Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Dynaudio i lampa to mezalians a nie dobre małżeństwo w szczególności C-2 i wyżej.Jeśli chodzi o 3.4 LE jak najbardziej Octave daje sobie radę.Miałem ten wzmak w domu ze trzy tygodnie ale po podłączeniu mojej końcówki Sphinx Project 18 było jeszcze lepiej.

Przy dynkach zostalbym z krellem, do focali lampa musi być.

Z dzielonym Naimem Focale też bardzo fajnie grają.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Dynaudio i lampa to mezalians a nie dobre małżeństwo w szczególności C-2 i wyżej.Jeśli chodzi o 3.4 LE jak najbardziej Octave daje sobie radę.Miałem ten wzmak w domu ze trzy tygodnie ale po podłączeniu mojej końcówki Sphinx Project 18 było jeszcze lepiej.

Ale to chyba zależy z jaką lampą. Słuchałem Octave Jubilee z Dynaudio Evidence i było to zjawiskowe granie, mimo zbyt małego pomieszczenia w jakim tego słuchałem.

Przecież napisałem,że Octave dawała radę 3.4le.....Octave Jubile to inna półka wydajnościowo i nie tylko więc mogło zagrać przyjemnie.Jednak lampa oparta na 2A3 lub 300B i podobnej konfiguracji nie da rady Dynkom.

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy dynaudio. Nabyłem swego czasu model 52SE .Grają obecnie z rotelem RA-04 oraz RCD-971. Mam możliwość nabycia co prawda starego lecz pewnego RA-870BX. Czy taka wymiana dużo wniesie? Czy może lepiej zmienić na nowszy RA-06. Dużo pochwał mają modele RA-840BX3/BX4, jako grające lepiej od nowych roteli, RA-870BX to w końcu jeszcze wyższa półka. A może lepszy będzie nowszy RA-980 ? Sam już nie wiem. Im więcej czytam tym mniej wiem :)

Edytowane przez deckardmst

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy dynaudio. Nabyłem swego czasu model 52SE .Grają obecnie z rotelem RA-04 oraz RCD-971. Mam możliwość nabycia co prawda starego lecz pewnego RA-870BX. Czy taka wymiana dużo wniesie? Czy może lepiej zmienić na nowszy RA-06. Dużo pochwał mają modele RA-840BX3/BX4, jako grające lepiej od nowych roteli, RA-870BX to w końcu jeszcze wyższa półka. A może lepszy będzie nowszy RA-980 ? Sam już nie wiem. Im więcej czytam tym mniej wiem :)

Mogę tylko dorzucić swoje trzy grosze co do cedeka rcd-971 miałem, od strony analitycznej jest spoko bo dynamiczny, zrównoważony z trochę przygaszoną na samym końcu górą ale beznamiętny jest. Jak pytasz o wzmacniacz do 52 se to tak jakbyś pytał do contour 1.3 (nie pamiętam czy blizej 52se do 1.3 se czy mkII)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

chcialbym powitac wszystkich milosnikow dynaudio.

Panowie, po kilku latach roznych klockow przyszedl czas na wlasnie te firme:)

od poczatku. mam budzet niestety tylko max 2000 zl.

czego szukam. malych monitorkow ktore beda operowac tylko przy biurku (za to baaaardzo opaslym,) odleglosc kolumn od sluchacza to prawie dwa metry, oczywiscie na standach.

nie bede ukrywac ze troche czytalem., ale tym bardziej mam duzy metlik.

zastanawiam sie nad X12, audience 50, badz DM 2/6

moje wymagania to przede wszystkim spokoj, nie meczace sluchanie i duuuzo przestrzeni...

bardzo dziekuje

Malcolm a z czym beda mialy grac Twoje dynie i czy sluchales juz jakiegos modelu dynaudio. Ogolnie co nie wybierzesz to spelni Twoje oczekiwania, jednak miedzy np. excite a dm sa wyrazne roznice, i nie chodzi, ze ktores lepsze bo ja nie potrafie z tych dwoch serii wskazac lepszych, obie klada nacisk na inne elementy brzmienia, zostaje kwestia osobistego odsluchu i gustu. Audience nie sluchalem ale tu wymagania co do wzmaka beda jeszcze inne, niz przy malych excite czy dm/emit.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

nie sluchalem w tym sek. ale chce zaryzykowac. w tej chwili mam musical fidelity A1 ostatnia wersje (klasa A) do tego lampowego daca rodzimej produkcji Citrone. wszystko leci z tidala.

wzmak do wymiany zaraz po kolumnach.

czego oczekuje..

tak jak pisslem mega spokojnej gory. dla mnie to podstawa. ma byc ale nie ma jej slychac :) duzo przestrzeni. slucham duzo starej muzyki, duzo wokali itd. dzwiekowo musi byc nie meczace. slucham niekiedy po 12h (praca przy biurku) i rowniez nie za glosno ( na dluzsza mete nie da sie)

Mniej wymagające Excite być może zagrałyby z tym co masz teraz, z kolei opisujesz dzwięk że bardziej pasowałyby 50tki jeżeli chodzi o spokojną górę i wokale. A kolega wyżej ma jeszcze lepszy pomysł :) z tym że 52se bliżej ceną do 3tys jak 2tys. Przychyle się do zdania Adama to wszystko może zagrać i ma też prawo nie zagrać to już od strony elektroniki będzie jak dzwięk poprowadzi i czy się spotka z tym czego oczekujesz.

