Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

ja nie mam o tym zielonego pojecia. jeden dac byl na lampach, a w drugim wymieniono bardzo wiele czesci na duzo lepsze, w tym praktycznie niedostepne blackgate. obie konstrukcje zreszta byly swietne, ale w bezposredniej konfrontacji lepszy okazal sie zlampizowany 1796.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Tylko PCM1796, CS8416. Dosyć, że lepszy brzmieniowo, to wiele wcześniej produkowanych scalaków PCM1798 miało niestety pewne wady produkcyjne.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Mam do WAS prośbę ,czy orientujecie się jak podłączyć laptop do przetwornika , DAC-a .Wiem , że można podłączyć (między innymi)za pośrednictwem złącza USB ale to rozwiązanie mnie nie interesuje z racji gorszej jakości dźwięku ,poza tym mój dac w kompakcie Cambrigde Audio 840 nie ma wej.usb. Ma natomiast wejście toslink oraz SPDIF .Zauważyłem ,że większość laptopów na rynku nie ma wyjścia SPDIF i nie bardzo wiem jak wykorzystać DAC CA 840 z potencjalnym laptopem a przymierzam się do wykorzystania laptopa jako urządzenie do odtwarzania muzyki.Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie oraz dziękuję -Piotrek

Piotr

Laptopy mają bardzo często toslinka w gnieździe słuchawkowym. Zajrzyj do gniazdka czy się tam świeci na czerwono, jeżeli tak, to kup sobie kabel toslink z przejściówką na małego jacka i będziesz mógł grać.

Ostatnio złożyłem układ na 4 lampach E88CC WK-WA według audioton nr 3. Podłączyłem to przez rezystor kowersji 200 R do symetrycznych wyjść lampucery na pcm1798. Wstępnie "przedwzmocniony" sygnał podaję na wzmacniacz również symetrycznie. Nie ma brumu, a dźwięk wydaje się mieć większą dynamikę niż brany tylko z jednej gałęzi pcm1798. Zastanawiam się tylko nad konwersją. Na jakim rezystorze zrobić ją docelowo, lub dokładniej jaki jest zakres rezystancji jaką mogę tam zastosować? (proszę wybaczyć jakość zdjęcia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wojwan

Witam,

Zlampizowałem sobie Lampucerę maxi na cs4397, wg schematu proponowanego do lampizacji tego dac-a przez kolegę McGyvera.

Efekt, jak dla mnie, ogólnie można rzec "rewelacja". Ruszyło to od pierwszego podłączenia. Troszkę musiałem się pomęczyć z doborem i ułożeniem kabelków zasilających analogówkę, bo wstępnie mocno brumiło.

W swojej lampizacji użyłem trafa z TELTO 230/40VA/120V/0.3A/8V/2A, zasilacza stabilizowanego wg projektu ze strony "audioton", kondensatorów jantzen z-cap silver 0,22uF i 2,2uF, lampa to e88cc SQ od philipsa, podstawka ceramiczna z ekranem, rezystory metalizowane 0,6W royal ohm, desymetryzacja na trafach monacora ltr-110. Z zasilacza uzyskałem napięcie anodowe 104V żarzenie 6,15V. Wszystko zmontowane na płytce uniwersalnej z cyfroniki.

Tak jak wcześniej wspomniałem dźwięk z tego ustrojstwa bardzo mi odpowiada i w zasadzie nie zastanawiam się (pewnie na razie) czy coś jeszcze można by poprawić. Jest tylko jedno ale. Nie udało mi się do końca pozbyć delikatnego brumienia, które słychać przy mocno odkręconej gałce wzmocnienia. Zaobserwowałem, że w tym układzie występowały dwa rodzaje brumu. Jeden to właśnie ten, którego nie mogę się pozbyć. Jest stały, o bardzo niskim poziomie i w zasadzie nie przeszkadza (nie przebija się przez dźwięki muzyki), ale mam świadomość jego istnienia - coś jest nie tak - może być słyszalny jedynie delikatny szum pochodzący z lampy. Drugi rodzaj brumu był zależny od rodzaju i ułożenia kabelków zasilających lampę. Tutaj brum był czasem bardzo dokuczliwy. Ostatecznie wsadziłem tam druty 1,5mm dodatkowo owinięta w folię aluminiową i wsadzone w koszulkę termokurczliwą. Brum znikł w 100%.

Realizacja tego projektu, to moje pierwsze doświadczenie z budową urządzenia opartego o lampę. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny tego brumu, który pozostał.

