Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Satori napisał:

Nie chcę monitorów podłogowe kolumny potrzebne.

EVOKE 30, ale nie wiem czy nie będą za duże do 18 m2. U mnie grają na 30 m2 ale to jest poddasze i w związku z tym trochę inna kubatura. Polecam, bardzo fajne granie z tych kolumn. 

7 godzin temu, Artistplant napisał:

Porównywaliście S40 do Evoke 30?

Wątpię żeby ktoś porównywał bezpośrednio tak różne konstrukcje

13 hours ago, Tajitsu said:

Ponoć można wysłać do Danii stare i uszkodzone przetworniki. a w paczuszce zwrotnej przyślą nowe, dobrane oryginały.

Jest jakies potwierdzenie tej informacji? A i szacunkowe ceny?

10 godzin temu, KotD napisał:

EVOKE 30, ale nie wiem czy nie będą za duże do 18 m2. U mnie grają na 30 m2 ale to jest poddasze i w związku z tym trochę inna kubatura. Polecam, bardzo fajne granie z tych kolumn. 

Evoke 30 to małe podłogówki i własnie w 18m powinny się odnaleźć. W 30m nie brakuje Tobie dołu w tej kolumnie? 

Edytowane przez dominik082
4 minuty temu, mcemsi napisał:

Jest jakies potwierdzenie tej informacji? A i szacunkowe ceny?

Podejrzewam , że z dwa tysiące za głośnik trzeba będzie dać.

38 minut temu, Artistplant napisał:

Nikt nie robił porównania? S40 vs Evoke 30

Ale co za sens takiego porównania, podstawkowe vs podłogowe , bez sensu.

11 godzin temu, dominik082 napisał:

Evoke 30 to małe podłogówki i własnie w 18m powinny się odnaleźć

A nie będą za małe? przetworniki 14? Może bas nie domagać, co myślicie?

11 godzin temu, dominik082 napisał:

Evoke 30 to małe podłogówki i własnie w 18m powinny się odnaleźć. W 30m nie brakuje Tobie dołu w tej kolumnie? 

Rozmiar kolumny nie ma znaczenia. Liczy się charakterystyka i maksymalny SPL przy niskich zniekształceniach. Tylko na tym powinniśmy się opierać. Tzn. że jeśli kolumny mają -6dB na 40Hz to niezależnie od ich rozmiaru będą miały te same basowe możliwości. To, co można zrobić to "dobrać" pokój w taki sposób, żeby mody nam pomogły np. Uzyskać słyszalne 30Hz (ja np. mam zmierzone Contour 30 schodzące do 25Hz w 18m2), ale mody jak mody. Raz dodadzą basu raz zabiorą 😄

Lepszym pytaniem byłoby "czy grają wystarczająco głośno bez zniekształceń w tym pokoju"

8 godzin temu, izapat napisał:

Ale co za sens takiego porównania, podstawkowe vs podłogowe , bez sensu.

Dlaczego bez sensu? Oczywiście, że ma sens bo są w podobnych cenach. Możesz rozwinąć? Przy rozwijaniu możesz zwrócić uwagę na takie rzeczy jak Charakterystyka przetwarzania, impedancja, skuteczność, zniekształcenia. Wygląd obudowy nie jest decydujący przy dźwięku 🙂

9 godzin temu, Artistplant napisał:

Nikt nie robił porównania? S40 vs Evoke 30

Obczaj tutaj, jeśli dobrze pamiętam gość robił porównanie:

Moja szczera rada... Posłuchaj ich sobie. Serio. S40 to są "specjalne" kolumny. Rezonują, zniekształcają itd. Może być tak, że jest to dla Ciebie jedyna kolumna, a może być tak, że jak porównasz z Evoke, stwierdzisz, że S40 got nothing. 

5 minut temu, Satori napisał:

A nie będą za małe? przetworniki 14? Może bas nie domagać, co myślicie?