Edytowane przez Kamil Ełk

chcialbym powitac wszystkich milosnikow dynaudio.

Panowie, po kilku latach roznych klockow przyszedl czas na wlasnie te firme:)

od poczatku. mam budzet niestety tylko max 2000 zl.

czego szukam. malych monitorkow ktore beda operowac tylko przy biurku (za to baaaardzo opaslym,) odleglosc kolumn od sluchacza to prawie dwa metry, oczywiscie na standach.

nie bede ukrywac ze troche czytalem., ale tym bardziej mam duzy metlik.

zastanawiam sie nad X12, audience 50, badz DM 2/6

moje wymagania to przede wszystkim spokoj, nie meczace sluchanie i duuuzo przestrzeni...

bardzo dziekuje

Aktywne monitork Dynaudio bliskiego pola mogą być dobrym wyborem. Są konstruowane z myślą o słuchaniu ich z niewielkiej odległości. Ostatnio słuchałem takich monitorów i bardzo przyjemnie grały. Dodatkowo nie trzeba się martwić o wzmacniacz. Wisiały używane na Allegro, ale chyba tego nie ma teraz.

Znaleźć w przyzwoitym stanie Audience 52SE w cenie 2k graniczy z cudem.

Jako właściciel Audience 42 mogę Cię zapewnić Malcolm_x, że 42ki posiadają wszystkie cechy o których piszesz.

Warto pamiętać, że wielkość pomieszczenia powinna determinować konkretny model.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

chodzi o to ze lata mialem aktywne (adamy, krk, yamahy) i niestety z czystym sumieniem powiem NIE.

nigdy nie gry tak jak chcialem. wydaje mi sie ze problem lezy po stronie nie za dobrych wzmacniaczy uzytych w tych monitorach. dopiero przejscie na pasywne, dalo to czego oczekiwalem. i tego bede sie trzymac :)

chodzi o to ze lata mialem aktywne (adamy, krk, yamahy) i niestety z czystym sumieniem powiem NIE.

nigdy nie gry tak jak chcialem. wydaje mi sie ze problem lezy po stronie nie za dobrych wzmacniaczy uzytych w tych monitorach. dopiero przejscie na pasywne, dalo to czego oczekiwalem. i tego bede sie trzymac :)

Widziałem w krakowskim Nautilusie używane contour 1.3mk2 w ładnej, jasnej okleinie :) Z całą pewnością spełnią Twoje wszystkie oczekiwania po za ceną. Spróbuj coś ponegocjować. To sympatyczni i pełni zaangażowania ludzie :)

Edytowane przez ROXI

A ja mam pytanie trochę z innej beczki jak dbacie o wygląd swoich dynek. Czym najlepiej odświeżyć wygląd i pielęgnować fornir na focusach?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

czyli co warto doplacac 500 zl do audience 50 czy wybrac o 500 zl tansze 42 albo x12 ? a jak te ostatnie to ktore wedlug was? Jedyne co mnie kusi to to, ze x12 sa nowsze..

co do pomieszczenia to nie wiem czy warto brac pod uwage, skoro graja bardziej jako bliskiego pola, ale ogolnie beda stac pod skosem (poddasze), wielkosc pomieszczenia to 40m2 - 2,8m wysokie.

a o co chodzi z seria DM? np. 2/6 sa nowe za 1990 zl.

A ja mam pytanie trochę z innej beczki jak dbacie o wygląd swoich dynek. Czym najlepiej odświeżyć wygląd i pielęgnować fornir na focusach?

Wilgotną ściereczką z mikrofibry.

czyli co warto doplacac 500 zl do audience 50 czy wybrac o 500 zl tansze 42 albo x12 ? a jak te ostatnie to ktore wedlug was? Jedyne co mnie kusi to to, ze x12 sa nowsze..

co do pomieszczenia to nie wiem czy warto brac pod uwage, skoro graja bardziej jako bliskiego pola, ale ogolnie beda stac pod skosem (poddasze), wielkosc pomieszczenia to 40m2 - 2,8m wysokie.

a o co chodzi z seria DM? np. 2/6 sa nowe za 1990 zl.

Chyba pomyliłeś 50tki z 52se bo napisałeś o dopłaceniu 500zł a te trzy monitory: x12, 42 i 50 można spotkać w cenie 1500zł.

Jeżeli chcesz podłączyć któreś na czas obecny pod swój wzmacniacz to bym na Twoim miejscu się obawiał bo 50tki to monitory najbardziej wymagające z tych trzech, potem 42ki na końcu x12tki (porównaj wykresy impedancji dla 42 min przypada na 3,7ohma a dla 12tek na ok. 5 ohma, im niższa wartość tym trudniejsze)

Twój opis dzwięku a więc nacisk na wokale i łagodną górę mają najbardziej 50tki, wyczytać możesz że te w porównaniu do 42 mają górę mniej bezpośrednią i subtelniejszą.

