Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.01.2022 o 01:40, shiver07 napisał:

To chyba miałeś podpięta słabą elektronikę i dobrze ci zagrało z tanimi dynkami. Do tych głośników wyżej wymienionych trzeba mieć dobre jakościowo klocki żebyś usłyszał różnice, że twoje Dunki wcale nie grają lepiej. Czyli jeżeli chcesz żeby wyższa seria zagrała lepiej musisz zapewnić im odpowiednie współtowarzystwo.

Dokładnie tak jest jak pisze shiver07. Przesiadłem się z Harbeth na wysoki model Dynaudio i o ile w bezpośrednim starciu różnica była spora na korzyść Dynków, to jednak brakuje mi Harbethowego stylu grania.

W dniu 20.01.2022 o 14:11, stach_s napisał:

Koledzy,

Robiłem właśnie małe porządki i znalazłem stare maskownice do Excite X18. Zostały po sprzedaży kolumn, bo wydusiłem od dystrybutora w ramach gwarancji nówki. W tych które zostały u mnie jedna ramka ma pęknięcie, w drugiej delikatnie poluzowana tkanina.

Może komuś przyda się jako zapas do naprawy, oddam w cenie przesyłki, chętnych zapraszam na priv!

Nikt?? Nic???

3 godziny temu, tomter napisał:

Dokładnie tak jest jak pisze shiver07. Przesiadłem się z Harbeth na wysoki model Dynaudio i o ile w bezpośrednim starciu różnica była spora na korzyść Dynków, to jednak brakuje mi Harbethowego stylu grania.

Mam to samo😉

4 godziny temu, tomter napisał:

Dlatego często się zastanawiam czy potrzeba mi czegoś więcej do szczęścia niż moje herbatniki. Wiem, że są lepsze zestawy ale czy na pewno?Myślę, że każdy ma swój własny (często sprzeczny) opis tego, co oznacza czy coś gra lepiej lub gorzej. Każdy ma swój sposób weryfikacji. Dla mnie liczy się relax,zabawa i uczucia które można poczuć słuchając muzyki. 

Edytowane przez shiver07

Czy jest sens zmiany wzmaka do moich dynek czy nic lepszego nie kupię z używek do 4k,niby wszystko mi sie podoba w nim ale korci posłuchać innego ,muza leci z bt do toppinga😀

2 godziny temu, cepiano napisał:

Czy jest sens zmiany wzmaka do moich dynek czy nic lepszego nie kupię z używek do 4k,niby wszystko mi sie podoba w nim ale korci posłuchać innego ,muza leci z bt do toppinga😀

Kupisz ale czy jest sens sam się musisz przekonać. Pożycz od kogoś coś tańszego i się przekonaj.  Sama jakość przez bt pozostawia dużo do życzenia. Lepiej już przez LAN lub z jakiegoś źródła typu CD.

W dniu 14.02.2022 o 16:44, tomter napisał:

Harbeth to daje, ja swoje SHL5 miałem przez 8 lat, teraz mam Dynki i kombinuję ze wzmacniaczem, czyli czegoś mi brakuje.

Herbsy nie są dla każdego na pewno nie dla młodych ludzi. Młodzi ludzie lubią dużo basu żeby był wykop. Powinna widnieć informacja najlepsze głośniki od lat <40. Widzę to po sobie im człowiek starszy inaczej słyszy,inaczej patrzy na różne rzeczy. Wszystko się zmienia nie zawsze będzie tak samo.

5 godzin temu, cepiano napisał:

Bt to słabe ogniwo Twojego łańcucha . Kup streamer , a usłyszysz różnicę. Miałem Toppinga. Po coax z przyzwoitym streamerem grał fajnie .

53 minuty temu, cepiano napisał:

Nie chodzi o żródło tylko o sam wzmak ,po bt gra bardzo fajnie ,z łapka po usb gra podobnie,

Po USB ze zwykłego laptopa też jest kiepsko w porównaniu z nawet budżetowym streamerem. Przerabiałem to sam .

Witam Dynaudiomaniaków 😉

Robię małe rozeznanie. Posiadam Onkyo A-9070 i szukam uniwersalnych kolumn podstawkowych do kwoty 5000zł. Mogą być nowe i używane. Obecnie gram na Heco aurora 700 i chciałbym zrobić krok w przód. Jaki model Dynaudio byście polecili do tego wzmacniacza? 