Nie ma to znaczenia. Małe przetworniki oznaczają często szybko rosnące zniekształceń. Efekt może być taki, że raczej zrobią się jazgotliwe szybko. Bas będzie się zachowywał podobnie jak z dużej membrany o podobnej charakterystyce.(-6dB na 40Hz). Pytanie sprowadza się do tego jak głośno mogą grać w dużym pokoju.

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, baran napisał:

Bas będzie się zachowywał podobnie jak z dużej membrany o podobnej charakterystyce.(-6dB na 40Hz)

absolutnie nie

nie istotne jest zejście tylko Vd

im mniejsze wychylenie tym mniejsze zniekształcenia na basie i ma to wpływ na całe pasmo

dlatego zawsze warto wybierać kolumny z jak największym wooferem będzie procentować to definicją basu i lepszą średnicą

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

absolutnie nie

nie istotne jest zejście tylko Vd

im mniejsze wychylenie tym mniejsze zniekształcenia na basie i ma to wpływ na całe pasmo

dlatego zawsze warto wybierać kolumny z jak największym wooferem będzie procentować to definicją basu i lepszą średnicą

Hm... Nie mówimy o tym samym  😉

Ja mówię: jeśli ch-ka jest taka sama i zniekształcenia takie same, to bas zachowa się tak samo niezależnie od rozmiaru membrany i tylko te parametry powinniśmy brać pod uwagę.

Ty mówisz: rozmiar membrany wpływa na dźwięk.

No tak, zgadzam się 🙂

Ale jeśli mamy zmierzoną kolumnę z 14cm membraną i schodzi ona do 40Hz przy niższych zniekształceniach niż kolumna z membraną 18cm, to jest po prostu lepsza i ma lepszy bas (pomijam opóźnienie grupowe bo nie słuchamy w komorach bezechowych).

Traktowanie rozmiaru membrany jako jedynego wyznacznika ilości basu w pokoju jest po prostu błędne. 80dB z 14cm na 40Hz jest tak samo głośne jak 80dB z 40cm na 40Hz. Wtedy właśnie wchodzi pytanie o zniekształcenia.

Co do definicji basu - szczerze mówiąc z doświadczenia w kilku pokojach sprowadzam ją jednak tylko do ch-ki częstotliwościowej. Robiłem eksperymenty z podnoszeniem THD, zmianą opóźnienia grupowego do absurdalnych wartości i generalnie nie mam powodu sądzić, że 50Hz i w dół jakoś wpływają na doznania. Za to modelowanie ch-ki basu zmienia odczucia od "wolnego, rozlazłego" do 'szybkiego i punktowego' nawet jeśli mam kosmicznego group delaya.

Edit: najbardziej wychylenie membramy usłyszałem na średnicy. Moje Contour 30 przy 100dB już trochę krzyczą jeśli jest muzyka mocno basowa. Po odcięciu na 80Hz ten sam utwór przechodzi na luzie.

Edytowane przez baran

W końcu będę mógł zweryfikować na własne ucho "lipność" serii Emit.

W końcu przyszły. Pierwsze wrażenie - fajnie zrobione i wyglądają lepiej niż na materiałach promocyjnych. Zobaczymy co będzie dalej.

IMG-20230117-WA0008.jpg

IMG-20230117-WA0013.jpg

IMG-20230117-WA0009.jpg

Z czystym sumieniem mogę polecić Dynaudio Emit 10. Moim zdaniem niedoceniane kolumny. Brzmienie łagodne, z dobrym detalem u góry. Braki w dynamice są raczej oczywiste, ale to jest największa bolączka tych kolumn. Bardzo szybko słychać kompresję. Reszta absolutnie bez zarzutu. No... może jeszcze jedna rzecz... są dość ciche i trzeba w nie watów wpompować, żeby uzyskać odpowiednią głośność. Tylko wtedy... wchodzi kompresja. Czyli raczej odległość od kolumny 2m, może nawet 1.5, a nie jak u mnie 3.5m.

Mocna strona: Wokale, zwłaszcza żeńskie. Bardzo dobrze brzmią.