Do elektroniki którą posiadasz najodpowiedniejsze pod kątem obciążenia będą excite, excite w porównaniu do tej dwójki mają 2x droższy tweeter i są dużo barwniejsze i wyrównane i tu trzeba dobrać dobrze elektronikę pod kątem dźwięku, bo one grają przede wszytskim dzwiękiem o mniejszej masie.

DM to seria podstawowa zaraz po audience, została wycofanai zastąpiona przez Emit stąd te ceny, te które wymieniłeś 2/6 mają głośnik sredniotonowy jak w małych excite i pewnie dlatego są podobnie małym obciążeniem. DMy mają głośniki wysokotonowe d28/2 a emity d260 a więc półka wyżej ale to nie znaczy że zagrają z miejsca lepiej, bo liczy siużywę jak to wszystko z elektroniką zagra.

Na Twoim miejscu kupiłbym używane, bo nie wiadomo czy Ci przypasują a jak z głową kupisz to wiele nie stracisz.

Chyba pomyliłeś 50tki z 52se bo napisałeś o dopłaceniu 500zł a te trzy monitory: x12, 42 i 50 można spotkać w cenie 1500zł.

Jeżeli chcesz podłączyć któreś na czas obecny pod swój wzmacniacz to bym na Twoim miejscu się obawiał bo 50tki to monitory najbardziej wymagające z tych trzech, potem 42ki na końcu x12tki (porównaj wykresy impedancji dla 42 min przypada na 3,7ohma a dla 12tek na ok. 5 ohma, im niższa wartość tym trudniejsze)

Twój opis dzwięku a więc nacisk na wokale i łagodną górę mają najbardziej 50tki, wyczytać możesz że te w porównaniu do 42 mają górę mniej bezpośrednią i subtelniejszą.

Do elektroniki którą posiadasz najodpowiedniejsze pod kątem obciążenia będą excite, excite w porównaniu do tej dwójki mają 2x droższy tweeter i są dużo barwniejsze i wyrównane i tu trzeba dobrać dobrze elektronikę pod kątem dźwięku, bo one grają przede wszytskim dzwiękiem o mniejszej masie.

DM to seria podstawowa zaraz po audience, została wycofanai zastąpiona przez Emit stąd te ceny, te które wymieniłeś 2/6 mają głośnik sredniotonowy jak w małych excite i pewnie dlatego są podobnie małym obciążeniem. DMy mają głośniki wysokotonowe d28/2 a emity d260 a więc półka wyżej ale to nie znaczy że zagrają z miejsca lepiej, bo liczy siużywę jak to wszystko z elektroniką zagra.

Na Twoim miejscu kupiłbym używane, bo nie wiadomo czy Ci przypasują a jak z głową kupisz to wiele nie stracisz.

dzieki bardzo za odp, duzo mi wyjasnil.

No wlasnie na Alle, jest audience 50 za 2000 (moze zejsc do 1900) stad ta cena, sa tez x12 z gwarancja za 1500, z tego co piszesz chyba zdecyduje sie na nie.

Malcolm nie wiem, skąd jesteś, jak masz blisko do Trójmiasta, to zapraszam możesz posłuchać u mnie, mam zarówno DM 2/7, jak i Contour 1.3 mk2.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

dzieki bardzo za odp, duzo mi wyjasnil.

No wlasnie na Alle, jest audience 50 za 2000 (moze zejsc do 1900) stad ta cena, sa tez x12 z gwarancja za 1500, z tego co piszesz chyba zdecyduje sie na nie.

50tki za 1900 to sporo bywały nawet za 1350 w dobrym stanie ale nie ma co liczyć już na takie ceny,myślę że rozsądnie za ~1500 kupić dobry egzemplarz. Ceny 40 i 42 również poszły w górę i co dziwne oscylują na poziomie około 10 lat młodszych excite z serii wyższej z lepszym tweeterem. Kup egzemplarz zadbany to łatwiej odsprzedaż w razie niepowodzenia, mam nadzieję że trafisz w setup bo nie jest łatwo i to trzeba wziąć pod uwagę.

dzień dobry forumowiczom , do 4 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Dynaudio Excite 38 , obecnie zasilane przez integre NAD 356 bee - i tu właśnie pojawia się kłopocik bo wzmacniacz ma swoje "dni" czasami gra przepięknie a czasami zamula , prawdopodobnie wynika to z wygrzania elementów bo dźwięk pojawia się po kilku godzinach grania, niestety nie da się nie wyłączać wzmacniacza bo jak nie dostaje sygnału wejściowego to sam się wyłączy. Dodatkowo chyba jest trochę za słaby do tych kolumn. Prośba do Was o podpowiedź czego posłuchać i na co w ewentualnie wymienić mój obecny wzmacniacz budżet to do około 6000PLN

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.