Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Macie racje. Bo ogólnie  system gra bardzo dobrze a to , że się czepiam szczegółów , to normalne. Nigdy nie będzie idealnie, tak pewnie ma większość z nas. Accu. zawsze można wsadzić w karton i niech sobie odpoczywa.

Pokombinuję trochę z kablami, może coś się zmieni, bo tu naprawdę chodzi o dopracowanie i tak już solidnego brzmienia.

12 minut temu, izapat napisał:

Pokombinuję trochę z kablami, może coś się zmieni, bo tu naprawdę chodzi o dopracowanie i tak już solidnego brzmienia.

Sprawa banalna, ale zawsze też jednak warto skoncentrować się na dobrych realizacjach i CD. Pliki i streaming niestety nadal w większości ten sprzęt kaleczą i pełni nie pokazują. To jednak pewnie dla Ciebie oczywiste 😜 Niby to gra, nawet qobuz z roonem, ale trzeba bardzo dobrego DAC i transportu aby to dobrze zagrało. Ten Esotar z tego co pamiętam, to głośnik wybitny. Jemu góry i blasku na pewno nie brakuje. Ten Denon też wybitnym transportem nie jest niestety. Nie tej klasy co te kolumn. 

Edytowane przez Roxi
2 minuty temu, Roxi napisał:

Sprawa banalna, ale zawsze też jednak warto skoncentrować się na dobrych realizacjach i CD. Pliki i streaming niestety nadal w większości ten sprzęt kaleczą i pełni nie pokazują. To jednak pewnie dla Ciebie oczywiste 😜 Niby to gra, nawet qobuz z roonem, ale trzeba bardzo dobrego DAC i transportu aby to dobrze zagrało. Ten Esotar z tego co pamiętam, to głośnik wybitny. Jemu góry i blasku na pewno nie brakuje. Ten Denon też wybitnym transportem nie jest niestety. Nie tej klasy co te kolumn. 

Denon rzeczywiście jest tu wąskim gardłem ,ale Rose jest już bardzo dobry. Co do płyt , to niestety sporo muzyki jest słabo nagrana. Raz w miesiącu pozwolę sobie kupić jakąś płytkę z wyższej półki. 

Masz jakiś pomysł na transport , ale w normalnych pieniądzach. Tak do 5kz ?

56 minut temu, izapat napisał:

Co do płyt , to niestety sporo muzyki jest słabo nagrana. Raz w miesiącu pozwolę sobie kupić jakąś płytkę z wyższej półki. 

Ja do kupowania płyt wróciłem i jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Spokojnie teraz jest sporo używanych z dobrych wytwórni, które można za 30-50 zł kupić i to już majątek nie jest. Sprzęt zaczyna się budzić, muzyka jest spójna, nie nie przeszkadza itd. Z plikami cały czas są jakieś problemy. Później też człowiek ciągle chce coś zmieniać. Większość osób jakich znam pomimo dużych inwestycji z streamery itd. nadal przyznają, że jak dobra płyta to nie gra. Jakiś mniej kontrolowany bas, słabsza dynamika, itd. Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie. Roona też i Qobuza mam, ale referencja to nie jest 🙂

Transportu Ci nie polecę, ale kolumn nie sprzedawaj, bo masz super 😜 

Pan Wojtek ma fajny cykl o płytach CD na tym kanale. Jest tam kilka różnych odcinków. Jak zwykle jest dużo trollingu w komentarzach, ale dużo można się z tych filmów dowiedzieć 🙂

Witam, może zainteresuje kogoś kupno zabezpieczenia na głośnik wysokotonowy Esotara 2, 2,5 i 3. Podaje adres https://triplex-service.de/en/

Tripod 2.jpg

Panowie, podzieli się ktoś wrażeniami odnośnie Dynaudio Evoke 10 ?  Z czym porównywał ( jeżeli ) , z jaką elektroniką grają ,w jakim metrażu i ogólne odczucia.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

W dniu 2.10.2022 o 18:28, marcinmarcin napisał:

Mi się właśnie Evoke 10 bardzo podobały 👍  żywe, dynamiczne ale nasycone granie. Potem przepieliśmy na Emit 30 i.... nie moje klimaty

W jakim metrażu słuchałeś Evoke 10 ?

