Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Pokój mam 18 metrów więc Focus 160 wystarczy

Nie ma sensu ładować się w podłogowe Dynaudio na 18m2. Jedynie można próbować lepszych modeli monitorów.

Pokój mam 18 metrów więc Focus 160 wystarczy

w 18m2 w zupełności. SN2 bez problemu je napędzi, słuchałem sn1 z 260 też nie miał większych problemów.

do 160 kup stand6 , warto ,

http://www.dynaudio.com/int/home_loudspeaker_systems/accessories/stand_6.php

posiadam takie , dobrze wyglądają , są masywne , i solidnie wykonane

Focal + Naim

Ile ważą standy 6?

Technical Specifications

Height (with spikes) 640 mm / 25.1"

Dimensions Top Plate 235 x 168 mm / 9.3 x 6.6"

Dimensions Base Plate 320 x 235 mm / 12.6 x 9.3"

Weight 8.5 kg / 18.7 lbs

Colours High-gloss white, High-gloss black, silver, black

generalnie więcej niż 160 :) miejsce na dociążenie jest

Focal + Naim

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, a szczególnie Klubowiczów Dynaudio, tym bardziej, że jest to mój pierwszy post. Na forum zaglądam i czytam od dłuższego czasu, jednak tym razem postanowiłem bezpośrednio poprosić o poradę. Szykuję się bowiem do przebudowania swojego zestawu audio, rezygnuję z kina na rzecz przyzwoitego stereo. Jak chodzi o kolumny to model już wybrałem

i będą Dynaudio New Excite X34. Przesłuchiwałem je już z japońską lampą Lebenem 300f i to brzmienie na prawdę podobało mi się.

Jak dla mnie ocieplone, pastelowe z łagodną górą. Podobalo mi się, gorzej już jak chodzi o cenę tego wzmacniacza lampowego, niestety, bo mocno przekracza budżet. Dlatego piszę i proszę o poradę jaki wzmacniacz warto jeszcze przesłuchać, jakie połączenie warto sprawdzić na własnych uszach? Podpowiedzcie jakie okablowanie będzie też dobrym wyborem? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

potwierdzam Miksona

u mnie gra Heed z X2 na Chario Delfinusach. Wla

snie zbieram sie na wymiane na Focus 260 ,) to bardzo przyjeme zestawienie..porownywalem z Lebenem 300...gra nie wiem czy nie przyjemniej. A stroche zostaje w kieszeni ;)

odnosnie Heeda z X2

jakie sa wasze doswiadczenia w polaczeniu z Dyniami?

wiem ze dobrze sobie poradzil z C1- tym polaczeniem bylem bardzo zadowolony. ale drogo ;-(

z focusami 160 bylo troche malo...z 260 lepiej.

wczesniejsze modele?

bede wdzieczny za wasze opinie.

panowie, jezeli ktos na terenie Wroclawia lub okolicy ma Dynaudio C1, prosze o kontakt na priva...

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Czy wie ktoś gdzie można kupić te koncentryczne wtyczki do przewodu OCOS, albo jaki to jest typ wtyku?. Jest taki przewód do wzięcia, nawet we w miarę rozsądnej cenie, ale "goły". Rad bym owego ocosa spróbował ale że mam odpowiednie gniazda w kolumnach pod ocosy trochę bez sensu było by podłączać "na surowo".

Czy wie ktoś gdzie można kupić te koncentryczne wtyczki do przewodu OCOS, albo jaki to jest typ wtyku?. Jest taki przewód do wzięcia, nawet we w miarę rozsądnej cenie, ale "goły". Rad bym owego ocosa spróbował ale że mam odpowiednie gniazda w kolumnach pod ocosy trochę bez sensu było by podłączać "na surowo".

Tutaj ma gość do sprzedania OCOSy zakończone oryginalnymi koncentrykami (nie rozumiem, po co potrzebna przejściówka, jeśli istnieją koncentryczne gniazda w Dynkach?) : http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/02/181458.php

A tutaj do sprzedania z przejściówkami: http://www.hifi.nl/tweedehands/tekoop/10000670/OCOS-cable-luidsprekerkabel-incl-pluggeneindstukken.html

Potrzebuje okablować 5 kolumn, wszystkie mają stosowne koncentryczne gniazda i kabel mogę mieć ale zupełnie goły, bez owych zazwyczaj na kablach - choćby w tych linkach obecnych końcówek. Potrzebuje nie przejściówki koncentryk - zwykłe zaciski jaki powinno się stosować w wypadku podłączania ocosów do kolumn nie posiadających odpowiednich koncentrycznych gniazd a owe koncentryczne końcówki z jakimi są ocosy standardowo sprzedawane.