Muzyka: pop lata 80, rock, muzyka filmowa, elektroniczna i w największym stopniu power metal. Pokój 18m2. Kolumny maksymalnie mogą stać od tylnej ściany ok 35-45cm do pleców kolumn. Czytałem że Dynaudio potrzebuje trochę miejsca.

więcej w temacie 

https://www.audiostereo.pl/topic/158092-uniwersalne-kolumny-podstawkowe-do-5000-zł/

Jest szansa na znalezienie kompana do mojego Onkyo A-9070. Wzmacniacza nie mam zamiaru zmieniać. Może kiedyś 😁

Pozdrawiam.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

9 godzin temu, rd79 napisał:

Witam Dynaudiomaniaków 😉

Robię małe rozeznanie. Posiadam Onkyo A-9070 i szukam uniwersalnych kolumn podstawkowych do kwoty 5000zł. Mogą być nowe i używane. Obecnie gram na Heco aurora 700 i chciałbym zrobić krok w przód. Jaki model Dynaudio byście polecili do tego wzmacniacza? 

Muzyka: pop lata 80, rock, muzyka filmowa, elektroniczna i w największym stopniu power metal. Pokój 18m2. Kolumny maksymalnie mogą stać od tylnej ściany ok 35-45cm do pleców kolumn. Czytałem że Dynaudio potrzebuje trochę miejsca.

więcej w temacie 

https://www.audiostereo.pl/topic/158092-uniwersalne-kolumny-podstawkowe-do-5000-zł/

Jest szansa na znalezienie kompana do mojego Onkyo A-9070. Wzmacniacza nie mam zamiaru zmieniać. Może kiedyś 😁

Pozdrawiam.

Do 5 tyś. będzie chyba ciężko a za serię podstawową nie ma się co brać.

9 godzin temu, rd79 napisał:

Witam Dynaudiomaniaków 😉

więcej w temacie 

Pozdrawiam.

Jeżeli koniecznie ma to być monitor od Dynaudio, to w Twoim budżecie przemyślałbym Excite X18 lub droższe Focus 160. Basu zapewne będzie mniej niż z Auror, ale średnie i góra na pewno wejdą na wyższy poziom.

11 godzin temu, rd79 napisał:

Witam Dynaudiomaniaków 😉

więcej w temacie 

Pozdrawiam.

Cześć

Będą na sprzedaż monitory Dynaudio Contour 2.1

One są wyjątkowo 6 Ohmowe, a nie 4 Ohmowe jak większość Dynek, nie powinno być żadnych problemów z wysterowaniem. Wrzucę Ci później zdjęcia na priv.

2 godziny temu, izapat napisał:

Do 5 tyś. będzie chyba ciężko a za serię podstawową nie ma się co brać.

Domyślam się że ograniczeniem jest Onkyo A-9070 i nie bardzo zgra się z Dynkami.

2 godziny temu, stach_s napisał:

Jeżeli koniecznie ma to być monitor od Dynaudio, to w Twoim budżecie przemyślałbym Excite X18 lub droższe Focus 160. Basu zapewne będzie mniej niż z Auror, ale średnie i góra na pewno wejdą na wyższy poziom.

Niekoniecznie musi być Dynaudio. Robię rozpoznanie z jakimi kolumnami może dobrze zagrać mój wzmacniacz 😉

Jak będą nówki to zamierzam wypożyczać do domu. Kolumn jest od groma i nie będę w stanie przesłuchać wszystkiego, dlatego chciałbym ograniczyć się do kilku modeli.

47 minut temu, rambo54 napisał:

Cześć

Będą na sprzedaż monitory Dynaudio Contour 2.1

One są wyjątkowo 6 Ohmowe, a nie 4 Ohmowe jak większość Dynek, nie powinno być żadnych problemów z wysterowaniem. Wrzucę Ci później zdjęcia na priv.

👍

Według mnie jeśli Dynaudio to coś z serii X. X18 lub jeśli podłogowe to X32. Focus do tej muzyki którą podajesz odradzam. Ewentualnie jak wspomniano starsze Contour.

Godzinę temu, seba3002 napisał:

Kolego @rd79, jesteś z okolic Lublina? 

Jeśli chodzi o ceny kolumn, jak najbardziej ok. 