Byłbym wdzięczny, gdyby któryś z doświadczonych kolegów coś mi podpowiedział. Może popełniłem jakiś podstawowy błąd, może coś trzeba dodać do zasilacza? Może transformator jest kiepskiej jakości i wprowadza jakieś zakłócenia? Co jeszcze sprawdzić?

Pozdrawiam.

cd

Ukryta Zawartość

post-16625-076608500 1300219113_thumb.jpg

post-16625-022040700 1300219418_thumb.jpg

post-16625-058225600 1300219479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Zlampizowałem sobie Lampucerę maxi na cs4397, ...

... Co jeszcze sprawdzić?

Pozdrawiam.

cd

Moja L. maxi zasilana z transformatora miała przydźwięk. Transformator sieciowy w odległości mniejszej niż kilkanaście cm od metalowej obudowy też powodował przydźwięk. Zrobiłem do całości zasilacz stabilizowany 9V i umieściłem go w osobnej obudowie. Teraz jest absolutna cisza, pomiary też nie wykazują już przydźwięku. Zamieściłem wcześniej obrazki z wykresami. Jeżeli buczy ci tylko stopień na lampach to nie potrafię nic podpow. bo się nie znam. Dobrze jest szukać zakłóceń zasilania przy pomocy oscyloskopu (może być komputerowy).

Tomek 1685 - no a masz tą symetryzację ... bo dla mnie to podstawa

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Tomek 1685 - no a masz tą symetryzację ... bo dla mnie to podstawa

Może ja odpowiem. Tomek miał dziwne podłączone żarzenie. Masę żarzenia na 5-ty pin lampy razem z masa anodową, a plus żarzenia na 4-ty pin lampy i oczywiście bez symetryzacji, więc musiało brumieć.

Praktycznie ten problem ma już za sobą ale jeszcze napięcie na żarzeniu ma za wysokie ale jak ujawni schemat zasilacza, to szybko dojdziemy z tym do ładu.

Mam lampucerkę na Cirrusie CS4397 chciałbym zbudować lampową analogówkę z wyjściem XLR

Czy ktoś próbował i z jakim skutkiem zastosować podobny układzik?

Co powinno się zmienić inplus przez wykorzystanie symetrycznego wyjścia w tym DACu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz, masz zbalansowany preamp (P1.7) piec z wejściem XLR też niedługo ruszy no i o źródełko muszę zadbać :)

a tak poważnie - czy takie rozwiązanie ma sens, czy może jakaś inna konfiguracja byłaby lepsza?

Mam lampucerkę na Cirrusie CS4397 chciałbym zbudować lampową analogówkę z wyjściem XLR

Czy ktoś próbował i z jakim skutkiem zastosować podobny układzik?

Co powinno się zmienić inplus przez wykorzystanie symetrycznego wyjścia w tym DACu ?

Dlaczego zrezygnowałeś ze wzmacniacza różnicowego?

Wystarczy dobry kondensator sygnałowy kilka uF w szereg z pinem wyjściowym DACa. Od każdego L-, L+, R-, R+ taki sam kondensator w szereg i po sprawie. Psu na budę aktywny stopień wyjściowy. CS4397 zachowuje swoje parametry z datasheet przy 1k obciążenia różnicowego. Ma ktoś tak niską impedancję wejściową przedwzmacniacza?

>>Muzg

"Dlaczego zrezygnowałeś ze wzmacniacza różnicowego?"

Nie zrezygnowałem - gram na nim i jestem zadowolony. Mam jeszcze jednego DACa i chcę sprawdzić czy będzie poprawa z XLR

>>michelangelo

"Wystarczy dobry kondensator sygnałowy kilka uF w szereg z pinem wyjściowym DACa. Od każdego L-, L+, R-, R+ taki sam kondensator w szereg i po sprawie. Psu na budę aktywny stopień wyjściowy. CS4397 zachowuje swoje parametry z datasheet przy 1k obciążenia różnicowego. Ma ktoś tak niską impedancję wejściową przedwzmacniacza? "

Próbowałem - słaby sygnał i gra trochę mizernie, odczuwalny brak dynamiki

>>morris

"Źródło prądowe dla połączonych katod poprawi liniość i zapewni większą symetrię sygnałów + i - "

Mógłbyś podrzucić jakiś rysunek?

Próbowałem - słaby sygnał i gra trochę mizernie, odczuwalny brak dynamiki

No to coś było do kitu - albo kondy albo kable łączące. U mnie niesymetrycznie i przez bipolara 10uF sygnał leci po RCA nieraz nawet metrowej długości kablami. Dźwięk jak marzenie, bo jest wszystko odpicowane począwszy od zasilacza.