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

6 minut temu, misiek x napisał:

W jakim metrażu słuchałeś Evoke 10 ?

Zaskoczę Cie - prawie w 40m2 🙄 w sklepie Sonica w Opolu. Graliśmy  wtedy z dzielonego Teaca (końcówka i streamer). Z kilkunastu kolumn najlepiej wypadły własnie te Evoke 10 i Quadral Platinum 5. Quadral miał oczywiście dużo więcej basu, ale Evoke to było tak duże zaskoczenie na plus, że myślałem o nich do 17m2. Później podrożały, nie było jakiś ciekawych promocji, a u mnie wylądowały Audium Comp 5.2 które też są trochę podobne w charakterze, tylko z większą ilością basu (u mnie bez DSP dudnią), ale z korektą sprawdzają się super. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Troche zaskoczenie , troche nie, poniewaz przed chwila przeczytałem zagraniczną recenzje i tam grały w pomieszczeniu 30 metrów, a wiec też nie małym. 

Zastanawiam się nad nimi do 18metrów.

48 minut temu, misiek x napisał:

Zastanawiam się nad nimi do 18metrów.

Będzie bardzo ok. na 18m. Byle piec nie grał za miękko, góra nie była zaokrąglona itp.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Piec jest do bólu neutralny i bardzo dynamiczny 🙂. Prawie wszystkie kolumny graja z nim bardzo dobrze, oprócz naprawdę jasnych . No i oczywiscie nie za duże, ale to juz pomieszczenie i akustyka.

18 minut temu, Adam 38 napisał:

Będzie bardzo ok.

Mam taka nadzieję 

22 godziny temu, misiek x napisał:

Piec jest do bólu neutralny i bardzo dynamiczny 🙂

Widzę że Evoke 10 mało popularne albo za nowe 😉, nikt oprócz kolegów @marcinmarcin i @Adam 38 nic. Nikt ich nie słuchał ?

28 minut temu, misiek x napisał:

Widzę że Evoke 10 mało popularne albo za nowe 😉, nikt oprócz kolegów @marcinmarcin i @Adam 38 nic. Nikt ich nie słuchał ?

Na brytyjskim forum Naima jest sporo dobrego nt. tych maluchow 😉

W dniu 24.10.2022 o 14:02, Roxi napisał:

Kabelki podłączone . sieciówka synergistic resarch , glonikowe tej samej firmy foundation.

14 minut temu, izapat napisał:

Kabelki podłączone . sieciówka synergistic resarch , glonikowe tej samej firmy foundation.

I jak efekty, jakieś zmiany na plus?

10 minut temu, Roxi napisał:

I jak efekty, jakieś zmiany na plus?

Nie spodziewałem się żadnych zmian, ale głośnikowe pewnie zostaną. Jest więcej powietrza.

Co do sieciówki , ciężko powiedzieć. Trochę drogo za przesył prądu.

2 minuty temu, izapat napisał:

Co do sieciówki , ciężko powiedzieć. Trochę drogo za przesył prądu.

Faktycznie różnie to bywa z tymi sieciowkami. Najlepiej z kablami się bawić na docelowej elektronice. Miałeś zreszta z tego, co pamietam rożna wzmacniacze. Może faktycznie lepiej te Dynaudio zgrywają się z Octave? masz go jeszcze? 

2 godziny temu, Roxi napisał:

Faktycznie różnie to bywa z tymi sieciowkami. Najlepiej z kablami się bawić na docelowej elektronice. Miałeś zreszta z tego, co pamietam rożna wzmacniacze. Może faktycznie lepiej te Dynaudio zgrywają się z Octave? masz go jeszcze? 

Octave już nie mam ,ale żałuję , bo pewnie ruszyłby dynki do życia mimo swojej niskiej mocy.