Moim zdaniem świetne kolumny. Audience 42 słuchałem bardzo dawno temu, ale "z pamięci" wychodzi mi, że emity grają zupełnie inaczej. Powściągliwe na górze, ładna, w miarę prosta ch-ka, nieprzesadzony bas. Bardzo sympatycznie. Może nie tak "czarujące", ale wciąż angażują, a przy tym naprawdę ciężko się do czegoś przyczepić. Na LowBeats też wychodzą jakieś dziwy zaraz przed 2Khz.

Wklejam również odpowiedź częstotliwościową zmierzoną u mnie w pokoju. Wydaje mi się, że tę dziurę zaraz przed 2kHz bardzo słychać, ale nie mogę być pewny. W każdym razie jak przełączam Contour vs Emit 10, to właśnie na średnicy mi coś najbardziej nie pasuje. Z Room correction byłbym w stanie wyciągnąć z nich jeszcze lepszy dźwięk, ale za dużo pracy 😉 

Emit10_InRoom.png

Edytowane przez baran
2 minuty temu, baran napisał:

Braki w dynamice są raczej oczywiste, ale to jest największa bolączka tych kolumn. Bardzo szybko słychać kompresję. Reszta absolutnie bez zarzutu. No... może jeszcze jedna rzecz... są dość ciche i trzeba w nie watów wpompować, żeby uzyskać odpowiednią głośność. Tylko wtedy... wchodzi kompresja. Czyli raczej odległość od kolumny 2m, może nawet 1.5, a nie jak u mnie 3.5m.

To jest raczej antyrekalma. W życiu bym tak dziadowskich kolumn nie kupił. Dynki grają generalnie dobrze ale tylko wysokie modele. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, baran napisał:

Mając obydwie kolumny w pokoju nie zgadzam się z tą opinią. Ale to są moje doświadczenia 🙂 

Przeczysz sam sobie. Widać jesteś miłośnikiem marki a nie dobrego brzmienia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Dynki grają generalnie dobrze ale tylko wysokie modele. 

Rozumiem, że słyszałeś wszystkie  modele z niższego pułapu cenowego.

1 godzinę temu, baran napisał:

Braki w dynamice są raczej oczywiste, ale to jest największa bolączka tych kolumn.

Słuchałem tych monitorków z Rotelem RB 1080 i RC 1082 nie było tak tragicznie jeśli chodzi o dynamikę.

Wykres amplitudy powie nam tylko o dopasowaniu do naszego pomieszczenia i ogólną charakterystykę kolumn - nic nie powie o jakości samego dźwięku. Kiedyś słuchałem kilkunastu różnych kolumn w zaprzyjaźnionym sklepie - dla mnie Emit 30 zagrały w tamtych warunkach najgorzej (choć podobnie trochę do Auror 700), a Evoke 10 najlepiej (obok Quadral Platinum) z tych kilkunastu... Ale to moje odczucia, no i innny model 😉

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 15.01.2023 o 08:41, baran napisał:

Posłuchaj ich sobie. Serio. S40 to są "specjalne" kolumny. Rezonują, zniekształcają itd.

Mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź. Jak rezonują i co zniekształcają?

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Wykres amplitudy powie nam tylko o dopasowaniu do naszego pomieszczenia i ogólną charakterystykę kolumn - nic nie powie o jakości samego dźwięku. Kiedyś słuchałem kilkunastu różnych kolumn w zaprzyjaźnionym sklepie - dla mnie Emit 30 zagrały w tamtych warunkach najgorzej (choć podobnie trochę do Auror 700), a Evoke 10 najlepiej (obok Quadral Platinum) z tych kilkunastu... Ale to moje odczucia, no i innny model 😉

Prawdopodobnie ch-ką da się uzasadnić 😉

Mogę zapytać co konkretnie Ci się nie podobało?

Zauważcie, że na lowbeats widać szybko rosnące zniekształcenia na 1.5kHz. i to słychać. Evoke 10 są krojone na... 1400Hz 😉

Prawdopodobnie dynaudio uznało, że ich cerotar poradzi sobie lepiej na tych częstotliwościach niż basowiec.