Edytowane przez michelangelo

W mojej nowej lampucerze PCM1798 też zauważyłem że wejścia + i - są zamienione (sprawdziłem woltomierzem na wyjściach i przy wejściu sygnału sinus mono napięcie pobierane między 1 i 2 wyjściem jest sumą czyli są w przeciwfazie a powinno być blisko 0V). Może ktoś powiedzieć na jakich pinach u niego są plusy a na jakich minusy dla danego kanału? Pytam bo chciałbym aby przedwzmacniacz nie odwracał fazy. Z tego co wiem układ SRRP, który posiadam odwraca sygnał wiec już zamieniłem + z - a teraz jeszcze te błędy w schemacie...jakie to chińskie... :)

I jeszcze jedno: co może być przyczyną nierównomiernego balansu wyjściowego przy bardzo dobrym balansie wejściowym? Stosowałem elementy o możliwie najmniejszej tolerancji 1% i 0,5%. Używałem identycznych lamp (co prawda używanych ale zamiana lamp miejscami nic nie zmienia).

---

Cześć kupiłem jakiś czas temu lampucere, nową wersje z pcm1798. Wpadłem na pomysł wymiany opampów i kupiłem opa 2604ap ale po wsadzeniu nie gra to za ciekawie jakoś tak sztucznie i brakuje średnich tonów, dużo lepiej jest na ad827jn które były od początku. Mam pytanie, jest może ktoś z warszawy, kto by za opłatą zmodyfikował lampucere mini.

Gra to wszystko z Rotel -em Ra-930ax + dali concept 6

Edytowane przez maciek06

Cześć kupiłem jakiś czas temu lampucere, nową wersje z pcm1798. Wpadłem na pomysł wymiany opampów i kupiłem opa 2604ap ale po wsadzeniu nie gra to za ciekawie jakoś tak sztucznie i brakuje średnich tonów, dużo lepiej jest na ad827jn które były od początku. Mam pytanie, jest może ktoś z warszawy, kto by za opłatą zmodyfikował lampucere mini.

Gra to wszystko z Rotel -em Ra-930ax + dali concept 6

A skąd kupiłeś te OPA2604? Jeśli z Allegro po 10-12 zł szt. to na mój gust to są jakieś szlifowane podróby i to niskiej klasy opamp/padaka. Mam takowy zakupiony i czoło podpada (szlif na mój gust), a gra... beznadzieja.

Lampucera 2 na PCMce 1798 (kto wpadł na debilny pomysł pomieszania dwóch ZUPEŁNIE różnych DACów?) na oryginalnych AD827 gra wg mnie.... dziwnie. Coś w sobie ma, ale... no właśnie ale... Nieprawdziwy, dziwny tonalnie, spięty, przestrzeń słaba, ograniczona do kolumn, lokalizacja instrumentów lekko rozmyta, czuje się plastik.. Dość przyzwoity bas, jest go sporo.

Krótka podmianka opampów. Konwersja I/V - na OPA2134 BurrBrowna - polepszyła się przestrzeń, scena zaczęła wychodzić po za linię kolumn.

Desymetryzator/filtr DP/bufor - na AD8599 - wróciła równowaga tonalna, pojawiła się w miarę poprawna barwa. Dalsza niewielka poprawa zrównoważnia po zmianie kondensatorów wokół samego DACa (Elna Cerafine i BC Components).

Czuje się, że DAC ma spory potencjał ale trzeba się nad tym napracować. "Jedynka" była bardziej zrównoważona.

Nadal jednak dźwięk spięty, bez polotu, dźwięczności i wybrzmień. Lampucera 2 jakby miała włączona bramkę szumów ustawioną stosunkowo wysoko. Wycina ona szumy od pewnego poziomu, jeśli jest za wysoko ustawiona, to też najcichsze dźwięki. Muzyka z bramką szumów gra podobnie, jak obecna "dwójka" na opampach.

Mam pytanie, czy ktoś próbował może w 'nowej' Lampucerze (a może i w starej też) dorobić więcej wejść. Teoretycznie CS 8416 może w trybie HW obsłużyć 4 wejścia. Lampucera wykorzystuje tylko 2 - RXP0 i RXP1, zostają wolne dwa RXP2 (1 pin) i RXP3 (2 pin). Trzeba by tylko dorobić odpowiednie sterowanie do nóżki RX_SEL1 odbiornika, która wydaje mi się, że w tym układzie jest na stałe przypięta do masy. Potrzebne mi to do podłączenia dodatkowego odbiornika spdif.

hififreak.wordpress.com

• Pokaż nowe odpowiedzi