Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników Dynaudio.

Wkrótce mam zamiar dołączyć do klubu stając sie posiadaczem DM 2/8. Ostatnio napotkałem taką oto ofertę, zamieszczoną przez Studio 16Hz: http://allegro.pl/dynaudio-dm-2-8-upgrade-i2084090318.html

Co o tym myślicie? Warto kupić te kolumny z oferowanymi zmianami?

Pozdrawiam!

http://www.ebay.pl/itm/Moon-i-5-integrated-amplifier-Ex-Demonstration-/110814106912?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item19cd091520

A to jakaś nowsza/starsza wersja Moona i-5 od tej z allegro czy zbieżność symboli?

OK, ten z ebaya to najtańsza seria, ciekawe tylko po co prawie taki sam symbol użyli (i5 i-5).

Edytowane przez Staszek_s

Witam miłośników Dynaudio.

Wkrótce mam zamiar dołączyć do klubu stając sie posiadaczem DM 2/8. Ostatnio napotkałem taką oto ofertę, zamieszczoną przez Studio 16Hz: http://allegro.pl/dynaudio-dm-2-8-upgrade-i2084090318.html

Co o tym myślicie? Warto kupić te kolumny z oferowanymi zmianami?

Pozdrawiam!

Witaj

2 strony wcześniej koledzy pisali na ten temat.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

OK, ten z ebaya to najtańsza seria, ciekawe tylko po co prawie taki sam symbol użyli (i5 i-5).

i-5 wygląda na zupełnie inną półkę - dużo wyższą.

Ten wzmacniacz może mieć 10lat a z racji rzadkiego pojawiania się na rynku wtórnym nie wiadomo jak się ustosunkować do ceny z aledrogo.

W Stanach drogi nie był, 2600$ to mniej więcej cena caspiana M1 na tamtejszym rynku. Z tym, że produkty z UK są w USA relatywnie drogie a produkty zza Wielkiej Wody drogie w Europie...

Moon,Caspian,mniej mocy,więcej mocy,drogi czy tani a ktoś słuchał tego...Moon i5?Bo moc mocą a brzmienie brzmieniem,to różne często sprawy są.Do tego stopnia różne,że kupno po wyglądzie i opini w necie,często kończą się rwaniem...włosów.

Audionet moc ma a jak brzmi i wygląda,wie prawie każdy na tym forum...to tylko przykład,bez nerf prosze,dla zrównoważenia drugi biegun to Plinius,jakby co.

Oczywiście że bez nerf. Plinius to również słuszny trop poszukiwań. Ja dołożę jeszcze Classe. Wolałbym chyba połączenia Classe z Dynaudio niż z Accuphase.

Kiedyś bym też wolał z Classe ale ostatnio jak posłuchałem z Accu,zmieniłem zdanie:Dynie i Accu to dobre połączenie a z niektórymi modelami nawet synergiczne.

tak sobie luźno piszemy, że ten moon jest ładny i wygląda solidnie. W ciemno, póki co, nikt go nie bierze.

No i całe szczęście.Popisać zawsze można i pooglądać również.Kupić znaczy słuchać...najpierw.

C-2 z 408 i 308,to pierwsze lepsze ale nie jakoś znacząco.

Zastanawiałem się jaki sens jest wydawać tyle kasy,na dzielone systemy,jak taka integra Accu 408 może tak zagrać z Dyniami.

A jakie to ma znaczenie?Nadal gra świetnie w zestawieniu z Dyniami.Oczywiście znam nowsze ale z Dyniami nie miałem okazji posłuchać z innymi kolumnami jak najbardziej.

Nie no oczywiście że gra. Pomyślałem tylko że wymienisz coś z młodszych wzmacniaczy. Widocznie 308 będzie klasykiem. Jesteś nie pierwszym który wymienia ten wzmacniacz w roli faworyta i to nietylko z Dynaudio

Totalnym, synergicznym połączeniem jest ML i Dynaudio. Już dawno o tej konfiguracji pisał główny majster ze Stereophile - John Atkinson, który oprócz zainteresowań audiofilskich jest rasowym inżynierem nagrań i dzwięku.

O konfiguracji ML - Dynaudio i testach wypowiadają się również Larry Greenhill oraz big guy - Wes Phillips. Połączenie np. monobloków No.33 lub No.33H z Evidence Master to mistrzostwo świata w każdym aspekcie brzmienia, czy to z dodatkiem subwooferów czy w wersji saute. Wiele prób połączeniowych ML i Dynaudio na niższym szczeblu jest równie wyborna i moim zdaniem godna rekomendacji. Nie wiem jak brzmią najnowsze produkty ML, ale ta starsza i najsłynniejsza linia w konfiguracji z duńską legendą to prawdziwy majstersztyk. Słyszałem wiele kombinacji ML - Dynaudio i za każdym razem było naprawdę bardzo dobrze lub wręcz referencyjnie. Jak najbardziej polecam sprawdzenie tych konfiguracji i być może będzie to przystanek końcowy. Nie zapominajmy, że wzmacniacze ML to impedancja wyjściowa 0.04 Ohma, czyli praktycznie zwarcie, a współczynnik tłumienia membrany jest > 800.