Tak. Jakieś 50km

2 minuty temu, rd79 napisał:

👍

Dzięki, może mnie przyjmą 😁 

Ładnie się uczesz i weź 0,7 na powitanie 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Witam. Ktoś słuchał Dynaudio contuor 380, słyszałem o ich wysokotonowym Esotar 2 dużo pozytywnych opinii, obecnie mam Scorpio i ich jedwabna kopułka też daje bardzo dużo informacji, interesuje mnie szczególnie dół i środek, w tych 380 basrflex z tyłu . Jakie odległości do podsłuchu no i czy jest to wyższy poziom grania niż Scorpio 1, wiem że spójny i nie kopiący tak basem, ktoś je przyrównywał do ProAc 40r . Pozdrawiam

23 minuty temu, Trismus napisał:

Witam. Ktoś słuchał Dynaudio contuor 380, słyszałem o ich wysokotonowym Esotar 2 dużo pozytywnych opinii, obecnie mam Scorpio i ich jedwabna kopułka też daje bardzo dużo informacji, interesuje mnie szczególnie dół i środek, w tych 380 basrflex z tyłu . Jakie odległości do podsłuchu no i czy jest to wyższy poziom grania niż Scorpio 1, wiem że spójny i nie kopiący tak basem, ktoś je przyrównywał do ProAc 40r . Pozdrawiam

380 nie słyszałem ,ale mam Dynaudio Contour 3.3 które pewnie brzmią bardzo podobnie . Góra jest szczegółowa ,ale nie metaliczna , niemęcząca , szczegóły i wybrzmienia pojawiają się tam gdzie mają być. Wcześniej miałem kolumny z tytanowa kopułką i było trochę za dużo wysokich, zbyt dźwięcznych nienaturalnie.

Średnica jest piękna ,wokale i instrumenty brzmią naturalnie .

Bas jest dynamiczny, szybki , konturowy ,ale nie potężny , co prawda u mnie grają na 45m2 , odsunięte ok 0.8- 1.0 m od ściany . W mniejszym pomieszczeniu mogą przywalić basem na pewno mocniej , ale to absolutnie nie subbas.

Najpiękniejsze w nich jest to , że wszystkie pasma płynnie , naturalnie łączą się ze sobą. To zdecydowanie kolumny dla słuchacza preferującego piękną scenę w 3 wymiarach  , precyzję, odwzorowanie instrumentów .

Mają równa impedancję 4 ohm z min 3,5ohm i chyba 86db skuteczności, więc nie są aż tak wymagające , chociaż Marantz 2 x 80w/4ohm dawał radę ,ale ewidentnie słychać było , że to za mało. 

U mnie napędzane przez 2 końcówki po 225W /4ohm chyba wystarcza -nie próbowałem niczego mocniejszego . 

Generalnie nowe konstrukcje na tym poziomie to wydatek 2-3x tyle.

Godzinę temu, carlos med napisał:

mam Dynaudio Contour 3.3 .....

Bas jest dynamiczny, szybki , konturowy ,ale nie potężny , co prawda u mnie grają na 45m2 , odsunięte ok 0.8- 1.0 m od ściany . W mniejszym pomieszczeniu mogą przywalić basem na pewno mocniej , ale to absolutnie nie subbas.

To ciekawe co piszesz, ja miałem 3.0 (jeden 8" woofer zamiast dwóch jak w 3.3) - bas był bardzo przyjemny,  potężny, właśnie taki trochę subwooferowy - miękki, soczysty, nie było to twarde, punkowe łupanie... ,Kolega w sporym pokoju (ale nie aż 45m)  zatykał jeszcze bas reflex a i tak głęboki bas dawał o sobie znać. tak mocno.... Z tego co czytałem to 3.0 schodziły do 30hz przy niewielkim spadku, a 3.3 do 32hz mimo że to jeszcze potężniejsze kolumny. widać troszkę wyżej strojone, ale 2hz to niewiele. 32hz to i tak bardzo nisko, a to jest przy spadku -3db, więc spokojnie rejon 25hz słyszalnie osiągalny 

Witam,kolega Trismus pisał o 380 a to seria Focus. Miałem F220 i te na 23 metrach potrafiły ,,zadudnić''  Obecnie mam Contour 3.0 odsunięte 70cm. od ścian i żadnego ,,łupania"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.