Jednak bliżej Octave do Dynaudio niż Accuphase

29 minut temu, izapat napisał:

Octave już nie mam ,ale żałuję , bo pewnie ruszyłby dynki do życia mimo swojej niskiej mocy.

Jednak bliżej Octave do Dynaudio niż Accuphase

Z tego co jest u mnie i w porównaniu z moim poprzednim Musicalem(M3 si ale i 6 si które parę razy dane mi było posłuchać ) Accu  380  do ospałych nie należy 😉

może cos z Sonusów by Ci przypasowało ?(jak sie skończyła sprawa z Olimpijkami ?)

W dniu 27.10.2022 o 22:42, asterix1 napisał:

Z tego co jest u mnie i w porównaniu z moim poprzednim Musicalem(M3 si ale i 6 si które parę razy dane mi było posłuchać ) Accu  380  do ospałych nie należy 😉

może cos z Sonusów by Ci przypasowało ?(jak sie skończyła sprawa z Olimpijkami ?)

Olimpijek na razie nie będę brał. Myślę , że Dynie zostaną już u mnie. 

• 2 tygodnie później...

Oj można się zakochać w Heritage. Po ok. dwóch tygodniach słuchania jest naprawdę super.

Góra się otworzyła , mnóstwo szczegółów, wszystko jak trzeba. Rozdzielczość jest niesamowita. Jednak cena też jest niesamowita. Będzie się trzeba mocno potargować , bo wolałbym już ich nie oddawać. 

Jak się nie uda uzyskać dobrej ceny , to może coś takiego na otarcie łez😉

image.png.cd00476c02d48038513460e91bf815d6.png

Może ktoś wie gdzie można kupić do Special 40 tweeter? Nieszczęśliwy wypadek, tweeter wgnieciony trochę i przy okazji pęknięta naskownica. Także maskownice też chciałbym wymienić. Jak narazie to zostaje mi tylko kontakt z dealerem chyba, że znacie gdzie jeszcze można zdobyć części do dynek.

Jak lekko wciśnięty to poszukaj na stronie dynaudio jak to odessać, u mnie bez wpływu na dźwięk, taką odpowiedz też dostałem od supportu Dynaudio

to miękki i elastyczny materiał

Edytowane przez Artistplant
3 godziny temu, Artistplant napisał:

Jak lekko wciśnięty to poszukaj na stronie dynaudio jak to odessać, u mnie bez wpływu na dźwięk, taką odpowiedz też dostałem od supportu Dynaudio

to miękki i elastyczny materiał

Odessałem już. Było lekkie wciśnięcie ale delikatnie odkształcony jest i mnie to drażni. Dźwięk bez zmian. Przy okazji dowiedzialem sie jak badziewne są te maskownice, ramka wykonana z MDFu. Dosłownie można w dwóch palcach złamać. 

Ja polecam gadać bezpośrednio z Dynaudio. Może Cię odeślą do dealera, ale swoje przygody zawsze zaczynam od rozmowy z Duńczykami. Z Polakami mam złe doświadczenia 😉

Na zagranicznych forach czytałem, że sprzedają ludziom oryginalne części, ale w jakichś astronomicznych kwotach (przypadek gościa naprawiającego Evidence, bo mu magnesy zaczęły tracić natężenie pola).

Inna sprawa, wysokotonówki i tak nie pracują tłokowo, z tego co wiem Dynaudio regularnie mówi ludziom, że to jest bez wpływu na dźwięk, ale rozumiem, że piecze jak ognie piekelne... To tak jakby dostać spolerowanego Rolexa...

10 godzin temu, Marek K. napisał:

Odessałem już. Było lekkie wciśnięcie ale delikatnie odkształcony jest i mnie to drażni. Dźwięk bez zmian

Zmierz sobie Rew obie kolumny, w tym samym miejscu, na tym samym kanale wzmacniacza. Porównasz wykresy i będziesz wiedział czy coś sue zmieniło czy nie. Jak nie to bedziesz spokojniejszy, jak tak to bedziesz miał motywację do wymiany. 