2 godziny temu, Satori napisał:

Słuchałem tych monitorków z Rotelem RB 1080 i RC 1082 nie było tak tragicznie jeśli chodzi o dynamikę.

Tragicznie bym nie powiedział, ale mój główny system to Contour 30+dwa suby 13''. I do tego porównuję, w porównaniu z tym jest słabo 😛

3 minuty temu, daniel-de napisał:

Mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź. Jak rezonują i co zniekształcają?

Oczywiście.

Ogromne rezonanse obudowy w okolicach 500Hz. Ogromny rezonans BR na 700Hz. Problemy (prawdopodobnie membrana się łamie) w okolicach 1kHz, gdzie głośnik zaczyna dziwnie oddawać energię.

9 minut temu, baran napisał:

Oczywiście.

Ogromne rezonanse obudowy w okolicach 500Hz. Ogromny rezonans BR na 700Hz. Problemy (prawdopodobnie membrana się łamie) w okolicach 1kHz, gdzie głośnik zaczyna dziwnie oddawać energię.

Wnioskuję, że problem techniczny lub z akustyką pomieszczenia. Sprawdziłem na bieżąco u mnie takowe problemy nie występują.

Godzinę temu, baran napisał:

Mogę zapytać co konkretnie Ci się nie podobało?

Braki w średnicy Emit 30 - wybrzmienia gitar i wokale takie zamglone, dźwięk zaokrąglony, zmiękczony. Miały sporo basu, ale takiego rozlanego, potem długo, długo nic i na samym końcu ostre, piaszczyste zagranie skrajną górą. Grały dość podobnie jak Aurora 700, które nie należą do moich ulubieńców. Potem włączyliśmy Evoke 10 i wrażenie totalnego przeciwieństwa - piękne wokale i gitary, wybrzmienia, łagodna góra, delikatne i precyzyjne skraje pasma. Basu w Evoke 10 za dużo nie było, ale grały w 40m, więc raczej pomieszczenie powinno sprzyjać Emit 30, a mimo to Evoke wypadły znakomicie. 

Dodam jeszcze że podobno jedne i drugie były już wygrzane (sklep muzyczny). 

1 godzinę temu, daniel-de napisał:

Wnioskuję, że problem techniczny lub z akustyką pomieszczenia. Sprawdziłem na bieżąco u mnie takowe problemy nie występują.

Zmierzyłeś obudowę? BR? Jak to sprawdziłeś?

35 minut temu, marcinmarcin napisał:

Braki w średnicy Emit 30 - wybrzmienia gitar i wokale takie zamglone, dźwięk zaokrąglony, zmiękczony. Miały sporo basu, ale takiego rozlanego, potem długo, długo nic i na samym końcu ostre, piaszczyste zagranie skrajną górą. Grały dość podobnie jak Aurora 700, które nie należą do moich ulubieńców. Potem włączyliśmy Evoke 10 i wrażenie totalnego przeciwieństwa - piękne wokale i gitary, wybrzmienia, łagodna góra, delikatne i precyzyjne skraje pasma. Basu w Evoke 10 za dużo nie było, ale grały w 40m, więc raczej pomieszczenie powinno sprzyjać Emit 30, a mimo to Evoke wypadły znakomicie. 

Dodam jeszcze że podobno jedne i drugie były już wygrzane (sklep muzyczny). 

Dziękuję! Ja mam inne wrażenia z Emitami. Choć wokale rzeczywiście może trochę zamglone, ale nie zwróciło to szczególnie mojej uwagi... Możliwe, że jesteś bardziej czuły na to. Emity po ponownym zwrotkowaniu pewnie byłyby lepsze.

36 minut temu, baran napisał:

Ja mam inne wrażenia z Emitami

Ale też to 10, nie 30 👍 no i możliwe że się nie zgrały wtedy z resztą 

Edytowane przez marcinmarcin

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.