniec i tak kierowałbym sie oceną podczas odsłuchów u siebie w domu.

Edytowane przez maxijazz
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.