Ja kiedyś zmieniałem w jednych kolumnach  wysokotonowy na gwarancji (wyszly w pomiarach zniekształcenia 10x większe na 1 głośniku) i nowy grał ciszej o 5dB. Po pół roku wyrównały się do około 1dB. O dziwo ani zniekształceń, ani tych 5dB, nie mówiąc już o 1 nie było słychać 🙄 ale irytowało 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jak zaraz po zakupie leciutko co prawda ale przygniotłem kopułke tweetera w S25 to prawie zawał. Ale 2-3 delikatne wciśnięcia i sie wyrównała. Jedwab jest tu bardziej wybaczający niz np. aluminium.

Wtedy padła decyzja aby poszukać takich protektorów. Pisałem do Dynaudio a ci odesłali do polskiego oddziału a polski oddział do działu Pro Dynaudio. Napisałem , powiedzieli że mogą spróbowac sprowadzić i koszt szacunkowo 100PLN, po jakimś dobrym miesiącu odezwali się sami że protektory przyszły i czy jestem nadal zainteresowany. A najlepsze że koszt spadł do 50PLN wraz z wliczoną wysyłką.

DSC_4756.jpg

11 godzin temu, baran napisał:

Ja polecam gadać bezpośrednio z Dynaudio. Może Cię odeślą do dealera, ale swoje przygody zawsze zaczynam od rozmowy z Duńczykami. Z Polakami mam złe doświadczenia 😉

Na zagranicznych forach czytałem, że sprzedają ludziom oryginalne części, ale w jakichś astronomicznych kwotach (przypadek gościa naprawiającego Evidence, bo mu magnesy zaczęły tracić natężenie pola).

Inna sprawa, wysokotonówki i tak nie pracują tłokowo, z tego co wiem Dynaudio regularnie mówi ludziom, że to jest bez wpływu na dźwięk, ale rozumiem, że piecze jak ognie piekelne... To tak jakby dostać spolerowanego Rolexa...

Właśnie muszę wysłać maila do Dynaudio ale byłem uprzedzony od razu, że kupno części tylko przez dealera więc tego nie zrobiłem jeszcze. 
Co do Polskich przedstawicieli firmy to mam brak zaufania. Zawsze było ze wszystkim drożej niż po za granicami PL. Pewnie i tym razem będzie dokładnie to samo. Jak to przystało na dystrybutora trzeba przypierdzielić cenę x3 bo po co sprzedawać po sugerowanej. 

10 godzin temu, mcemsi napisał:

Jak zaraz po zakupie leciutko co prawda ale przygniotłem kopułke tweetera w S25 to prawie zawał. Ale 2-3 delikatne wciśnięcia i sie wyrównała. Jedwab jest tu bardziej wybaczający niz np. aluminium.

Wtedy padła decyzja aby poszukać takich protektorów. Pisałem do Dynaudio a ci odesłali do polskiego oddziału a polski oddział do działu Pro Dynaudio. Napisałem , powiedzieli że mogą spróbowac sprowadzić i koszt szacunkowo 100PLN, po jakimś dobrym miesiącu odezwali się sami że protektory przyszły i czy jestem nadal zainteresowany. A najlepsze że koszt spadł do 50PLN wraz z wliczoną wysyłką.

DSC_4756.jpg

To są groszowe sprawy czy 50 czy 100zł. a tweeter nadal ma defekt. Najlepsze jest to, że my zabezpieczamy swoje głośniki już po fakcie podobnie jak telefony. Jak sie rozpieprzy to wtedy szukamy pożądnego pokrowca.

Irytujące jest to tylko, że taki producent nie pomyślał sam o jakiejś protekcji wysokotonowca. Nawet te pomarańczowe zaślepki, które dają do transportu mogą same się odczepić i zniszczyć tweeter. Wystarczy, że kurier pieprznie paczką o podłoge.

A części typu Grille czy głośniki powinny być dostępne bezpośrednio od Dynaudio a nie przez naciągaczy bo zaraz się okaże że ceny będą znacząco odbiegać od siebie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.