Takie: post-23230-0-30265200-1421082123_thumb.jpg

Potrzebuje okablować 5 kolumn, wszystkie mają stosowne koncentryczne gniazda i kabel mogę mieć ale zupełnie goły, bez owych zazwyczaj na kablach - choćby w tych linkach obecnych końcówek. Potrzebuje nie przejściówki koncentryk - zwykłe zaciski jaki powinno się stosować w wypadku podłączania ocosów do kolumn nie posiadających odpowiednich koncentrycznych gniazd a owe koncentryczne końcówki z jakimi są ocosy standardowo sprzedawane.

Takie: post-23230-0-30265200-1421082123_thumb.jpg

W tym przypadku może być problem, trochę ostatnio poszukiwałem OCOSów i nigdzie się nie spotkałem z samymi wtykami. Może lepiej poszukać kilku gotowych kabli od różnych sprzedawców?

To, ze jest problem to wiem. Zadanie domowe odrobiłem. Ale z drugiej strony nie wierzę, że specjalnie do ocosów stworzono nowy i unikalny typ wtyku i gniazda. Zapewne jest to jakiś typ złącza w.cz. i to raczej nie dostępnego powszechnie. Te powszechnie opisane i dostępne już przejrzałem, żadne nie jest takie samo.

Oczywiście, że finalnie mogę kupić od różnych sprzedawców, tyle tylko, że ja nigdy ocosów nie słyszałem i powstaje pytanie czy warto się w to bawić? Ja nie potrzebuje 4 czy 5 metrów a jakieś 20 i taki też mniej więcej odcinek mogę korzystnie kupić.

Mogę naturalnie kupić jakieś 4 metry i odsłuchać, a potem dokupić resztę ale to rozwiązanie najbardziej kłopotliwe i kosztowne.

To jeszcze inaczej: ma ktoś do wypożyczenia do odsłuchu (naturalnie odpłatnie) ocosy na Dolnym Śląsku?

Potrzebuję porady odnośnie wzmacniacza do dynaudio dm 2/8. Mam kilka typów, jednym z nich jest Exposure 1010 AMP. Nie wiem jednak, czy mi ten wzmak pociągnie te monitorki. Jeżeli macie jakieś inne typy to chętnie je wezmę pod uwagę- budżet w okolicach 1500 zł.

Te nowe Exposure'y, a zwłaszcza ten to niekoniecznie. Poszukaj starszego XX Super, lub XV, XXV, niełatwo znaleźć, ale grają super,moim zdaniem oczywiście;-)

Ja też poprosił bym o porady i informacje odnośnie wzmacniaczy do Audience 62.

Moje typy to Cyrus 8 (lub inne ósemki np. 8vs2), Exposure 2010 oraz Musical Fidelity A3.

Chodzi mi o to żeby było dynamicznie i milo (muzyka często gra u mnie po 8-10h dziennie). Bez kłucia po uszach i mocnego ataku góry.

Mam obecnie Rotela RA-985BX - jest dynamicznie ale często sucho, za dużo góry i wyższego środka.

Słucham głównie radio z internetu przez Arcam rDac, więc trafiają się słabsze nagrania lub stacje i w tym przypadku Rotel sobie nie radzi. Sypie tonami tak, ze czasami zwieszam skarpetki na kolumnie by wyciszyć wysokie tony:). Co do muzyki to nie słucham metalu ani rocka. Głównie haus, dab, regge, d&b, ale i jezz czy blues itd.