http://www.stereophile.com/floorloudspeakers/794/index.html

http://www.stereophile.com/writer/83

Parker's Mood

pisalem w paru watkach,ze mialem tego moona z dyniami contour s1.4, robil z nimi co chcial, kupilem go od goscia,ktory zmienil na wlasnie i-5.3, rozmawialem z nim, i na jego ucho to nie taka duza roznica w dzwieku, raczej w mocy. szkoda,ze nie mialem wtedy jakiegos krella integry ,bo bardzo bym chcial to porownac,chociaz tu w stanach ogolnie wola dzielone simy moony, wrecz twierdza,ze to zupelnie inna bajka??? nawet dalem ogloszenie na audiogonie zeby kupic dzielonke w-3 i p-3, ale trafily sie manleye to wzialem

Źródło: http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-dynaudio_41368.html/page__st__2790

Copyright © Audiostereo.pl

post-21852-0-17932700-1327882235_thumb.jpg

No OK romanek,ale jak taki jest dobry ten moon,to dlaczego nabyłeś Manleya?Teraz twierdzisz,że Moon jest najlepszy a to zupełnie inne konstrukcje i pewnie inne brzmienie od Manleya(miałem dość często okazje słuchać Neo classic 250)i porównanie tych wzmaków ma się raczej nijak do potrzeby pytającego a porównywanie trana do lampy,też nie ma sensu.

ps.

Manley pomimo tego,że lampa to tak ciepło nie pogrywa.

Totalnym, synergicznym połączeniem jest ML i Dynaudio

Tu bym się zgodził w stu procentach ML i Dynaudio to para,ale Accu i Dynki też dobre zestawienie,choć już nie każde Accu będzie się spisywać.

ML 33H to wydatek raczej duuuuży jezd.

pisalem w paru watkach,ze mialem tego moona z dyniami contour s1.4, robil z nimi co chcial, kupilem go od goscia,ktory zmienil na wlasnie i-5.3, rozmawialem z nim, i na jego ucho to nie taka duza roznica w dzwieku, raczej w mocy. szkoda,ze nie mialem wtedy jakiegos krella integry ,bo bardzo bym chcial to porownac,chociaz tu w stanach ogolnie wola dzielone simy moony, wrecz twierdza,ze to zupelnie inna bajka??? nawet dalem ogloszenie na audiogonie zeby kupic dzielonke w-3 i p-3, ale trafily sie manleye to wzialem

Bebechy i-5 i i-5.3 wyglądają na takie same.

To może być taka sytuacja jak z ze starym caspianem M1 (70wat) i nowszym 85wat. Pewnie po prostu podnieśli napięcie na wtórnym i wyższa moc gotowa.

wbrew pozorom charakter brzmienia obu(moona i manleya) nie az tak sie rozni, ale zeby nie bylo, manley to pare klas wyzej(dla mnie) jesli chodzi o scene,barwe,etc,wiecie te audiofilskie pierdoly, nie ujmujac moonowi, chyba zeby porownywac dzielone klocki tych firm to juz inna bajka(podobno moony sa bardzo dobre)

musze isc do pracy,wieczorem cos skrobne

ale bardzo polecam ten wzmak

rs

Nie no oczywiście że gra. Pomyślałem tylko że wymienisz coś z młodszych wzmacniaczy. Widocznie 308 będzie klasykiem. Jesteś nie pierwszym który wymienia ten wzmacniacz w roli faworyta i to nietylko z Dynaudio

E-308 chyba jednak nie jest taki stary, pojawił się na rynku w kwietniu 2004 , E-350 pojawił się listopadzie 2007.

Tak więc pewnie ostatnie modele zostały sprzedawane nawet w 2009 roku - nie wiem, gram na nim i jakoś do staruszków bym go nie zaliczył....

Edytowane przez krzyżak

Jest też w ogłoszeniach tanio wzmacniacz E-211, ale opinie ma średnio entuzjastyczne. Tym niemniej, cena 4 tys. za Accuphase...

kiedyś miałem dylemat jakie accu 211/12/213 no i wybrałem e-308, niestety - cena x2

i.5 to zupełnie inna liga - podstawowy model z jednej z ostatnich serii. Kurcze, z checia posluchalbym i-5. Do tego jest sliczny, jak dla mnie.

Jesli mówimy o tym samym i-5 z allegro to miałem go okazje słuchać tydzień temu ze sprzedawanymi przez gościa monitorkami Tag Mclarena.

Razem zagrało fantastycznie. Jesli ktoś ma kase to cały zestaw jest miodzio, a i wyglądem te monitorki z tym księżycem się komponują.

Polecam, do gościa mozna sie wybrać na odsłuch i przy okazji pasć plackiem w bazylice ... Licheń Stary.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.