Edytowane przez nieolo

koledzy,

a ktoś doradzi używany wzmak do Audience 50? mam budżet 3000-4000zł, teraz jadę na HK680, ot jakiś budżetowy klocek kupiony za 600zł na allegro, dozbierałem troszkę i kupiłbym coś lepszego

słucham rock/pop, chodzi mi o ciche słuchanie wieczorami jak dzieci śpią

- pomieszczenie to duży pokój z kuchnią około 30m2

dzieki,

pawel

Witam

Stałem się posiadaczem zestawiku NAIM UNITYQUTE 2 , Dynaudio DM 3/7 spięte QED Anniversary XT. Sprzęt kupiłem w gdańskim Albatrosie. Słuchałem tego NAIMA z MA RX 6, z Castle Knight 5 ale najbardziej zagrał mi jednak z Dyńkami. System zagra, w zasadzie juz zagrał na 25m2. Wygrzewa sie, brzdąka sobie cale dnie od soboty. A wygrzewanie wyglada jak na środkowym zdjęciu :))))

Pozdrawiam

Mariusz

post-57828-0-52601600-1422268377_thumb.jpg

post-57828-0-16846300-1422268395_thumb.jpg

post-57828-0-65652000-1422268397_thumb.jpg

post-57828-0-62350500-1422268398_thumb.jpg

post-57828-0-12486900-1422268597_thumb.jpg

Witam

Stałem się posiadaczem zestawiku NAIM UNITYQUTE 2 , Dynaudio DM 3/7 spięte QED Anniversary XT. Sprzęt kupiłem w gdańskim Albatrosie. Słuchałem tego NAIMA z MA RX 6, z Castle Knight 5 ale najbardziej zagrał mi jednak z Dyńkami. System zagra, w zasadzie juz zagrał na 25m2. Wygrzewa sie, brzdąka sobie cale dnie od soboty. A wygrzewanie wyglada jak na środkowym zdjęciu :))))

Pozdrawiam

Mariusz

No i super...dużo radości z muzyki...

Polecam tylko jeszcze wymienić firmowe kolce na produkt firmy Soundcare. Po pierwsze będzie poprawa w zakresie basu i nie tylko a po drugie łatwiej będzie przesuwać kolumny.

http://loudspeakershop.eu/kolce-podstawki-c-208.html?language=pl

Jak na dzisiejsze ceny akcesoriów to jest niemal darmo;-). Producenci kolumn powinni te kolce dodawać obowiązkowo w zestawie...

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

No i super...dużo radości z muzyki...

Polecam tylko jeszcze wymienić firmowe kolce na produkt firmy Soundcare. Po pierwsze będzie poprawa w zakresie basu i nie tylko a po drugie łatwiej będzie przesuwać kolumny.

http://loudspeakershop.eu/kolce-podstawki-c-208.html?language=pl

Jak na dzisiejsze ceny akcesoriów to jest niemal darmo;-). Producenci kolumn powinni te kolce dodawać obowiązkowo w zestawie...

Ja stanowczo odradzam w ciemno.

Inny metal, inna gęstość tego metalu , inna powierzchnia styku.

Ogólnie nie wiadomo czy tego oczekujemy po wydaniu pieniążków.

Efekt zmian w brzmieniu - niewiadomy.

A ze sprzedażą będzie problem.

Edytowane przez Firewall 1

Ja stanowczo odradzam w ciemno.

Inny metal, inna gęstość tego metalu , inna powierzchnia styku.

Ogólnie nie wiadomo czy tego oczekujemy po wydaniu pieniążków.

Efekt zmian w brzmieniu - niewiadomy.

A ze sprzedażą będzie problem.

Gęstość metalu? Że niby w Dynaudio poddają badaniom kolce montowane w kolumnach za kilka tysięcy złotych?

Chyba sobie robisz z nas jaja?

Nie trzeba być metalurgiem aby wiedzieć, że firmowe kolce Dynaudio to coś najtańszego co da się zamontować.

Każdy myślący człowiek zdaje sobie sprawę, że zastosowanie czegokolwiek lepszego da poprawę. Kolce z norweskiej firmy Soundcare są obecne na rynku od wielu lat. Masa ludzi sprawdziła ich przydatność. Istnieją firmy, które stosują ich wyroby jako nóżki/stopki (np. Electrocompaniet w swoich droższych urządzeniach hifi; Avcon, Akkus, studio16hz w kolumnach). W przeciwieństwie do większości nowych firm zajmujących się akcesoriami Soundcare jako jeden z nielicznych utrzymuje ceny na swoje stopki na zupełnie przyzwoitym poziomie. W relacji ceny do jakości są to wybitne akcesoria. Miałem okazję sprawdzić ich przydatność w różnych konfiguracjach i zawsze wnosiły poprawę tak dźwięku jak i ułatwiały przesuwanie oraz ustawianie kolumn podłogowych czy też podstawek pod monitory.

Akkus_V4_tyl.jpg

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.